Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum Brazilië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 39
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Voor dat je daadwerkelijk vertrekt naar Brazilië is het aan te raden om te checken of je een visum voor Brazilië nodig hebt. Gelukkig is dat voor Brazilië zo gedaan. Alle Nederlanders en Belgen krijgen bij aankomst namelijk gratis een toestemmingsbewijs (toeristenvisum) dat 90 dagen geldig is.

  Visum voor Brazilië

  Zodra je in Brazilië landt, krijg je een toeristenstempel waarmee je 30 dagen lang visumvrij door het land kunt reizen. Als je langer dan 30 dagen wil blijven kun je dit aangeven. Ze geven je dan een toeristenstempel voor 90 dagen (niet gegarandeerd).

  Als je langer dan 90 dagen wilt blijven raden we aan om contact op te nemen met de ambassade.

  Hoewel je dus geen visum voor Brazilië nodig hebt, dien je wel te beschikken over een paspoort dat minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Brazilië. Let hier goed op voordat je naar Brazilië vertrekt. Ze kunnen toegang weigeren als dit niet op orde is.

  Ties: “Alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder visum 30 tot 90 dagen in Brazilië blijven”.

  Wat heb je nodig

  Hoewel je geen visum nodig hebt voor Brazilië, dien je naast een geldig paspoort nog wel het een en ander te regelen. Officieel moet je het volgende bij je hebben (ook al vragen ze er niet altijd om);

  • bewijs van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming;
  • een geldige paspoort foto;
  • de vereiste documenten voor de eerstvolgende bestemming.

  Wil je langer dan 90 dagen in Brazilië blijven? Neem dan contact op met de ambassade.

  Langer blijven?

  Alle Nederlanders en Belgen mogen maximaal 90 dagen, per 180 dagen in Brazilië blijven. Dus niet 180 per jaar, maar per periode. Mocht je dus al 90 dagen (zonder onderbreking) in Brazilië zijn moet je het land uit en mag je pas over 90 dagen weer terug.

  Een Visa Run kan hier dus NIET!

  Het was tot voor kort mogelijk om je visum te verlengen via de federale politie, maar dit is niet meer mogelijk te zijn. Als je langer wil blijven zul je contact op moeten nemen met de ambassade.

  TIP ♥ – er wordt RS100 in rekening gebracht voor elke dag dat je langer dan de gestelde termijn in Brazilië blijft

  Entry/exit Card

  Als je Brazilië binnen komt, dien je een cartao de entrada/saida (entry/exit card) in te vullen. Deze dien je bij je te houden totdat je het land verlaat! Bij het verlaten van Brazilië nemen ze namelijk de helft in. Als je de kaart verliest krijg je een boete (±€45).

  Het grootste nadeel is dat ze je vrij lang kunnen laten wachten waardoor je je vlucht kunt missen. Bewaar de kaart dus goed.

  Meer lezen over Brazilië?

  39 comments

  1. Gido

   Ik ben vorige week na 3 maanden en 27 dagen terug naar NL gevlogen. De immigratie van Brazilië heeft mij een boete opgelegd van BR 2000,- omdat ik langer dan de toegestane 90 dagen ben gebleven. Mijn redenen werd niet eens naar gevraagd en de huidige situatie omtrent corona had blijkbaar geen enkele invloed. Ben nu op zoek naar waar ik een klacht of oid kan neerleggen om de boete ongedaan te maken, kwam toevallig op deze website en wilde mijn ervaring dan ook graag delen.

  2. Omar

   Beste lezers,

   Sinds januari 2020 zit ik al in São Paulo, tussentijds in mei het vliegtuig gepakt naar Fortaleza om een lockdown voor te zijn (die daar achteraf ook inging) en ben nog altijd in Brazilië. Het is geen probleem om dat de regering een uitzondering maakt tijdens de COVID-19 pandemie. Het is echter wel belangrijk om regelmatig de website van de federale politie in de gaten te houden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan zodra de “coronavisum” vervalt. Tot slot heb ik al een paar keer contact gehad met het consulaat-generaal, maar die weten ook niet alles met zekerheid te zeggen.

  3. Pieter

   Het is blijkbaar een hele toestand dat brazill. Ik heb gewoon het vliegtuig genomen en ben gegaan, in January. Ik dacht als pensionable mag ik daar gewoon wonen. Nu heb ik in april gewoon een verlenging gekregen. Ik kreeg wegens de corona zelf mijn geld terug bij de polity federal en hoefde niets te doen. Nu vraag ik mij af, hoe gaat dat in july als ik 180 dagen hier ben. Dan zou ik dus 180 dagen niet terug mogen, want ik heb recht op 2×3 maanden per 365 dagen, zeg ik dat nu goed?

   1. Sjoerd lagraauw

    Beste Pieter,

    Wij zijn geen officiële visum instantie. Je kunt voor dit soort vragen beter contact opnemen met de ambassade van Brazilië of een visum bureau.

    Happy travels,
    Sjoerd

  4. Antoine

   Hallo ik heb een woning in Brazilië, normaal ging ik nu in april voor een maand naar Brazilië maar door het corona virus is dat niet mogelijk en zou mijn reis dan om boeken voor de maand september maar eind november vertrek ik terug voor 3 maanden is dit mogelijk aangezien er geen 3 maanden tussen zijn ?

  5. Oliver

   Wordt dit gerigistreerd in het “systeem”? Ik ben 70 dagen in Brazilië geweest (November tot Feb) en momenteel op “border run” in Colombië. Ik wil echter nu terug voor 90 dagen. Geldt die nieuwe stempel als ik binnenkom? Als ik niets had opgezocht zou ik gewoon 90 dagen zijn teruggegaan. Wordt dit nauwkeurig gecontroleerd en geregistreerd? Kan ik ontwetendheid uitspelen? Speelt het mee dat het een nieuw kalenderjaar is?

   Ik heb alle consulaten gebeld en en zelfs op de ambassade geweest in Bogota. Niemand heeft een eenduidig antwoord!

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi Oliver,

    als zelfs de ambassade het niet weet is het voor ons ook lastig. Volgens de regels krijg 90 dagen toegang per 180 dagen. Dan zou een border run dus niet moeten werken.
    Hoe de douane beambte hier in de praktijk mee om gaat kunnen wij niet voorspellen.

    Happy Travels,
    Sjoerd

    1. Gil

     Hey, het is toch 90 dagen per 180 dagen dat het mogelijk is in Brazilië te blijven? Dus niet zoals je zegt 90 dagen per 365 dagen. Of begrijp ik je verkeerd?

     1. Ties - Reis Expert Post author

      Hoi Gil,

      je hebt helemaal gelijk! Foutje van onze kant 🙂 We hebben het aangepast in de reactie. Het is, zoals wij begrijpen, 90 dagen, per 180 dagen in een jaar.

      Happy travels,
      Ties

  6. H.van der schaaf

   vanwege omstandigheden moest ik eerder terug naar Holland ik had een stempel 90 dagen voor brazilie nu wil ik graag weer terug. krijg ik gewoon weer een stempel voor 90 dagen als ik aankom
   deze stempel liep van 1 jan tot 30 maart ik ben 20 januari terug gegaan

   alvast bedankt voor de informatie
   H.van der schaaf

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi H,

    Als de terugkeer binnen de 365 dagen van je laatste bezoek valt heb je alleen het restant van de 90dagen. Je krijgt NIET opnieuw 90 dagen.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  7. Femke

   Hoihoi,

   Binnenkort vertrek ik naar Zuid-Amerika. Ik begin in Brazilie en zal daarna doorgaan naar landen zoals Peru, Chili, Argentinië en dergelijke. Ik heb geen visum dus mag 90 dagen in Brazilie blijven. Nu is er dus een kans dat ze vragen om een bewijs dat ik het land weer verlaat. In de informatie hierboven staat dat dit een vlucht moet zijn. Echter is mijn planning nog erg onzeker; ik weet niet wanneer ik naar de volgende bestemming/het volgende land zal gaan en welke dit precies zal zijn. De kans is echter groot dat ik vanuit Peru weer naar Nederland vlieg. Zou dit ticket voldoende zijn om in eerste instantie Brazilie binnen te komen, of heb ik dan echt een vlucht vanaf Brazilie nodig?

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hoi Femke,

    Waarschijnlijk wel. Als jij het ticket vanuit Peru terug naar Nederland al hebt dan zal dat, in de meeste gevallen wel voldoende zijn.
    Wij zijn echter geen officiele visum organisatie. Wij kunnen dus geen garanties geven. Mocht je hier 100% zekerheid over willen kan je het beste contact opnemen met een visum organisatie of de Braziliaans ambassade.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  8. co

   ik zou graag de proceduren met de policia federal (wat julie nu verwijderd hebben) nog eens willen weten. ik wil het gewoon proberen hier in Joao Pessoa om mijn visum van 90 dagen met 8 dagen te verlengen. of heeft iemand nog een andere tip

  9. Dolf

   Heb dus een aanvraag gedaan om voor langere tijd als gepensioneerde in brasil te verblijven samen met mijn ned. vrouw.
   De voorwaarden zijn belachelijk , moet minimaal 2000€ per mnd overmaken naar een bank in brasil ,een ned bank moet daarvoor een verklaring afgeven. Ze hebben de aanvraag zo geformuleerd dat het Eigenlijk geen aanvraag is voor een langer verblijf maar een verzoek om 2000$ maandelijks over te maken naar een bank in brasil. Heb inderdaad ook de indruk dat we niet welkom zijn ,Dit door politieke spanningen zoals jullie hier aangeven klinkt zeer plousibel .Denk dat ik mijn bezit ga verkopen in brasil en verhuis naar bv Costarica.

  10. Henk

   Hallo Robert,

   Dat had ik ook. 4 december in SP aangekomen en alleen een stempel gekregen. Geen papiertje ingevuld en er werd ook niet naar gevraagd. Geen idee of ik een probleem heb als ik weer huiswaarts ga op 21 januari.

   1. Dolf

    Heb dus een aanvraag gedaan om voor langere tijd als gepensioneerde in brasil te verblijven samen met mijn ned. vrouw.
    De voorwaarden zijn belachelijk , moet minimaal 2000€ per mnd overmaken naar een bank in brasil ,een ned bank moet daarvoor een verklaring afgeven. Ze hebben de aanvraag zo geformuleerd dat het Eigenlijk geen aanvraag is voor een langer verblijf maar een verzoek om 2000$ maandelijks over te maken naar een bank in brasil. Heb inderdaad ook de indruk dat we niet welkom zijn ,Dit door politieke spanningen zoals jullie hier aangeven klinkt zeer plousibel .Denk dat ik mijn bezit ga verkopen in brasil en verhuis naar bv Costarica.

  11. Robert

   Hey mensen,

   Handige site dit, bedankt er voor! Wel had ik nog een vraag, gister ben ik in Rio aangekomen. Wordt nu net wakker in mijn hotel en bedenk me dat ik geen enkel formulier of iets heb gekregen, of heb moeten invullen, alleen een stempel. Is dit een probleem?

  12. Nick

   Hey!

   Momenteel ben ik in Brazilië met een ‘stage visum’ die 120 dagen geldig is. Er is mij verteld dat ik dit visum binnen 90 dagen moet registreren bij de federale politie. Echter blijf ik maar 88 dagen in totaal. Zou dit betekenen dat ik dit visum niet hoef te registreren? En wat zouden anders de mogelijke gevolgen kunnen zijn?

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Nick,

    onze informatie is gebaseerd op een toeristenvisum. Voor werk- of studiegerelateerde visa vragen kun je het beste bij de ambassade of een visumorganisatie terecht.

    Happy travels,
    Ties

  13. Semora en Bart

   Beste Sjoerd,

   Wij hebben jullie advies opgevolgd, alle stappen. We zijn naar meerdere federale politie bureaus geweest en hebben de NL-se ambassade in Saõ Paulo ingeschakeld voor extra informatie. Wat jullie beschrijven op de website is voor Nederlanders niet (meer) mogelijk. Wij denken dat het belangrijk is dat jullie dit aanpassen op deze website. Jullie site komt nl best hoog naar boven in Google en geeft hoop dat het mogelijk is. Helaas doe je een betaling a RS110 p.p. voor niks. De boete die je p.p. moet betalen voor elke dag die je langer bent in Brazilie bedraagt RS100. Wij zijn nu een jaar op reis door Zuid Amerika met onze camper en vinden dat deze blogpost echt een update moet krijgen voor de toekomstige reizigers. Dus per 180 dagen mag je 90 dagen in Brazilië zijn. Niet 6 maanden achter elkaar in 1 jaar.

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Beste Semora,

    we proberen onze info over de visums zo up to date mogelijk te houden. Helaas blijkt dat met dit soort informatie altijd lastig. In ieder geval bedankt voor de info. We gaan het gelijk aanpassen.

    Happy travels,
    Ties

  14. Karen

   Ik ben eergisteren naar de federale politie geweest met alle documenten (de tax staat ondertussen op 110,44 reais) om dan te horen dat Brazilië en België geen samenwerking hebben waarin het verlengen van een visum toegelaten wordt.
   Ik ben nog een keer terug gegaan met een vriendin voor meer info, ook het studentenvisum en het werkvisum zijn belachelijk moeilijk om te regelen. Ik moet over 10 dagen het land verlaten.

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi karen,

    Vervelend om te horen. Het blijft helaas Zuid-Amerika en regels veranderen ontzettend snel (zeker met de huidige spanning tussen Brazilië en Europa).

    Happy Travels,
    Sjoerd

    1. Maaike

     Beste Sjoerd, ik ben momenteel in Brazilië en wil graag langer (meer dan 90 dagen) blijven. Betekent dat Nederlanders ook geen verlenging van een visum kunnen aanvragen?

     1. Sjoerd - Reis Expert

      Hi Maaike,

      Officieel was het wel mogelijk. Alleen, zoals hier onder te lezen is, kunnen er dingen veranderen of spanningen ontstaan.
      Zover als dat wij nu kunnen inschatten (Let op, wij zijn geen officiële visum organisatie) is het niet meer mogelijk om je toeristenvisum te verlengen. Dat houdt in dat je eerst weer 90 dagen het land uit moet voordat je weer een nieuw toeristen visum kan aanvragen.

      Happy Travels,
      Sjoerd

  15. H. van der Schaaf

   hallo! ik heb een vraag in januari vertrek ik voor 90 dagen naar sao Paulo naar vrienden mag ik daar verblijven? en slapen
   en heb ik een uitnodigings brief nodig en credit kaart ? hoeveel cash Euro geld en reaal cash mag ik meenemen
   vacinaties heb ik laten doen en heb een retour ticket 90 dagen
   mijn vraag wat heb ik nog meer nodig ?

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi H,

    Helaas zijn wij geen visum organisatie. Voor vragen omtrent je eigen aanvraag verwijzen wij door naar de ambassade of een visum partij die je aanvraag kan regelen.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  16. Marieke Huysmans

   Hallo!

   Ik ben een Belg net naar de federale politie geweest met al de nodige documenten om mijn visum te verlengen, dus ook betaald. Ik kreeg te horen dat het niet meer mogelijk is om je visum te verlengen, dus ik moet het land over 2 weken verlaten… Ik heb via dee website alles in orde gemaakt en was blij met jullie stappenplan. Maar helaas is het dus niet meer van toepassing??

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Marieke,

    bedankt voor de update. Wel gek, want 2 maanden geleden was het nog mogelijk. We zullen er naar kijken!

    Happy travels,
    Ties

  17. Rik

   Ik wil 180 dagen in Brazilië samen gaan wonen met mijn Braziliaanse vriendin
   wat is in deze het beste om te doen gelijk na landing na een aantal dagen naar de federale politie gaan met het formulier en geld? En dien ik als ik afreis een retourticket te hebben? Of kan ik gewoon een enkeltje boeken en als de federale politie een retourticket wil iets boeken wat ik kan annuleren binnen 24 uur?

   Wie kan me hierin meer informatie geven, en verlengen ze altijd 90 dagen of wat zouden redenen zijn dat ze het weigeren. Niemand schijnt hier duidelijkheid over te hebben ik heb de Braziliaanse consulaat gebeld maar ze wisten het ook niet.

   1. Sjoerd - Reis Expert

    Hi Rik,

    Helaas zijn wij geen visum organisatie. Voor vragen omtrent je eigen aanvraag verwijzen wij door naar de ambassade of een visum partij die je aanvraag kan regelen.

    Happy Travels,
    Sjoerd

  18. Sandra Groenwold

   Hey wat een goede post maar ik hoor net van mijn Engelse vriendinnen dat zij voor hun 90 dagen weer het land in konden. Ik heb een vriend daar en wil graag 3 weken eerder terug dan officieel is toegestaan. Hoe kan ik dit regelen.

  19. Vicky

   Had graag geweten of het verlengen van een visum gevolgen heeft voor andere landen.
   Als ik de boete betaal en 60 dagen langer blijf in Brazil heeft dit gevolgen bij een aanvraag bij een visum in Amerika of Austarlia?

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Niet dat wij weten, maar bij dit soort vragen zou ik het voor de zekerheid even navragen bij de ambassade 🙂

  20. Adriaan

   Ik vond de informatie heel nuttig. Ik ben eerst zonder enig document gegaan (naar de Federale Politie op de luchthaven in Brasília) en werd geweigerd. Met het formulier en het betalingsbewijs (via deze website ‘getipt’) werd ik twee dagen later héél anders ontvangen – men regelde inderdaad een oplossing.

   De postkantoren doen geen betalingen meer (zoals gesuggereerd) en de federale politie (in Brasília) is open van 8:00 tot 12:00 uur.

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Adriaan,

    bedankt voor de tips! We passen het gelijk aan.

    Groeten,
    Ties

  21. Patricia

   25-03-2019
   Mijn man die nog geen Nederlands Paspoort heeft dus met verblijfsvergunning. Heeft voor een visum voor 8 dagen 88 euro betaald. Bij het consulaat

  22. Lesli Mendes

   Beste,

   Ik ga emigreren naar Brazilië omdat ik ga trouwen. Mijn toekomstige man is Braziliaans en heeft de Braziliaanse nationaliteit. Na de bruiloft gaan wij terug omdat hij woont en werkt in Brazilië. Wat heb ik allemaal nodig en wat moet ik doen om daar legaal als zijn vrouw te blijven.

   Alvast bedankt voor uw reactie.

   Met vriendelijke groet,

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU