Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste Reistijd Nepal

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

De beste reistijd Nepal is voor iedereen anders. De een komt namelijk om bergen te beklimmen en heeft het liefste koel en helder weer, terwijl de ander voor de tempels komt en het liefst warm en zonnig weer heeft. En daar kan best verschil in zitten. Op deze pagina proberen we een zo goed mogelijk beeld te schetsen van de beste reistijd voor Nepal.

Beste reistijd Nepal

De beste reistijd Nepal kun je verdelen in vier hoofdseizoenen die weer te verdelen zijn in het droge- en regenseizoen. Onder reizigers zijn vaak maar drie seizoenen bekend.

Het laagseizoen, ook wel het regenseizoen (juni t/m september), het tussenseizoen (maart t/m april) en het hoogseizoen (oktober t/m november). Hieronder een klein overzicht.

De beste reistijd Nepal zijn de maanden aan het begin van het droge seizoen rond oktober en november

Beste reistijd Nepal

Hoogseizoen

Kathmandu Vallei
Oktober t/m november

Tijdens deze maanden heb je een heldere lucht en warme dagen maken. Ideaal voor hikers. En die komen met duizenden tegelijk om de Everest en Annapurna regio’s te ontdekken. Accommodatie in Kathmandu zit snel vol, prijzen zijn hoog.

Tussenseizoen

Chitwan National Park
Maart en april

Deze twee maanden vallen precies tussen de andere seizoenen in. Maart en april zijn alsnog prima maanden om Nepal te bezoeken en te hiken. De lente brengt warm weer met zich mee. Daarnaast zijn de prijzen een stuk lager.

Laagseizoen

Beste reistijd Nepal
Juni t/m september

De regen, die meestal ‘s nachts valt, brengt aardverschuivingen mee, en wolken verslechteren vaak uitzicht op de bergen. De regen en modder zorgen er voor dat de meeste hikers wegblijven. Voordeel; je hebt vaak grote kortingen op accommodatie.

Bergbeklimmen

Een groot deel van de reizigers komt naar Nepal voor de bergen om hier te hiken. De beste reistijd Nepal wordt ook vaak geassocieerd met het klimseizoen. Het piekseizoen voor hiken is rond de herfst tijdens de maanden september tot eind november. 

In die maanden is het vaak helder en droog en niet te koud. Doordat veel vervuiling en stof (en veel insecten) door de regen zijn weggespoeld, zijn de bergen op hun meest mooist, met het meest zicht.

Het nadeel van zo het hoogseizoen, en dat er zo veel reizigers komen, is dat de prijzen hoger zijn en het moeilijk is om een fatsoenlijke kamer te vinden.

Kathmandu Vallei

De beste tijd om te gaan

De beste reistijd Nepal zijn de maanden aan het begin van het droge seizoen rond oktober en november. Dan is het regenseizoen net voorbij en is de natuur werkelijk prachtig! D

aarnaast is de temperatuur nog aangenaam en de luchten zijn helder waardoor het uitzicht op de bergen goed is. In de winter (december, januari en februari) is het ook nog goed te doen hoewel de temperaturen dan wel iets lager liggen, zeker in de bergen is het dan een stuk kouder. Vanaf april wordt het weer warmer.

Regenseizoen

Het regenseizoen begint meestal rond juni en eindigt rond september. De timing van het regenseizoen kan per jaar met een paar weken verschillen. Het grote voordeel van het regenseizoen is dat de velden komen en groene valleien weer tot leven komen.

Ondanks de regen is dit een fascinerende tijd om Nepal te bezoeken. De lucht is schoon, bloemen zijn in bloei, vlinders vliegen overal en verse groenten en fruit zijn overal verkrijgbaar. Toch zijn er ook nadelen. Het uitzicht op de bergen is een stuk minder, of helemaal niet.

Er zijn meer insecten op de trekkingroutes en door de regen kunnen paden door aardverschuivingen weggeslagen worden. Soms worden vluchten geannuleerd.

Meer lezen over Nepal?

0 comments

 1. Mario

  Hoi, ik wil waarschijnlijk een groepsreis doen naar Nepal dat is van begin September tot eind September. Is dat aan te raden kwa weer?

  Groet Mario

  1. Ties Post author

   Hoi Mario,

   de beste reistijd voor Nepal is oktober tot en met november dus je zit net voor het hoogseizoen. Een prima tijd om te reizen want het weer begint al goed te worden en de prijzen zijn een stuk lager dan in het hoogseizoen.

   Groeten,
   Ties

 2. jan

  Wij willen graag veel trekkings gaan doen in Nepal. Wat is dan volgens jullie de beste tijd om hier naar toe te gaan?

  mvg,
  Jan

  1. Sjoerd

   Hoi Jan,

   Voor mooie wandelingen / trekkings zouden wij de maanden oktober en november aanraden. Het regenseizoen is dan grotendeels voorbij waardoor de natuur mooi groen is. Dit in combinatie met de warme temperaturen zijn denk ik de beste tijden.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU