Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Ouro Preto

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Ouro Preto is een van de mooiste steden in Brazilië. Sterker nog; van alle koloniale steden verspreid over Zuid-Amerika is Ouro Preto misschien wel de mooiste. Ooit was het een stad bekend om zijn goudmijnen. Dat heeft er toe geleid dat de stad ontzettend rijk werd en dus veel indrukwekkende gebouwen werden gebouwd. Die staan er vandaag de dag nog steeds. De kleurrijke huizen en krappe straatjes weten elke reiziger te boeien.

  Het pittoreske Ouro Preto

  Het centrum van de stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en dit is niet voor niets. De reden dat de stad op de Werelderfgoedlijst staat, heeft te maken met het feit dat de stad een barokke architectuur heeft die nog altijd in grote getale aanwezig is.

  Het historische centrum is altijd goed bijgehouden waardoor de stad nog altijd de oude en authentieke sfeer heeft.

  De smalle bochtige straten maken het een sfeervolle stad. Helemaal als je daar de gekleurde huisjes en mooie kerken bij op telt. Als je de duizelingwekkende geplaveide hellingen heb getrotseerd wordt je beloond met een uitzicht over 23 kerken verspreid over het heuvelachtige landschap.

  De stad is een absolute aanrader!

  Ouro Preto

  Ouro Preto

  7x leuke dingen om te doen in Ouro Preto

  Ouro Preto is een echte aanrader om te bezoeken als je van historische en authentieke steden houdt. De meeste bezienswaardigheden in de stad betreffen bijzondere kerken. Maar er is veel meer te zien in de stad.

  De makkelijkste manier om alles te zien is door een aantal dagen in de stad te blijven. Het is niet zo heel groot dus je kunt lopend al heel veel zien.

  #1 Bezoek de Igreja de Sao Francisco de Assis

  Deze prachtige kerk is het belangrijkste stuk koloniale kunst van Brazilië, na Aleijadinho’s meesterwerk The Prophets in Congonhas.

  Het hele exterieur is ontworpen door Aleijadinho zelf. Het interieur is geschilderd door Aleijadinho’s partner; Manuel da Costa Ataíde. Deze kert is het absolute hoogtepunt van Ouro Perto.

  Het is het meesterwerk van Aleijadinho. Hij ontwierp de buitenkant niet alleen, hij maakte het ook. Alle sculpturen die je aan de buitenkant van de kerk ziet is gemaakt door hem.

  Helaas ontbreekt Engelse informatie over deze kerk in de kerk zelf, maar als je gaat, huur dan Engelse gidsen in bij de VVV.

  TIP ♥ – entree is R$10 p.p.

  Sao Francisco de Assis, Ouro Preto

  Sao Francisco de Assis

  #2 Ga naar de Handicrafts Market

  Aan de overkant van de kerk ligt de feira, of openluchtmarkt, waar lokale producten worden verkocht, vooral artikelen gemaakt van speksteen (wat ook gebruikt is voor de kerk).

  Je kunt de locals ook het speksteen zien snijden zoals Aleijadinho ooit zelf deed. Het handwerk is niet duur en is een leuk souvenir voor thuis.

  De markt is dagelijks geopend van ‘s morgens tot’ s avonds.

  #3  Ga naar de Matriz NS do Pilar

  Deze kerk werd ontworpen door Aleijadinho’s vader, Manuel Francisco Lisboa, en werd gebouwd tussen 1727 en 1770. De adelaar met het omgekeerde hoofd en de maagd Maria omringd door cherubijnen (kleine engelen) staan beide boven op de kerk.

  Het aangrenzende Museu do Aleijadinho toont werken van Aleijadinho en andere 18e-eeuwse meesters.

  De kerk is pas gerestaureerd en is sinds maart 2016 weer open. Alle kerken in de stad zijn prachtig versierd, maar de Matriz NS do Pilar spant op dit gebied zeker de kroon.

  In deze kerk is namelijk maar liefst 434 kilo goud verwerkt, dat grotendeels oorspronkelijk uit de omgeving van Ouro Preto komt.
  TIP ♥ – entree is R$10 p.p.

  Ouro Preto

  Ouro Preto

  #4 Bezoek Praça Tiradentes

  In het centrum van de stad ligt het centrale plein, genoemd naar de voormalige bewoner Tiradentes, leider van de (pogingen tot) revolutie in 1789.

  Het heeft twee grote monumenten aan beide zijden en een groot aantal winkels en cafés rond het plein. Ga ook naar de ijssalon, die tientallen smaken verkoopt, allemaal met fruit uit de Amazone.

  In het midden van het plein staat een monument ter nagedachtenis aan Tiradentes. Aan de andere kant van het plein staat de oude universiteit, waar nu het Museu Mineralógico Da Escola De Minas is gevestigd.

  Omdat dit gebied zulke rijke mijnen heeft, kun je prachtige voorbeelden van allerlei soorten mineralen in dit museum zien. De ingang van het museum biedt een mooi uitzicht op de stad.

  Praça Tiradentes

  Praça Tiradente in Ouro Preto

  #5 Bezoek nóg een kerk; de Igreja de Santa Efigênia dos Pretos

  De bouw van deze kerk werd gefinancierd door het goud uit de mijn van Chico-Rei en is gebouwd door de slavengemeenschap. Deze kerk dateert uit 18e eeuw.

  Het buitenbeeld van NS do Rosário is wederom ontworpen Aleijadinho, die hier veel heeft ontworpen.

  Slaven hebben op bijzondere manier bijgedragen aan de vermindering van de kerkkas door de goudschilfers in hun haar uit te wassen of er goudpoeder van te maken en onder vingernagels en in tandholtes mee te smokkelen.

  Church of Our Lady of Mount Carmel

  Church of Our Lady of Mount Carmel

  #6 Maak een wandeling door de stad

  Ouro Preto heeft zo veel bijzondere gebouwen, dat het zonde is om slechts enkele gebouwen te bekijken.

  Om alle gebouwen van de stad te kunnen bewonderen, maak je een lange wandeling door het centrum van de stad. Bezoek in ieder geval de grootste en bekendste kerken die je in Ouro Preto vindt.

  TIP ♥ – heb je alle kerken gezien? Check dan ook eens de The Waterfall Falcon. Een mooie waterval in de buurt.

  Ouro Preto

  Ouro Preto centrum

  ouro preto

  Ouro Preto

  #7 Last but not least; de Church San Francisco de Paula

  De Igreja São Francisco de Paula in Ouro Preto werd gebouwd tussen 1804 en 1898 en is daarmee de laatste kerk gebouwd in de koloniale periode. Deze kerk staat op een heuvel en heeft hierdoor een prachtige uitzichten.

  Het bouwwerk valt meteen op als je in Ouro Preto komt, want het staat niet alleen op een heuvel, het is ook een van de grootste kerken.

  De kerk, bekend als São Chico de Cima, valt op in het bergachtige landschap van de stad. De bouw werd geleid door de sergeant-meester Francisco Machado da Cruz.

  In het midden van het altaar staat het beeld van San Francisco de Paula. Je mag één keer raden wie dit beeld heeft gemaakt; juist… Aleijadinho.

  De kerk is niet mooier dan de andere kerken in het rijtje hierboven. Sterker nog; voor de kerk hoef je de heuvel ook niet te beklimmen.

  De reden dat we de kerk toch benoemen is het fascinerende uitzicht dat je hebt vanaf het kerkhof over de stad. Zeker een aanrader!

  TIP ♥ – je mag er helaas niet in, maar het uitzicht is al mooi genoeg.

  Church San Francisco de Paula

  Church San Francisco de Paula

  De geschiedenis van Ouro Preto

  Volgens een oude legende kwam er in het jaar 1693 een mulatbediende in de buurt van Ouro Preto. Tijdens het drinken van water uit een riviertje ontdekte hij enkele korrels zwart metaal in het water.

  Deze korrels bleken goud te zijn. Toen er meer hoeveelheden goud in het water werden ontdekt, ontstond er een ware goudkoorts in het gebied.

  Deze rijkdom trok niet alleen handelaren, maar ook artiesten naar Ouro Preto. Deze artiesten bouwden barokke kerken in de stad, die er nog altijd staan.

  In de hoogtijdagen van de stad, had het ongeveer 110.000 inwoners. Ter vergelijking: in dezelfde periode in de achttiende eeuw had New York 50.000 inwoners.

  In deze tijd was Ouro Preto dus een erg grote, drukke en belangrijke stad.

  ouro preto

  Hoe kom je er?

  Er zijn verschillende manieren om naar Ouro Preto te reizen. Het stadje ligt op zo’n 400 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro.

  De makkelijkste manier om er te komen is met de bus of met de trein, hoewel de laatste niet zo vaak wordt gekozen.

  Met de bus

  Ouro Preto heeft een busstation op zo’n 10 minuten lopen van het plein Praca Tiradentes. Er zijn verschillende plekken waar je heen kunt reizen zoals;

  • Belo Horizonte ➜ R$29 – 2 uur rijden
  • Rio de Janeiro ➜ R$115 – 8 uur rijden (vertrekt om 8:00 uur en 22:00 uur)
  • Sao Paulo ➜ R$140 – 11 uur rijden (vertrekt om 7:00 uur en 19:00 uur)

  TIP ♥ – boek hier direct je busticket

  Met het vliegtuig

  Je kunt de reis ook deels maken met het vliegtuig. Je kunt dan het beste naar het vliegveld van Juiz de Fora vliegen.
  Vanuit dit vliegveld rijden diverse bussen naar Minas Gerais en dus naar Ouro Preto.

  Overnachten in Ouro Preto

  Dit stadje is niet heel groot en verwacht hier geen eindeloze keuze aan internationale hotelketens. De accommodaties die je hier vindt zijn vaak sfeervol en lokaal gerund.

  Dat past ook wel bij de stad.

  Er is accommodatie voor ieder type reiziger. Budget accommodaties voor nog geen €20 per nacht, maar ook luxe hotels voor €150 per nacht.

  Waar je ook overnacht, doe dat in ieder geval in het oude centrum. Dit is alles rondom deChurch of Saint Francis of Assisi.

  TIP ♥ – bekijk hier onze selectie van de beste accommodaties 

  Beste reistijd

  Je kunt Ouro Preto het beste bezoeken in de maanden maart tot en met november. In de maanden december, januari en februari is de stad ook de moeite waard om te bezoeken, maar valt er ook meer regen.

  Ga je tussen juni en september, dan raden we je aan om een dikke trui mee te nemen. In de avonden van deze maanden kan het namelijk flink koud worden.

  Locatie

  Meer lezen over Brazilië?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU