Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Bogota

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

  Ga je naar Colombia, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Bogota. De hoofdstad van Colombia ligt in het midden van het land en is een van de leukste steden van het land. Een gigantische stad, met leuke, sfeervolle plekjes. De stad heeft jarenlang geleden onder een negatief imago, maar dat is verleden tijd. Bogota is leuk, hip en de moeite waard!

  Bogota is hip, gezellig én veilig!

  Bogota is de eerste stad die wij bezochten in Colombia. De media is over het algemeen niet bepaald positief over Bogota, maar geloof mij: Bogotá is een boeiende en bruisende hoofdstad ingeklemd door het Andesgebergte.

  Het heeft alles wat je in een stad zoekt. Cultuur, lekker eten, indrukwekkende architectuur en vooral hele aardige mensen. Het culturele hart van de stad is La Candelaria. Het geplaveide historische centrum dat de meeste reizigers aan trekt.

  Ties: “Ik vond Bogota veel leuker dan verwacht. Het is hip, gezellig en ik heb me geen moment onveilig gevoeld. Het wordt ook vaak de nieuwe hotspot van Zuid-Amerika genoemd”.

  Een stad die verbaast

  Ik was verbaasd over de koloniale gebouwen huizen, musea, restaurants, hotels, bars, de 300 jaar oude huizen, kerken en kloosters. Eigenlijk draait het in Bogota om La Candelaria want bijna alle highlights vind je hier. Van Plaza de Bolívar tot het prachtige Cerro de Monserrate.

  Het nieuwe gedeelte van de stad ligt in het zuiden en zuidwesten. In het noorden vind je boetiekhotels en rijkere locals die in chique wijken zoals de Zona Rosa en Zona G wonen. Plan genoeg tijd voor Bogota in je route door Colombia want het is leuker dan je denkt!

  Bogota

  Plaza de Bolivar in Bogota

  Bogota

  Uitzicht van Monseratte

  9x leuke dingen om te doen in Bogota

  In de stad Bogota zijn vele dingen om te zien en te doen. Je kunt hier makkelijk een aantal dagen blijven zonder je te vervelen. Dit zijn de leukste dingen om te doen in de stad.

  #1 Verken het bekendste plein; Plaza de Bolivar

  Plaza de Bolivar is een groot plein in het centrum van Bogota waar de stad officieel gesticht werd. Om het plein heen staan allerlei prachtige gebouwen, die er allemaal weer heel anders uit zien.

  Plaza de Bolivar is het middelpunt van de stad, maar de gebouwen om het plein heen zijn ook zeker de moeite waard om te bekijken. De architectuur van deze gebouwen representeert de rest van de stad en maakt het aanzicht van het plein erg bijzonder.

  Drie belangrijke gebouwen die je om de Plaza de Bolivar vindt, zijn de Catedral Primada, het parlementsgebouw en het werkcomplex van de burgemeester van Bogota.

  Plaza de Boliva

  Plaza de Bolivar

  Plaza de Bolivar

  Plaza de Bolivar

  #2 Wandel door de leukste wijk; La Candelaria

  La Candelaria is de naam van een wijk in Bogota. Deze wijk was in het verleden het koloniale centrum van de stad Bogota en dit zie je nog goed aan de uitstraling van de wijk. Dit is de wijk waar de meeste reizigers overnachten.

  Het is niet alleen een mooie buurt met de vele kleine klinkerstraatjes en houten balkonnetjes, maar ook een erg levendige buurt.

  Je vindt er diverse barretjes, restaurantjes en oude winkeltjes, maar ook oude koloniale kerken en universiteitsgebouwen.

  Als je langere tijd in Bogota wil blijven raden we aan om hier te overnachten en vanaf hier de stad te verkennen.

  Bogota

  La Candalaria

  #3 Speel een potje Tejo

  Je bent niet in Colombia geweest als je geen potje Tejo hebt gespeeld. Er zijn maar weinig mensen die weten wat dit prachtige spelletje is. Tejo is een soort Jeu de Boules, maar dan met explosieven (kleintjes natuurlijk).

  Je gooit met een soort platte stenen in de richting van een staande bak met klei.

  In die bak liggen papiertjes met explosief kruit in een rondje. Het is de bedoeling dat je in het midden van het rondje gooit. Check het filmpje hieronder.

  #4 Bezoek hét museum; Museo del Oro

  Het belangrijkste museum in Bogota is Museo del Oro. Dit museum is niet alleen het belangrijkste museum van de stad, maar ook het belangrijkste museum op het gebied van goud van de hele wereld.

  In Museo del Oro vind je meer dan 34.000 gouden voorwerpen uit de indianenculturen van voor de Spaanse overheersing.

  Het is niet alleen interessant om te zien, maar je leert ook nog wat van de geschiedenis van Bogota door de gouden voorwerpen van vroeger te bekijken.

  Museo del Oro

  Het Gold Museum of Museo del Oro

  #5 Ga naar het uitkijkpunt van Mount Monseratte

  Als je in de hoofdstad van Colombia bent, mag je deze berg zeker niet missen. Mount Monseratte steekt met 3.152 meter hoog boven de stad uit. De berg grenst aan de stad. Gelukkig hoef je de ruim 3.000 meter niet omhoog te lopen.

  Er gaat namelijk een kabelbaan of een treintje heen.

  De berg is niet alleen een belangrijke toeristische spot, maar ook een religieuze spot. Op de top van de berg vind je een grote kerk en een klooster. De naam is afgeleid van de berg Montserrat in de buurt van Barcelona in Spanje.

  Je kunt omhoog met een cable car of een treintje.

  Treintje

  De trein gaat van maandag tot en met vrijdag van 7:45 uur tot 12:00 uur, op zaterdag van 7:45 tot 15:00 en op zondag van 5:30 tot 18:00. Het kost je 14.000 COP.

  Cable Car

  De cable car gaat van maandag tot en met vrijdag van 12:00 uur tot 24:00 uur, op zaterdag van 15:00 tot 24:00 en op zondag van 9:00 tot 17:00. Het kost je 14.000 COP.

  Mount Monseratte

  Mount Monseratte

  Mount Monseratte

  Mount Monseratte

  #6 Fiets door de straten van Bogota

  De beste manier om Bogota te ontdekken is op de fiets. Niet alleen erg leuk, maar ook handig in verband met het drukke verkeer. Met een fietstour fiets je samen met een gids door de hele stad en zie je niet alleen een hoop, je leert ook een hoop over de stad.

  Je fiets langs de grootste highlights van de stad en een aantal parken. Daarnaast speel je een potje tejo (een hele interessante sport 🙂 ), fiets je langs verschillende graffiti werken, een aantal markten en langs een aantal belangrijke plekken in de stad.

  TIP ♥ – Een fietstocht kun je onder andere boeken bij Bogota Bike Tours en het kost zo’n 40.000 peso per persoon.

  Bogota

  Gezelligheid

  Bogota

  Helaas regende het tijdens onze fietstour

  #7 Doe een gratis graffiti tour

  Reizigers, en zeker Nederlandse reizigers, houden van gratis dingen. Je vraagt je misschien af waarom je een rondleiding nodig hebt om graffiti te zien die uiteindelijk overal in de stad te vinden is. Maar deze tour is echt de moeite waard.

  Je bezoekt graffitiwerken van enkele van Bogotá’s meest beroemde straatkunstenaars. Alle rondleidingen zijn in het Engels, met privétours beschikbaar in Spaans of Duits.

  TIP ♥ – er zijn verschillende tours per dag elke maandag tot zaterdag van 10:00 uur tot 17:00 uur.

  Bogota

  Bogota graffiti

  Streetart Colombia

  Bogota graffiti

  #8 Ga naar de Botanical Garden of Bogotá

  De Botanische Tuin van Bogota is de grootste in Colombia, met bloemen uit elke en regio van het land. De rust in dit weelderige groene park laat je de drukke stad even vergeten.

  Je vindt hier 130.000 plantensoorten die in Colombia voorkomen.

  Je kunt de hele dag door de tuinen lopen voor minder dan $4 p.p.

  #9 Proef de lekkerste koffie tijdens een koffietour

  Colombia is hét land van de koffie. Hoewel Bogota zeker niet de beste plek is om zo’n tour te doen (dat is de Cocoravallei) is het wel erg leuk, zeker voor koffieliefhebbers.

  De hoge hoogte, het koele klimaat en de rijke bodem maken Colombia de perfecte omgeving voor de groei van hoogwaardige bonen.

  De tour neemt je mee in alle processen; van het groeien tot het oogsten, roosteren en uiteindelijk brouwen.

  Bogota

  Kopje koffie?

  Wat kost reizen in Bogota?

  Wat je uit geeft tijdens je reis door Colombia is per persoon verschillend. Bogota is geen dure stad, maar wel duurder dan de rest van het land.

  Wij gaven gemiddeld zo’n US$40 per dag uit in Bogota. Low budget backpackers zullen goedkoper rond kunnen reizen, maar het kan ook zeker duurder. Wij slapen altijd in hostels op privékamers en eten ook wel eens in een restaurant in plaats van alleen street food.

  Hieronder een overzicht van onze kosten.

  • Tweepersoonskamer in hostel in Bogota  $20
   • Dorm in Bogota $7 tot $10
  • Taxi vliegveld naar Bogota centrum $11
  • Een maaltijd in restaurant  $5
  • Ontbijt $3
  • Biertje op een terras $1
  • Corana op hetzelfde terras $3
  • Water in supermark  $0,50
  • Boodschappen voor een week  $15 tot $20 per week

  TIP ♥ – benieuwd naar wat wij uitgaven tijdens onze reis door Colombia? Check dan ons blog over kosten Colombia

  bogota

  Uitzicht op Bogota

  Is het veilig?

  Een van de meest gestelde vragen over Bogota is; ‘is deze stad veilig?‘. Wij hebben ons in 3 dagen in Bogota nooit onveilig gevoeld, maar het is ook afhankelijk van wat jouw interpretatie van veilig is.

  Sommige voelen zich sneller onveilig dan andere.

  Ties: “Ik vond Bogota zeker niet onveilig, maar je moet uiteraard wel op je hoede blijven”.

  Je moet logisch blijven nadenken. Het enige onprettige dat wij ervaarden was dat er ‘s avonds zwervers om geld vroegen. Overdag is Bogota net zo veilig als Den Haag. ‘s Avonds kun je beter je telefoon in het hotel laten en een taxi nemen als je ergens heen wil.

  Een aantal tips:

  • Vraag aan medewerkers van de accommodatie waar het wel en niet veilig is;
  • Reis je met twee of meer personen? Verdeel dan je cash en pinpassen over meerdere tassen;
  • Laat je waardevolle spullen achter in een kluisje in je ho(s)tel. Dit wordt in sommige plekken vaak aangeraden door medewerkers of locals;
  • Ga niet alleen op pad in de nacht. Neem liever een taxi;
  • Neem een klein hangslot mee. Niet alleen voor in je ho(s)tel of je tas, maar ook voor onderweg is het handig;
  • Houd je spullen goed in de gaten in bussen. Stop geen waardevolle spullen in je koffer of backpack. Die gaan in het ruim of op het dak en kun je niet in de gaten houden. Stop waardevolle spullen in je day-pack;
  • Laat je waardevolle spullen niet zichtbaar in je kamer liggen. Ook al zit de deur op slot;
  • Mocht je beroofd worden geef je spullen dan gewoon af. Probeer niet te onderhandelen en ga zeker het gevecht niet aan.

  TIP ♥ – zoek je meer tips over veiligheid? Check ons blog “Veiligheid in Colombia

  Overnachten in Bogota

  Bogota is een grote stad en er is veel accommodatie te vinden, maar er zijn wijken waar het ‘s avonds niet heel gezellig is. Je kunt in principe alle kanten op, maar wij raden aan om de wijk La Candelaria te overnachten.

  La Candelaria

  Dit is het historische centrum met restaurants, cafés en accommodatie. Wij verbleven hier en hebben ‘s avonds nooit problemen ondervonden. Er zijn genoeg hostels en hotels te vinden.

  Vaak vind je deze hostels en hotels in oude, koloniale gebouwen die mooi zijn gerestaureerd. Wij sliepen zelf in Hostal Bakano, maar er zijn meer opties.

  Reken op zo’n $20 per nacht voor een tweepersoonskamer in een hostel. Een hotel is iets duurder, maar niet duurder dan $50 per nacht.

  TIP ♥ – check hier ons overzicht van de beste accommodatie in Bogota

  La Candelaria

  La Candelaria

  Beste reistijd

  De beste reistijd voor Colombia is van december tot en met februari en de maanden juli en augustus. In de laatstgenoemde maanden is het vrij druk door de international vakanties.

  De temperatuur in de stad is het hele jaar ongeveer gelijk. Wel heeft de beste reistijd iets te maken met de regenseizoenen in Colombia.

  In de maanden december tot en met februari en juli en augustus zit je in de twee droge seizoenen van Colombia, waardoor deze maanden het meest geschikt zijn voor een reis naar Colombia en Bogota.

  Vanuit Bogota verder in Colombia

  Het zal niemand verbazen dat er vanuit Bogota talloze opties zijn om verder te reizen in Colombia. Elke grote of kleine stad is bereikbaar vanaf de hoofdstad. Uiteraard is de bus de goedkoopste manier, maar de binnenlandse vluchten zijn de laatste tijd helemaal niet meer zo duur.

  Vaak vlieg je voor minder dan €30 van Bogota naar een andere stad in Colombia.

  Met de bus verder

  Met de bus kom je overal in Colombia. Vanuit de hoofdstad gaan er naar elke uithoek van het land wel bussen

  Je kunt bij je accommodatie of bij touroperators in de stad checken waar de bussen rijden en wat de actuele tijden en prijzen zijn. Hieronder een overzicht met enkele bestemmingen.

  Voor meer informatie over Bogota kun je ook verder lezen op Colombia.nl

  TIP ♥ – boek hier direct je bustickets

  Locatie

  Meer lezen over Colombia?

  6 comments

  1. rachèl

   Hoe lang zou je aanraden in Bogota te blijven?

   1. Sjoerd lagraauw

    hi Rachèl,

    dat hangt een beetje af van hoe lang je in Colombia bent. Als je er 4 of 5 weken bent zou ik wel een paar dagen in Bogota besteden. Er is genoeg te doen. Maar ben je er korter dan 3 weken bijvoorbeeld dan zou ik 1 a 2 dagen aanraden.

    Happy travels,
    Sjoerd

  2. Anoniem

   De stad die verbaast*

  3. Anoniem

   Visitor Rating: 9.5/10

  4. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Jeroen,

   wij vonden van wel. Maar iedereen heeft daar inderdaad een andere mening over.
   Ik kan helaas niet voor jou bepalen of je het veilig zal vinden 🙂 Wij hebben ons er nooit onveilig gevoeld.

   Groeten,
   Sjoerd

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU