Donsol was ooit een klein, slaperig vissersdorpje op 45 kilometer ten zuidwesten van Legaspi. Hier kwam in 1998 echter grote verandering in toen een lokale duiker een video maakte van het zwemmen met walvishaaien die hier in grote hoeveelheden aanwezig zijn. De media pikte zijn bijzondere verhaal op en sindsdien is Donsol uitgegroeid tot één van de bekendste en meest bezochte highlights van de Filipijnen. Jaarlijks kunnen mensen hier tussen februari en mei snorkelen met de grootste vis ter wereld.

Donsol is een leuke bestemming en wie met walvishaaien wil zwemmen zit hier goed, hoewel je ook in Oslob op Cebu met walvishaaien kunt zwemmen.

Van vissersdorp naar magneet

Totdat Donsol werd ontdekt als spot om walvishaaien te zien was het een klein vissersdorp. Er gebeurde hier vrij weinig. Dat is tegenwoordig wel anders. Het draait hier overigens niet alleen om de walvishaaien.

In de loop der jaren is het toerisme hier aardig op gang gekomen en zijn er in de omliggende regio ook genoeg dingen te doen.

De maanden maart tot en met mei zijn ideale maanden om de manta rog te spotten

Andere activiteiten die je hier kunt doen is bijvoorbeeld een dagtrip naar San Miguel Island. Daarnaast kun je hier prima snorkelen en duiken (zonder walvishaaien. Iets wat steeds populairder wordt in Donsol is de Firefly Tour.

Je gaat dan met een bootje de rivier op en ziet duizenden vuurvliegjes bomen verlichten.

DonsolWalvishaaien zijn geen kleine visjes!

Met walvishaaien zwemmen in Donsol

Het zwemmen met deze reuzen is een unieke ervaring! De walvishaaien kunnen tussen de vier en de twaalf meter worden. Het is een flink gevaarte waar je naast zwemt. Je moet dan ook goed je best doen om te deze haaien bij te kunnen houden. Tussen februari en mei is het hoogseizoen.

De beste tijd om walvishaaien te spotten is februari tot en met mei

In tegenstelling tot Oslob worden de haaien hier niet gevoerd. Ze zwemmen hier echt in hun natuurlijke omgeving. Rond december worden de haaien overigens ook nog gespot en sommige houden zo van de aandacht dat ze tot juni blijven hangen.

Hoewel walvishaaien normaal niet in groepen zwemmen zijn ze in Donsol goed vertegenwoordigt.

Een tour boeken

Je kunt een of meerdere dagen naar de walvishaaien om ze te spotten of om met ze te zwemmen. Deze reusachtige vissen komen hier tussen november en juni met maart en april als piekmaanden. Hou er rekening mee dat als de zee te ruig is, de tourboten niet vertrekken.

Als je naar Donsol gaat, ga dan eerst naar het Donsol Visitors Center. Hier betaal je 300 peso aan ‘registration fee’.

Kosten

Een tour van 3 tot 6 uur kost je 3.500 peso. Dat is vrij prijzig, maar het is elke cent waard. Je mag hier niet duiken (dat is verboden), alleen snorkelen. Snorkelspullen kun je huren voor 300 peso p.p., maar je kunt het beter kopen. Dat is goedkoper en de huursets zijn snel verhuurd.

Je kunt ook meerdaagse trips boeken, maar dit kost al snel meer aan 10.000 peso p.p.

Donsol, Walvishaaien FilipijnenOndanks dat ze zo groot zijn, zijn ze totaal niet gevaarlijk

Niet duiken

Je hoeft in Donsol overigens niet aan te komen met je duikspullen. Je mag hier alleen snorkelen. Er mag ook maar een beperkt aantal boten het water op als de walvishaaien hier zijn.

Verder krijgt iedereen een instructiefilm te zien en mag je niet dichter dan drie meter in de buurt van de haaien komen. Helaas blijkt dit uit foto’s van vele reizigers niet altijd nageleefd te worden.

TIP ♥ – de Filipijnen wordt in rap tempo een van populairdere bestemmingen in Azië. Dat brengt meer toeristen met zich mee. Daar heeft ook Donsol onder te lijden, en met name de walvishaaien. Volg daarom de regels op en respecteer de dieren en hun leefomgeving.

Mt. Mayon

Wie liever niet naast deze reuzenvis wil zwemmen kan tevens Mt. Mayon (2.460 m) bezoeken. Vele noemen dit de perfecte vulkaan vanwege zijn kegelvormige vorm. De vorm is ontstaan door de vele uitbarstingen (47 keer de afgelopen 400 jaar).

Door het stromende lava heeft Mt. Mayon zijn mooie vorm gekregen.

Mount Mayon is een actieve vulkaan en staat ook onder toezicht van de Philippine Institute of Volcanology and Seismology. Vergis je niet. Dit is geen kinderachtige vulkaan en de beklimming is gevaarlijker dan bijv. Rinjani op Lombok.

In 2013 kwamen er 4 Duitse toeristen om door een uitbarsting. In 2006 kwamen er zelfs 1.000 locals om bij een uitbarsting.

TIP ♥ – je kunt ook met een quad naar Mount Mayon. Het kost minimaal 600 peso.

Mount MayonMount Mayon op de achtergrond

Overnachten in Donsol

Donsol is de laatste jaren steeds populairder geworden, maar valt in het niet bij Palawan of El Nido. Dat komt mede, omdat het niet op de meest gangbare route door de Filipijnen ligt. Toch vind je hier wel genoeg goede accommodatie.

Donsol is niet heel groot en de meeste accommodatie vind je rond de Nazarene en St. Joseph kerken. Een van de beste opties is het Vitton Resort. Betaalbaar en goede, schoen kamers.

Een goedkoper alternatief zijn de verschillende homestays in de stad.

TIP ♥ – bekijk alle accommodaties.a name=”hoekomjeer”>

Hoe kom je er?

De makkelijkste manier om er te komen is met de bus of jeepney. Er rijden minivans direct tussen Legazpi (grotere stad verderop) en Donsol. Je betaalt hier zo’n 100 peso voor en de rit duurt een uurtje. Ze rijden tot 16:00 ongeveer.

Je kunt ook de bus nemen vanuit Manilla (900 Peso, 14 uur), maar het is makkelijker en goedkoper om eerst naar Legazpi te reizen en vanaf daar verder te reizen.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven