Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Nepal

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Nepal is geen Hong Kong en heeft geen uitgebreid wegen netwerk. Het vervoer Nepal is dan ook redelijk beperkt. De meest gebruikte vervoersmiddelen zijn de bus, auto, taxi en de brommer. De manier van vervoer kan ook nog eens verschillen per regio.

Vervoer Nepal

Zoals vaak in Azië is het vervoer altijd een behoorlijke uitdaging. Treinen die niet, of niet op tijd rijden, minivans die prop vol zitten of bussen waar je naast kippen moet plaatsnemen. Ze zijn allemaal van toepassing bij het vervoer Nepal.

Gelukkig zijn er wel genoeg mogelijkheden om van A naar B te komen en we zullen hier de meest voorkomende benoemen.

Bus Nepal

Als je in de bergen zit kom je minder snel een taxi tegen dan in Pokhara. Daaarom is de bus één van de meest gebruikte opties binnen het vervoer Nepal. We maken onderscheid tussen twee soorten bussen. De lokale bussen en de bussen die je hebt wanneer je een toer of reis boekt naar een highlight of grote stad.

De lokale bussen worden door de locals veel gebruikt maar is voor de meeste toeristen een hele opgave. De bussen zijn oud, overvol, oncomfortabel en maken vreselijk veel lawaai.

Voor de kleinere afstanden gaat dit nog wel maar voor ritten langer dan een uur wordt dit op z’n zachtst gezegd een uitdaging. De kans dat de lokale bussen kapot gaan is daarentegen net wat groter dan in Nederland. Het voordeel is wel dat er zo veel rijden dat mocht je bus kapot gaan, je zo in een nieuwe kan stappen!

Ongelukken

Het ‘s nachts reizen met deze lokale bussen wordt afgeraden omdat er dan nogal hard gereden wordt. Het is bewezen dat je in Nepal 30 keer meer kans hebt om te verongelukken dan in de meer ‘ontwikkelde’ landen. Daarnaast is het niet bepaald veilig en wordt er soms melding gedaan van gestolen spullen.

Kaartjes zijn eenvoudig te koop (contant betalen) in de bussen of busstations.

Wij raden aan om de ‘duurdere’ bussen te gebruiken eigendom zijn van de touroperators. Hoewel het woord ‘duur’ hier voor Westerse begrippen uiteraard mee valt. Deze bussen zijn over het algemeen wat nieuwer, comfortabeler en veiliger.

Een ticket voor deze bussen (bijv. van Pokhara naar Kathmandu) kan je eenvoudig kopen bij je hostel of hotel en anders bij de tourbureau ’s die je vindt in de steden. In Pokhara vindt je deze bussen bij het Tourist Bus Park. In Kathmandu bij Kantipath.

Vervoer Nepal

Brommer Nepal

De brommer of motor wordt, net als in veel andere Aziatische landen, een veel gebruikt als vervoer Nepal. Niet alleen door de locals maar ook door toeristen. De wegen in Nepal zijn niet al te best, zeker niet in de bergen. H

et rijden op de brommer is dan ook niet voor iedereen weggelegd en zeker in de steden vergt het enig inburgeringswerk. Brommers en motoren kan je in elke stad huren. Ga er van uit dat je, zeker rond de grotere steden, zo’n 500 tot 500 Rupee betaald. Ga je de bergen in adviseren wij een motor aangezien de wegen nogal slecht zijn.

Waar je ook gaat rijden met de brommer, een internationaal rijbewijs is verplicht. Hoewel de regering hier nooit een punt van heeft gemaakt zijn er de laatste tijd (2013) meer meldingen over buitenlanders die gepakt worden zonder internationaal rijbewijs.

Een bekeuring kost je 1.000 Rupee. Neem daarnaast altijd een zogeheten ‘fase mask’ mee. Dit is een lapje stof om over je mond en neus te doen. Zeker in Kathmandu is dit geen overbodige luxe gezien de vervuiling en de drukte in die stad.

Auto Nepal

Een huurauto is niet één van de duurste manieren van vervoer Nepal. Een auto kan je namelijk niet zelf besturen in Nepal. Je altijd een chauffeur hebben gezien het verkeer en de wegen is dat ook geen overbodige luxe.

Ga er van uit dat je voor een auto met chauffeur en brandstof ongeveer tussen de €45 en €75 per dag betaald. Meestal moet je hiervoor wel je paspoort als borg achter laten. Zeker voor de kleinere afstanden is een taxi een betere optie gezien. Het is comfortabel en snel en je betaald er relatief weinig voor.

Vervoer Nepal

Binnenlandse vluchten Nepal

Hoewel Nepal geen heel groot land is en je het prima over land te bereizen is zijn binnenlandse vluchten ook een optie als vervoer Nepal. Mocht je minder tijd hebben maar wat meer geld is het vliegtuig een goed alternatief.

Voor binnenlandse vluchten in Kathmandu de uitvalsbasis. Hier ligt ook het grootste vliegveld. Zo vlieg je al naar Pokhara voor €75, naar Bharatpur voor €65, Lukla kost je €100 en Bhairawa voor €90.

TIP ♥ – Nepal Airlines biedt hier de meeste vluchten aan.

Naast Nepal Airlines heb je ook nog Agni Air, Buddha Air, Guna Airlines, Sita Air en Tara Air. Dit zijn echter wel kleinere maatschappijen en vliegen veel minder frequent. Daarnaast zijn er met deze maatschappijen tussen 2008 en 2011 73 doden gevallen. Wij raden ook alleen Nepal Airlines aan.

Meer lezen over Nepal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU