Titicacameer Peru

Het Titicacameer,oftewel ‘Lago de Titicaca’ is een meer in het Andes gebergte, tussen Peru en Bolivia. Het is het grootste meer in Zuid-Amerika. Het is een bijzondere plek om te bezoeken. Het meer heeft namelijk een oppervlakte van maar liefst 8.340 vierkante kilometer en bevindt zich op 3.812 meter boven de zeespiegel. Dit maakt deze gigantische waterplas het hoogst gelegen meer ter wereld.<

Waarom moet je naar het Titicacameer?

Om aan te geven hoe groot het is. Dit meer is 15x groter dan het Meer van Genève. Het meer trekt vooral reizigers vanwege de mooie natuur en het hemelsblauwe water. Het is geen meer om even lekker te zwemmen. Daarvoor is het iets te koud.

De meeste reizigers die naar het Titicacameer reizen bezoeken het meer vanuit Puno. Dit is een stad aan de rand van het meer. Een leuke uitvalsbasis voor tours naar het meer.

Het meer wordt door de Inca’s als heilig beschouwd. Volgens een oude ‘Inca legende’ is de zonnegod in het Titicacameer ontstaan. Dit komt niet als een verrassing aangezien er zelden een wolkje aan de hemel te zien is.

Dit eeuwenoude meer ligt vol met drijvende eilandjes, deze zijn door de Peruvianen gemaakt als veilige zone omdat zij moesten vluchten voor de Inca’s.

Ervaring van Reis-Expert

Het meer is een van de bekendste bezienswaardigheden van Peru en een leuke plek om een eental dagen te relaxen. Er is in de omgeving voldoende te zien, maar wij vonden 3 dagen meer dan genoeg.

Titicaca meer
Traditionele bootjes op het Titicacameer

6 dingen om te doen bij het Titicacameer

Er is genoeg te doen op en rondom het meer. Uiteraard is een boottocht over het meer de bekendste activiteit, ook de meest geboekte.

We raden ook zeker aan om dit te doen, maar er is nog meer te doen hier. Een klein overzicht.

#1 Overnachten op de eilanden

Wanneer je dit gigantische meer bezoekt vanaf Peruaanse zijde, is het stadje Puno niet te missen. Vanuit Puno kun je met een bootje het meer op, om de rieteilanden te bezoeken.

Dit zijn drijvende eilanden gebouwd van riet dat langs de oevers van het meer groeit. Door toedoen van de natuur rot het materiaal langzaam weg.

Men is dus constant bezig met renoveren. Naast eilandjes worden er ook boten en zelfs huizen van het riet gemaakt.

De bekendste eilanden zijn Islas Uros, Isla Taquile (zie foto hieronder) en Isla Amantani

Één van de bekendste eilanden op het Titicacameer is Amantani. Je kunt hier overnachten bij de locals. Je slaapt in een huisje van klei op een matras gemaakt van stro met een paar (warme) dekens. Het eiland heeft geen wegen en het leven is simpel.

Let vooral op de traditionele rieten bootjes!

Titicacameer
Een drijvend rieteiland

#2 Bezoek de Uros eilanden

De Uros eilanden zijn voor veel reizigers de belangrijkste reden om het Titicacameer te bezoeken. Deze cluster van 60 eilanden ligt op ongeveer veertig minuten varen vanaf Puno. Je bezoekt de lokale families waarvan de voorouders al decennia de eilanden hebben bewoond.

Leer hoe ze koken, werken, eten delen, hun kinderen opvoeden en hun eilanden onderhouden door rottend riet te vervangen.

Het bijzondere is dat het drijvende kunstmatige eilanden zijn vervaardigd uit bundels van tortora riet. De Uros-mensen hebben deze geïsoleerde levenswijze waarschijnlijk aangenomen om zich te beschermen tegen de agressieve Inca’s en andere stammen.

Verbazend genoeg wonen er op deze eilanden vierduizend mensen. En het meest bijzondere komt nog; ze kunnen de eilanden namelijk van de ene plaats naar de andere verplaatsten.

TIP ♥ – de eilanden zijn perfect voor een dagtocht, hoewel er voor een overnachting beperkte accommodaties beschikbaar zijn.

Uros Island in Peru
Tour rondom het eiland Uros

#3 Boek een homestay op een eiland

Een overnachting in een homestay zal je ervaring op het Titicacameer nog mooier maken. Je zie hoe het echte leven op het meer er aan toe gaat.

Tenminste drie van de grotere bewoonde eilanden bieden de mogelijkheid om in homestays te slapen. We stellen voor om voor Isla Taquile te kiezen, drie-uur-durende boottocht vanaf Puno.

Een homestay is super leuk omdat je de locals goed leert kennen. Maaltijden worden bereid door het gastgezin, in hun huis.

Je slaapt ook bij de locals in huis. Het is een leukere ervaring dan een snelle dagtocht richting het meer. Afhankelijk van de dag waarop je verblijft, kun je zelfs helpen met werkzaamheden of evenementen bijwonen.

TIP ♥ – reken op zo’n US$50 tot US$70 p.p. voor een homestay

lake Titicaca
Traditionele huisjes

#4 Ga naar de Weekend Market in Puno

Misschien ken je de Weekend Market in Bangkok wel? Zo groot is het hier niet. Maar elke zaterdag houden de lokale bewoners een openbare markt in het centrum van Puno. Hier verkopen ze fruit, groenten, brood en granen.

Je kunt zelfs kiezen uit meer dan 3000 soorten aardappel, wie wil dat nou niet! 🙂 De markt loopt door enkele belangrijke straten van de stad. De weekend markt is een geweldige manier om je te verdiepen in lokale cultuur en handel.

Er zijn ook een aantal andere attracties in Puno het bezoeken waard. Lima Street ligt in het stadscentrum en is een leuke plek voor toeristen om te winkelen en te eten. Het is een levendige plek ’s avonds.

#5 Bezoek Copacabana

Naast het beroemde Copacabana in Brazilië bevindt zich nóg een Copacabana in Zuid-Amerika. Er is namelijk een stad in Bolivia, aan het Titicacameer, dat onder dezelfde naam bekend is.

Dit kleine stadje met slechts 6.000 inwoners is een ‘must-see’ voor iedereen die het Titicacameer bezoekt.  Dit traditionele dorp wordt door veel reizigers gebruikt die de grens over willen steken naar Bolivia, en andersom.

Het hoogste punt van Copacabana biedt een prachtig uitzicht over het Titicacameer.  Het is een aardige wandeltocht, maar dit is het dubbel en dwars waard!

Copacabana in Bolivia
De kust van Copacabana in Bolivia

#6 Ga naar Isla Del Sol

Vanaf Copacabana, kun je de boot pakken naar het beroemde eiland ‘Isla Del Sol’, met andere woorden ‘eiland van de zon’. Volgens de mythe van de Inca’s is dit het eiland waar de zonnegod geboren werd.

Het is een prachtig rotsachtig eiland met witte stranden omringd door kristalhelder water. Het eiland is vrij klein en er wonen maar een tiental mensen, maar de boottocht alleen al is de moeite waard.

Er zijn ook nog andere mooie eilanden die je kunt bezoeken. Denk aan Taquile Island.

Titicacameer
Isla del Sol
Taquile Island
Taquile Island

 

Hoe kom je er?

Je kunt het Titicacameer bereiken via Peru of Bolivia. Copacabana is de meest logische optie voor wanneer je het meer bezoekt vanaf Boliviaanse zijde.

Bezoek je het meer vanaf Peru, dan is Puno de beste optie.

Met het vliegtuig

Het dichtstbijzijnde vliegveld is in Julianca. LAN en Star Peru hebben betaalbare vluchten naar deze stad.

Met de bus

De makkelijkste manier om er te komen vanuit Peru is met de bus. Je reist dan naar de stad Puno. Er gaan verschillende bussen in verschillende klassen, maar qua prijs (en reistijd) kun je rekenen op het volgende.

  • Arequipa (€18, 5 uur)
  • Cuzco (€10, 7 uur)
  • Julianca (€5, 1 uur)
  • Lima (€40, 21 uur)
  • Copacabana, Bolivia €5, 3 uur)


TIP ♥ – boek hier direct je bustickets

Beste reistijd

Het beste seizoen om het Titicacameer te bezoeken is tijdens de Nederlandse zomer. Het is dan winter in Peru en hoewel het aardig koud is, zal er weinig neerslag vallen en kan het overdag toch heerlijk warm zijn.

Het meer ligt zoals bekend erg hoog, de zonnestralen zijn dus erg sterk. In de nachten kan het wel afkoelen tot onder het vriespunt.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 14 13 14 14 15 13 13 14 15 15 16 15
Regen (mm) 145 130 105 70 50 15 5 10 15 30 50 95

Groen = beste reismaanden
Oranje = tussenseizoen
MOBIEL: scroll naar rechts voor meer maanden

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven