Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bohol

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 14

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Pak een reisgids over de Filipijnen en de kans is groot dat er een afbeelding van Bohol op de voorpagina staat. Het herbergt namelijk twee populaire bezienswaardigheden: de bijzondere Chocolate Hills en jet kleine spookdiertje. Hoewel dit de bekendste bezienswaardigheden zijn, biedt Bohol nog veel meer. Wat te denken van hagelwitte zandstranden, groene rijstvelden, verstopte watervallen en indrukwekkende jungle, Je kunt hier duiken, kajakken, zwemmen, surfen, hiken en het eiland is perfect met de brommer te verkennen. Wat wil je nog meer?

Onze ervaring op Bohol

Bohol is vooral bekend vanwege de Chocolate Hills die je hier vindt. Wij hadden dit kleine eilandje al een tijdje op ons lijstje staan en na lang wachten was het eindelijk zo ver. Na een week op het eiland kunnen we stellen dat dit een van de leukste eilanden van de Filipijnen is

Het heeft mooie stranden, maar nog een mooier binnenland. En de sfeer hier is geweldig!

Dit is een van de leukste eilanden in de Filipijnen

De combinatie van de mooie jungles, de indrukwekkende rijstterrassen, de eilandjes voor de kust, de snorkellocaties en de koloniale Spaanse kerken maken het tot een van de leukste bestemming in de Filipijnen. Een must-visit!

Chocolate Hills Bohol

Dé bezienswaardigheid van het eiland: de Chocolate Hills

Bohol

De Chocolate Hills behoren tot de bekendste highlights van de Filipijnen

8x leuke dingen om te doen op Bohol

Bohol is geen groot eiland, maar wel een leuk eiland. De bekendste bezienswaardigheden van dit eilandje zijn de Chocolate Hills en de Tarsiers, de kleine aapjes. Toch heeft het eiland veel meer te bieden dan dat.

In het binnenland heb je indrukwekkende watervallen, groene bossen, uitgestrekte velden en groene bergen. Wij hebben een overzicht gemaakt met de mooiste bezienswaardigheden op Bohol.

#1 Bezoek de bekende Chocolate Hills

De Chocolate Hills zijn zonder twijfel de grootste en bekendste trekpleister van Bohol. Deze kleine heuvels rondom Carmen in het binnenland van Bohol zijn kalkstenen, bedekt met groen die ontstaan zijn in de laatste ijstijd.

Bohol lag toen namelijk nog onder water en men denkt dat de Chocholate Hills zijn gevormd uit kalkstenen overblijfselen van de koraalriffen uit die tijd.

In totaal zijn het ongeveer 1.500 heuvels die in een gebied van ongeveer 50 vierkante kilometer liggen. Ze hebben hun naam te danken aan het feit dat de heuvels in de zomer chocolade bruin kleuren.

Het bijzondere is dat ze van een afstand allemaal even groot lijken te zijn.

Waar vind je ze

De beste plek om deze merkwaardige heuvels te bekijken is vanuit de dorpjes Carmen en Sagbeyan en bij zonsondergang. Als de zon onder gaat bij de Chocolate Hills kun je schitterende foto’s nemen.

Mocht je hier zijn probeer dan een trekking te doen in het droogseizoen. Het landschap is dan oogverblindend mooi!

TIP ♥  Bohol is een klein eiland. Huur een brommer (500 peso) en je rijdt makkelijk zelf naar de Chocolate Hills. Het entreegeld is 50 peso per persoon.

Chocolate Hills

Chocolate Hills Filipijnen

Chocolate Hills

De bekende Chocolate Hills op Bohol staan ook in ons routeboek

#2 Op zoek naar de kleine de tarsier

In Bohol kun je niet alleen mooie bergen bewonderen, maar heb je ook nog de kans om het kleine Filipijnse spookdiertje (de tarsier), te spotten. Deze diertjes zijn vrij makkelijk te herkennen, aangezien ze nogal grote ogen hebben ten aanzien van het lichaam.

Tarsiers zijn extreem gevoelige dieren. Maak dus niet te veel lawaai en volg de regels die er gelden.

Daarnaast kan hij zijn nek 180 graden draaien! Hij leeft in de bossen en komt alleen voor op een paar Filipijnse eilanden. Helaas is de tarsier vandaag de dag een bedreigde diersoort, maar bij de Philippine Tarsier Foundation kun je dit schattige diertje spotten.

TIP ♥ toegang tot het park waar de tarsiers zitten is 80 peso per persoon. Je vindt het park hier.

Tarsier in Filipijnen

Je moet goede ogen hebben om een tarsier te spotten

#3 Verken het leuke stadje Loboc

Als je eens een keer niet aan het strand wilt slapen, kun je ook kiezen voor Loboc. Loboc ligt in de heuvels van Bohol en is wat rustiger dan Alona Beach, het andere bekende plekje hier.

Het ligt aan een rivier waar drijvende restaurants rondvaren en waar je kunt zwemmen en kajakken. Wij vonden het sfeervoller dan Alona Beach.

Een gezellige plek in Loboc om te slapen en ‘s avonds wat te drinken (naast de drijvende restaurants) is Nuts Huts. Dit wordt gerund door een Belg.

TIP ♥ – een leuke activiteit is suppen over de rivier in Loboc (te regelen bij Nuts Huts).

#4 Maak een River Cruise over de Loboc River

Loboc vonden wij veruit het leukste stadje. Niet alleen omdat het een gezellige plek is, maar ook omdat je hier een river cruise kunt maken. De cruise vertrekt bij Loboc Church en vaart een paar uur over de rivier.

Je vaart door het woud met hangende palmbomen over een pittoreske rivier, terwijl je onderweg allemaal drijvende restaurants tegen komt. Uiteraard wordt hier ook gestopt, zodat je even kunt eten.

Onderweg kom je ook nog bij de Busay watervallen en een lokaal dorpje.

TIP ♥ – de cruise duurt iets langer dan een uur. Het kost je rond de 550 peso p.p inclusief eten.

Bohol

Ook al ligt het niet aan het strand, Loboc is een van de beste plekken om te relaxen

Loboc River Bohol

De Loboc River

#5 Doe eens gek en vlieg over een vallei

Als je al dat relaxen en chillen zat bent kun je ook wat actievers doen 🙂 Het Loboc Eco Tourism Adventure Park biedt je de uitkomst. Je kunt hier namelijk over een (vrij hoge) vallei heen vliegen. De vlucht over de rivier is binnen een minuut voorbij, maar het uitzicht is geweldig.

Je vliegt van de ene naar de andere kant van de vallei om daar ‘uitgehaakt’ te worden en 50 meter lager weer de oversteek te maken naar de andere kant, waar je begonnen bent. Het is een leuke activiteit. Als je last hebt van hoogtevrees moet je er misschien even over nadenken.

We raden het aan om je angsten te overwinnen want het is echt heel leuk!

Hoe kom je er

Het ligt op 3 kilometer van de kerk. Je zou het kunnen lopen, maar dat raden we niet aan. Het is veel makkelijker om een brommer te huren (±500 peso per dag ) en er zelf heen rijden. Je hoeft alleen de ‘hoofdweg’ te volgen.

TIP ♥ – een kaartje kost rond de 350 pesos. Ze vragen 250 pesos voor de foto’s als je deze wil hebben.

Bohol

Loboc Eco Tourism Adventure Park

#6 Doe een Firefly Tour

Als je je vriend of vriendin wilt verrassen met een romantische tour wil, kun je een FireFly tour boeken. Ik deed het samen met een vriend van me en dat was toch iets minder romantisch, maar nog steeds erg leuk.

Tijdens deze tour vaar je met een local in een grote kano over de rivier in het magrovebos op zoek naar bomen waar de vuurvliegjes ‘s avonds hun eigen lichtshow geven.

Het is een bijzondere ervaring als je de boom helemaal verlicht ziet door deze vuurvliegjes. Bizar dat Moeder Natuur zoiets kan maken. De tour duurt maar een uurtje, maar het voelt alsof je even op een andere planeet bent.

TIP ♥ een tour bij deze organisatie. Wij boekten het bij Loboc River Resort, maar weten niet meer wat het daar kostte 🙂

#7 Maak een ritje door het Man-Made Forest

Het Bilar Man-Made Forest ligt op de weg van Loboc naar het Tarsier Centre, of de Chocolate Hills. Dit indrukwekkende bos staat vol met bomen en daar doorheen loopt een mooie kronkelende weg van zo’n 2 kilometer.

Het is een rustgevende omgeving waar je even kun relaxen.

We raden aan om een brommer te huren (500 peso per dag) en door het bos te rijden. Je kunt overal stoppen om te genieten van de hoge mahoniebomen.

#8 Verken de mooiste stranden van het eiland

Het zal niemand verbazen dat je hier mooie stranden hebt. Heel de Filipijnen is gezegend met de mooiste stranden. Ook het eiland Bohol heeft prachtige stranden. De meeste reizigers komen aan in Panglao Island, een schiereiland voor de kust.

Hier vind je het bekendste strand; Alona Beach. De ander is Anda Beach.

Alona Beach

Alona Beach is een wit zandstrand op Panglao Island. Dit is ook de plek waar je de meeste reizigers vindt. Hoewel het zeker indrukwekkend is, zijn wij naar Loboc gegaan waar het een stuk rustiger is.

Bij Alona Beach vind je wel de meeste ‘actie‘ met winkels, ATM’s, hotels en restaurants. De partyscene is hier goed met beach bars en heel veel cocktails. Je kunt hier ook tours boeken naar de kleinere eilanden rondom Bohol.

Anda Beach

Het andere, mooiere, strand is Anda Beach. Dit ligt aan de oostkust op zo’n 90 kilometer van Loboc. Persoonlijk vonden we dit strand mooier Alona Beach. En belangrijker… veel minder toeristisch.

De rit van Loboc naar Anda Beach kun je afleggen via de kust of door het binnenland. Wij reden (op de brommer) door het binnenland en de route is werkelijk schitterend.

TIP ♥ – boek een tour naar het kleine eilandje Virgin Island!

Anda Beach Bohol

Anda Beach

Overnachten op Bohol

Bohol is niet zo heel groot en met een brommer kun je in twee dagen het meeste van het eiland wel zien. Er zijn een aantal plekken waar je goede accommodatie vindt.

Tagbilaran

Tagbilaran is de hoofdstad van het eiland en een van de drukkere gebieden. Het is de grootste stad van het eiland met logischerwijs ook de meeste voorzieningen. Daarom is het ook populair bij reizende gezinnen.

Het bekendste strand hier is Kaingot Beach.

Hier komen ook de meeste boten aan (Tagbilaran Fastcraft Terminal), maar Tagbilaran is naar onze mening niet de beste plek om te overnachten op Bohol.

Panglao Island

Panglao Island is het schiereiland dat aan Bohol vast zit. Hier komen de meeste boten aan en het is bovendien de plek waar het vliegveld ligt. Dit is een goede plek om te overnachten als je op zoek bent naar stranden en veel accommodaties.

Hou er wel rekening mee dat het hier redelijk druk is, omdat veel reizigers hier verblijven. Accommodatie is er in alle prijsklassen.

TIP ♥ – het bekendste strand is Alona Beach

Panglao Island

Het strand van Panglao Island

Anda Beach

Anda Beach is een van de bekendste stranden in het oosten van Bohol. Het is de beste plek om te overnachten als je op zoek bent naar mooie stranden en iets meer rust dan Panglao Island.

Anda Beach wordt door velen omschreven als de ‘hiddem gem’ van Bohol, maar ‘hidden’ is het al jaren niet meer. Ook hier wordt het steeds drukker. Anda is vooral populair bij backpackers.

Carmen

Als je in de buurt van de Chocolate Hills wilt overnachten is Carmen de beste optie. Heel veel is er niet te doen en degene die hier overnachten doen dat vanwege de Chocolate Hills. Er is echter veel meer te doen.

Loboc

Wij sliepen in het plaatsje Loboc, in de bergen van het binnenland op 25 kilometer van Tagbilaran. Loboc ligt niet aan het strand, maar als je meerdere eilanden in de Filipijnen bezoekt kom je genoeg stranden tegen.

Daarnaast zijn de stranden van Bohol ook niet de mooiste stranden. Als je een keer niet aan het strand wil slapen is Loboc en leuke plek.

TIP ♥ – check hier ons overzicht met de beste accommodatie op Bohol

Bohol

Uitzicht bij Nuts Huts

Beste reistijd

Zoals de meeste eilanden in de Filipijnen, heeft ook Bohol een tropisch klimaat. Dit betekent dat de temperaturen zelden onder de 20℃ komen. Dit maakt Bohol aangenaam om het hele jaar door te bezoeken.

Er is wel sprake van een regenseizoen dat loopt van juni tot en met november.

Het hoogseizoen op Bohol zijn de maanden december tot en met april/mei. Dan zijn de prijzen het hoogst en vind je er de meeste reizigers. De rustige maanden zijn juni en oktober. De prijzen zijn dan ook lager.

Hoe kom je er?

Bohol is redelijk eenvoudig te bereiken. De belangrijkste stad op het eiland is Tagbilaran waar je een vliegveld hebt. Er gaan dagelijks een aantal vluchten vanaf Manilla, Cagayan de Oro  naar Tagbilaran, maar het is leuker, en goedkoper, om met de boot te gaan.

Boot vanaf Cebu

Vanaf Cebu gaan er dagelijks boten. De boten die varen zijn Lite Shipping, Ocean Jet en Fast Cat. Boten varen de hele dag en vertrekken vanaf Cebu Pier 1 of 3. De boot vaart direct naar Bohol richting Tagbilaran, of Tubigon.

De tocht duurt ongeveer 2 uur en kaartjes kosten tussen de €11 en €25 afhankelijk van de klasse en boot.

Boot vanaf Negros (Dumaguete)

Er gaan ook boten vanaf Negros naar Bohol. Alle boten vertrekken vanuit Dumaguete Port. De hoofdstad van Negros. De boten zijn van Ocean Jet en varen rond 9:00 uur en 14:30 uur.

De boot doet er 2 uur over en kost tussen de €15 en €25 afhankelijk van de klasse en boot.

Boot vanaf Siquijor

Je kunt ook vanaf Siquijor naar Bohol reizen. Ook deze tocht wordt uitgevoerd door OceanJet. De boot vertrekt vanuit Larena (Siquijor).

De boot doet er 1,5 uur over en kost tussen de €15 en €25 afhankelijk van de klasse en boot.

TIP ♥ – boottickets kun je bij ons direct reserveren

Onze Route door de Filipijnen

Weet je al dat je naar de Filipijnen wil, maar weet je nog niet welke route je wil volgen? Wij weten als geen ander hoe lastig het kan zijn om een route uit te stippelen voor een land met zo veel bezienswaardigheden.

Check onze route door de Filipijnen! Gratis, gedetailleerd en handig

Locatie

Meer lezen over Filipijnen?

14 comments

 1. Kim

  Dank voor alle informatie! Heb je toevallig tips waar je het beste een brommer kan huren? Wij komen aan met de ferry op Tagbilaran 🙂 Of is het handiger om eerst naar je hotel te gaan met een busje/tricycle en daarna een brommer te huren?

 2. Carlo

  Bohol is een klein eilandje… volgende keer de topografie eerst checken voordat je wat roept.

  1. Ties Lagraauw Post author

   Misschien moet je eerst leren lezen voordat je antwoord geeft.

 3. Inge

  Ha Ties,

  Zijn er op de eilanden rondom Cebu ook rijstterassen te vinden?

  Groetjes Inge

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Inge,

   nee helaas niet. Daarvoor zul je naar het noorden (Banaue) moeten of Palawan.

   Happy travels,
   Ties

 4. Joost

  Mendez Mitch, wij komen in december/januari naar Bohol en willen graag langs komen! Hoe komen wij met jullie in contact?

  Gr Joost

 5. Luuk

  Hallo Ties,

  Het zuiden van Bohol (Loboc), maar ook het zuiden van Cebu wordt door de Nederlandse overheid aangegeven als onveilig. Hoe zit dit precies?

  Gr Luuk

  1. Ties Post author

   Hoi Luuk,

   de overheid is hier altijd een beetje paniekerig over. Wij zijn in het zuiden van Cebu geweest en zijn heel Bohol doorgereden met de brommer. We hebben ons geen moment onveilig gevoeld. Uiteraard moet je logisch nadenken en je gezonde verstand gebruiken, maar onveilig is het zeker niet.

   Groeten,
   Ties

 6. Sasha

  He!

  Wij willen ook naar Bohol, maar vroegen ons af of het leuker is om aan het strand te slapen of in Loboc in het binnenland?

  Groeten,
  Sasha

  1. Ties Post author

   Hoi Sasha,

   wij hadden zelf de voorkeur voor Loboc omdat dit rustiger is en omdat we in de Filipijnen al genoeg aan het strand hadden gezeten 🙂 Loboc is een heerlijke plek. Mocht je nog opties zoeken voor accommodatie check dan Nuts Huts. Leuk om te overnachten!

   Groeten,
   Ties

 7. Gerrit

  Hoi,

  Is er naast de Chocolat hills veel te zien en doen op Bohol?

  1. Azië Expert Post author

   Hoi Gerrit,

   de Chocholate Hills zijn de bekendste bezienswaardigheden, maar er is wel meer te doen.
   Je kunt kanoën over de rivier, het binnenland in met een tour, de tarsiers bekijken, een brommer huren, relaxen aan een van de stranden, canyoning doen… je kunt je hier makkelijk een aantal dagen vermaken 🙂

   Groeten,
   Ties

 8. Mendez Mitch

  Bed and breakfast

  Geachte ,

  Ik leef hier op bohol met mijn vrouw zij is een local en kent dus het eiland en omgeving .
  We plannen nu om een bed en breakfast te openen met verschillende mogelijkheden om toeristen te begeleiden en rondritten te bezorgen de hills de aapjes de locale markten motorbikes renting en duiken in Cebu maar er is meer dat wij weten en kennen ,om een prachtig avontuur te beleven maar natuurlijk niet op twee dagen maar bv een week zonder verveling en iedere avond door te brengen met local vriendelijke mensen die heel erg behulpzaam zijn en tussen de rice velden .
  Wij zullen hen een lux leventje bezorgen .
  Onze start data is nog niet zo duidelijk maar ik laat het je binnenkort weten als er intresse voor ons project is ?
  De liging van onze plaats is iets over de middel of het eiland !

  Vriendelijke groet.

  Mendez Mitch

  1. jeremy

   hallo,
   zijn jullie al open

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU