Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

San Andres

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 8
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  De San Andres eilanden behoren tot de mooiste van het land, dat terwijl ze dichter bij Nicaragua liggen dan bij Colombia. Het heeft schitterende stranden, baaien en kleurrijke koraalriffen, maar is ook erg populair onder locals. Dus moet je hier wel heen?

  Hagelwitte stranden en zon

  Isla de San Andrés, zoals het eiland eigenlijk heet, ligt aan de oostkust van Nicaragua. Het is de perfecte bestemming om te relaxen aan de stranden. Daarnaast kun je hier ontzettend goed duiken en snorkelen bij meer dan 35 indrukwekkende duikplekken met onaangetaste koraalriffen.

  Je vindt er mooie stranden, gezellige beach bars en goede accommodatie. Het is niet voor niets dat dit al jarenlang een van de meest gekozen strandbestemmingen van het land is.

  Niet het paradijs

  Het is echter ook een van de populairste vakantiebestemmingen voor Colombianen. Verwacht hier geen ongerept paradijs, dat is het niet. San Andres is behoorlijk ontwikkeld met grote resorts en de typische strandactiviteiten.

  Je vindt er alsnog minder ontwikkelde plekjes, maar als je op zoek bent naar de échte bounty-eiland gevoel, is dit eiland niets voor jou.

  De kust van San Andres in Colombia

  Je vindt ook minder ontwikkelde stranden op San Andres

  9x leuke dingen om te doen

  Wanneer je een bezoek aan San Andrés brengt, zal dit in de meeste gevallen voor de rust en het heerlijke weer zijn. Op dit eiland vind je verschillende fraaie zandstranden, waar in de zomer tientallen Colombianen en toeristen een bruin kleurtje proberen te krijgen of uitrusten van hun werk.

  Dit zijn de 9 leukste dingen om te doen.

  #1 Ontdek de beste stranden

  De meeste reizigers komen hier voor de stranden en ondanks dat het behoorlijk toeristisch is, vind je hier wel mooie stranden. Zolang je maar weet welke dat zijn.

  Dit moet je in ieder geval weten.

  Spratt Bight Beach en Playa Principal

  Dit zijn de bekendste stranden van het eiland. Dat betekent meestal ook dat het de mooiste zijn. Het zijn ook mooie stranden, maar helaas ook erg druk. Omdat veel mensen deze stranden kennen vind je hier veel restaurants, hotels en bars.

  Niets mis mee, maar het is niet het ongerepte paradijs wat je misschien verwacht op zo’n ver gelegen eiland.

  Playa Zarpada

  Playa Zarpada ligt dichterbij San Andres Town, waardoor het makkelijk bereikbaar is. Het is een mooi strand. Kleiner en wat gemoedelijker dan de eerder genoemde stranden, maar ook niet ongerept.

  Witte zandstranden van San Andres

  Een van de minder ontwikkelde stranden

  #2 Huur een scooter (of fiets)

  Dit eiland is niet heel groot en als je niet afhankelijk wil zijn van het (langzame) openbaar vervoer, kun je het beste een scooter huren. Deze huur je makkelijk via je accommodatie of in San Andres Town.

  Met een scooter kun je overal heen rijden en ook vaak gratis parkeren. Wel zo makkelijk. Een scooter kost ongeveer €20 per dag.

  Je kunt ook een fiets huren en als echte Hollanders is er natuurlijk geen betere manier om het eiland te verkennen dan met de fiets. De wegen zijn over het algemeen goed. Bij de meeste accommodatie kun je fietsen huren en aders weten ze wel iemand die ze verhuurt.

  Fietsen kun je ook huren bij Bicycle Rental Shop, vlak voor Hansa Reef Club.

  De wegen op San Andres

  De wegen zijn over het algemeen goed

  #3 Ga naar Islote Sucre

  Voor de kust van San Andres ligt het eilandje Islote Sucre. Het  bezoek aan Islote Suces, waar ook het Johnny Cay Park ligt, is voor veel reizigers een hoogtepunt van hun reis. Je kunt vanuit San Andres een tour boeken naar Islote Sucre in combinatie met Acuario.

  Acuario is een natuurlijk zwembad op een kleine zandbank bij het eiland in de buurt van San Andres. Net buiten de kust vind je er vissen, roggen en andere zeedieren. En omdat het zo dicht bij de kust ligt, hoef je niet te kunnen zwemmen.

  Je kunt gewoon lopen naar het eilandje. Islote Sucre ligt op ongeveer 15 minuten varen.  LEES OOK | ALLES OVER BACKPACKEN IN COLOMBIA


  #4 Ga Island Hoppen

  Een van onze favoriete tours. San Andres is het bekendste eiland, maar rondom dit eiland vind je meerdere kleine eilanden. Met een Island Hop tour bezoek je in een dag meerdere van die eilandjes.

  De bekendste plekken zijn Johnny Cay, El Acuario, Haynes Cay en Mantarraya.

  Hou er wel rekening mee dat ook dit geen ‘ticket to paradise‘ is. Tours zijn behoorlijk populair en vaak wordt je met hordes tegelijk op boten gelaten en op de eilanden is het er vaak nog drukker.

  Johnny Cay eiland in de buurt van San Andres

  Johnny Cay

  #5 Ga naar Providencia

  Op 90 kilometer van San Andres ligt Providencia. Dit is een heerlijk afgelegen en traditioneel Caribische eiland met een adembenemend landschap, prachtige gouden zandstranden, vriendelijke bevolking en een geweldige duiklocaties.

  De enige manier om Providencia te bereiken is door een korte vlucht in een gammel vliegtuigje of op een drie-uur durende catamaran tocht, beiden vanuit San Andrés.

  Providencia is een stuk minder ontwikkeld dan San Andres, maar ook ongerept meer. Op internet zie je vaak discussies en blogs over wat het mooiste eiland is: Providencia of San Andres.

  De enige maner om daar achter te komen is door beide eilanden te bezoeken 😉

  Providencia is zo’n bestemming waar je altijd langer blijft dan gepland en lekker ontspant bij de turkooisblauwe zee, gaat wandelen of gewoon chillend in een hangmat ligt.

  Uitzicht op Isla de San Andres y Providencia vanaf Santa Catalina

  Isla de San Andres y Providencia

  Palbmomen langs de kust van Isla de Providencia in Colombia

  Palmbomen langs de kust

  #6 Boek een duikles

  Rondom het eiland San Andrés vind je verschillende duikplekken, waar je op zoek kunt gaan naar koraalriffen en exotische zeedieren. Vaak zijn in de buurt van deze duikplekken organisaties te vinden die je kunnen helpen tijdens het duiken.

  Zij organiseren volledige duiktrips en kunnen je meer vertellen over de omgeving waarin je duikt.

  Je PADI halen kost zo’n COP$750.000  LEES OOK | ALLES OVER DE ANDERE BEZIENSWAARDIGHEDEN IN COLOMBIA


  #7 Geniet van de zonsondergang

  San Andres is een druk eiland, maar je vindt er gelukkig ook genoeg plekjes waar het wat rustiger is. Zodra je San Andres Town verlaat en richting de minder ontwikkelde gebieden gaat merk je al dat het rustiger wordt.

  Een van de beste dingen om te doen is een scooter huren, er op uit trekken en voor jezelf een mooie plek opzoeken.

  De wegen zijn goed, dus je kunt hier ook prima in het donker rijden. Het is daarom leuk om richting het strand te rijden en te wachten tot de zon onder gaat. Dit kan overigens ook gewoon bij je accommodatie aan het strand.

  Zonsondergang op San Andres

  Zonsondergang

  #8 Doe een van de vele wateractiviteiten

  Als je op een eiland verblijft, is het niet verrassend dat veel activiteiten op het eiland plaatsvinden op of rond het water. Natuurlijk kun je hier goed duiken en snorkelen, maar er zijn ook andere watersporten die je hier kunt doen.

  Zo kun je hier bijvoorbeeld ook een kajak huren of wind-en kitesurfen. Als je dat niet snel genoeg gaat, kun je ook nog kiezen om een jetski te huren.

  #9 Verken San Luis, Pisimbala en La Loma

  Het bekendste stadje van het eiland is San Andres Town. Alle voorzieningen die je nodig hebt, vind je in San Andres Town. Dit is echter geen hele mooie plek.

  De andere twee dorpjes op het eiland, La Loma en Pisimbala in het binnenland en San Luis aan de oostkust, zijn veel minder toeristisch, en daarom ook veel leuker.

  San Luis is niet meer dan wat huisjes langs de kust, terwijl Pisimbala en La Loma in de groene heuvels van het eiland liggen omringd door bossen en mooie uitzichten.

  Pisimbala village in de heuvels van San Andres

  Pisimbala

  #5 Ontdek de geisers van El Hoyo Suplidor

  Een van de natuurlijke wonderen op het eiland is de watergeiser van El Hoyo Suplidor. Het is alleen actief in bepaalde omstandigheden. Het is niet te vergelijken met de geisers van bijvoorbeeld Salar de Uyuni, maar het is nog steeds erg leuk om te bezoeken.

  Vraag bij je accommodatie na hoe je er komt.

  Hoe kom je er?

  Een van de voordelen aan San Andrés is het feit dat het eiland met Gustavo Rojas Pinilla International Airport over een eigen vliegveld beschikt. Twee luchtvaartmaatschappijen, Copa Airlines Colombia en Avianca, bieden verschillende vluchten vanuit verschillende steden naar San Andres.

  Prijzen verschillen in het hoog- en laagseizoen.

  Kosten

  Een gemiddelde ticketprijs is €80 tot €120 p.p. Boek je binnenlandse vluchten bij Skyscanner.

  Het vliegveld ligt in San Andrés Town en in 10 minuten loop je naar het centrum. Je kunt ook een taxi nemen voor COP$10.000 of een brommer voor COP$5.000 richting het stadscentrum.

  Naar Providencia

  Wil je ook graag naar Providencia? Dat kan. De luchtvaartmaatschappijen die deze korte route aanbieden zijn Searca en Satena. Bezoekers kunnen vluchten boeken op hun website. Vul het contactformulier met de vluchtdata in en wacht op een reactie.

  Vluchten van Saten kan je reserveren via de website.

  Kosten

  De gemiddelde kosten voor een retourvlucht – die je uiteraard nodig hebt – liggen 500.000 pesos, ongeveer US$265 p.p. De vluchten zijn niet goedkoop, maar deze extra barrière heeft er wel voor gezorgd dat Providencia authentieker en minder druk is dan andere eilanden.

  TIP ♥ – om op San Andrés te komen moet je een ‘tourist card‘ kopen op het vaste land. Dit kost COP$105.000. Deze moet cash betaald worden.

  Strand van San Andres met vissersboot

  San Andres

  Overnachten op San Andres

  San Andres is een van de meest ontwikkelde plekken van het eiland. Dat is ook goed te merken aan het aantal accommodaties en vooral de prijs daarvan. De kosten voor overnachten liggen hier namelijk een stuk hoger dan andere plekken in Colombia.

  Dat neemt niet weg dat je hier niets betaalbaars vindt.

  De meeste accommodatie vind je in het noorden rondom San Andres Town. We raden aan om niet in de stad te overnachten. San Andres Town is geen mooie plek, het is er druk en vooral ook vrij duur. Daarnaast zijn er veel betere opties.

  Over de rest van het eiland vind je genoeg mooie opties. Een van de beste opties voor backpackers is Blue Almond Hostel. Reis je als stel? Check dan eens Mahalo House.

  TIP ♥ – bekijk hier onze selectie van de beste accommodatie op het eiland.

  Beste reistijd

  De maanden december tot en met maart vormen het hoogseizoen in Colombia en zijn de beste maanden om deze regio te bezoeken. De temperatuur komt hier nooit onder de 20°C, dus het is hier altijd goed vertoeven.

  Voor zon, zee en strand met het beste weer kun je hier het beste komen tussen december en april. Om te surfen op Punta Sur kun je het beste tussen november en februari en juni tot september komen wanneer de golven het beste zijn.

  Regen- en droogseizoen

  San Andres ligt dicht bij de evenaar dus eigenlijk heb je hier 365 dagen lang mooi weer. De seizoenen zoals wij die kennen hebben ze hier niet. Je hebt alleen het regen- en droogseizoen.

  Het regenseizoen begint in juni/juli en eindigt rond oktober of november.

  Helder zeewater in Caribbean

  Locatie

  Meer lezen over Colombia?

  8 comments

  1. Jasper

   Hee Ties,

   Wij willen ongeveer 15 juni naar San Andres. Kan je ons wat meer vertellen over het weer op dat moment, althans hoe het er dan kan zijn.
   Daarnaast vragen wij ons af of het slim is om ons vliegticket nu al te boeken of dat we dat ook pas later (2 weken vooraf) kunnen doen?

  2. Marcel

   Voor vliegen bog naar san andres raad ik aan om ook eens op wingo te kijken. Extra been ruimte. …extra koffer 20 kg. Prioriteit instappen etc. 2 pers. Heen en terug. Net geboekt voor 700.000 pesos…. 🙂

  3. Marcel

   Hi Bettina. Je moet die trip absoluut maken! Echt doen.

  4. Bettina

   Hallo,
   Ik ga in maart naar Colombia en heb begin april 5 dagen over om naar San Andres en Providencia te gaan. Is dat aantal dagen de moeite? Incl. Vliegreis van Cali en terug naar Bogota? Ik hoor graag van jullie.

  5. Thea Wubben

   Her vliegen naar Provencia is veel duurder geworden omdat er geen subsidie meer wordt verstrekt door de overheid zie info
   Valor por persona : USD 256 Dolares Americanos Ida y regreso ( Round Trip) 2 maal zo duur!
   Valor por persona : USD 128 Dolares Americanos 01 solo trayecto( One way)
   Ik heb mij trip hierom moeten cancelen!

   1. Ties Post author

    Hoi Thea,

    bedankt voor de info! We hebben het gelijk aangepast.

    Groeten,
    Ties

    1. Vincent van der Pol

     Hey Ties,

     Mijn vriendin en ik gaan volgende week naar Providencia. Ik kwam hierdoor op deze site terecht. Bedankt voor het informatieve stuk over de eilanden. Ik las alleen dat San Andrés wel een heel klein eiland is! ?

     “Isla de San Andrés is een Colombiaans eiland met een oppervlakte van zo’n zestien vierkante meter.”

     Volgens mij is het 16 vierkante kilometer.
     Nogmaals bedankt voor alle info! Wij gaan er genieten.

     Groeten Vincent

     1. Ties Post author

      Hoi Vincent!

      haha ja zestien vierkante meter is inderdaad erg klein. Wel lekker knus als je met je vriendin reist 😉 Ik ga het gelijk even aanpassen. Bedankt voor de oplettendheid en alvast heel veel plezier!

      Groeten,
      Ties

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU