Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Suriname

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 30 juni, 2020

Suriname is bij de meeste Nederlanders bekend als land dat ooit bij Nederland hoorde. Maar ondanks de bekendheid zijn er weinig mensen die gaan backpacken in Suriname. Wat ons betreft is Suriname het wilde westen van Zuid-Amerika. Dit klinkt avontuurlijk, maar dat valt reuze mee.

Op deze pagina delen wij al onze tips voor het backpacken in Suriname.

Tips voor backpacken in Suriname

De grootste reden voor veel avonturiers om naar Suriname af te reizen is de natuur. Het land bestaat namelijk voor ruim 90% uit dicht regenwoud. Dit percentage is hoger dan welk land dan ook ter wereld!

Combineer deze schitterende natuur met het feit dat Suriname nog redelijk onontdekt is, en je hebt een droomreis voor je. Ondanks dat ruim het grootste deel van het land uit natuur bestaat, zijn de – maar 500.000 – inwoners van Suriname ook indrukwekkend en ongetwijfeld de moeite waard om te leren kennen.

Waarom backpacken in Suriname?

Suriname is veelzijdig en dat merk je ook tijdens een backpackreis door Suriname. Het land biedt vele mogelijkheden tot vermaak. Je kunt er, als je een beetje sportief bent aangelegd, prachtige jungle tochten maken.

Maar als je van cultuur houdt (of een goed feestje) kan je jezelf ook dagen vermaken in de hoofdstad Paramaribo.

Hier onze top 4 van redenen om te gaan backpacken in Suriname:

#1 Paramaribo!

De meeste mensen die gaan backpacken in Suriname beginnen in de hoofdstad Paramaribo. De mensen zijn vriendelijk, de stad is prima te belopen en er is overal prachtige architectuur te bekijken.

Sommige mensen vinden Paramaribo een vieze stad, maar daar denken wij anders over. Er hangt een prettige en bijzondere sfeer die lastig is uit te leggen aan mensen die er niet zijn geweest. Het voelt dan ook niet als een stad maar meer als een groot dorp. Er wonen zoveel verschillende mensen en culturen met elkaar samen dat je iedere minuut in een andere wereld belandt.

In Paramaribo zie je ook veel terug van de geschiedenis van het land. Je ziet bijvoorbeeld veel statige architectuur terug uit de tijd dat het land een kolonie was van Nederland. Veel gebouwen zijn oud, maar Surinamers doen alles nou eenmaal rustig aan en geven hier niet zo veel om.

TIP ♥ – lees hier meer over Paramaribo

Paramaribo

Fort Zeelandia in Paramaribo

#2 De bevolking

Naast Paramaribo zul je op meerdere plekken komen waar je de lokale bevolking ontmoet. Als je verwacht dat de mensen voornamelijk Nederlands spreken kun je bedrogen uitkomen. De bewoners van Suriname spreken in totaal namelijk meer dan 20 verschillende talen.

Ook al moet je je wellicht wat inspannen om te communiceren, de Surinaamse bevolking is misschien wel de vriendelijkste die je tot nu toe hebt ontmoet. De mensen zijn altijd bereid je te helpen en je de weg te wijzen.

TIP ♥ – gezelligheid vindt de bevolking belangrijk en de mensen op straat in Paramaribo maken vast een praatje of een grapje met je.

#3 De natuur

De andere reden is natuurlijk  de prachtige jungle / natuur. Zittend in een kleine houten kano varend over de immense Suriname rivier terwijl je om je heen niks anders hoort dan vogels, apen en andere dieren.

Af en toe zie je een klein dorpje met houten huisjes en verder alleen maar het machtige regenwoud met zijn eeuwenoude bomen. Je vergeet een trip naar de Surinaamse jungle nooit meer, dat is een ding wat zeker is.

Als je naar Suriname gaat, breng je ongetwijfeld een bezoek aan een junglegebied. Of dit nou uit keuze is of niet, je komt er niet onderuit als je rondreist door dit land. Ruim 90% van het totale land bestaat namelijk uit regen- en oerwoud. Vanzelfsprekend brengt dit een hoop inwoners met zich mee, die je maar al te graag tegen wil komen tijdens jouw jungletocht (of juist niet ha-ha).

Tours en overnachten in de jungle

Het ontdekken van de jungle kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen zelf een overnachting te boeken in de jungle, en vanuit daar een tour te kiezen. Ook kun je een tour boeken waarbij een overnachting inbegrepen zit.

Deze overnachtingen zijn geschikt voor ieder budget. Je kunt er namelijk voor kiezen te slapen in een tent, maar je kunt ook kiezen voor een luxe overnachting in een resort. De jungletour kan op verschillende manieren. Afhankelijk van waar je verblijft zul je eerst dieper de jungle in vliegen, of het laatste stuk per minibus afreizen.

Uiteraard afhankelijk van jouw gids en de natuur – die kunnen we nooit beïnvloeden – spot je wellicht een van de volgende dieren: ara’s, slangen (ze kennen hier meer dan 100 verschillende soorten), de luiaard, de jaguar, de toekan, apen, vogelspinnen, dolfijnen en schildpadden.

TIP ♥ – een mooie plek om de natuur te verkennen is het Galibi Nature Reserve

Wie wil hier nou niet heen?

Palumeu

Palumeu

#4 Het eten

Genieten van het eten. Je wordt er iedere dag weer verwent met de meest fantastische gerechten. Saoto soep, Baka bana, Moksi alesi, Tjauw min, Bakkeljauw, broodje Pom, enzovoorts, enzovoorts.

Terwijl ik dit schrijf loopt het water me in de mond. Wat zou ik graag terug gaan. Al was het alleen maar voor het eten. Maar let op! Als je niet terug wil komen met 5 kilo extra moet je NIET naar Suriname gaan :).

Hoe reis je rond in Suriname?

Tijdens het backpacken in Suriname moet je ook rondreizen. Paramaribo is prima te belopen en de bezienswaardigheden liggen zo dicht bij elkaar dat je geen ander vervoer nodig hebt. Als je liever niet loopt kun je het beste reizen per minibus, huurauto of in een taxi.

Ook kan je vaak een transfer regelen vanuit je hotel. De mogelijkheden buiten de grote stad zijn beperkt.

Suriname heeft nog niet heel erg veel wegen, wat het lastig maakt om van plek naar plek te reizen. De wegen die er zijn lopen voornamelijk langs de kust of richting Paramaribo. Toch zijn de wegen in Suriname erg belangrijk, en wanneer je de binnenlanden wilt bereiken moet je er vaak gebruik van maken.

Check hier alle tips over het vervoer in Suriname

Huurauto of taxi

Met een huurauto, taxi of auto met privéchauffeur. Ook zijn veel plekken in het binnenland uitzonderlijk te bereiken per vliegtuig. Hier gebruiken ze een klein ‘bush-vliegtuig’ voor, dus als je hier geen fan van bent is het verstandig je hierop voor te bereiden met de geschikte medicatie tegen reisziekte.

Als je op pad gaat naar de jungle is de boot het belangrijkste vervoersmiddel ter plaatse. Als je dieper de jungle in wilt, ontkom je niet aan het avontuur in zo’n ‘bush-vliegtuig’.

TIP ♥ – voor een huurauto betaal je zo’n €25 tot €30 per dag afhankelijk van het seizoen en het aantal dagen

eten suriname

Verser kan bijna niet!

Marienbosch

Er wordt ook veel gebruik gemaakt van de boot

Wat kost backpacken in Suriname?

In tegenstelling tot veel andere landen in Zuid-Amerika is Suriname zeker budgetvriendelijk. Afhankelijk van jouw wensen kun je het zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wil. Als je heel erg op de kosten let en een hostel voor €10 per nacht prima vindt, kun je feitelijk met €35 per dag al rondkomen.

Als je echter iets meer ademruimte wil en toch af en toe een luxere keuze wilt maken, moet je rekenen op een budget van €35 tot €50 per persoon per dag. Het is natuurlijk altijd handig om je budget iets hoger in te schatten.

Reken voor je budget op minimaal €35-€40 per dag

Je kunt het beste met iets meer geld dan gepland naar huis, dan dat je gedurende je reis geld tekort komt.

In Suriname betalen ze met de Surinaamse Dollar (SRD) en deze kun je alleen in Suriname zelf krijgen door contant geld te pinnen. Maar, in de praktijk blijft vaak dat ze ook Amerikaanse Dollars en Euro’s aannemen in de meeste winkels en restaurants.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de kosten in Suriname

Beste reistijd Suriname

Als je gaat backpacken in Suriname wil je ook mooi weer. Het land heeft – in principe – een droog en een nat seizoen. De beste tijd om naar Suriname af te reizen is uiteraard het droge seizoen.

De beste maanden zijn augustus tot en met november en februari tot en met april.

Je kunt in principe het hele jaar door afreizen naar Suriname, het komt weinig voor dat je tijdens je reis alleen maar regen hebt. Het kan namelijk ook regenen in het droge seizoen en soms valt er geen druppel in het regenseizoen. De ligging dicht bij de evenaar en het vlakke landschap zorgen ervoor dat Suriname een typisch warm, zonnig en vochtig tropisch klimaat heeft.

De gemiddelde temperatuur is hier het hele jaar door 30 graden.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de beste reistijd van Suriname

Beste reistijd voor Suriname

Meer lezen over Suriname?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU