Sagada is een van de minder bekende highlights in de Filipijnen. Dit backpackersstadje, in het noorden van de Filipijnen, heeft echter genoeg te bieden voor iedere reiziger. Het ligt tussen de in mist verstopte bergen, omgeven door rijstvelden en prachtige landschappen. De vele wandelpaden en verschillende avonturen in grotten, bergen, hangende doodskisten (ja je leest het goed) maken dit dorp het mekka voor reizigers in Noord Filipijnen.

Backpacker dorp

Iedereen die naar de Filipijnen gaat, bezoekt de bekende plekken als Palawan of Bohol, maar Sagada blijft vaak achterwege.

Beste gek, want dit pittoreske dorp, is samen met Banaue een van de mooiste plekken in het noorden van het eiland Luzon. Het is vooral populair bij backpackers.

Het staat vooral bekend vanwege de  eeuwenoude doodskisten die hoog langs kalkstenen kliffen hangen, maar de natuur (en met name de groene valleien) zijn minstens zo indrukwekkend.  Als je besluit richting het noorden van de Filipijnen te komen, sla Sagada dan zeker niet over!
SagadaHet stadje

8x leuke dingen om te doen in Sagada

Aan het strand liggen is er hier niet bij, maar daar kom je ook niet voor. Wat je wel kan doen in Sagada is onder andere hiken, watervallen bekijken, historische plekken bekijken, rijstvelden spotten en nog veel meer.

De rust in Sagada, waar je geen overvolle straten met toeterende Jeepneys vindt, is misschien nog wel de belangrijkste trekpleister. Wij hebben een overzicht gemaakt met de leukste dingen om te zien en/of doen in Sagada.

#1 Bezoek de Hanging Coffins

Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Sagada zijn de hangende doodskisten, of Hanging Coffins. Deze doodskisten, gemaakt van uitgeholde boomstammen, zijn opgehangen aan kalkstenen kliffen en grotwanden.

Dat heeft te maken met het begrafenis ritueel van Igorot. Deze traditie is al eeuwen oud en de gedachte er achter is dat het ophangen van de kisten de overledenen dichter bij de hemel brengt.

De doodskisten zijn een belangrijk onderdeel van Sagada en een goede manier ze te bezoeken is door langs te gaan bij de hangende kisten. Het is heel bijzonder, en soms een beetje luguber, om de doodskisten aan de kliffen te zien hangen.

Het is echter ook super leerzaam en indrukwekkend.

TIP ♥ – de Hanging Coffins hangen in de Echo Valley. Je kunt zelf naar de doodskisten lopen, maar ook een gids inhuren die je meer verteld.

Sagada#2 Bezoek de Lumiang Cave Burial Site

In Sagada zijn ze niet bang voor doodskisten of bijzondere begraafplaatsen. Dat is ook te zien bij de Lumiang Cave. Je vindt hier veel goed bewaard gebleven en onderhouden doodskisten van meer dan 500 jaar oud!

Volgens de gidsen staan er in de Lumiang grot minstens 200 kisten.

TIP ♥ – om de grot te bereiken, moet je ongeveer 30 minuten lopen vanaf Sagada. Gidsen kun je inhuren in de stad

#3 Sumaguing Cave

Nog een grot! Maar dit is een ‘gezellige’ grot, in hoeverre je daar van kan spreken. Het is een van de meest bezochte toeristische attracties in Sagada en staat ook wel bekend als de ‘Big Cave’.

In de Tweede Wereldoorlog werd de grot gebruik door Filipijnse soldaten om zich zo te verstoppen voor de Japanners. Terwijl je de grot verkent, zul je versteld staan van de torenhoge stalactieten en stalagmieten.

TIP ♥ – een gids kost 500 peso voor een groep van 4. Je moet ook environmental fee betalen.

#4 Wandeling naar Bomod-ok Falls

De Bomod-ok Falls zijn de bekendste watervallen in d e regio van Sagada. Het is een korte wandeling naar deze mooie watervallen. Onderweg naar de waterval zie je veel mooie bezienswaardigheden die uniek zijn voor het gebied.

Deze route laat je de verschillende kanten van Sagada zien.

TIP ♥ – de hike naar de waterval (heen en terug) duurt zo’n 3 uur. Environmental is 50 peso.

Bomod-ok Falls#5 Beklim Mt. Kiltepan

Mt. Kiltepan is een prachtige berg in de omgeving van Sagada. Het absolute hoogtepunt is een beklimming naar de top om vanaf hier de zon op te zien komen, net zoals dat op bijv. de Gunung Rinjani kan.

De berg wordt omringd door wolken dat de zonsopkomst nog extra bijzonder maakt. Je hebt echt een adembenemend uitzicht.

Het zweet en de uitputting van het wandelen zijn het allemaal waard, het uitzicht boven is echt fenomenaal.

TIP ♥ – in de stad kun je verschillende tours boeken

#6 Ga mountainbiken

Als je van fietsen over onverharde paden en uitdagende bergen houdt moet je zeker een mountainbike huren en de omgeving van Sagada verkennen. Je kunt in ongeveer 2 uur helemaal naar Marlboro Country fietsen.

De verfrissende bries, uitzicht op de met pijnbomen bedekte bergen en valleien maken dit een van de leukste activiteiten.

TIP ♥ – het huren van een fiets kost zo’n P100 peso per uur bij Sagada Mountain Bike

#7 Orange Picking tour

Als je op zoek bent naar iets minder extreme activiteiten in Sagada, zijn er ook andere activiteiten. Sagada staat bekend om zijn heerlijke sinaasappels, en veel mensen die dit bergstadje bezoeken, nemen als snack hele tassen met sinaasappels mee naar huis.

Er zijn verschillende sinaasappelplantage waar je zelf sinaasappels kunt plekken zoals het Rock Inn and Cafe, een restaurant in Sagada

#8 Verken de rijstterrassen van Kapay-Aw

Genesteld in een vallei vind je de rijstterrassen van Kapay-Aw. De rijstterrassen van Banaue en Batad zijn indrukwekkend, maar ook deze rijstterrassen mogen er zeker zijn. Je vindt ze op weg naar de Sumaguing Grot.

De weelderige groene rijstterrassen zijn echt een lust voor het oog.

De regio is een stuk kleiner dan de bekende rijstterrassen van Banaue, maar de groene bergen in de omgeving maken het wel tot een bijzondere bezienswaardigheid. Ze liggen op 5 kilometer van Sagada dus het is een ideale dagtrip.

TIP ♥ – bij het Gaia Café and Craft heb je een view deck met schitterend uitzicht op Kapay-aw

Kapay-Aw

Overnachten in Sagada

Sagada leeft al aardig van het toerisme en dat is terug te zien aan het aantal lodges, hotels en hostels. Verwacht geen 5-sterren resorts in het gebied. De meeste accommodatie is eenvoudig, maar goed en comfortabel.

De meeste accommodatie vind je aan de twee hoofdwegen: South Road en West Road (Besao Rd). Daarnaast vind je ook nog veel accommodatie in het omliggende landschap.

Als je van goed uitzichten houdt, is Sunrise View Homestay een goede optie. Als je in het centrum wil overnachten en wat meer luxe zoekt, is Rusty Nail Inn een betere optie.

TIP ♥ – check Booking.com voor goede accommodatie

Hoe kom je er?

Sagada is vrij eenvoudig te bereiken met de bus of Jeepney. De makkelijkste manier om hier te komen is via de steden Manilla, Bontoc, Baguio of vanuit Banaue. Vanuit Banaue kun je ook trips boeken naar Sagada.

Vanuit Manilla

Er rijden directe bussen van Manilla naar Sagada. Coda Lines rijdt in 12 uur direct van de hoofdstad naar Sagada. Deze bus stopt ook in Banaue. Er zijn twee klassen in de bus:

  • Super Deluxe – €14
  • Semi Deluxe – €18

Vanuit Baguio

Vanuit Baguio rijden er twee bedrijven: GL Trans en Lizardo Trans. De bus doet er 6 uur over en kost rond de €5 p.p.

Online boeken

Sinds kort kun je je hele reis ook online plannen via BookAway.com. Een super handige website waar je alle prijzen en mogelijke routes makkelijk online kunt checken.

Sagada

Beste reistijd

Zoals met de meeste gebieden in de Filipijnen, is de beste tijd om te reizen tijdens het droge seizoen dat loopt van november tot en met februari. De ideale tijd om Sagada te bezoeken hang niet zo zeer af van het weer, maar wanneer ook de rijstvelden het groenst zijn.

Wil je alleen goed weer, zodat je de vele buitenactiviteiten zoals fietsen en hiken kunt doen? Kom dan van november tot en met februari.

Als je de rijstterrassen op hun groenst wil zien ga dan in april / mei tot en met augustus. Je kunt dan wel meer regen verwachten en als je pech hebt ook veel mist, maar de rijstvelden zijn wel mooi groen.

SagadaLocatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven