Hoofdmenu
reis expert header

Backpacken in Brazilië | Tips & Info

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Brazilië, het land dat groter is dan Amerika. Veel reizigers die in Brazilië zijn geweest zeggen dat het een van de leukste landen in Zuid-Amerika is. Uiteraard gesterkt door de Carnaval en het levendige nachtleven. Maar het land heeft veel meer te bieden dan feesten. Als je gaat backpacken in Brazilië kom je terecht in een land dat uit blinkt in witte zandstranden, groene regenwouden en bruisende steden.

Waarom je moet backpacken in Backpacken

Omdat je er geen spijt van krijgt! Het is zo’n enerverend land. Je maakt elke dag wel wat mee. Of je nu met een bootje door de Amazone reist of cocktails drinkt aan de Copacabana. Het land heeft een bepaalde aantrekkingskracht op alle reizigers, niet alleen backpackers.  Op deze pagina geven we je alle tips voor het backpacken in Brazilië.

HIGHLIGHTS

1. Iguazu watervallen

Naar Brazilië gaan en niet de Iguazu Watervallen bezoeken is ondenkbaar! Dit is een van de bekendste en mooiste bezienswaardigheden van Brazilië. Overigens is het niet één waterval. Het zijn er 275 om precies te zijn. Ze vallen van een hoogte van 80 meter naar beneden in de Rio Iguacu. Het is een spectaculair gezicht om de kracht van het water te zien.

Je vindt hier trouwens ook de grootste stuwdam ter wereld. Het bijzondere is dat de watervallen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië liggen. Gelukkig heb je in Brazilië het beste zicht op de waterval, hoewel je in Argentinië dichterbij kan komen. Voor zo’n 100 tot 120 real (€28 tot €35) per persoon kun je naar de kant van Argentinië toe.

TIP ♥ – lees hier meer over Iguazu Falls

Iguazu Falls

2. Rio de Janeiro

Als je gaat backpacken in Brazilië ontkom je niet aan Rio de Janeiro. In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het niet de hoofdstad van het land, maar daar geven ze in Rio helemaal niks om. Je komt hier voor de witte stranden, immense bergen, een bruisend nachtleven en spectaculaire voetbalwedstrijden. En met een beetje geluk maak je de carnaval mee in februari.

Er is zo veel te doen in de stad dat het lijkt alsof je in een land reist in plaats van een stad. Natuurlijk heb je de Copacabana, één van ’s wereld bekendste stranden, maar er is zo veel meer. Zo heb je nog Ipanema, het kleine broertje van de Copacabana. Maar ook de sfeervolle wijk Santa Teresa en de berg Pao de Acucar zijn de moeite waard. Om over de Cristo Redentor nog maar te zwijgen.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Rio de Janeiro

Rio de janeiro

3. Ilha Grande

Als je tijdens het backpacken in Brazilië even wil ontspannen – het is tenslotte best zwaar – kun je dat prima doen op Ilha Grande. Ilha Grande is, zoals de naam al doet vermoeden, het grootste eiland van de archipel Angra dos Reis. Tot deze eilandengroep behoren in totaal  365 verschillende eilanden. Je komt hier echt voor de stranden. Die zijn hier namelijk schitterend. Daarnaast kun je hier goed duiken, snorkelen en heel goed wandelen.

Wist je dat Ilha Grande vroeger een piraten eilandje was? Daarna werd het een leprakolonie (nu gelukkig niet meer) en tenslotte werd het een gevangenis waar de politieke gevangenen samen met enkele van de meest gewelddadige criminelen van Brazilië vast werden gehouden. Erg gezellig dus. Daar is nu gelukkig niks meer van te merken 🙂

TIP ♥ – Lees hier meer over de Ilha Grande

Ilha Grande

4. Fernando de Noronha

Fernando de Noronha is zo’n typische plek die je gezien moet hebben. Je zult op weinig plekken komen die mooier zijn dan Fernando de Noronha. De prachtige zee, het spectaculaire landschap, de witte zandstranden en de net zo indrukwekkende onderwater wereld is een droom voor iedere backpacker. Veel reizigers en locals zeggen dat je hier de mooiste stranden van het land vindt.

Natuurlijk kun je er veel meer dan op het strand liggen en biertjes drinken. Dit is DE plek om te duiken, surfen en snorkelen of wandelen. Je vindt hier veel koraal, schaaldieren, schildpadden, dolfijnen en een breed scala aan tropische vissen. Een must-see tijdens het backpacken in Brazilië.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Fernando de Noronha

fernando de noronha

5. Pantanal

Heb je altijd al eens een van de grootste wetlands ter wereld willen zien? Dan moet je zeker eens naar Pantanal. Dit wordt gezien als het grootste ‘wetland’ ter wereld. Alle natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. Als je dieren wil spotten is dit the place to be in Brazilië. En, met een oppervlakte van zo’n 210.000 vierkante kilometer, is er genoeg ruimte voor iedereen.

De Amazone mag dan bekend staan als plek waar je wilde dieren kan spotten, het is Pantanal waar je de meeste dieren ziet. En om maar even aan te geven hoe groot dit gebied is; het is 20 keer (!) zo groot als de Everglades.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Pantanal

Pantanal

6. Ouro Preto

Brazilië is meer dan mooie natuur en witte zandstranden, hoewel daar natuurlijk niks mis mee is. Je verwacht het misschien eerder in landen als Peru, Colombia of Ecuador, maar ook Brazilië heeft schitterende koloniale steden. Sterker nog, met Ouro Preto, in Minas Gerais, hebben ze misschien wel de mooiste in huis. Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dit is niet voor niets.

In het stadje vind je sfeervolle gekleurde huizen en veel kerken. De smalle straatjes vol met pensions, restaurantjes en souvenirwinkels zorgen voor een gezellige sfeer. De stad is gebouwd aan de voet van de Serra do Espinhaço. Als je de moeite neemt op de berg op te gaan wordt je beloond met een uitzicht over 23 kerken.

TIP ♥ – Lees hier meer over de Ouro Preto

Ouro Preto

7. Paraty

Paraty wordt vaak genoemd in de Top-5 Highlights lijstjes van Brazilië. En dat is niet zonder reden. Als je gaat backpacken in Brazilië moet dit koloniale meesterwerk eigenlijk wel op je planning staan. Dit kleine kuststadje, opgericht in de 17e eeuw, is een Unesco World Heritage site. De stad werd gesticht in 1660 en de straten bevatten kunstgalerijen, winkels en koloniale huizen.

Het meest in he toog springend zijn de kerken in Paraty, met name Santa Rita, een klassiek voorbeeld van de Braziliaanse barokke architectuur. Dat zou al genoeg reden moeten zijn om hier heen te gaan. Maar de afgelegen stranden, de beboste bergen en een baai omringd door tropische eilanden maken het alleen maar mooier.

TIP ♥ – Lees hier meer over Paraty

Paraty

Alle bezienswaardigheden

Dit zijn natuurlijk niet alle bezienswaardigheden van Brazilië. Er is tijdens het backpacken nog veel meer te zien? Benieuwd naar alle bezienswaardigheden? Bekijk ze dan hier.

KOSTEN

Wij krijgen altijd veel vragen over hoe hoog/groot je budget moet zijn als je gaat backpacken in Brazilië (of andere landen). Maar een budget is nooit 100% nauwkeurig af te stellen. De een reist wat luxer dan de ander. En hoewel backpackers vaak op een kleiner budget reizen betekent dat niet dat iedereen in dorms slaapt of in nachtbussen zit. Wij hebben hieronder een klein overzicht gemaakt van de kosten die je kunt verwachten tijdens het backpacken in Brazilië.

Accommodatie

Een slaapzaal (dorm) in een hostel kun je boeken voor zo’n 20 tot 30 Braziliaanse real (BRL). Dat is €5,80 tot €8,70. Als je liever wat meer privacy hebt kun je een tweepersoonskamer boeken voor ongeveer 100 BRL (€29) per nacht. Uiteraard afhankelijk van de locatie. Kleine, door familie gerunde, hotels heb je ook veel in Brazilië. Verwacht prijzen tussen de 70 en 100 BRL voor een kamer hier. Een homestay is misschien wel leukste optie. Hier kan je slapen voor zo weinig als 50 BRL.

Eten

Het is geen geheim dat je in Brazilië lekker kan eten. En het grote voordeel is dat het vaak ook nog eens lekker goedkoop is. In kleine, plaatselijke restaurants kun je al een maaltijd met een drankje bestellen voor 15 BRL of minder. Dat is €4,35. Een maaltijd in een iets luxer restaurant met een mooiere inrichting kost je ongeveer 35 BRL, zo’n €10. Uiteraard zijn de prijzen in Rio wel hoger. Boodschappen doen kan voor ongeveer 100 BRL per week. Ongeveer €29.

Vervoer

Langafstandsbussen zijn voor vele de favoriete optie tijdens het backpacken in Brazilië. De bussen hier zijn ook erg efficient en comfortabel, maar soms best prijzig. Reken op z’n 8 tot 10 BRL per uur voor een buskaartje. Zo kost een rit van Rio de Janeiro naar Sao Paulo tussen de 440 en 650 BRL, afhankelijk van de busmaatschappij en het seizoen. Dat is zo’n €125 tot €190. Dat is vrij prijzig.

Treinen rijden er bijna niet. Als je de langeafstandbussen te lang vind duren, of je vindt ze te duur, kijk dan eens naar binnenlandse vluchten. Een vlucht van Rio de Janeiro naar Sao Paulo kostje namelijk maar €35 en het duurt een uurtje. Dat is beter dan voor ruim €100 zo’n 8 uur in de bus zitten.

Activiteiten

In Brazilië kun je genoeg dingen doen voor weinig geld, of zelfs gratis. Natuurlijk zijn er betaalde tours. Zo kun je hier bungyjumpen, duiken, surfen, snorkelen of fietsen. Allemaal betaald. Een voetbalwedstrijden bijwonen kost slechts 35 BRL per ticket, afhankelijk van waar je zit. Als je zelf naar de Iguazu Falls gaat moet je ongeveer 42 BRL entree betalen. De cruises over de Amazon kunnen je zomaar een paar honderd tot duizenden dollars kosten, afhankelijk van hoe lang je wil. Kortom, activiteiten in alle prijsklassen.

TIP ♥ – meer tips over geldzaken? Check de pagina Budget Brazilië.

Budget Brazilie

De kosten per dag

BESTE REISTIJD

Mooi weer tijdens het backpacken in Brazilië is wel zo lekker. En gelukkig zijn de temperaturen in Brazilië vaak aangenaam. Aangezien Brazilië zo’n gigantsich land is, is de beste reistijd niet overal hetzelfde. In juni en juli regent het bijvoorbeeld vaker aan de kust in het noorden. April tot en met oktober zijn weer de droogste maanden aan de zuidwest kust en Pantanal terwijl dit weer een goede periode is om dieren te spotten in de Amazone.

Hoogseizoen

De maanden december tot en met maart vormen het hoogseizoen. In deze maanden heb je de minste kans op regen en de temperatuur is aangenaam. Nadeel is wel de hogere prijzen voor accommodatie en tours. Bij sommige accommodatie moet je zelfs een minimaal aantal dagen blijven (zeker tijdens carnaval).

Laagseizoen

De maanden mei tot en met september vormen het laagseizoen. Maar dit betekent niet dat je Brazilië niet kunt bezoeken. Sterker nog, als je naar het Amazone gebied gaat, of Pantanal (zuidwest Brazilië) zijn de maanden juli tot en met september juist de betere maanden. Prijzen zijn op z’n laagst deze maanden.
TIP ♥ – meer info over dit onderwerp vind je op de pagina beste reistijd Brazilië

Rio de janeiro

HANDIGE TIPS

Hopelijk ben je zo al wat wijzer voor het backpack avontuur. De belangrijkste highlights, de kosten en de beste reistijd hebben we gehad. Maar er zijn nog wel wat dingen die we je mee willen geven voordat het zo ver is. Hieronder nog een aantal belangrijke tips.

Visum

Als je gaat backpacken in Brazilië heb je geen visum nodig. Zodra je aan komt in het land krijg je een toeristenstempel. Met die stempel mag je zonder problemen 30 dagen in het land blijven. Nu zijn 30 dagen misschien te kort voor je. Geen probleem. Als je gelijk aan geeft dat je langer wil blijven krijg je een stempel voor 90 dagen.

Tickets

Een retourtje Rio kost je (buiten het hoogseizoen) zo’n €505 per persoon. Helaas zitten veel reizigers ‘vast’ aan onze vakantiemaanden. Dan stijgt de prijs behoorlijk. in de maanden juni tot en met augustus kan een ticket zomaar €715 per persoon. Als je goedkoper wil vliegen moet je echt buiten onze vakantiemaanden reizen.

Vervoer

Brazilië is al jarenlang een populaire vakantiebestemming. Daar heeft de overheid goed op ingespeeld door het (openbaar) vervoer in Brazilië zo comfortabel en efficiënt mogelijk te maken. Dat moet ook wel in zo’n groot land. De meest gebruikte optie is de langeafstandsbus. Deze zijn vaak comfortabel, maar wel vrij prijzig. Soms is het voordeliger om voor dezelfde afstand het vliegtuig te pakken.

Inentingen en reisverzekering

Daarover zijn we vrij snel klaar. Je hebt geen verplichte inentingen nodig voor Brazilië. Wel heerst er op dit moment het Zika virus. Een reisverzekering raden wij altijd aan. 90% van de gevallen gebeurt er niks maar mocht er iets gebeuren lopen de kosten heel hoog op zonder reisverzekering.

Is het veilig?

Dat ligt er aan waar je heen gaat 🙂 Er zijn genoeg verhalen bekend van mensen die overvallen zijn, maar in 9 van de 10 gevallen is Brazilië heel veilig. Je moet natuurlijk wel logisch blijven nadenken. Als jij uitnodigend met je waardevolle spullen om 1:00 ’s nachts in Rio over straat gaat lopen is het vragen om problemen. Zolang je niks geks doet en je waardevolle spullen goed verborgen houd of in het hostel laat is er niks aan de hand.

Hoeveel weken moet je hier zijn?

Brazilië is zo’n gigantisch land dat je hier makkelijk een jaar rond kan reizen. We begrijpen dat niet iedereen die tijd heeft. Het is ook helemaal afhankelijk van wat je wil zien. Als je alleen in de buurt van Rio wil blijven is twee weken genoeg. Maar als je iets meer wil zien moet je denken aan minimaal vier weken. En dat is al krap. Twee tot drie maanden zou perfect zijn, dan heb je mooi de tijd om alles te zien wat.

Wat wij vinden:
  • 8.4/10
    Reis-Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

Brazilië is voor veel mensen het favoriete land in Zuid-Amerika. En dat kunnen we wel begrijpen. Het land heeft eigenlijk alles wat je zoekt. En dat is niet zo gek aangezien het zo groot is. Je vind hier prachtige stranden, eeuwenoude bossen, de Amazone, bruisende steden, lekker eten en indrukwekkende nationale parken. Backpacken in Brazilië is een feest voor je zintuigen.

Meer lezen over Brazilië?

1 reactie

  1. m. reuser

    Ik wil mbet mijn kleinzoon naar Brazilie voor 4 weken. Wat is globaal een beedje goede route zonder al te veel afstanden af te moeten leggen. Is een auto huren een optie? Ik wilmet hem vanuit Nederland naar Sao Paulo vliegen omdat ik daar eerst een vriend wil bezoeken.
    Alvast dank, Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU