Route Filipijnen – 4 weken

Wij reisden ruim 4 weken door de Filipijnen, een van de leukste en mooiste landen in Azië als je het ons vraagt. De Filipijnen is niet alleen gezegend met de allermooiste stranden in Azië, maar ook met prachtige rijstvelden en indrukwekkende landschappen. Het land bestaat uit ruim 7.000 eilanden, dus het is best lastig om te bepalen waar je heen moet gaan. Daarom delen we graag onze route Filipijnen.

De Filipijnen is makkelijk bereisbaar, de koten liggen vrij laag en de Filipino’s zijn ontzettend vriendelijk. We raden je zeker aan om de Filipijnen hoog op je bucket-list te plaatsen! En om je alvast op weg te helpen delen we vandaag onze route Filipijnen.

BUDGET TIP € – op onze pagina Budget Filipijnen lees je wat onze reis ongeveer heeft gekost

Route Filipijnen – 29 dagen

Voordat we de route Filipijnen met jullie delen is het handig om te weten hoe lang we precies zijn geweest. Wij vlogen op 4 maart richting Manilla en vlogen 1 april naar Maleisië. In totaal zijn we dus 29 dagen in de Filipijnen geweest, iets meer dan 4 weken.

Route FilipijnenDe globale route die je volgt

Dag 1 – Amsterdam ➜ Manilla

De eerste dag is meestal niet zo spannend. We vlogen van Amsterdam naar Hong Kong om vanaf daar door te vliegen naar Manilla. Wij boekte overigens 2 losse tickets omdat dit goedkoper is dan in één keer naar Manilla te vliegen.

Ons ticket van Amsterdam naar Hong Kong kostte ons iet meer dan €400 p.p. Het ticket van Hong Kong naar Manilla kostte €67. Wij vlogen dus naar Manilla voor €467 p.p. Een stuk goedkoper dan de ‘rechtstreekse’ vluchten van minimaal €550.

TIP ♥ – wij boekte ons ticket bij CheapTickets.

Dag 2 – Manilla | Direct naar bed!

Tijdens het plannen van je route Filipijnen ontkom je niet aan Manilla. We kwamen dag 2 (5 maart) ’s avonds laat aan in Manilla. De volgende dag vlogen we direct naar Palawan. We hebben dan ook helemaal niks gezien van de stad. We bewaarde Manilla voor de laatste paar dagen van onze reis. Helaas verbleven we in een crappy hotel vlak bij het vliegveld. Deze raden we jullie dan ook niet aan 🙂

Onze pinpas werkte bij aankomst niet ondanks het activeren van ‘Pinnen buiten Europa’ We hoorde dat er meer reizigers last van hadden dus neem voor de zekerheid je credit card mee. Deze heeft ons vaak gered in de Filipijnen.

TIP ♥ – wij vlogen van Manilla naar Puerto Princesa op Palawan voor nog geen €35 p.p.
Manilla
De markt op Manilla

Dag 3 – Puerto Princesa ➜ Sabang

Wij kozen er voor om na aankomst in Puerto Princesa (PP) direct door te reizen naar Sabang. PP leek ons geen hele boeiende stad, en dat was het ook niet, en we hadden meer behoefte aan strand op dat moment.

Aangezien we ook graag de Underground River in Sabang wilde zien was de keuze voor Sabang dan ook snel gemaakt.

TIP ♥ – wij sliepen in het Hill Myna hostel voor €15 per nacht. Niet heel bijzonder, maar genoeg om de nacht door te brengen! De minivan van PP naar Sabang kost 600 peso p.p.

Dag 4 – Sabang | De Underground River

De Underground River stond al op ons lijstje voordat we naar de Filipijnen wilden dus we hadden deze highlights gelijk op onze route Filipijnen gezet. Je kunt de grotten bezoeken vanuit Puertp Princesa, maar dit is langer reizen en minder leuk. Eenmaal bij de grotten viel het enigszins tegen.

Het is er gigantisch druk en wij moesten 2 uur wachten totdat we de rivier in konden. Binnen is het wel erg indrukwekkend, maar deze grotten zijn achteraf gezien geen ‘must-do’ tijdens je route Filipijnen.

TIP ♥ – een trip vanuit de Sabang Wharf kostte ons 1.350 peso p.p. Dat is inclusief alle fees en bootreizen.

SabangHet strand van Sabang

SabangOnderweg naar de grotten

Dag 5 – Sabang ➜ Port Barton

Dag 5 lieten we Sabang achter ons voor Port Barton. We hadden nagenoeg geen plannen voor de Filipijnen en Port Barton werd ons aangeraden door andere reizigers en dat bleek een Gouden Tip. Port Barton is een van de leukste plekken in heel de Filipijnen.

Er hangt een super relaxte sfeer, het ligt in een mooie afgelegen baai en de stranden zijn er prachtig. Daarnaast kun je hier snorkelen, een waterval bezoeken en eilandhoppen. Vooral het eilandhoppen is een aanrader.

Wij boekte tevens een camping trip op een onbewoond eiland waar we ’s avonds met lichtgevend plankton zwommen. Een schitterende ervaring en een must-do! J

TIP ♥ – je kunt met de bus of met de boot (bangka) naar Port Barton. Wij raden aan met de boot te gaan, dit is veel mooier en leuker. De boot van Sabang naar Port Barton kost 850 peso p.p (€15)

Port BartonPort Barton, een must in je route Filipijnen 

Sunset

Dag 6 – Port Barton | Pamoayan Falls en stranden

De eerste volledige dag in Port Barton besloten we wat rustig aan te doen. We hebben het stadje bezocht, dat niet heel groot is. Verder hebben we vooral het strand verkent en zijn we naar een waterval gelopen in de bossen achter Port Barton. Je kunt hier zelf heenlopen.

Halverwege dien je een soort entrance fee te betalen wat niet meer is dan een paar peso. Het is geen pittige wandeling, maar zeker in het hoogseizoen (januari tm/ mei) kan het behoorlijk heet worden.

TIP ♥ – een andere waterval die je kunt bezoeken is Bigaho Waterfall

Het strand van Port Barton

Dag 7 – Port Barton | Eiland hoppen en slapen op een onbewoond eiland

Dag 7 was DE dag voor ons. We hadden al wat tours en dagtochten gezien die je hier kunt boeken. Het komt allemaal neer op eiland hoppen, snorkelen en slapen op een onbewoond eiland. Wat je ook doet, als je met je eigen route Filipijnen in Port Barton komt moet je sowieso een keer overnachten op een onbewoond eiland.

Je kunt kiezen om hey eiland hoppen en overnachten in één te doen of alleen eiland hoppen (of overnachten). We raden aan om een gecombineerde tour te doen omdat dat veel leuker (en goedkoper) is. Een eilandhop tour zonder overnachten kost 1.000 peso Je gaat langs verschillende eilanden in de omgeving zoals;

  • German Island
  • Exotic Island
  • Paradise Island
  • Double Island
  • Capsalay Island
  • Smart Island
  • Luli Island
  • Albaguen Island


Wil je het eilandhoppen en overnachten (inc. snorkelen) op een onbewoond eiland combineren, dan betaal je 1.500 peso p.p.(incl eten, tent, slaapzak. Excl. drinken).

TIP ♥ – op de pagina Port Barton lees je meer over deze tour

Port Barton

Budget FilipijnenHet uitzicht vanuit je tent

Dag 8 – Port Barton ➜ El Nido

Na onze overnachting op een onbewoond eiland gingen we terug naar Port Barton. Daar hebben we onze tas weer ingepakt en hebben we tegen het eind van de middag de minivan genomen naar El Nido.

Deze plek mag natuurlijk niet ontbreken in je route Filipijnen. Deze rit duurt niet heel lang en is makkelijk te boeken vanuit je accommodatie of een van de touroperators langs het strand.

De avond hebben we nog wat in El Nido rondgelopen.

TIP ♥ – de minivan van Port Barton naar El Nido kost 700 peso p.p (€12). De bus is de helft goedkoper, maar duurt ook langer.

Dag 9 – El Nido | Nacpan Beach en stad

Dag 9 hebben we El Nido verkent. Het is een leuke, drukke en enigszins toeristische plek, maar er hangt een heerlijke sfeer. We hebben de eerste dag doorgebracht op het strand van El Nido, dat niet heel bijzonder is.

Zeker niet als je net uit Port Barton komt. We hebben de eerste dag ook gebruikt om de beste tour uit te zoeken voor El Nido. Er zijn meerdere tours te boeken. Je hebt tour A, B of C allemaal verschillend van elkaar.

In de middag zijn er naar Nacpan Beach geweest. Een enorme strook wit zand op zo’n 35-40 minuten rijden met de TukTuk. Het strand hier is een stuk minder ontwikkeld zonder hotels en resorts. Een tricylcle richting Nacpan kost 1.500 peso (max. 3 personen). Een scooter huren kost 500 peso per dag.

TIP ♥ – Ga ook langs het Art Cafe! Dit is de plek waar zo ongeveer alles is te regelen in El Nido, inclusief vluchten die je niet via internet kunt boeken. In het verlengde van de straat bij het Art Cafe vind je ook het benzinestation. Hier konden wij met onze creditcard geld opnemen toen de ATM het niet deed. De ATM schijnt vaker niet te werken.

De baai van El Nido

El NidoNacpan Beach

Dag 10 – El Nido | Eiland Tour

De 10e dag hebben we de tour geboekt die iedereen boekt in El Nido. De tour richting een van de vele eilandjes rondom El Nido. Dit is een absolute must-do als je hier bent. Het is een van de bekendste tours in heel de Filipijnen.

El Nido zelf heeft niet de mooiste stranden. Sommige ervaren het zelfs als druk. Als je wel wilt genieten van de prachtige omgeving raden we aan om een tour te boeken. Je hebt verschillende tours die allemaal naar de andere eilandjes en baaien gaan in de omgeving.

Het zijn stuk voor stuk indrukwekkende tours. De baaien en stranden die je hier ziet, kom je nergens anders tegen in de Filipijnen. Je hebt vier tours, tour A, B, C en D.

TIP ♥ – de tour varieert n prijs van 1.000 peso tot 1.400 peso, afhankelijk van de tour die je boekt en welke operator je neemt. Hier vind je meer info over het boeken van de tours.

El NIdoHet water rondom de eilanden van El Nido

Dag 11 – El Nido ➜ Cebu

Na onze eilandtour zijn we van El Nido naar Cebu gevlogen. De vlucht was toen nog niet te boeken via internet en ook nu kunnen we op verschillende websites geen prijzen vinden voor die vlucht. Gelukkig is de vlucht er wel.

Je kunt namelijk ook met de boot naar Cebu, maar dit duurt ontzettend lang en is niet veel goedkoper.

Je landt in Cebu City. Vanuit Cebu City zijn we direct naar Moalboal gereisd. Cebu City is namelijk niet heel erg spannend en bij Moalboal kun je erg goed duiken en snorkelen. Moalboal is een stadje, maar eigenlijk moet je naar Panagsama Beach, vlak bij Moalboal. Dit is DE plek is om te zijn (100 Peso met een tricycle).

TIP ♥ – boek je vlucht bij het Art Cafe in El Nido. Zij kunnen de vlucht voor je regelen. Kosten voor de vlucht zijn zo’n €130 per persoon

Dag 12 – Moalboal | Snorkelen en chillen

In Moalboal hebben we de eerste dag niet heel veel gedaan. We hebben vooral genoten van ons heerlijke hotel direct aan het strand. Daarnaast hebben we veel gesnorkeld tussen duizenden sardines (erg leuk).

Verder hebben we vrij weinig gedaan en alleen de tour voor de volgende dag geboekt. Het huren van snorkelen spullen kost je zo’n 100 tot 250 peso per dag.Meer over deze plek lees je op de pagina Moalboal

TIP ♥ – wij sliepen in Balay Abba Moalboal. Dit is niet online te boeken en staat ook niet op Maps, maar het ligt tegenover Ivonne’s Apartelle

De boarding pass van onze vlucht van El Nido naar Cebu

MoalboalUitzicht vanaf de hotelkamer

Dag 13 – Moalboal | Canyoning

De volgende dag hebben we een Canyoning tour geboekt. Dit hadden we van tevoren al gezien en het leek ons leuk om te doen. Mocht je Moalboal opnemen in je route Filipijnen is een Canyoning tour een absolute aanrader. Het binnenland van Cebu ligt namelijk bedekt met bergen en grote rivieren.

Uiteraard kun waar je leuke activiteiten doen waaronder kajakken, maar dus ook canyoning.  Het idee is vrij simpel. Gewapend met een helm, reddingsvest en een GoPro ga je al lopend, springend en zwemmend de rivier af. Onderweg spring van je van watervallen, rotsen en bomen in het water of zwem je tussen grotten en bizar blauw riverwater.

Het is echt hele leuke ervaring en weer eens wat anders dan op het strand liggen?

TIP ♥ – wij regelde onze trip bij Planet Action Adventure. Reken op zo’n $50 p.p. incl transport en spullen.

Dag 14 – Moalboal ➜ Oslob

We hebben Moalboal weer achter ons gelaten en zijn vanaf hier naar Oslob gegaan om vanuit Oslob de oversteek te maken naar het eiland Bohol. We wilde naar Oslob omdat je hier met walvishaaien kunt zwemmen.

Dit moet je eigenlijk in Donsol doen, omdat ze hier NIET gevoed worden, in Oslob wel. Helaas wisten wij dit pas toen we in Oslob aan kwamen. En terug reizen naar Donsol zou veel te veel tijd in beslag nemen (ruim 25 uur reizen).

TIP ♥ – wij reisde van Moalboal naar Oslob. Dit kun je met de bus doen, maar wij huurde een TukTuk. Het is zo’n 1,5 uur rijden en een geweldige ervaring. Wij betaalden 2.000 peso voor de TukTuk.

Dag 15 – Oslob | Zwemmen met walvishaaien en Tumalog Falls

Dag 15 hebben we toch besloten met de walvishaaien te zwemmen. We weten dat de walvishaaien hier gevoerd worden en dus niet uit zichzelf naar Oslob komen, in tegenstelling tot wat er beweert wordt. Het is alsnog een bijzondere ervaring om met deze gigantische beesten te zwemmen.

Wil je ze echter in hun natuurlijk leefomgeving zien ga dan naar Donsol.

De middag er na zijn we nog naar de waterval Tumalog Falls geweest. Een gigantische waterval op zo’n 10 minuten rijden van Oslob. Zeker een aanrader!

TIP ♥ – het zwemmen met de walvishaaien kost 1000 peso, zo’n €20 p.p.

Donsol, Walvishaaien FilipijnenZwemmen met walvishaaien

Dag 16 – Oslob ➜ Bohol

Deze dag zijn we met de boot (bangka) van Oslob naar Bohol gevaren. Dit duurt ongeveer 3 uur en je vaart over open zee dus het kan vrij heftig worden. We kwamen aan in Panglao. Veel reizigers kiezen er voor om in Bohol op het strand te verblijven, maar wij kozen er voor om naar het binnenland te gaan.

Ten eerste omdat we al genoeg dagen op het strand achter de rug hadden, en ten tweede omdat het binnenland van Bohol heel erg mooi is!

TIP ♥ – de boottocht kost je 2.000 peso p.p.

We vertrokken naar Loboc, een klein plaatsje aan de Loboc River. Hier kun je overnachten in Nuts Huts, een geweldige plek om te slapen. Je slaapt op een kleine berg tussen de bossen en beneden stroomt de rivier.

Een heerlijke plek waar je lekker kunt relaxen.

BoholChillen bij Nuts Huts 

Dag 17 – Bohol | Chicken Fight, Tarsiers kijken en scoteren

Bijna iedereen heeft Bohol op hun to-do lijstje staat vanwege de Chocolate Hills. Dat was ook de reden dat wij Bohol in onze route Filipijnen hadden meegenomen. Wat veel reizigers echter niet weten is dat Bohol veel meer te bieden heeft dan de Chocolate Hills.

Wij vonden dit echt een van de mooiere eilanden van de Filipijnen. Wij zouden de Chocolate Hills later bezoeken.

Deze dag hebben we een scooter gehuurd (500 peso per dag) en het eiland verkent. Het eiland is niet heel groot dus met een scooter kun je vrij veel zien in korte tijd. Zo zijn we onderweg toevallig bij een chicken fight terecht gekomen.

Niet meteen onze eerste ‘must-do’, maar we werden uitgenodigd door een local en besloten mee te gaan. Het is best bijzonder om te zien.

Verder hebben we uiteraard de Tarsier gespot, het kleine Filipijnse spookdiertje dat hier leeft. Helaas is de tarsier vandaag de dag een bedreigde diersoort, maar bij de Philippine Tarsier Foundation (60 peso entree) kun je dit schattige maar bedreigde diertje spotten.

TIP ♥ – een leuke tour voor ’s avonds is de FireFly Tour! Te boeken bij Loboc River Resort

BoholBohol, een must tijdens je route Filipijnen 

Bohol

Bohol, een must tijdens je route Filipijnen 

Bohol

Dag 18 – Bohol | Chocolate Hills, Man Made Forest en Ziplinen

De tweede dag in Bohol vertrokken we dan toch naar de Chocolate Hills. Dit is dé bezienswaardigheid van het eiland en de reden dat veel mensen Bohol opnemen in hun route Filipijnen. De Chocolate Hills zijn makkelijk op eigen gelegenheid te bereiken.

Je kunt een scooter huren (500 pes) en gewoon de weg volgen richting de Hills. het staat goed aangegeven en met Maps.Me is het helemaal een eitje.

TIP ♥ – Het entree voor de Chocolate Hills is 40 peso per persoon. Op de pagina Bohol lees je er meer over

Na de Chocolate HIlls zijn we verder gereden door het Man Made Forest. Dit is een mooi deel van Bohol waar je over een slinger weg door het bos rijdt. Als laatste zijn we met de zipline over een ravijn gevlogen!

Super leuk om te doen en best spannend. Mensen met hoogtevrees kunnen dit misschien beter overslaan 😉 Ook dit lees je op de pagina over Bohol (zie link hierboven).

TIP ♥ – een kaartje voor het Ziplinen kost 350 pesos.

BoholDe Chocolate Hills mogen niet ontbreken in je route Filipijnen

Dag 19 – Bohol ➜ Siquijor

Dag 19 zijn we van Bohol naar Siquijor gereisd. Dit hebben we met de public ferry gedaan. Kaartjes voor deze ferry zijn te kopen bij de hagen van Bohol. De boot vaart via he eiland Negros, dus mocht je tijd over hebben in je route Filipijnen kun je Negros nog opnemen in je route.

TIP ♥ – de boot van Bohol naar Siquijor kost 1.080 peso p.p. (€19). Inclusief ‘bag fee’ en ‘terminal fee’.

Dag 20 – Siquijor | Relaxen bij San Juan Beach

De eerste dag in Siquijor hebben we vooral niks gedaan. We sliepen in The Bruce die mooie huisjes aan het strand hebben. Is niet de goedkoopste optie, maar wel een van de mooiere. We hebben vooral aan het strand gezeten voor ons huisje. Daarnaast hebben we een scooter gehuurd voor de volgende dag (500 peso per dag).

Verder hebben we alle avonden doorgebracht in de Dagsma bar aan de overkant van The Bruce, een absolute aanrader voor een drankje ’s avonds!

TIP ♥ – voor een nacht in The Bruce betaalde we 1.000 peso per nacht voor onze eigen bungalow direct aan het strand

Rondreis FilipijnenHet uitzocht vanuit onze bungalow

Route FilipijnenHet strand van San Juan

Dag 21 – Siquijor | Cambugahay Falls, Salagdoong Beach en rondrijden

De tweede dag in Siquijor hebben we vooral op de scooter gezeten en de mooie plekjes van het eiland opgezocht. Het is een klein eiland dus als je een scooter huurt kun je veel van het eiland zien. Er loopt maar één hoofdweg over het eiland en door het binnenland dus je kunt moeilijk verdwalen.

Als je Siquijor opneemt in je route Filipijnen zorg dan in ieder geval dat je langs de Cambugahay Falls gaat. Deze waterval ligt in het binnenland en is een leuke plek om even af te koelen. Je moet er wel een vrij steile trap voor af, maar het is het zeker waard.

Verder moet je ook naar Salagdoong Beach gaan, het mooiste strand van het eiland. Hier kun je de dag prima afsluiten.

TIP ♥ – neem wat kleingeld mee want je moet parking fee en entree betalen bij de waterval.

SiquijorUitzicht

Siquijor

De Cambugahay falls

Dag 22 – Siquijor ➜ Manilla

Dag 22 vertrokken we weer naar Manilla, niet om naar huis te gaan maar om vanaf hier naar Banaue te reizen. Vanaf Siquijor namen we de boot naar Negros om vanaf Negros weer terug te vliegen naar Manilla. Dit is de snelste en redelijk goedkope manier om terug te komen naar Manilla.

TIP ♥ – de boot kost tussen de 210 en 360 peso p.p.

In Manilla sliepen we in Makati in het City Garden Grand Hotel. Dat is normaal gesproken niet echt ons budget, maar we konden overnachten bij een kennis die in Manilla woont. Erg handig.

Dag 23 en 24 – Manilla

We zijn 2 dagen in Manilla geweest. Manilla is geen hele bijzondere stad, zeker niet als je het vergelijkt met steden als Hanoi of Ubud. We gebruikte deze dag vooral om de was te doen en onze trip te regelen naar Banaue.

De busreis hebben we deze dag alvast geboekt omdat er maar 2 bussen per dag rijden en we niet het risico wilde nemen om de bus te missen.

Dag 24 hebben we ’s avonds de bus genomen van Manilla naar Banaue.

TIP ♥ – de busrit van Manilla naar Banaue kost je zo’n 490 peso. De rit duurt 9 uur!
Manilla

Dag 25 t/m 28 – Banaue | Rijstvelden en tours

Wat je ook doet tijdens je rondreis door de Filipijnen; Banaue hoort thuis in je route Filipijnen. Dit mag je absoluut niet overslaan! Vergeet de rijstvelden in Bali of Sapa. De rijstterrassen van Banaue behoren tot de mooiste rijstvelden van Azië.

Het zijn de mooiste rijstterrassen die wij hebben gezien in Azië, en we hebben er nogal wat gezien.

Dag 25

We kwamen dag 25 vroeg in de morgen aan in Banaue. Deze dag hebben we vooral gebruikt om ons hostel uit te zoeken (Green View Hotel). Daarnaast hebben we gekeken naar welke tours we graag wilde doen.

Er zijn ontzettend veel tours te boeken variërend van een paar uur tot een paar dagen. Wij hebben gekozen voor dagtours omdat we aan het einde van de reis geen zin meer hadden om dagenlang te hiken 😉

We zijn ook bij het viewpoint geweest om wat mooie foto’s te maken.

TIP ♥ – voor het Green View Hotel betaalde we 250 peso p.p. per nacht. Daarnaast kun je hier bijna alle tours boeken.

Dag 26

Dag 26 zijn naar Batad gegaan. Dit is DE plek om de rijstterrassen te bezichtigen en een must-see in je route Filipijnen. Vanuit Banaue kun je vrij gemakkelijk naar Batad reizen. Het kan met een TukTuk zodat je zelf in Batad rond kunt lopen maar je kunt ook een tour boeken in Banaue en met een gids rondlopen.

Dit is wel zo leuk omdat een gids alle mooie plekken laat zien en leuke dingen verteld over de rijstvelden.

TIP ♥ – de jeepney van Banaue naar Batad kost 150 peso. Bij aankomst in Batad moet je 50 peso aan Heritage Fee betalen. Een tour kost 1.200 peso p.p (inclusief een tocht naar Mayoyao).

Dag 27

Dag 27 zijn we naar de rijstvelden van Hapao (Hungduan) gegaan. Deze regio is misschien nog wel mooier dan die van Batad omdat het er veel rustiger is. De Hapao Terraces zijn onderdeel van de Hungduan Terraces Cluster, en staat ook op de UNESCO World Heritage Site (terecht).

Het grote voordeel is dat het nog niet zo bekend/populair is bij toeristen. Vaak is Batad het eerste dat bij reizigers op het lijstje staat, wat goed te begrijpen is.

TIP ♥ – wij betaalde voor een dagtrip van Banaue naar Hapao ongeveer 1.100 peso p.p.

Dag 28

Dag zijn we terug gegaan naar Manilla waar we. Hier kwamen we rond de middag aan. Helaas was het alweer tijd om onze spullen te pakken aangezien we de 29e naar huis vlogen. We hebben dag 28 nog wel even Manilla onveilig gemaakt.

Het blijkt ’s avonds tocht best een leuke stad te zijn 😉

Meer over deze rijstterrassen lees je op de pagina Banaue

Banaue

Banaue

Banaue

Banaue

    Meer lezen over Route Filipijnen - 4 weken?

2 gedachten over “Route Filipijnen – 4 weken”

  1. Sander knikker

    Graag zou ik in contact willen komen omdat ik zelf van plan ben 4 weken naar filipijnen te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven