Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Suriname

Door: Sjoerd lagraauw    |    Reacties: 0

Suriname is het land waar veel Nederlanders een emotionele band mee hebben. Het land dat ook wel ‘Earth’s Greenest Treasure’ wordt genoemd. Maar ondanks de bekendheid zijn er weinig mensen die gaan backpacken in Suriname. Dit is het land voor avonturiers, voor backpackers die wat anders willen dan de standaard backpacklanden!

8x tips voor backpacken in Suriname

De grootste reden voor veel avonturiers om naar Suriname af te reizen is de natuur. Het land bestaat namelijk voor ruim 90% uit regenwoud. Dit percentage is hoger dan welk land dan ook ter wereld!

Combineer deze schitterende natuur met het feit dat Suriname nog redelijk onontdekt is, en je hebt een droomreis voor je. Het land dat veel Nederlanders kennen, maar zo weinig bezoeken, wacht om ontdekt te worden en wij delen alvast onze tips!

#1 Waarom zou je hier willen backpacken?

De belangrijkste vraag: waarom zou je willen backpacken in Suriname? De reden is simpel. Het is een totaal andere ervaring dat backpacken in Peru of Brazilië, om maar wat landen te noemen.

Je komt hier niet voor de gezellige cafés, om rond te struinen door sfeervolle straatjes of om op taalcursus te gaan met andere backpackers. Suriname is voor de avonturiers, voor backpackers die wat anders zoeken.

De bezienswaardigheden zijn vooral gericht op natuur en activiteiten. Hiken in de jungle of varen over de Amazone. Dat is de reden dat je naar Suriname komt en geloof ons; het land voldoet aan je verwachtingen!

Suriname River

Varen op de Suriname River

#2 Is Suriname veilig?

Backpacken in Suriname is veilig. Sterker nog; het is een van de meest veilige bestemmingen in Zuid-Amerika. Er zijn geen oorlogen tussen drugsbendes en geweld is zelden gericht op reizigers.

Dat betekent niet dat er niets gebeurd. Diefstal is de meest voorkomende criminaliteit. Zeker in Paramaribo. Hoe vervelend dat ook is, het betekent niet het einde van je reis. Zolang je goed op let en je waardevolle bezittingen bij je houdt, is er niets aan de hand.

Ook alleen backpackende vrouwen kunnen prima Suriname bezoeken.

#3 Hoe reis je van A naar B?

Een van de redenen dat backpacken in Suriname avontuurlijk is, heeft te maken met het vervoer. Reizen met het openbaar vervoer is een uitdaging. Suriname heeft nog niet heel erg veel wegen, wat het lastig maakt om van plek naar plek te reizen.

De wegen die er zijn lopen voornamelijk langs de kust of richting Paramaribo. Als je richting het binnenland gaat, wordt het een stuk lastiger.

In Paramaribo kun je veel lopend en fietsend doen. De bezienswaardigheden liggen zo dicht bij elkaar dat je geen ander vervoer nodig hebt.

Als je liever niet loopt kun je het beste reizen per minibus, huurauto of in een taxi. Deze transfers kun je regelen vanuit je hotel.

TIP ♥ – check hier alle tips over het vervoer in Suriname

Huurauto of vliegen

Je kunt ook een auto huren, desnoods met chauffeur. Dit is veel sneller, maar vaak ook duurder en voor backpackers niet altijd betaalbaar. Ook zijn veel plekken in het binnenland alleen te bereiken per vliegtuig. Hier gebruiken ze een klein ‘bush-vliegtuig’ voor.

Als je de jungle in trekt is de boot het belangrijkste vervoersmiddel.

Budget voor Suriname

Zonsondergang tijdens Amazone tour

#4 Wat kost backpacken in Suriname?

In tegenstelling tot veel andere landen in Zuid-Amerika is Suriname budgetvriendelijk. Afhankelijk van jouw wensen kun je het zo goedkoop of zo duur maken als je zelf wil. Als je heel erg op de kosten let, kun je met €35 per dag rondreizen.

Als je echter iets meer ademruimte wilt en af en toe wat luxer reist, moet je rekenen op een budget van €50 per persoon per dag. Het is natuurlijk altijd handig om je budget iets hoger in te schatten.

In Suriname betalen ze met de Surinaamse Dollar (SRD) en deze kun je alleen in Suriname zelf krijgen door contant geld te pinnen. Ze betalen hier echter ook met Amerikaanse Dollars en Euro’s.

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de kosten in Suriname

#5 Geef Paramaribo de tijd

De meeste mensen die gaan backpacken in Suriname beginnen in de hoofdstad Paramaribo. Sommige mensen vinden Paramaribo een vieze stad, maar daar denken wij anders over.

Er hangt een prettige en bijzondere sfeer die lastig is uit te leggen aan mensen die er niet zijn geweest. Het voelt dan ook niet als een stad maar meer als een groot dorp. Er wonen zoveel verschillende mensen en culturen met elkaar samen dat je iedere minuut in een andere wereld belandt.

In Paramaribo zie je ook veel terug van de geschiedenis van het land. Je ziet bijvoorbeeld veel statige architectuur terug uit de tijd dat het land een kolonie was van Nederland.

Paramaribo

Fort Zeelandia in Paramaribo

#6 Geniet van het eten

Genieten van het eten. Je wordt hier iedere dag weer verwend met de meest fantastische gerechten. Saoto soep, Baka bana, Moksi alesi, Tjauw min, Bakkeljauw, broodje Pom, enzovoorts, enzovoorts.

Terwijl ik dit schrijf loopt het water me in de mond. Wat zou ik graag terug gaan. Al was het alleen maar voor het eten.

Misschien ken je veel van deze gerechten al van de toko in Nederland, maar het smaakt nog beter als je in Suriname bent! Zeker in Paramaribo kun je heerlijk eten.

Eten in Paramaribo

Lekker!

#7 Ontdek de natuur

Je bezoekt Suriname vanwege de prachtige jungle / natuur. Zittend in een kleine houten kano varend over de Suriname rivier terwijl je om je heen niks anders hoort dan vogels, apen en andere dieren.

Af en toe zie je een klein dorpje met houten huisjes en verder alleen maar het machtige regenwoud met zijn eeuwenoude bomen. Dat is toch een droom voor iedereen?

Wat je ook gaat doen in Suriname, bezoek in ieder geval een junglegebied. Ruim 90% van het totale land bestaat namelijk uit regen- en oerwoud.

Tours en overnachten in de jungle

Het ontdekken van de jungle kan op verschillende manieren. Je kunt ervoor kiezen zelf een overnachting te boeken in de jungle, en vanuit daar een tour te kiezen. Ook kun je een tour boeken waarbij een overnachting inbegrepen zit.

Je kunt er voor kiezen om te slapen in een tent, maar ook in een resort. Jungletours zijn er in alle prijsklassen en dus ook voor backpackers. Afhankelijk van waar je verblijft zul je eerst dieper de jungle in vliegen, of het laatste stuk per minibus afreizen.

Cruisen over de Suriname River

#8 Bezoek Suriname in deze maanden

Als je gaat backpacken in Suriname wil je ook mooi weer. Je kunt in principe het hele jaar door afreizen naar Suriname, maar het land heeft een droog en een nat seizoen. De beste tijd om naar Suriname af te reizen is uiteraard het droge seizoen.

De ligging dicht bij de evenaar en het vrij vlakke landschap zorgen er voor dat Suriname een typisch warm, zonnig en vochtig tropisch klimaat heeft. Dat betekent dat het hier nooit echt droog is. Er zal altijd wat regen vallen. Daarom is de natuur ook zo mooi.

September en oktober zijn de warmste maanden maar ook de droogste; als je de hitte kunt verdragen, is dit de beste tijd om te komen.

De beste reistijd voor Suriname zijn de maanden februari tot en met april (het eerste droge seizoen) en augustus tot en met november

TIP ♥ – bekijk hier onze tips over de beste reistijd van Suriname

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU