Bhaktapur staat ook wel bekend als Bhadgaon (City of Rice) of Khwopa (City of Devotees). Het is met Kathmandu en Patan de derde oude koningsstad van Nepal. Het is van de drie steden tevens de best bewaarde. De stad herbergt veel prachtige eeuwenoude gebouwen. Het is ook iet voor niets dat veel reizigers Bhaktapur als mooiste stad van Nepal beschouwen.

Bhaktapur | de oude koningsstad

Er wonen zo’n 82.000 inwoners in Bhaktapur. Het is één van de meest tijdloze steden van de drie Koningssteden en ligt net als Kathmandu en Patan in de Kathmanduvallei. Het staat bekend als de best bijgehouden stad als het gaat om culturele waarde. De stad biedt enorm veel hindoeïstische en boeddhistische bezienswaardigheden.

In de straatjes vindt je tempeltjes, monumenten en pleinen die bekend staan als de mooiste van Nepal. Daarnaast staan er nog tal van heiligdommen. Als je door de stad dwaalt is het alsof je door een open lucht museum loopt.

Bhaktapur

Aardbeving 2015

Als derde van de oude koningssteden in de Kathmandu-vallei werd Bhaktapur altijd beschreven als de best bewaarde. Helaas richtte de aardbeving in 2015 een verschrikkelijke schade aan in de stad. Volledige straten met traditionele huizen zijn verloren gegaan.

‘Gelukkig’ werden er slechts een paar tempels vernietigd, maar veel traditionele gebouwen die de aardbeving hebben overleefd zijn sindsdien onbewoonbaar verklaard en worden nu afgebroken. De schade van de ramp zijn nog steeds duidelijk zichtbaar en het zal jaren duren voordat de stad volledig is hersteld.

Te doen in Bhaktapur

Het is voor een stad in Azië een rustige stad, zeker in vergelijking met Kathmandu. In tegenstelling tot de hoofdstad vindt je hier bijna geen verkeer in het stadscentrum waardoor je hier prima kunt rondlopen.

Het is echter wel een levendige stad met eeuwenoude tradities. We hebben een aantal bezienswaardigheden op een rijtje gezet.

#1 Durbar Square

Niet te verwarren met het Durbar Square in Kathmandu. Dit is het belangrijkste plein van de stad. Veel van de oude architectuur zie je terug op dit plein, zoals  paleizen, tempels en musea. Heel eerlijk gezegd is dit plein mooier dan die in Kathmandu.

Het is DE plek van Bhaktapur en misschien wel van de hele vallei. Hou er rekening mee dat het er in het hoogseizoen redelijk druk kan zijn.

TIP ♥ – toegang tot het Durbar Square kost $15 p.p.

#2 Potter’s Square

Op Potter’s Square (geen verband met Harry Potter) kan je deze oude ambacht nog live aanschouwen. De mannen maken de potten, vrouwen versieren ze. Verder vindt je ook nog houtsnijders en wevers.

Eén van de meest in het oog springende dingen in Bhaktapur is de mengeling van moderne en oude gebouwen. Dit komt door het Bhaktapur Development Project.

Een door Duitsland gesubsidieerd project wat Nepal in staat stelt gebouwen, straten, riolering en afvalverwerking in Bhaktapur te verbeteren.

#3 De vele tempels

Naast de bovengenoemde bezienswaardigheden is er nog meer te zien in Bhaktapur. Een paar bekende tempels zijn;

 • Basantapur Chowk twee beroemde sculpturen;
 • The Palace of Fifty-five Windows ➜ een meesterwerk van houtsnijwerk;
 • The Golden Gate ➜ een van de meest bijzondere en gedetailleerde poorten ter wereld;
 • Pashupatinath Temple ➜ een indrukwekkende houten tempel;
 • Siddhi Laxmi Temple  een stenen tempel is uit de 17e eeuw;
 • Nyatapola Temple op Taumadhi Square  een tempel met een sierlijke stenen trap;
 • The Peacock Window  een van Nepal’s meest kostbare houtsnijwerken en nationale kunstschatten.
Bhaktapur

Hoe kom je er?

Dit is een van de balngrijkste steden in de Kathmanduvallei op slechts 20 kilometer van de hoofdstad. De makkelijkste en goedkoopste manier om hier te komen is de bus. Er rijden veel bussen naar Bhaktapur vanuit Kathmandu.

De bus vertrekt vanaf de bushalte Ratna Park. De kosten van deze bus naar Bhaktapur zijn 40 Roepies, maar buitenlanders betalen vaak 50 rupees. Je kunt gewoon naar het park gaan en vragen naar een van de bussen richting Bhaktapur. Het duurt ongeveer een uur afhankelijk van het verkeer. De bus zzet je af bij de hoofdpoort.

Taxi

Met de taxi gaat het een stuk sneller aar je betaald wel tussen de 900 en 1.500 rupees. Als je goed kunt onderhandelen kun je vaak wat van de prijs afhalen.

Locatie Bhaktapur

0 gedachten over “Bhaktapur”

 1. Ik lees in de inleiding dat Bhaktapur de derde oude Koningsstad is naast Kathmandu en Pokhara. Dat is niet het gevel. Pakhara moet Patan zijn. 😉

   1. er zijn van oorsprong eigenlijk vier koningssteden! De vierde is Kitipur maar lang niet zo bijzonder als de andere drie en daarom wordt hij meestal vergeten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven