Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken Argentinië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Backpacken in Argentinië is een geweldige ervaring. Het is een van de grootste landen van het continent en tevens een van de meest veelzijdige. Eerlijk is eerlijk, het is geen goedkoop land, maar wel indrukwekkend. Wij weten zeker dat een backpackreis door Argentinië een van je mooiste ervaringen wordt! Maar voordat je gaat willen we graag onze tips en ervaringen met je delen!

  Waarom backpacken in Argentinië

  Er zijn weinig landen zo indrukwekkend als Argentinië. Natuurlijk ervaart iedereen het land anders, maar wat je ook zoekt, wat voor type reiziger je ook bent… Argentinië heeft het.

  De bezienswaardigheden van Argentinië zorgen voor een geweldige reis, de mensen zijn ontzettend vriendelijk, het is er veilig (uitzonderingen daargelaten), er spreken redelijk wat mensen Engels (zeker als je het vergelijkt met andere Zuid-Amerikaanse landen) en de natuur is echt oogstrelend mooi.

  Heel veel meer heb je naar onze mening niet nodig!

  Als we één nadeel moeten noemen dat zijn het de kosten van backpacken in Argentinië. Met €35 tot €40 per dag is het namelijk niet echt backpacker-vriendelijk 🙂

  Cordoba

  Cordoba in Argentinië

  Wat kost backpacken in Argentinië?

  We kunnen hier een mooi verhaal schrijven over dat je best wel low-budget kunt backpacken in Argentinië, maar feit is dat het een vrij duur land is.

  Natuurlijk zijn er mogelijkheden om voor €25 per dag te leven, maar dan zal je niet heel veel ondernemen.

  Wat kost het dan?

  Om een ​​idee te krijgen wat backpacken in Argentinië nu ongeveer kost hebben we een aantal kosten op een rijtje gezet. Hou er rekening mee dat prijzen verschillen per regio.

  Het is geen verrassing dat overnachtingen op populaire plekken (denk aan Buenos Aires of El Calafate) duurder zijn dan afgelegen gebieden.

  Kochten overnachten

  Een nacht in een dorm in een hostel kost je tussen de €10 en €15 in Buenos Aires, maar in Cordoba is het goedkoper (€5 tot €10).

  Als je een nachtje in een een privé kamer wil slapen moet je rekening op minimaal €20 per nacht.

  Kosten eten en drinken

  Qua eten en drinken kun je gelukkig een hoop geld besparen. Een maaltijd in een restaurant kost je al snel €5, maar een maaltijd op straat is gelukkig iets goedkoper.

  Trek in een lekker biertje tijdens het backpacken? Reken dan op €1,50.

  Kosten vervoer

  Vervoer is de grootste boosdoener als het aankomt op je kosten voor het backpacken. Zo kost een langeafstandsbus tussen Buenos Aires en Mendoza al snel €60 tot €90.

  Een busreis van Buenos Aires naar Bariloche, een rit van zo’n 21 uur, kost je ongeveer €40 tot €50. In Patagonië en in Tierra del Fuego zijn de prijzen meestal hoger.

  TIP ♥ – meer info over het budget? Kijk dan op onze pagina budget Argentinie

   

  Reizen met de bus

  Is Argentinië veilig?

  Argentinië is een ontwikkeld land en een van de veiligste landen in Zuid-Amerika, maar we zouden liegen als we zouden zeggen dat het overal helemaal veilig is. Dat is het namelijk nergens ter wereld.

  Of je nu in Bangkok over straat loopt, in Buenos Aires… je moet altijd goed op letten.

  Het is niet zo dat je overal en altijd iedereen in de gaten moet houden. Zeker overdag niet. Overdag kun je makkelijk over straat met je camera zonder dat je je daar druk om hoeft te maken.

  ‘s avonds en ‘s nachts

  Wij hebben ons nooit onveilig gevoeld in Argentinië, maar we kunnen ons voorstellen dat als je voor de eerste keer gaat het best spannend is.

  Je hoort vaak verhalen dat je ‘s avonds niet alleen over straat moet gaan, vooral in grote steden. Hoewel wij ons nooit onveilig hebben gevoeld raden we wel aan om ‘s avonds, en zeker ‘s nachts, niet alleen over straat te gaan in grotere steden.

  Vraag de locals

  Als wij twijfelen ove de veiligheid, vragen we het na bij onze accommodatie. Zij weten precies welke regio’s wel en niet veilig zijn.

  Daarnaast nemen we op plekken waar we twijfelen nooit waardevolle spullen mee als we ‘s avonds op pad gaan. Deze laten we in het hostel en we nemen alleen cash geld mee.

  Ties: “Probeer waar mogelijk overdag te reizen. Kun je alleen ‘s nachts reizen? Zorg dan dat je in een groep reist en een taxi neemt i.p.v. de lokale bus”.

  Wees niet te paniekerig

  Nogmaals, we willen iedereen zo goed mogelijk voorbereiden op zijn/haar backpackreis. Ook wij gingen ooit voor het eerst naar Argentinië en lazen de wildste verhalen op internet.

  Vergeet niet dat je vaak de negatieve verhalen op internet leest (negatief nieuws verkoopt nu eenmaal beter). Wij raden aan om niet te paniekerig te doen en vooral te genieten van het land.

  Het is echt niet zo dat er op elke hoek van de straat duisteren figuren staan.

  Gezondheid

  Gezondheid is een beetje een persoonlijk item. De een heeft nooit ergens last van en de ander gaat al voor gaas na het eten van een stuk kip 🙂

  Zo heeft een van ons bijv. lactose intolerantie wat soms wat lastig is. Verder hoef je je qua gezondheid weinig zorgen te maken tijdens het backpacken in Argentinië.

  We raden wel aan om je arts raadplegen om je vaccinaties te controleren voor vertrek (check hier info over intentingen).

  Voor sommige landen in Zuid-Amerika zijn speciale vaccinaties nodig. Hoe eerder je hier voor zorgt, hoe beter, omdat sommige vaccinaties een paar maanden nodig hebben om ‘in te werken’.

  Mendoza

  Wijngaard in Mendoza, Argentinië

  Buenos Aires

  De wijk San Telmo in Buenos Aires

  Hoe reis je van A naar B in Argentinië

  Het vervoer in Argentinië is goed geregeld, maar wel ontzettend duur in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika.

  Dat maakt het backpacken in Argentinië gelijk wat duurder. Nu zijn de bussen ook een stuk beter, maar reken op een flinke investering als je veel wil rondreizen in het land.

  Vliegen is ook duur (duurder dan de bussen) dus je bent aangewezen op de bussen.

  De bussen

  Zoals gezegd zijn de bussen van goede kwaliteit, maar vrij prijzig. Dat heeft ook te maken met de afstanden die je aflegt. Een rit van Buenos Aires naar Cordoba is al 700 kilometer en daar doe je ruim 8 uur over.

  Het is daarom ook niet zo gek dat je iets mee betaald.

  Je hebt keuze uit de volgende bussen;

  • Coche Cama, ejecutivo en pullman – dit zijn de luxe bussen, met brede, volledig verstelbare stoelen. Deze worden vaak ingezet op de lange afstanden.
  • Semi-cama –  dit zijn de iets minder luxe bussen. Prima voor middelgrote afstanden. Voordeel is dat deze bussen diensten goedkoper zijn de bovenstaande bussen. Rijden ook de langere afstanden dus als je kosten wil besparen kun je voor deze bussen kiezen op de langere afstanden.

  Ties: “Hou er rekening mee dat je moet reserveren (2-3 dagen van tevoren) in het hoogseizoen (december t/m februari) of rond de feestdagen, vooral de lange afstand bussen van Buenos Aires of een andere grote stad naar een populaire vakantiebestemming”.

  Wat kost het?

  Zoals bij kosten ook te leze viel is het vervoer erg duur. Een langeafstandsbus tussen Buenos Aires en Mendoza kost al snel €60 tot €90.

  Een busreis van Buenos Aires naar Bariloche, een rit van zo’n 21 uur, kost je ongeveer €40 tot €50. In Patagonië en in Tierra del Fuego zijn de prijzen meestal hoger.

  TIP ♥ – meer weten over het vervoer in Argentinië? Check onze pagina vervoer Argentinië

  Perito Moreno Glacie

  Perito Moreno Glacier in Los Glaciares, Patagonië, Argentinë

  De mooiste bezienswaardigheden

  Er is een hoop te zien tijdens het backpacken in Argentinië en het is bijna onmogelijk om alles te zien. Toch kun je in een maand of twee maanden ver komen en een groot deel van dit land ontdekken.

  En geloof ons, met de sprookjesachtige natuur rond Patagonië, de tropische stranden, het Andes gebergte, het bijzondere Lake District of een van de mooie steden hoef je je hier geen moment te vervelen.

  Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden.

  1. Driehoek El Chalten, El Calafate en Los Glaciares National Park

  Argentinië herbergt een van de mooiste natuurgebieden ter wereld; Patagonië. Als je gaat backpacken in Argentinië mag je dit niet overslaan.

  Het land deelt dit paradijs met Chili, maar het grootste deel ligt in Argentinië. Een reis naar Argentinië is niet compleet zonder Patagonië te bezoeken.

  Het is niet voor niets dat deze regio vaak naar voren komt in blogs, magazines of TV programma’s als het gaat om de mooiste natuur ter wereld.

  Om heel Patagonië te bezoeken is met ruim 1.000.000 vierkante kilometer een beetje teveel van het goede, maar er zijn een paar plekken waarvan wij vinden dat je ze moet bezoeken.

  En die liggen gelukkig ook redelijk dicht bij elkaar in de buurt. Het gaat hier om de stadjes El Chalten en El Calafate en het nationale park van Los Glaciares.

  El Chalten

  Met slechts 324 inwoners is El Chalten een waar minidorp, waar niet heel veel te beleven is. Maar… met de wetenschap dat dit dorp in Patagonië ligt, met het schitterende landschap om de hoek veranderd dat de zaak.

  Het kleurrijke dorpje kijkt namelijk uit over de prachtige noordelijke sector van Glaciares National Park. Elke zomer komen hier duizenden trekkers om de world-class wandelpaden te verkennen.

  TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over El Chalten

  El Calafate

  El Calafate wordt voornamelijk bezocht door toeristen om dagtochten te maken naar de diverse prachtige natuurgebieden met gletsjers in de directe omgeving van de stad.

  De stad zelf is ook mooi en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

  TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over El Calafate

  Glaciares National Park

  Glaciares National Park is een prachtig nationaal park dat ook wel Parque Nacional Los Glaciares wordt genoemd. Je vindt hier de meest dynamische en toegankelijke gletsjers op aarde.

  laciar Perito Moreno is het indrukwekkende middelpunt in de zuidelijke sector. Het is een populair nationaal park onder toeristen van over de gehele wereld, niet alleen door de vele gletsjers die in het gebied te vinden zijn, maar ook vanwege de indrukwekkende natuur.

  TIP ♥ – meer weten? Bekijk onze pagina over Glaciares National Park

  Glaciares National Park

  Glaciares National Park in Argentinië

  El Chalten

  El Chalten, Argentinie

  Iguazu falls Argentinië

  Iguazu Falls, Argentinië

  2. De Iguazu Falls

  De Iguazu Falls, ofIguazu watervallen, is de naam van een complex van meer dan 200 watervallen in het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië. 80 procent ligt in Argentinië, het overige deel is verdeeld tussen Paraguay en Brazilië.

  De meeste mensen bezoeken de Iguazu Falls vanuit Argentinië, simpelweg omdat hier het grootste deel van het complex ligt.

  Op het Iguazu Falls complex vind je in totaal 2,7 kilometer aan watervallen, die tot 82 meter naar beneden vallen. Het bekendste deel van het terrein is de Garganto do Diablo, ook wel de ‘devil’s throat‘ genoemd.

  Dit is een halfronde waterval van maar liefst 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort. Een must-see tijdens het backpacken in Argentinië.

  TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over de Iguazu Falls

  Iguazu falls Argentinië

  Iguazu Falls, Argentinië

  3. Tierra del Fuego

  Tierra del Fuego is een archipel aan het einde van de wereld. Hier vindt je een van de meest ongerepte en adembenemende natuurgebieden op deze planeet.

  Totaal afgesloten van de buitenwereld zonder telefoonontvangst. Hier voel je je één met de natuur en val je van het ene wauw-moment in het andere.

  Tierra del Fuego is een eilandengroep in het zuidelijkste puntje van Chili en Argentinië. De westelijke kant van Tierra del Fuego behoort tot Chili.

  De oostelijke kant behoort tot Argentinië. De grotere eilanden zijn bewoond, maar de kleinere eilanden zijn veelal onbewoond. Als je een beetje Spaans spreekt en het woord Fuego vertaald wist je misschien wel dat dit gebied in Nederland ook wel bekend staat als Vuurland.

  TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Tierra del Fuego 

  Tierra del Fuego

  Tierra del Fuego

  4. Bariloche

  Bariloche ligt langs de oever van Lago Nahuel Huapi, in het midden van het Rio Negro National Park. Het heet eigenlijk San Carlos de Bariloche en het is een van de mooist gelegen steden in Zuid-Amerika.

  Dit, in combinatie met de vele zomer- en winteractiviteiten in het omliggende landschap maakt het de belangrijkste bestemming van het bekende Lake District.

  Bariloche is een populaire stad in Argentinië en trekt veel mensen die op zoek zijn naar mooie natuur. Op deze pagina geven we je alle tips voor een leuk verblijf in deze mooi gelegen stad

  TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Bariloche

  Bariloche

  Bariloche, Argentinië

  5. Salta

  Salta is een stad in het noordwesten van Argentinië. De stad ligt tegen het Andes-gebergte en wordt gezien als de historische hoofdstad van Argentinië.

  Het staat bekend onder de bijnaam Salta la Linda (de Schone), dankzij de feestelijke sfeer, prachtige gebouwen en spectaculaire ligging.

  In een regio waar het landschap en de natuur de belangrijkste attracties zijn, is Salta een uitzondering.

  Door de mooie architectuur van de stad, komen er ieder jaar duizenden toeristen naar Salta. De mooiste gebouwen zijn de koloniale gebouwen die je in het centrum van de stad vindt en waar je prachtige foto’s van kunt maken

  TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina over Salta

  Backpacken in Argentinië

  Salta in Argentinie

  6. Buenos Aires

  Je kunt niet backpacken in Argentinië zonder Buenos Aires te bezoeken, al is het alleen maar omdat je hier waarschijnlijk land (of vertrekt).

  Van alle hoofdsteden van Zuid-Amerika behoort Buenos Aires, ook bekend als Capital Federal, tot de mooiste. Een gigantische stad die nooit verveelt, nooit slaapt zelden en bezoekers altijd weet te boeien.

  Vanuit de lucht ziet Buenos Aires er uit als een doolhof waar je nooit meer uit komt, maar verrassend genoeg heeft het en vrij compact centrum met alle belangrijke bezienswaardigheden dicht bij elkaar.

  Dat zorgt er voor dat je nooit ver hoeft te reizen om al het moois van deze stad te bewonderen.

  TIP ♥ – meer weten? Lees hier meer over Buenos Aires

  Backpacken in Argentinië

  La Boca in Buenos Aires

  Meer lezen over Argentinië?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU