Cruise door de Amazone in Brazilië

De Amazone is de grootste rivier van Zuid-Amerika en de gaafste manier om deze rivier te ontdekken is een cruise. Met een cruise verken je grote delen van het Amazone gebied per boot. Je vaart tussen de ongerepte jungles van de Braziliaanse Amazone. Er is geen mooiere manier om dit wereldwonder op te ontdekken.

Cruise door de Amazone

Een cruise door de Amazone is een unieke manier om deze machtige rivier van dichtbij te ervaren. Het zal niet bij heel veel reizigers op het to-do lijstje staan, maar we hopen je met deze blog enthousiast te krijgen.

De Amazone worden ook wel de longen van onze planeet genoemd. Helaas worden onze longen steeds meer bedreigd. Tijdens een cruise zie je pas écht hoe bijzonder deze omgeving is en hoe belangrijk het is dat het bewaard wordt.

cruise boatDe boten waar je op vaart

Wat voor soorten boten zijn er?

Er is een groot aanbod aan verschillende boten en cruises te vinden. Het voordeel hiervan is dat je boot en een cruise kunt boeken die het beste op jouw wensen is afgestemd.

Je zult een aantal dingen voor jezelf moeten bepalen. Slaap je bijvoorbeeld liever in een hangmat of wil je je eigen kamer op de boot? Wil je de Amazone in het regenseizoen zien, of juist in het droge seizoen? Hoeveel dagen wil je op een boot in de Amazone spenderen?

Inrichting

De boten hebben over het algemeen dezelfde inrichting. Op het bovenste dek word gebruikt om te zonnen en te ontspannen. Op het dek daar onder vind je vaak de keuken en de exclusievere cabins. De onderste verdieping van de boot is vaak gereserveerd voor de goedkopere cabins.

Om je een overzicht te geven van wat er allemaal mogelijk is geven we je een aantal boten die je kunt boeken in de Amazone.

#1 Tucano

De Tucano is een boot die lage kosten en authenticiteit goed combineert. Op de boot is plaats voor 18 passagiers. Het schip is gestationeerd in Manaus waar elke reis dan ook begint en eindigt.

Het schip heeft twee verschillende routes waar je uit kunt kiezen. Het verschil tussen de routes is hoe ver je de Rio Negro opvaart in noordelijke richting.

Het schip biedt een 5-daagse en een 7-daagse cruise aan over de Amazone.

 • 5-daagse cruise US$1.749,- en US$2.599,- afhankelijk van je accommodatie;
 • 7-daagse cruise US$3.149,- en US$4.664,- afhankelijk van je accommodatie.


#2 Jacaré-Tinga

Dit is een van de kleinere boten die over de Amazone vaart. De boot heeft slechts plek voor 16 passagiers. Ook deze boot is gestationeerd in de Amazonestad Manaus. De verschillende routes van de boot beginnen en eindigen dus altijd in deze stad.

De boot biedt een aantal verschillende routes aan waar je uit kunt kiezen. Het verschilt per route waar de boot naar toe vaart. De verschillende routes starten in Manaus.

 • 4-daagse cruise naar Anavilhanas; deze cruise brengt je naar het Anavilhanas National Park richting het westelijke gedeelte van de Amazone;
 • 5-daagse cruise naar Jaú National Park; tijdens deze cruise verken je het Jaú National Park ten noorden van Manaus;
 • 8-daagse cruise naar het Xixuaú Reserve; deze cruise heeft als doel om het Xixuaú reserve te bereiken. Je verlaat de Rio Grande en vaar nog een stuk de Rio Branco op.


De prijzen voor deze verschillende cruises zijn als volgt:

 • 4-daagse cruise US$ 1.479,- en US$2.899,- afhankelijk van je accommodatie en het seizoen;
 • 5-daagse cruise US$1.679,- en US$3.299,- afhankelijk van je accommodatie en het seizoen;
 • 8-daagse cruise US$2.489,- en US$4.869,- afhankelijk van je accommodatie en het seizoen.


#3 Amazon Clipper Premium

Deze boot staat bekend als een van de meest luxueuze kleine boten op de Amazone. Doordat de boot niet heel groot is, kan de boot makkelijk plekken bereiken waar andere boten niet kunnen komen. De boot komt dus op exclusievere plekken.

Op de Amazone Clipper Premium kun je kiezen uit drie verschillende cruises. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende cruises en prijzen.

 • 3-daagse cruise; je bezoekt de wateren ten westen van Manaus. Kosten US$909,- en US$1.009,- afhankelijk van je accommodatie;
 • 4-daagse cruise; je bezoekt de Rio Negro ten noorden van Manaus. Kosten US$1.219,- en US$1.369,- afhankelijk van je accommodatie;
 • 6-daagse cruise; dit is een combinatie van de twee bovenstaande tours. Kosten US$1.839,- en US$2.039,- afhankelijk van je accommodatie.


#4 Desafio Amazone Cruise

Dit is misschien wel de meest charmante boot op de Amazone rivier. Deze luxueuze boot heeft maar 12 cabins aan boord. Deze boot heeft maar één vaste route die het vaart. Deze route start en eindigt in Manaus.

Tijdens de 4-daagse cruise verken je een gedeelte van de Rio Grande richting het noorden. Je wordt vervolgens meegenomen naar Anavilhanas archipel waarna je terugkeert naar Manaus.

 • 4-daagse cruise US$ 1.639,- en US$3.009,- afhankelijk van je accommodatie.


#5 Amazon Dream Cruise

Voor een echte authentieke ervaring, is de Amazone Dream je boot! Deze traditionele houten boot geeft je het echt authentieke gevoel wat hoort bij een oude boot op de Amazone.

De boot is gelegen in Santarém. Vanuit hier starten de verschillende cruises en dit is ook het eindpunt. De stad Santarém, ligt meer naar het oosten in Brazilië.

Deze boot biedt drie verschillende cruises aan in de omgeving van Santarém.

 • 6-daagse cruise; met deze cruise vaar je 6 dagen over de Tapajós rivier ten zuiden van Santarém. Je bezoekt voornamelijk het oostelijke deel van de rivier;
 • 7-daagse cruise; met deze cruise vaar je 7 dagen je over de Tapajós rivier ten zuiden van Santarém. Je bezoekt voornamelijk het westelijke deel van de rivier;
 • 10-daagse cruise; met deze cruise vaar je 10 dagen door de omgeving van Santarém. Je bezoekt de Tapajós rivier in het zuiden, maar je ziet ook de vele eiland die ten noorden en oosten van de stad liggen.


De prijzen voor deze verschillende cruises zijn als volgt:

 • 6-daagse cruise US$1.579,- en US$1.779,- afhankelijk van je accommodatie en het seizoen;
 • 7-daagse cruise US$1.489,- en US$1.989,- afhankelijk van je accommodatie en het seizoen;
 • 10-daagse cruise US$2.159,- en US$2.829,- afhankelijk van je accommodatie en het seizoe.


Je kunt aan bovenstaande voorbeelden zien dat de prijzen en routes afhankelijk zijn van de boot die je kiest. Je kunt het zo luxe maken als je zelf wilt. Je kunt ook voor low-budget cruises kiezen.

Naast de bovenstaande cruises zijn er nog veel meer boten en routes te kiezen. Bekijk het volledige overzicht hier!

TIP ♥ – boek je cruise ver van tevoren. Op die manier heb je de meeste keuze uit verschillende boten, hutten en routes.

Cruise Boat On The Amazon River

Routes in Brazilië

De cruise routes in Brazilië beginnen en eindigen in een paar steden. De belangrijkste stad is Manaus, ook wel de hoofdstad van de Amazone genoemd. Deze stad ligt midden in de Amazone waardoor hier veel cruises beginnen of eindigen.

Steden waar je vanuit kunt vertrekken zijn:

 • Manaus
 • Belém
 • Macapá
 • Tabatinga
 • Santarém


Belém en Macapá liggen aan de Atlantische oceaan. De stad Santarém ligt een paar honderd kilometen meer naar het westen in de Amazone.  Tabatinga ligt juist weer aan de andere kant tegen de grens van Peru en Colombia, diep in de Amazone.

Manaus als beginpunt

Je kunt er voor kiezen om vanaf de Atlantische oceaan de Amazone op te varen richting Manaus of zelfs naar Tabatinga. De meeste cruises vertrekken echter vanuit Manaus en eindigen hier ook weer, omdat de stad midden in de Amazone ligt.

Je kunt de Amazone dus zover je zelf wilt, verkennen met een prachtige cruise!

rowing indian

Beste tijd voor een cruise door de Amazone

De cruises door de Amazone zijn het hele jaar te boeken. Je kunt zelf kiezen of je de Amazone in het regen of in het droge seizoen wilt zien. Om je te helpen bij het maken van deze keuze geven we je hier de voor en nadelen van beide seizoenen

Regenseizoen

Het regenseizoen loopt van december tot april in de Amazone. De waterstand van de Amazone is een stuk hoger waardoor het makkelijker is om de rivieren te verkennen per boot. Ook een voordeel is dat het iets koeler is in deze maanden.

 • Voordeel: veel bomen en planten in bloei staan. Dit trekt weer veel dieren naar de rivieren waardoor deze beter te zien zijn.
 • Nadeel: veel muggen. Veel hiking-trails onder water waardoor het niet mogelijk is om deze te bewandelen.


Droge seizoen

Het droge seizoen is van mei tot aan november. In deze periode regent het nog steeds bijna dagelijks, maar minder lang als in het regenseizoen. De waterstand in de Amazone zakt waardoor de hiking trails weer bruikbaar worden.

 • Voordeel: minder muggen (al verdwijnen deze nooit helemaal)
 • Nadeel: lastiger om op sommige plekken te komen met een boot door de lage waterstand. Hoge temperaturen (tot zo’n 40 ℃).


Amazone

Tips voor een cruise

Om je zo goed mogelijk voor te bereiden op jouw cruise door de Amazone hebben we nog een aantal algemene tips, zodat jouw cruise een onvergetelijke ervaring wordt!

Neem genoeg DEET mee op je cruise door de Amazone

Of je nu in het droge seizoen een cruise boekt of in het regenseizoen, muggen zul je altijd tegenkomen in de Amazone. Neem daarom genoeg insectenwerende spray mee om jezelf te beschermen tegen muggen.

Denk er ook aan om kleding mee te nemen die je kan beschermen, zoals lange broeken en shirts met lange mouwen.

Neem een verrekijker mee op je cruise

Zorg ervoor dat je een verrekijker meeneemt op de cruise door de Amazone. Je kunt zo veel makkelijker wilde dieren spotten die langs de oevers zitten.

Neem genoeg water en wc papier mee

Dit geldt eigenlijk voor alle tropische landen. Zorg ervoor dat je altijd voldoende water en toiletpapier bij je hebt. Met temperaturen die kunnen oplopen tot 40℃ en een hoge luchtvochtigheid kun je snel uitgedroogd raken.

Neem daarom altijd een paar flessen water mee, zodat je voldoende te drinken hebt op je cruise. Hetzelfde geld voor het toiletpapier.

Neem een dry-bag mee

Het gaat gegarandeerd regenen tijdens je cruise door de Amazone. Wanneer je een dry-bag hebt, kun je in ieder geval je spullen droog houden in deze tropische buien.

 

  Meer lezen over Cruise door de Amazone in Brazilië?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven