Kathmandu is de hoofdstad van Nepal. Het ligt samen met de oude koningssteden Bhaktapur en Patan in de Kathmanduvallei. Hoewel de steden meestal apart worden aangegeven liggen de drie steden zo dicht bij elkaar dat het bijna één stad is. Bij aankomst zal de stad zeker geen verpletterende indruk achter laten. Het is er vooral chaotisch, maar wel met veel culturele bezienswaardigheden.

Kathmandu, mooi of smerig?

Met ruim één miljoen inwoners is Kathmandu de grootste en drukste stad van Nepal. Het is moeilijk om Kathmandu te beschrijven. Want een mooie stad is het zeker niet (vinden wij). Het is een mix tussen een heilige stad en een chaotische wanorde.

Door het mooie centrum, de kleine straatjes en marktjes heeft het wel een sfeervolle uitstraling.

Door de drukte en de vele culturele bezienswaardigheden is het wel een ideale stad om je reis te beginnen. Houdt er wel rekening meer dat Kathmandu te maken heeft met ernstige vervuiling. Er is nogal wat smog door de vele brommers en tuk-tuks. Een mondkapje is dan ook geen overbodige luxe.
KathmanduDe stad Kathmandu

Thamel en Old City

De meeste ervaring die reizigers hebben met Kathmandu is Thamel. Een deel van de stad dat meer lijkt op een grote markt, gevuld met hotels, restaurants, bars, souvenirwinkels, boekwinkel, imitatiespullen, en straatverkopers met dvd’s, tijgerbalsem en hasj.

Het is een bijzondere ervaring om hier rond te lopen en alles in je op te nemen.

Old Ciy

De oude stad, die door het verkeer wordt overspoeld, ligt bezaaid met tempels en prachtige architectuur. De smalle straatjes zitten vol met locals die genieten van een kop thee of de zon.

Ondertussen zie en hoor je taxi’s, TukTuks, brommers en religieuze muziek terwijl de geur van wierook, kruiden, het riool en de uitlaatgassen je neus binnendringen. En dat terwijl heilige koeien, heilige mannen en bedelaars over straat wandelen.

7x mooie bezienswaardigheden in Kathmandu

Kathmandu heeft vele bezienswaardigheden. Het Durbar Square is waarschijnlijk de bekendste, maar er is nog veel meer te zien. Naast het Durbar Square zijn er nog meer bekende bezienswaardigheden die je niet mag missen.

#1 Boudhanath Stupa

De Boudhanath Stupa, ook wel bekend als Boudha, is een van de heiligste en meest populaire bezienswaardigheden in Kathmandu. De stupa is in 1979 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het is dan ook één van de grootste boeddhistische kloosters ter wereld. Bij de stupa zie je een lange centrale spiraal waaruit kleurrijke gebedsvlaggen hangen. Dit bouwwerk stat bekend om zijn unieke architectuur. Sinds de oprichting van het klooster wordt Boudhanath beschouwd als het meest religieuze centrum van de Nepalese en Tibetaanse Boeddhistische Gemeenschap.

Rondom het klooster liggen winkels en het Thrangu Monastery.

TIP ♥ – kijk eens bij Urban Adventures voor dagtrips in Kathmandu

De Boudhanath StupaDe Boudhanath Stupa

#2 Durbar Square

Het Durbar Square ligt in het hart van het bruisende oude centrum van Kathmandu. Het is de beste plek om het verkennen van de stad te beginnen. Het Hanuman Dhoka, gebouwd rond de 16e eeuw en vroeger het oude koninklijke paleis, is een van de belangrijkste plekken op het Durbar Square.

Een ander hoogtepunt van het Durbar Square is een van de oudste houten gebouwen ter wereld, de Kasthamandap.

#3 Kumari Chowk

Maar het meest intrigerende stuk van Durbar Square is Kumari Chowk, of Kumari Bahal. Dit rode gebouw is de thuisbasis van de Kumari. Het meisje dat wordt gekozen om de levende godin van de stad te zijn tot ze puberteit bereikt en terug keert naar het normale leven.

De godin wordt beschouwd als een levende symbool van devi – het hindoe-concept van vrouwelijke spirituele energie.

Een andere highlights die je hier KON bezoeken was de Trailokya Mohan Narayan. Helaas is ook deze verwoest door de aardbeving. Andere dingen die je wel kunt bezoeken zijn de Taleju Temple, een van de mooiste tempels.

Ook de Shiva-Parvati Temple is de moeite waard, net als de Basantapur Tower die na de aardbeving onder constructie is.

TIP ♥ – we hebben een aparte pagina gemaakt voor het Durbar Square

Durbar SquareDurbar Square
Kathmandu Na de aardbevingEen deel van de stad na de aardbeving

#4 Pashupatinath tempel

De Pashupatinath tempel is een hindoeïstische tempel in Kathmandu gewijd aan de goed Shiva. Wat veel mensen niet weten is dat de Pashupatinath tempel één van de belangrijkste en heiligste hindoetempels in Azië is.

Het ligt aan de oever van de heilige Bagmati rivier. Er komen veel Hindoestaanse heiligen uit India (Sadh’us) naar Pashupatinath. De hindoe-god Shiva kent vele ‘gezichten’. Zo heb je de boze Bhairab maar ook de vredelievende Pashupati. De Pashupatinath tempel laat daarom Shiva’s vredelievende kant zien.

#5 Tempelcomplex

In het tempelcomplex vind je veel tempeltjes die gewijd worden aan Shiva. Er wordt tevens geloofd dat de Pashupati over Nepal waakt. Pashupati komt ook in alle officiële berichten van de koning voor. Voordat de koning op reis gaat naar het buitenland bezoekt hij altijd eerst deze tempel.

Net als de Swayambhu tempel vindt je ook bij de Pashupatinath tempel heel veel apen. Je hoeft overigens niet de illusie te hebben dat je de tempel in kan. Als niet-hindoe mag je namelijk niet naar binnen.

#6 Swayambhunath (Monkey Temple)

Een andere bekende bezienswaardigheid in Kathmandu is de Swayambhunath Temple. Deze wordt over het algemeen aangeduid als de Monkey Temple. Via de 365 stenen stappen kun je naar de top waar een prachtige goud vergulde stupa wacht.

Onderweg kun je heel wat apen tegen komen. Houd je pet/hoed, eten en drinken camera goed bij je. Je zult niet de eerste zijn die beroofd wordt door aapjes.

De Pashupatinath tempelDe Pashupatinath tempel

Monkey tempel KathmanduDe Monkey tempel

#7 Overige bezienswaardigheden

Het is bijna geen doen om alle bezienswaardigheden van Kathmandu te benoemen. Er is zo veel te zien en te doen! Het beste is om gewoon twee tot drie dagen in de stad door te brengen en al het moois op je in te laten werken.

Andere bezienswaardigheden die je dan nog kunt zien zijn onder andere de Garden of Dreams waar je even kunt ontsnappen aan de drukte. Je kunt ook juist de drukte opzoeken in Thamel, een deel van de stad met veel cafe’s, restaurants, souvenirwinkels en bars.

Als je wat wil leren van de lokale keuken neem dan een kookles. Je kunt ook nog de Kathesimbhu Stupa bezoeken, een kleine replica van de Monkeu Temple. Voor 2015 kon je ook nog de Bhimsen Tower bezoeken, een oude wachttoren. Helaas is deze compleet verwoest door de aardbeving in 2015.

Kathmandu 's avondsKathmandu ’s avonds

Beste reistijd

In principe kun je Kathmandu het hele jaar bezoeken. De maanden oktober tot en met november worden over het algemeen gezien als de beste maanden om Nepal te bezoeken. Tijdens deze maanden heb je een heldere lucht en warme dagen maken. Ideaal voor hikers.

En die komen met duizenden tegelijk om de Everest en Annapurna regio’s te ontdekken. Accommodatie in Kathmandu zit snel vol, prijzen zijn hoog.

Maanden die je moet vermijden zijn juni tot en met september, wanneer het veel regent.

Beste reistijd kathmandu

Locatie Kathmandu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven