Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Chapada Diamantina National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 5
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Het Chapada Diamantina National Park is een van de mooiste natuurparken in Brazilië. Als je van wandelen houdt moet je hier zijn met mooie hikes door prachtige valleien, bergplateaus en betoverende grotten. De natuur is oogstrelend en ongerept. Bijzonder genoeg zijn er maar weinig reizigers die het meenemen in hun reis door het land.

  Chapada Diamantina is een prachtig park om te wandelen, maar herbergt ook nog de mooiste grotten ter wereld. Daarover later meer!

  Paradijs in Brazilië

  Chapada Diamantina National Park is een gigantisch park van zo’n 154 duizend hectare. Het National Park bevat tropische bossen, een zestig meter diep meer, een 400 meter hoge waterval, indrukwekkende grotten met bizar blauw water en verschillende andere fraaie natuurverschijnselen.

  Ties: “Dit is een paradijs voor natuurliefhebbers!”.

  Ook lever er veel bijzondere dieren. Zo vind je hier papegaaien, herten, apen en verschillende knaagdieren. Een bezoek aan Chapada is een unieke ervaring!

  Chapada Diamantina

  Chapada Diamantina

  6x dingen om te doen in Chapada Diamantina

  Wie een bezoek aan het Chapada Diamantina National Park brengt, zal dat in de meeste gevallen doen om de flora en fauna van het gebied te bekijken.

  Er zijn echter nog twee belangrijke bezienswaardigheden. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

  #1 Bezoek de Blue Pool (Poco Azul)

  Als je op zoek bent naar water zo helder als het Caribisch gebied, moet je naar de Blue Pool, of Poco Azul. Het ligt verborgen in een grot in en het is één van de mooiste meren van Brazilië.

  Op het eerste gezicht lijkt deze wonderlijke grot slechts een lege bodemloze put, maar als je goed kijkt zie je dat er wel degelijk water ligt.

  Het is zo helder dat je het bija niet zien. Het kleine ondergrondse zwembad is ongeveer 50-60 meter diep.

  Met het kristalheldere water en ondergedompelde bomen is het moeilijk te zeggen waar het water, dat het hele jaar rond de 24 graden Celsius is,  ophoudt en de rotssen beginnen.

  De ‘onzichtbaarheid’ van het zwembad wordt veroorzaakt doordat het natuurlijke licht door een gat in de muur naar binnen komt, de zonnestralen weerkaatsen op het water waardoor het zo helder wordt.

  Je kan een duik nemen is deze pool, hoewel het eerder lijkt op zweven dan op zwemmen.

  TIP ♥ – de beste tijd om het te bezoeken is van april tot september

  Blue Pool, Chapada Diamantina

  Blue Pool

  #2 Ga naar de Poco Encantado

  Poço Encantado is een diep ondergronds meer binnen in een grot met helder, aqua blauw water. Via een lange trap die is ingebouwd in de heuvel kom je bij de ingang van de grot.

  Je ziet veel planten, dieren en rotsen onderweg naar beneden. Bezoekers mogen hier niet zwemmen, in tegenstelling tot de Blue Pool, omdat het water niet echt schoon is.

  De beste tijden om deze pool te bezoeken is ook tussen april en september van 10.00 uur tot 13.30 uur wanneer het zonlicht op de beste manier de grot binnenkomt.

  Entree is R$20 p.p. mits je een tour boekt.

  TIP ♥ – voor zo’n €75 p.p. boek je een mooie dagtour naar beide plekken. Check daarvoor deze website.

  Poco Encantado

  Poco Encantado

  #3 Bezoek de Buracão waterval

  De Buracão waterval is een van de bekendste watervallen van het park en een van de mooiste. Je moet betalen voor een lokale gids en het is het beste om er een in Ibicora te huren.

  Je kunt er niet heen zonder gids. De waterval bevindt zich in een enorme kloof in het natuurpark Espalhado. Het is ongeveer een uur lopen om er te komen.

  Je krijgt een zwemvest dat je moet dragen om het water in te mogen. Deze indrukwekkend mooie waterval is 85 meter hoog. Het is een van de hoogtepunten van je reis door Chapada Diamantina!

  Als je een tour boekt krijg je ook nog het uitzicht vanaf de top van de waterval te zien, inclusief een aantal kleinere watervallen en zwembaden waar je kunt zwemmen.

  Buracao Waterval

  Buracao waterval

  #4 Ga naar Morro do Pai Inácio

  Een van de meest bekende en populaire attracties van de Chapada Diamantina is de Morro do Pai Inácio. Deze berg steekt met 1.120 meter hoog ver boven de rest van het park uit.

  Deze populaire toeristische attractie in het park is te vinden in de regio Palmeiras, en het uitzicht vanaf de top van de berg is echt onvergetelijk.

  Het is relatief gemakkelijk om naar de Morro do Pai Inácio te komen. Het ligt op ongeveer 27 km van Palmeiras en 26 km van de stad Lençóis. Het pad kan een beetje lastig zijn voor degenen die niet gewend te klimmen, omdat er wat steilere stukken in zitten.

  Geef het echter niet op want het panoramisch uitzicht op de Chapada Diamantina, is werkelijk sprookjesachtig mooi!

  Vanaf de top van Morro do Pai Inácio zie je de andere bezienswaardigheden van de Chapada Diamantina zoals Morro do Camelo, Morrão en Três Irmãos.

  Het pad is ongeveer 300 meter lang en het duurt ongeveer 20 minuten om naar boven te komen.

  TIP ♥ – als je de kans krijgt, kom dan met zonsondergang naar Morro. Het uitzicht is prachtig!

  Morro do Pai Inacio

  Morro do Pai Inacio

  #5 Bezoek de Lapa Doce (Sweet Cave)

  Lapa Doce is een enorm grottensysteem dat wordt gevormd door een ondergrondse rivier. Het is toegankelijk via een soort gigantische gootsteen.

  De grot gaat 850 meter diep de heuvels in, in een opeenvolging van enorme hopen zand.

  Elk is bezaaid met een indrukwekkend aantal stalagmieten en stalactieten in elke vorm; vreemd genoeg zijn sommige rood en wit van kleur.

  De gidsen vinden het leuk om te wijzen op de meest bijzondere vormen. Het wordt over het algemeen beschouwd als het mooiste grottenstelsel in Chapada Diamantina en is zeker de moeite om te bezoeken.

  TIP ♥ – kijk ook of je naar de Gruta da Pratinha kunt! Een  ondergrondse rivier.

  #6 Bezoek de hoogste waterval van Brazilië; de Fumaca Falls

  Fumaca Falls, ook wel de Smoke Falls is de hoogste waterval in Brazilië, met naar verluidt een hoogte van ongeveer 400 hoog en een vrije val van 340 meter.

  Dit is een absolute must-see in het park, of überhaupt als je in Brazilië bent! Deze waterval is hoger dan de wereldberoemde bekende Iguazu Falls.

  Het is een van de vele spectaculaire bezienswaardigheden van Chapada Diamantina, maar helaas is deze waterval niet gemakkelijk te bereiken.

  Het gaat om een moeilijke klim van een uur bergopwaarts, gevolgd door nog een uur op het plateau. Maar… en gelukkig is er een maar, als je eenmaal boven bent is het uitzocht spectaculair!

  Als je boven de watervallen staat, zie je hoe het water uit een gat in de rotswand stroomt en in mist verandert als het de duizelingwekkende immense afstand tot de grond afdaalt.

  TIP ♥ – voor R$216 p.p. maak je een dagtour naar deze waterval! De tour vertrekt vanuit het plaatsje Lençóis

  Fumaca Falls

  Fumaca Falls

  5 handige tips voor een bezoek

  Het kan best lastig zijn om een tocht naar Chapada Diamantina te plannen omdat het zo groot is. Veel reizigers weten niet waar ze moeten beginnen of waar je moet verblijven.

  Wij hebben 5 handige tips op een rij gezet om je bezoek aan dit park zo makkelijk mogelijk te maken.

  1. Huur een gids

  Chapada Diamantina heeft tal van paden om te verkennen, maar veel van de paden zijn niet gemarkeerd of hebben een onduidelijke route.

  Ongeacht of je Portugees spreekt of een ervaren wandelaar bent, huur een gids in! Neem niet het risico om te verdwalen in de wildernis zonder mobiele (zonder bereik). Dit is vooral belangrijk voor een dagtocht.

  Naast dat je niet verdwaalt, kan je gids ook overnachtingen regelen in lokale huizen regelen als je niet zo’n kampeertype bent.

  TIP ♥ – je hotel kan vaak helpen bij het kiezen van goede gidsen.

  2. Onderhandel over de prijs

  Tourkantoren hebben vaste prijzen, maar Brazilianen zijn vaak meesters in onderhandelen en hopelijk jij ook. Het is de moeite waard om te onderhandelen over de prijzen.

  Houd er rekening mee dat het regelen van een privégids goedkoper moet zijn dan een touroperator, want er zijn geen commissiekosten.

  3. Verblijf in Lençóis

  Er liggen een paar kleine steden in de buurt van het park. Deze steden bieden reizigers wat ze nodig hebben om hun reis naar Chapada Diamantina werkelijkheid te maken.

  Het populairst is Lençóis, een oud mijnstadje met kleine straatjes en veel charme. Hier vind je tal van tourbedrijven.

  Ongeveer 80 kilometer ten zuiden ligt een ander klein stadje genaamd Caete-Açu, dat een heerlijke hippie-vibe heeft.

  Deze plek ligt dichter bij het park, waardoor het makkelijker is voor dagtours, maar het is iets minder goed georganiseerd dan Lençóis. Beide steden zijn een geschikte uitvalsbasis om Chapada Diamantina.

  4. Maak een keuze

  Dit park is groter dan sommige Europese landen. Het is de thuisbasis van het grootste aantal grotten en watervallen in heel Brazilië en het is bijna onmogelijk om alles te zien in dit park. Ook al blijf je er weken.

  Neem de tijd om te overwegen wat je echt wilt zien, of het nu gaat om het uitzicht op de bergen of de valleien.

  Misschien wil je wel graag een van de grotten bezoeken of een meerdaagse kampeertocht maken. Je hebt misschien geen tijd om alles te zien, maar alles wat je ziet, vergeet je nooit meer!

  5. Kleed je warm

  Hoewel Brazilië bekend staat om het lekkere weer, ligt Chapada Diamantina ver van de kust en de temperatuur kan snel dalen, vooral op grotere hoogten.

  Neem daarom genoeg warme kleren mee en bereid je voor op zon, regen en koelere temperaturen. Pak zonnebrandcrème, insectenspray en een waterfles in voor wandelingen.

  TIP ♥ – zorg voor goede wandelschoenen!

  Chapada Diamantina

  Chapada Diamantina

  chapada diamantina

  Chapada Diamantina

  Hoe kom je er?

  Het Chapada Diamantina National Park ligt in het gelijknamige gebied, nabij de stad Lencóis. Men raadt toeristen daarom aan om via deze stad naar het gebied toe te trekken.

  Wanneer je het National Park voor het eerst bezoekt en bijvoorbeeld meer wilt weten over de flora en fauna in het gebied, de mooiste paden die door het gebied lopen, enzovoorts, dan is het raadzaam om met een gids te gaan.

  Van en naar Lencóis

  De makkelijkste manier is om via Salvador naar Lencóis te reizen. Real Epresso rijdt met bussen van Salvador naar Lencóis.

  De bussen stoppen onderweg in Feira de Santana waar je over kan stappen op andere bussena ls je ergens anders heen wil.

  TIP ♥ – boek hier direct je busticket

  Beste reistijd

  Het regent meestal van november tot en met maart in Chapada Diamantina. Je kunt dan regenbuien verwachten maar het regent niet de hele dag.

  De regen wordt afgewisseld met redelijk goed weer. Het kan ook zomaar twee weken achter elkaar droog zijn.

  Het wordt langzaam droger in april tot en met juli en het echte droge seizoen loopt van augustus tot en met oktober.

  De maanden maart tot en met oktober zijn de beste maanden voor wandelingen en hikes, hoewel de andere maanden ook zeker niet slecht zijn.

  Locatie

  Meer lezen over Brazilië?

  5 comments

  1. Pieter

   Ik woon hier in de regio al 7 jaar. Het hele jaar door kan het regenen en kan het weken droog blijven.

   De maanden september en Oktober zijn meestel heel droog en warm. ( soms te warm voor noord Europeanen) Eind oktober begint het regenseizoen, maar meestal regent het maar een paar dagen fel, en stopt het dan met regenen een week of twee of zelfs langer. In de tropische wintermaanden is de regen zachter, maar blijft de bewolking langer hangen en blijft het wat vochtiger en minder warm.

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Pieter,

    bedankt voor de feedback!
    We gaan het gelijk aanpassen. Ik zie dat je zelf tours organiseert in deze regio. Wij hebben een webshop waar we tours aanbieden. Wellicht is het om hier een samenwerking mee aan te gaan?

    Je kunt me eventueel bereiken op ties@reis-expert.nl.

    Groeten,
    Ties

  2. Pieter

   Mooie foto’s maar de foto’s van sommige plekken kloppen niet !
   en jullie zijn de mooiste plek vergeten, de Pati vallei.

   Onderhandelen werkt soms, maar de beste Engelstalige gidsen zijn niet meer beschikbaar meestal als je niets op voorhand boekt. Verschillende gidsen spreken je aan op straat, maar daar moet je mee op letten, op forums zijn de wildste verhalen.

  3. Henk

   cachoeira sentinela diamantina is een waterval in Biribiri parque estadual, in Diamantina, Minas Gerais. Niet in Chapada Diamantina

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Bedankt Henk! Het is gelijk aangepast!

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU