Kathmandu Vallei

De Kathmandu vallei kan gezien worden als het hart van Nepal. Het is de plek waar de drie oude koninkrijken gevormd werden en waar de Nepalese tradities en cultuur ontstaan zijn. Veel zeggen dat de deze vallei symbool staat voor Nepal. Dat de vallei van grote waarde is blijkt wel uit de zeven UNESCO Werelderfgoed plekken die in en rondom de vallei liggen.

Kathmandu vallei is het hart van Nepal

De vallei ligt op 1.200 meter en is een verzamelplaats van bezienswaardigheden waaronder de drie koningssteden Bhaktapur, Patan en Kathmandu. Deze drie steden speelde een grote rol in de geschiedenis van Nepal.

Het waren alle drie vorstendommen en kende alle drie hun hoogtepunt van de 16e tot de 19e eeuw. Mocht je de Kathmandu vallei bezoeken of mocht je gaan backpacken in Nepal zal je deze highlight ongetwijfeld bezoeken.

TIP ♥ – de vallei staat vol met tempels en kloosters. Bij de meeste accommodatie kun je een plattegrond krijgen van de regio met de belangrijkste bezienswaardigheden.

Kathmandu Vallei

De vallei

Kathmandu vallei en UNESCO

De drie steden hebben ieder bijzondere architectuur waaronder paleizen, musea, prachtige bouwwerken en schitterende tempels. Doordat de Kathmanduvallei zo immens veel tempels herbergt lijkt dit net een openlucht museum.

Het grootste deel van de culturele schatten die Nepal te bieden heeft vindt je in deze vallei. In totaal staan hier namelijk 130 (!) monumenten.

Er zijn hier dan ook veel toeristen, backpackers en locals. Sinds 1979 heeft de Katmandu vallei zeven monumenten die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Dit zijn:

 • Het Durbar Square in Kathmandu
 • He Durbar Square in Patan
 • Het Durbar Square in Bhaktapur
 • De stoepa van Swayambhunath (Monkey Temple)
 • De stoepa van Bouddhanath
 • De hindoetempel van Pashupati
 • De hindoetempel van Changunarayan

Al deze bezienswaardigheden verdienen een plek op de Werelderfgoedlijst. Dit is echter niet altijd zo makkelijk geweest. In 2003 kwam de Kathmandu vallei op de lijst van ‘Bedreigd Werelderfgoed’ te staan. Dit kwam door de ongekend snelle groei van de steden in de vallei.

Gelukkig heeft de regering dit ingezien en werd de Kathmandu vallei in 2007 weer van deze lijst gehaald

Aardbeving 2015

Helaas richtte de aardbeving in 2015 een verschrikkelijke schade aan in de vallei. Volledige straten met traditionele huizen zijn verloren gegaan. Ook veel tempels in de vallei raakte beschadigd.

‘Gelukkig’ waren het maar een paar tempels die verwoest werden, maar veel traditionele gebouwen die de aardbeving hebben overleefd zijn sindsdien onbewoonbaar verklaard en worden nu afgebroken. De schade van de ramp zijn nog steeds duidelijk zichtbaar en het zal jaren duren voordat de stad volledig is hersteld.

Kathmandu Vallei

Te doen Kathmandu vallei

Naast bovenstaande UNESCO highlights vindt je in de Kathmanduvallei nog veel meer onbekende bezienswaardigheden. Zo zijn er schitterende viewpoints en kleinere tempels en daarnaast vindt je er nog traditionele Newari dorpen.

Er zijn een aantal leuke dingen te doen in en rondom de vallei.

#1 Fiets huren

Het is een leuk om een fiets te huren en de regio te verkennen. Misschien is de rust die je er vindt nog wel het mooist. Veel mensen vertrekken razendsnel naar Chitwan of de Mount Everest en slaan grote delen van de Kathmandu vallei over waar je juist kan ontsnappen aan de drukte van Kathmandu.

Huur een fiets in Kathmandu en ontdek deze schitterende regio.

#2 Wandelen

Omringd door de weelderige groene heuvels aan alle kanten is de Kathmanduvallei een prima plek om te wandelen. Een korte wandeling zoals  de Nagarkot wandeling, Chisapani wandeling, Champadevi wandeling en Nagarjun wandeling rond de vallei zijn algemeen bekend.

Deze kun je makkelijk doen zonder gids. Je zult versteld staan van hoe drastisch de levensstijl van de mensen verandert naarmate je verder de vallei in gaat.

TIP ♥ – mis vooral niet de spectaculaire zonsondergang en de zonsopkomst boven de bergen

#3 Boek een tour

In de regio van Kathmandu is ontzettend veel te zien. Een van de beste manieren om de regio te ontdekken is door een georganiseerde tour.

Je hebt misschien wat minder vrijheid dan wanneer je op eigen gelegenheid door de regio heen reist, maar met een georganiseerde tour leer je wel veel meer over deze interessanten regio.

TIP ♥ – kijk voor tours eens bij Nepal Tour Destination voor meer info

Locatie Kathmandu vallei

0 gedachten over “Kathmandu Vallei”

 1. hoe reis je het best tussen Bhaktapur, Patan en Katmandu?
  en wanneer je van Chitwan komt, kun je dan met bus rechtstreeks naar Bhaktapur of Patan o fmoet je steeds via Katmandu?

  1. Hoi Nathalie,

   je kan prima met de taxi tussen Bhaktapur, Patan en Kathmandu reizen. Openbaar vervoer kan ook maar het zijn hele kleine stukjes dat een taxi waarschijnlijk makkelijker is.
   En vanaf Chitwan kan je kiezen. De meeste bussen rijden naar Kathmandu maar als je liever naar Bhaktapur gaat (je kan net zo goed in Kathmandu verblijven overigens) kan dat ook geregeld worden. Je betaald dan wel wat meer en zal met een minivan reizen.

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven