Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Annapurna Circuit

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 6

Bijgewerkt op 19 april, 2022

Het Annapurna gebied ligt in het noord-centrale gedeelte van Nepal bij de stad Pokhara. Het maakt deel uit van het Himalaya gebergte en herbergt de 8.091 meter hoge berg Annapurna I. Daarnaast liggen er nog eens 13(!) bergen die boven de 7.000 meter liggen en 16(!) die boven de 6.000 meter liggen. Je kunt bijna niet om het Annapurna gebied heen, letterlijk.

Hiken bij Annapurna

Annapurna is een gebied van ruim 7.500 km2 groot en wordt beschermd door het Annapurna Conservation Area. Dit was het eerste National Park en nog steeds het grootste park van Nepal. Binnen dit National Park vindt je het bekende Annapurna Circuit.

Deze bekende trek is zo populair omdat het redelijk eenvoudig te beklimmen is en je niet perse een gids nodig hebt.

TIP ♥ – wil je het circuit lopen? Check dan eens deze website

Onderweg vind je veel dorpjes waar je kunt uitrusten. Daarnaast lopen er, zeker in de zomermaanden, nog heel veel ander wandelaars. Op 3.500 meter ligt het dorpje Manang, dit is een goede rustplek. Mocht je wat meer ervaring hebben dan kan je nog doorlopen over de 5.416 meter hoge Thorung La Pas (dit duurt echter wel 16 uur).
Annapurna circuitPrachtig uitzicht tijdens het wandelen

Het Annapurna Circuit lopen

In tegenstelling tot de Mount Everest is het Annapurna wel geschikt voor onervaren wandelaars. Je kunt door dit gebied hiken zonder gids, hoewel we dat zeker niet aanraden. In Pokhara kun je overal gidsen en porters huren.

Ben jij van plan het Circuit te lopen? Wij geven je een aantal tips over wat je allemaal kunt verwachten.

 • De duur
 • De kosten
 • Wat moet je meenemen

Hoe lang duurt de hike?

De meeste reizigers lopen het circuit binnen 14 tot 21 dagen, afhankelijk van het weer en je eigen fysieke toestand. Het kan ook sneller, ook langer. De beste tijd om het Annapurna Circuit te lopen zijn de maanden maart, april, oktober en november.

Hou er wel rekening mee dat er grote hoogteverschillen zitten. Tijdens deze hike ga je van 820 meter naar 5.416. Dat is best pittig.

Kosten

De kosten liggen een beetje aan jezelf. Er zijn mensen die €2.000 spenderen omdat ze liever veel luxe hebben tijdens hun hike, maar ook mensen die het voor €500 doen. Laatstgenoemde komt wel het meest in de buurt.

Reken op zo’n 59.000 rupee per persoon.  Denk aan de volgende kosten in een groep van 6 personen;

 • Vergunningen – 4.000 rupee
 • Uitrusting – 8.000 rupee
 • Eten en drinken –  35.000 rupee
 • Accommodatie 11.500 rupee

Wat moet je meenemen?

Tijdens de hike van het Annapurna Circuit moet je wel het een en ander meenemen. Uiteraard is een goede klimuitrusting belangrijk, maar er zijn nog een aantal dingen die je goed kunt gebruiken tijdens de hike.

Geld

Neem genoeg geld mee want je komt geen pinautomaten tegen onderweg. De enige ATM in de buurt is in Jomson. Tijdens een hike van ongeveer 2 weken moet je rekenen op 55.000 rupee, zo’n €500 incl. uitrusting. Dat is ongeveer €35 per dag.

Inpaklijst

Uiteraard moet je ook goede kleding meenemen onderweg. Het kan ’s avonds behoorlijk koud worden dus neem niet alleen maar zomerkleding mee. Een aantal essentiële dingen zijn;

 • 1x vest/trui of fleece jack
 • 2x hike broek (afritsbaar)
 • 1x shirt met lange mouwen
 • 3x t-shirt
 • 1x thermo ondergoed
 • 4x sokken
 • 1x poncho
 • Zonnebril, zonnebrand, anti-muggenspray, WC papier

Wandelen in NepalWandelen in Nepal

Heb je een gids (en porter) nodig?

Wij adviseren om altijd een gids mee te nemen. Een porter (iemand die je spullen draagt) is aan jezelf. Een gids kent de regio, spreekt Engels en kan je helpen op lastige momenten.

Het Annapurna Circuit is wel een hike die door veel reizigers gelopen wordt dus je bent niet de enige die het zonder gids zal doen. Daarnaast kom je overal op de hike locals tegen die je de weg kunnen wijzen als je verdwaald bent. En.. ze kennen ook vaak de shortcutts 😉

Porter

Een porter kan handig zijn als je zelf twijfelt aan je fysieke gesteldheid. Echter voelt het wel een beetje als valsspelen. Het voelt lekkerder als je boven komt en weet dat je zelf al je spullen hebt gedragen.

Als je besluit om een gids en / of porter te huren, zal dat wel het nodige geld brengen bij de locals die het zo hard nodig hebben. Een gids kost je ongeveer $25 per dag. Een porter zo’n $15 per dag.

Hoe kom je er?

Er zijn twee manieren om hier te komen. Via Kathmandu of via Pokhara. Veel reizigers kiezen voor eerstgenoemde hoewel het Annapurna Circuit veel dichterbij Pokhara ligt. Vanuit Kathmandu neem je de bus naar Annapurna neem een bus naar het startpunt Besisahar.

De reis duurt ongeveer 6,5 uur en kost ongeveer 360 rupees of €3. Vanuit Pokhara is de reis iets korter en ook  minder duurt.

Je kunt zelf kiezen waar je je hike eindigt. Veel mensen eindigen in Jomsom. Van daaruit kun je naar Pokhara vliegen voor ongeveer $100. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Als je dat te duur vindt kun je ook kiezen voor de beruchte 10-uur-durende busreis over hobbelige bergwegen. De bus kost ongeveer $15.

Locatie van het Annapurna Circuit

Meer lezen over Nepal?

6 comments

 1. Cedric

  Hallo,

  Mijn vriendin en ik zouden eind maart de Annapurna Circuit bewandelen, dit wel helemaal alleen, dus zonder gids of porter. Wat denken jullie dat de beste manier is om te navigeren? Toch maar best een wandelgps meenemen?

  Alvast bedankt!

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hi Cedric,

   ik weet natuurlijk niet hoe ervaren jullie zijn. Maar wij kunnen alleen maar aangeven dat we het niet aanraden om het Annapurna Circuit zelf te bewandelen.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 2. Noralie

  Goedemorgen!

  Van de zomer ga ik 2 maanden naar Nepal en het is mijn plan om het circuit te lopen, zelf wil ik zo licht mogelijk bepakt zijn, maar vroeg mij af of alles wat je nodig hebt om deze trek goed te doorstaan in een backpack van 55 liter zou passen of dat dat toch te klein is?

 3. Florine

  Hi experts,

  Samen met een vriendin ben ik van plan om naar Nepal te gaan. Het zal onderdeel zijn van een langere backpackreis door Azie. Nu twijfelen of we het Annapurna Circuit moeten gaan doen of niet. We zijn geen ervaren hikers, maar zoals ik uit dit artikel begrijp is dit ook niet per se nodig. Echter zullen wij er in augustus zijn, niet de beste periode dus. Hebben jullie enig idee of het mogelijk is om in deze periode het circuit te lopen, al dan niet met gids?
  Daarnaast nog een praktische vraag: omdat we ook naar andere landen zullen gaan, hebben we meer spullen mee dan voor alleen de reis door Nepal. Is het mogelijk om die ergens in Kathmandu veilig achter te laten en aan het einde van de trek weer op te halen? Ik zie het bijvoorbeeld niet zitten om 3 weken lang met m’n laptop rond te sjouwen 🙂
  En de laatste vraag: als we ongeveer 2,5 a 3 weken uit trekken voor deze trek, zijn er dan nog andere bezienswaardigheden in Nepal die we absoluut gezien/gedaan moeten hebben?

  Super bedankt alvast voor de reactie!
  Groet, Florine

  1. Sjoerd

   Hoi Florine,

   Gaaf dat jullie ook naar Nepal gaan.
   Het is zeker niet nodig om een ervaren hiker te zijn voor het Annapurna circuit. Of het circuit te lopen is hangt af van de weersomstandigheden. Als deze niet bijzonder ongunstig zijn kan je hem prima lopen. Het enige nadeel van deze periode is dat het waarschijnlijk wat bewolkter is waardoor je minder kan genieten van het uitzicht. Ik zou wel aanraden om hem met gids te lopen, zeker in die tijd van het jaar. Mocht het nou zo zijn dat het circuit niet gelopen kan worden kan je altijd kijken naar andere hikes in de buurt van Kathmandu bijvoorbeeld.

   Je backpack kan je zeker achter laten. Ik zou dit niet in Kathmandu doen maar in Pokhara. Ik zou ook aanraden daar een eventuele gids te boeken. Je kan dan of in zijn kantoor of bij je hostel waar je (waarschijnlijk) toch weer terug komt je backpack achter laten.

   Naast natuurlijk Kathmandu en de Kathmandu vallei zou ik ook Pokhara en het Chitwan national park aanraden! Tussen Pokhara en Kathmandu ligt ook Bandipur en zijn nationale park. Ook erg mooi.

   Alvast veel plezier met de voorbereiding. Misschien is ons Routeboek iets voor jullie? Hierin zit ook een Route van Nepal voor 3 weken. Je kan met de code updatetwenty krijg je nu 20% korting! 🙂

   Groeten,
   Sjoerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU