Vlakbij het drielandenpunten tussen Argentinië, Paraguay en Brazilië ligt het Nationaal Park Iguazu, waar de bekende Iguazu Falls liggen. Dit nationaal park ligt ten zuidwesten van de Braziliaanse staat Paraná. Het zijn 275 watervallen van 80 meter hoog die in de Rio Iguacu storten. Dit is een van de bekendste bezienswaardigheden in Brazilië.

De Iguazu Falls zijn een van de bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Brazilië. Het is een van de meest ontzagwekkende watervallen van de planeet. Een bezoek aan de watervallen is een onvergetelijke ervaring. Het is een ketting van honderden watervallen van bijna 3 kilometer.

Een extra voordeel is de setting: de watervallen liggen tussen Brazilië en Argentinië in een deel van een nationaal park omringd met regenwoud en unieke flora en fauna.

Het wonder van Iguazu Falls

De watervallen liggen om de hoek van het plaatsje Foz do Iguacu. De watervallen horen bij het Nationaal Park Iguacu, een gebied met veel indrukwekkende natuur. Zo grenst het natuurgebied aan de zuidkant aan het Argentijnse Iguazú National Park. Vreemd is het niet dat de naam van beide nationale parken sterk op elkaar lijkt.

De watervallen liggen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië. 80% van de watervallen liggen in Argentinië.

In Brazilië heb je het beste uitzicht, in Argentinië kun je dichterbij komen. De meeste accommodaties bieden dagtrips aan naar de kant van Argentinië voor 100 tot 120 real (€28 tot €35) per persoon. Je kunt ook zelf, dat is iets goedkoper.

De natuurparken dragen deze naam door de stuwdam die nabij de parken liggen. Deze stuwdam is de grootste stuwdam ter wereld en draagt de naam Itaipudam. De stuwdam wordt gevoed door de Paraná rivier, die uitkomt in het Iguacu National Park.

TIP $  – entreeticket voor de Braziliaanse kant is R$62 p.p. (€16). In Argentinië is het 260 peso (€12) p.p.

Iguazu falls Brazilie

Iguazu watervallenHet uitzicht is prachtig. Zeker met een lekker zonnetje

5x handige tips voor Iguazu Falls

Hoewel de Iguazu Falls de belangrijkste trekpleister voor het Iguacu National Park zijn, is het niet altijd duidelijk hoe je de watervallen het beste kunt bezoeken. Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij onze beste tips voor Iguazu Falls op een rijtje gezet.

#1 Ga zo vroeg mogelijk

Een van de belangrijkste tips voor Iguazu Falls is dat je deze zo vroeg mogelijk moet bezoeken. Deze watervallen behoren tot de mooiste ter wereld en het zijn een van de bekendste bezienswaardigheden van Brazilië en Argentinië.

Ongeacht welke kant van de Iguazu watervallen je bezoekt; kom zo vroeg mogelijk – voordat de het park open gaat, als dat kan. Op die manier ben je hopelijk de massa’s toeristen voor.

Aan de kant van Argentinië begint je reis bij de Rainforest Ecological Train die je via het regenwoud naar het begin van de trail bent. Hier vormen al snel lange rijen met toeristen die wachten op het eerste treintje.

Gevolg als je te laat bent; overvolle observatieplatform, toeristen op je foto en en langzaam bewegende mensenmassa’s. Kortom; kom vroeg!

TIP ♥ – de openingstijden van het Braziliaanse park zijn van 9:00 uur tot 17:00 uur. Die van Argentinië is geopend van 8:00 uur tot 18:00 uur.
treintje naar de watervallen

#2 Waterproof yourself!

De naam Iguazu is niet voor niets afgeleid van het woord ‘Guarani’, dat letterlijk ‘big water‘ betekent. Vergis je niet. Ook al sta je op honderden meter afstand van de waterval, je wordt nat!

En hoewel dat meer geldt voor de Braziliaanse kant, is het ook aan de Argentijnse kant handig om een poncho bij je te hebben.

Het is een geweldige ervaring om dicht bij de waterval te komen (Argentinië kun je dichterbij komen), maar verstop de water gevoelige spullen goed! Camera’s, laptops, telefoons etc.. Alles wat je onder het kopje electronica kunt plaatsen loopt hier enig gevaar van waterschade op.

We raden aan om plastic zakken of een DryBag mee te nemen voor dit soort dingen. Pak daarnaast ook een poncho in en stevige schoenen die het water kunnen verdragen.

TIP ♣  – Schaf in Rio (of thuis) een poncho aan. Scheelt enorm, ze vragen in Foz do Iguacu namelijk de hoofdprijs.

poncho pretTip: Neem een poncho mee en koop deze al voordat je naar Iguazu vertrekt

Helaas was het bij ons bewolkt (maar nog steeds schitterend)

#3 Kies een kant

De Iguazu Falls liggen op de grens tussen Brazilië en Argentinië (je kunt ze ook bezoeken vanuit Paraguay). Elke kant levert een andere ervaring op. Vanuit de Braziliaanse kant heb je de beste panoramische uitzichten, maar aan de Argentijnse kant kun je veel dichter bij de waterval komen.

Een van de beste tips voor Iguazu Falls: in Argentinië kun je dichterbij de waterval komen

Aan de Argentijnse kant brengt een goed aangelegd wandelpad je naar verschillende plekken dicht bij de waterval zodat je de Iguazu Falls echt goed kan zien.

Van Brazilië naar Argentinië of andersom

Je kunt met de bus of taxi van Foz do Iguacu in Brazilië naar Puerto Iguazu (Argentinië). De bus van Foz do Iguacu naar Puerto Iguazu is echter veel goedkoper. Bussen rijden vanuit Foz do Iguacu bus terminal. Zoek naar de bus waar Puerto Iguazu Argentina op staat. Of vraag het na. Bussen rijden elke 20 minuten.

Je ticket kost tussen de $1,50 en $4 en hier mee kun je tot Puerto Iguazu reizen, ofwel direct naar de waterval in Argentinië (Cataratas).

De eerste stop is de Braziliaanse grens waar je de bus uit moet om naar de douane te gaan voor een stempel. De bus wacht niet! Geen nood, je kaartje is ook geldig voor de volgende bus die zo’n 40 minuten later komt. Zorg ervoor dat je je paspoort bij je hebt. Een taxi is overigens wel veel makkelijker.

Een andere mogelijkheid is om met een taxi de oversteek te maken. Het kost wat meer maar maakt het leven wel makkelijk. De taxi wacht namelijk keurig op je bij de grens en haalt je ook weer netjes op, op het afgesproken tijdstip. Wij vonden dit zelf erg prettig.

Boek een tour

De watervallen liggen precies op de grens tussen Argentinië en Brazilië. In Brazilië heb je het beste uitzicht, in Argentinië kun je dichterbij komen. Het is veel makkelijker om een tour te boeken dan om alles zelf uit te zoeken. Een dagtour vanuit de Braziliaanse kant kost je zo’n $35 p.p.

watervallen

Tip voor Iguazu Falls: met een bootje kun je heel dichtbij komen

#4 Hoeveel tijd heb je nodig?

Hoeveel tijd je precies nodig hebt is een beetje afhankelijk van welke kant van de watervallen je bezoekt. In principe heb je aan beide kanten aan één dag genoeg.

Tijd aan de Argentijnse kant

Aan de Argentijnse kant van de Iguazu Falls heb je meer tijd nodig aangezien er drie verschillende delen van het park zijn; het bovenste deel, het lagere deel en de Devil’s Throat. Dit kan in een dag, maar net zo goed in 2 of zelfs 3 dagen.

Tijd aan de Braziliaanse kant

Aan de Braziliaanse kant van de Iguazu Falls heb je aan 4 tot 6 uur voldoende, afhankelijk van hoeveel foto’s je wil maken ;). Aan de Braziliaanse heb je eigenlijk alleen een lange wandeling langs de rivier en de kloof waar voor het prachtig panoramisch uitzicht.

Iguazu watervallen

De watervallen zijn in het regenseizoen erg indrukwekkend

#5 Bezoek ook het Pargue das Aves

Tegenover de ingang van het national park Foz de Iguazu in Brazilië vind je het Parque das Aves. Dit vogelpark is opgericht om de steeds sneller gaande uitsterving van verschillende vogelsoorten tegen te gaan.

Je vindt er een grote verscheidenheid aan vogels welke je kan bezichtigen. Zeker als je met (kleine) kinderen reist is het een leuke toevoeging aan je bezoek. En met de entre prijs die je betaalt help je de stichting om hun werk voort te zetten.

#6 Het beste uizicht

In principe maakt het niet zo veel uit of je de watervallen in Argentinië of Brazilië bekijkt, aangezien je makkelijk van Puerto Iguazu (Argentinië) naar Foz do Iguacu (Brazilië) kunt reizen. Maar waar heb je nu precies het beste uitzicht op de Iguazu Falls?

Om het volledige spektakel te zien, moet je de watervallen eigenlijk van beide kanten van de grens zien, maar de Devil’s Throat, aan de Argentijnse kant, is de hoogste van de watervallen. Voor het beste uitzicht op de Iguazu Falls is dit de plek!

Het is ook de populairste (en drukste) plek om te bezichtigen.

TIP ♥ – er zijn natuurlijk nog veel meer mooi plekken om de waterval te zien. Deze delen we in dit handige blog 

Parqua Das Aves Parque Das Aves 

Hoe kom je er?

Om het natuurgebied en de watervallen van Iguazu te bezoeken vormt de stad Foz do Iguacu een goede uitvalsbasis. De stad zelf heeft weinig te bieden, maar beschikt wel over een klein vliegveld en verschillende gidsen om je door het natuurgebied te loodsen.

Het vliegveld Foz do Igiacu International Airport bevindt zich op zo’n twaalf kilometer van de stad.

TIP ♥ – een enkeltje van Rio naar Foz do Igiacu kost je zo’n €60 p.p.

Vanuit Brazilië naar de waterval

Het dorpje Foz do Iguacu is met de bus goed bereikbaar. Zowel nationale als internationale bussen rijden op en af naar het stadje. Bussen rijden elke 22 minuten vanaf het belangrijkste busstation in Foz do Iguacu naar de waterval.

Tickets kosten zo’n R$4 p.p (€1). De reis duurt ongeveer 40 minuten.

Kom je uit andere steden in Brazilië? Dat kan ook. Vanuit Rio kost het je R$230 (€60) en het duurt 23 uur. Vanuit Sao Paulo kost het je R$165 (€43) en duurt het 14 uur naar Foz de Iguacu.

vliegen naar Foz de IguazuDe vlucht naar Foz de Iguazu is schitterend

Iguazu falls Argentinië

Op het Iguazu Falls complex vind je in totaal 2,7 kilometer aan watervallen, die tot 82 meter naar beneden vallen. Het bekendste deel van het terrein is de Garganto do Diablo, ook wel de ‘devil’s throat‘ genoemd. Dit is een halfronde waterval van maar liefst 150 meter breed waarin het water 70 meter in de diepte stort.

Er zijn weinig mensen die naar Argentinië reizen zonder de Iguazu Falls te bezoeken. Ze zijn indrukwekkend om te zien, maar neem wel een poncho mee. Het opspattende water komt namelijk in flinke hoeveelheden over je heen als je naar de watervallen gaat kijken.
 Iguazu watervallen panorama

Onze tips voor Argentinië

De bezienswaardigheden in Iguazu Falls zijn de vele watervallen die je hier kunt bewonderen. Het gaat om in totaal 275 grotere en kleinere watervallen, waarvan je een bepaald deel kunt bewonderen als je een wandeltocht maakt door het complex. Afhankelijk van de tocht die je maakt, zie je een bepaalde hoeveelheid watervallen.

#1 Je hoeft geen tour te boeken

Een tour boeken kan natuurlijk wel en er zijn talloze operators die hele goede en leuke tours aanbieden, maar het is niet noodzakelijk. Je kunt er ook makkelijk zelf heen. Er rijden de hele dag bussen van Puerto Iguazu naar de watervallen en de paden rondom de waterval zijn duidelijk aangegeven.

Eenmaal bij de watervallen bieden zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant boottochten, die je niet van tevoren hoeft te boeken.

Neem wel een extra droge kleren mee want je wordt nat. De meeste boten hebben kluisjes aan boord. Het is ook een goed idee om een waterdichte hoes voor je telefoon te kopen!
 Iguazu falls Argentinie

#2 Hiken in het park

Aan de Argentijnse kant zijn er verschillende wandelroutes die je kunt lopen om dichtbij de watervallen te komen. Als je bij het begin van het park bent kun je de Rainforest Ecological Train pakken naar het Falls Station, dat het begin is van 2 bekende wandelroutes:

 • The Lower Circuit ➜ een hike van iets minder dan 2 kilometer. Biedt je de beste uitzichten met 8 uitkijkpunten. Reken op zo’n 2 uur.
 • The Upper Circuit ➜ een hike met spectaculaire uitzichten. Als je vroeg in de ochtend of later in de middag gaat, heb je een betere kans om regenbogen over de watervallen te zien.

Iguazu falls Argentinië

Hoe kom je er?

De meeste mensen vliegen vanuit Buenos Aires naar Puerto Iguazú. Vanuit hier neem je de bus naar Iguazu Falls die elke 15 tot 30m minuten rijden. Kaartje kost zo’n voor 10 pesos (€0,50). Alle bussen rijden naar het bezoekerscentrum, waar je je toegangsticket voor Parque Iguazú kunt kopen of je kunt een kaartje kopen zodra je aankomt bij het park.

Paseos en Gamón

Je kunt ook kaartjes kopen voor de Paseos en Gamón (de boottocht bij de watervallen) in het bezoekerscentrum. We raden je aan dit kaartje tegelijk met je toegangsbewijzen te reserveren, in plaats van te wachten tot je in het park aankomt, aangezien deze tours snel vol zitten, vooral tijdens het hoogseizoen

Tours

Je kunt ook een dagexcursie doen. Deze zijn overal te boeken in Puerto Iguazu. Je kunt ook vanuit andere plaatsen in Argentinië naar Iguazu Falls reizen, in dit geval neem je meestal de bus. Vanuit Asuncion (Paraguay) en Buenos Aires  kun je hier met de bus komen.

Vanuit Asuncion is het 5 uur rijden (€11) en vanuit Buenos Aires is het 18 uur rijden (€60).

Beelden van de Iguazu falls aan de Argentijnse kant

Iguazu watervallen Paraguay

Trek wat extra tijd uit voor een bezoek aan Iguazu Falls in Paraguay, want ook de natuur dat hierom heen gelegen is, is zeker de moeite waard om te verkennen. Er zijn meerdere plekken waar je de watervallen kunt bewonderen. We zullen er een aantal toelichten.

Velen zijn gelegen aan de kant van Argentinië of Brazilië. Je kunt deze plekjes gemakkelijk bezoeken vanuit Paraguay. Het levert je tevens extra stempels op in je paspoort: win-win!

Vanuit Paraguay

Vanaf Ciudad del Este kun je de watervallen gemakkelijk bezoeken door de brug over te steken naar Brazilië. Dit kan zowel lopend als met de bus. Vanaf Asuncion en Encarnacion rijden er bussen naar Ciudad del Este.

loopbrug waterval

Wat is de beste reistijd voor de Iguazu Falls?

De beste reistijd is niet zo makkelijk te bepalen. Het ligt er namelijk aan wat je zelf het beste vindt. In het regenseizoen zijn de watervallen het indrukwekkendst maar in de droge maanden heb je een beter zicht omdat er minder regen valt.

December tot en met februari

December, januari en februari (de zomermaanden) zijn vooral regenachtig met veel wolken, warm weer en een hoge luchtvochtigheid. Tijdens deze maanden zijn de watervallen het indrukwekkendst door de hogere waterstanden.

Als je geen problemen hebt met nat worden en je wil graag de waterval in (door het huren en het besturen van een boot) is dit het juiste moment voor een bezoek. De nadelen: de meeste Brazilianen en Argentijnen hebben vakantie in deze periode, lekker druk dus.

TIP ♥ – de beste maanden, maar tevens de drukste, om de watervallen te bezoeken zijn december tot en met maart

Tussenseizoen

De maanden maart, april, augustus en september hebben verschillende voordelen zoals een aangename temperatuur en minder kans op regen. Aan de andere kant zijn Iguazu watervallen niet op hun hoogtepunt, hoewel ze nog steeds behoorlijk indrukwekkend zijn.

Droogseizoen

De maanden mei, juli, oktober en november zijn niet de beste periode om de watervallen te bezoeken. Normaal gesproken zul je blauwe luchten, aangename temperaturen en minder bezoekers treffen. De watervallen zijn minder indrukwekkend doordat er bijna geen regen valt.

beste reistijd Iguazu fallsTips voor Iguazu Falls: de beste reistijd is tussen december en maart

Locatie Iguazu watervallen

15 gedachten over “Iguazu Falls”

 1. Dank voor het duidelijke bericht. Toch nog een vraag: ik lees veel dat ze visa voor een dag uitgeven, maar is het mogelijk om permanent de grens over te steken?
  Vanuit Rio vliegen op de Braziliaanse zijde van de watervallen en deze bezoeken.
  Daarna de grens (permanent) oversteken en de Argentijnse zijde bezoeken.
  Daarna doorvliegen naar de volgende locatie in Argentinië?

  Heel veel dank voor je antwoord!

 2. Arno Verweij

  Hoi,
  ik ga in December 2023 naar de Iguazu watervallen. Ik kom op zaterdag 16 december aan en wil 3 nachten daar verblijven; 2 nachten in Argentinië en 1 nacht in Brazilië; ik wil op 17 december de Argentijnse kant bezoeken en op 18 december de Braziliaanse. Wanneer kan ik dan het beste de grens passeren? Want ik moet op 18 december wel inchecken in mijn Braziliaanse hotel. Kan ik daarna dan nog de Braziliaanse kant bezoeken?

  1. Hi Arno,

   Ik begrijp de uitleg niet zo goed 🙂 Ik weet niet waar je hotel is vergeleken met de grens. Maar ik denk dat je tijd zat hebt. Het is allemaal vlak bij elkaar. Wij verbleven in Brazilië en hebben toen de Argentijnse kant ook bezocht vanuit Brazilië.

   Happy travels,
   Sjoerd

 3. Wij gaan deze zomer een rondreis met huurauto maken door Paraguay. We willen ook beide kanten van de watervallen bezoeken. Kunnen we ook met onze eigen huurauto vanuit Paraguay over de brug naar Brazilië en daar vandaan naar de Argentijnse kant van de watervallen?

  1. Hoi Esther,

   dat kan. Maar je zal wel verschillende keren over de grens moeten (Paraguay – Brazilië, Brazilië – Argentinië en vanuit Argentinië weer naar Paraguay). Niet alle huurmaatschappijen laten dat toe.
   Check dat dus goed bij het verhuur bedrijf.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Beste,
  Ik heb een strandvakantie naar Natal geboekt en las je verhaal op website. Vroeg mij af hoe ik deze trip ook kan doen waterfalls Iguazu? Heb maar een week. Graag wat tips voor bezienswaardigheden mag met binnenlandse vlucht als het niet te duur is.
  Alvast bedankt!
  Nora

  1. Hi Nora,

   dat wordt wel erg krap. Om de Iguazu falls te bekijken ben je zeker 2 dagen kwijt (heenvlucht, de volgende dag bezoeken en weer terug). Ik zou het zelfs aanraden om er 3 dagen voor te nemen.
   Als je maar een week in Brazilië bent wordt dit erg krap denk ik. Maar het kan zeker. Je kan vrij eenvoudig een binnenlandse vlucht richting Foz de Iguazu nemen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 5. hoi Ties,

  ik ga volgend weekend naar Argentinië. ik ga op maandag naar de iguazu watervallen. Ik zit te kijken om vanuit daar nog een andere leuke stad of plek te bezoeken. ik was aan het kijken voor de stad Foz do Iguaçu. Zijn hier, buiten de excursies naar de watervallen, nog andere dingen die leuk zijn om te doen of te zien!? heb je misschien tips voor mij? ik ben maar voor een korte periode in Argentinië.

  1. Hoi Goei,

   een tour in een dag gaat niet lukken. De Iguazu Falls en Buenos Aires liggen bijna 1.500km uit elkaar. Met de auto is dat 15 uur rijden. Je kunt beter naar Foz do Igiacu International Airport vliegen in Foz do Igiacu en daar een tour boeken.

   Groeten,
   Ties

 6. Hoi,
  je kunt op dezelfde dag (of een dag later) een bezoek aan de Itaipudam. Het ligt 45 min tot 1 uur reizen met de auto van elkaar af en het is wérkelijk de moeite waard te zien. Het stuwmeer is onbevatbaar groot en je ziet de invloed van de bouw en de opbrengsten van de stroom aan de ontwikkeling van de welvaart van het gebied tot 250km naar het noorden.
  Je doet jezelf m.i. tekort als je dit overslaat.
  Tip van Flip: ga dat zien en neem tegen een meerprijs van €0,- de special tour die je ook ín de dam brengt!

  Prettige reis!

 7. Hoi Ties,

  Ik heb met interesse gelezen over de watervallen op jullie website. Allemaal helder! Ben je hier toevallig zelf geweest? Nu zijn mijn vriendin en ik bezig om in oktober naar Brazilië, Argentinië en Uruguay te plannen. Een van de stops die we willen maken is in Foz de Iguacu. We vliegen vanaf Rio hier naartoe. We zaten te denken om de dag na aankomst de Braziliaanse zijde te bezoeken, daarna met een taxi naar een de Argentijnse zijde. Hotel boeken en de volgende dag vanuit hier de watervallen te zien. Ik lees overal dat dit te doen zou moeten zijn, maar ik ben toch benieuwd naar je mening.

  Heb je nog tips of adviezen wat betreft dit gedeelte van onze reis.

  Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet.

  Groeten,

  Colin

  1. Beste Collin,

   gaaf dat je plannen hebt om naar de Iguazu Falls te gaan.

   Je plan klinkt prima. Gelukkig wil je niet in één dag beide kanten bezoeken. Dat is namelijk wat veel van het goede. Voor de Braziliaanse kant heb je aan een halve dag voldoende dus wat dat betreft is jullie plan om daarna naar ‘de andere kant’ te gaan geen probleem.

   Je kunt dit met een taxi doen, maar wat ons opviel is dat bijna alle hotels in Foz de Iguazu ook tours aanbieden naar de Argentijnse kant. Wellicht dat dit ook een optie voor je is. Als je liever op eigen gelegenheid gaat kan dat natuurlijk ook met de taxi. Je kunt ook de bus nemen naar Puerto Iguazu (Argentinië). Er gaan uit m’n hoofd zo’n 10 bussen per dag.

   Je heb aan de Argentijnse kant zeker wel een dag nodig als je alles goed en op je gemak wil bezoeken. Wat ons betreft zou je plan geen probleem moeten zijn.

   Veel plezier alvast!

 8. Annelies Stufken

  Hoi ,wij verblijven in Tabaroa in Brazilië, wat is de slimste / kortste aan reis route voor een bezoek aan de watervallen /
  Weten jullie dat ?
  groet Annelies

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven