Vakantie in de Filipijnen

De Filipijnen is gezegend met schitterende stranden, het hele jaar zon en ‘s werelds beste locaties voor duiken, snorkelen, eiland hoppen en surfen. Het heeft zo veel te bieden dat je niet weet waar je moet beginnen. Een vakantie in de Filipijnen is echter veel meer dan eilanden en stranden.

Als je verder het land in trekt kom je terecht bij mystieke traditionele dorpen, de vriendelijke bevolking, de groenste rijstterrassen, dichte jungle, mooie bergen, rivieren en watervallen en afbrokkelende Spaanse kerken. De Filipijnen wordt helaas nog (te) vaak overgeslagen door de internationale reiswereld. Dat is zonde want het is een prachtig land. Bekijk onze tips voor het boeken van een indrukwekkende vakantie Filipijnen.

Tips voor een vakantie naar de Filipijnen

De Filipijnen staat bij veel reizigers niet in de Top 3 als ‘te bezoeken land’. Omdat het land relatief afgesloten ligt van de rest van Zuidoost-Azië is het minder makkelijk om er te komen. Een vakantie Filipijnen is echter een mooie manier om het land te ontdekken. Er zijn genoeg verschillende reizen naar de Filipijnen te boeken.

Het land is nog vrij authentiek als je het vergelijkt met landen als Thailand of Indonesië. Waar na het landen nog niet direct aangedrongen wordt op het afnemen van één of andere dienst. Waar de mensen oprecht interesse hebben in de bezoekers en je dan ook met open armen verwelkomen. Maar hoe zorg je er dan voor dat je ook daadwerkelijke de mooie stukken van het land ziet?

Waarom op vakantie in de Filipijnen?

Een vakantie in de Filipijnen lijkt in grote delen op een rondreis. Het grootste verschil is dat je met een rondreis, zoals het woord doet vermoeden, door het land reist. Met een vakantie blijf je vaker op één plek. En een vakantie in de Filipijnen kan je invullen zoals je zelf wil.

Maar vrees niet. Je hoeft je absoluut niet te vervelen tijdens je vakantie in de Filipijnen. Met ruim 7.000 eilanden is het land zeer geschikt voor een strandvakantie. Maar je kan ook vulkanen beklimmen, duiken en wandelen / fietsen door de bergen en rijstvelden. Lekker uitrusten maar wel leuke activiteiten doen tijdens je vakantie is eigenlijk een must in de Filipijnen. Ondanks dat je op één of twee plekken verblijft hoef je jezelf geen seconde te vervelen.

vakantie Filipijnen
Ties op vakantie in de Filipijnen

Een duurzame vakantie

De natuur in de Filipijnen behoort tot de mooiste ter wereld. De magische stranden, de bijzondere rijstvelden, de machtige vulkanen, maar ook de bijzondere cultuur maken het land tot een bijzondere plek.

Met de komst van meer toeristen komt de mooie natuur en unieke cultuur echter wel onder druk te staan. Als je je verantwoordelijkheid wil nemen (wat iedere reiziger zou moeten doen) kan je kiezen voor een duurzame reis door de Filipijnen. Dit is voor iedereen anders en er zijn gelukkig veel reisorganisaties die er rekening houden met cultuur en natuur.

4 tips voor een fijne vakantie in de Filipijnen

De Filipijnen mogen dan wel niet hoog in de top notering staan; het is absoluut de moeite waard om het land te bezoeken. Het unieke karakter en het feit dat veel toeristen het land nog “links laten liggen” maken het een geweldige ervaring. Voor iedere soort reiziger.

Of je nu avontuurlijk bent ingesteld of gewoon een luxe strandvakantie wil. Het kan allemaal. Maar ga wel goed voorbereid op weg. Lees daarom onze tips voordat je een vakantie naar de Filipijnen boekt.

1. Neem je tijd

Mensen vergissen zich al snel in het feit dat de Filipijnen uit heel veel eilanden bestaat. Dat geeft niet, het maakt het land juist uniek en prachtig. Maar het vervoer gaat vrijwel altijd per boot of vliegtuig wat meer tijd in beslag neemt dan je denkt.

De veelgemaakte fout die wij tegenkomen is dat mensen hun 3 weken helemaal vol plannen. Hier door zien ze heel veel maar zijn ze ook veel tijd kwijt met reizen. Zonde wat ons betreft. Wij raden dan ook aan om het wat minder plekken te bezoeken. Zo heb je meer  kwaliteit i.p.v. kwantiteit. Door alle haast zie je de plaatsen die je aandoet namelijk niet echt. Je ziet maar een klein stukje.

Kies daarom zorgvuldig een aantal bestemmingen die je echt wil zien. En zorg er dan voor dat je voldoende tijd hebt om die bestemmingen ook op je gemak te kunnen ontdekken.

TIP ♥ – Lees meer over het vervoer op de Filipijnen op de pagina vervoer Filipijnen!

Bohol Filipijnen

2. Leer een paar lokale woorden / zinnen

Nee, niet omdat mensen er weinig tot slecht Engels spreken. Sterker nog, door het koloniale verleden spreken veel Filipinos prima Engels. Maar dan nog staat het wel zo netjes als je een paar lokale woorden of zinnen kan gebruiken. Al is het maar om mensen in hun eigen taal te kunnen bedanken of groeten.

3. Zorg altijd voor voldoende cash

Het pinnen op sommige Filipijnse eilanden is lastig. Zorg daarom dat wanneer je wel kunt pinnen je voldoende cash pint. Zeker als je naar een afgelegen eiland gaat waar geen of weinig pinapparaten staan. Het is ons een paar keer gebeurd dat een pinapparaat leeg was of het gewoon niet deed.

4. Lees over de beste tijd om de Filipijnen bezoeken

Niet geheel onbelangrijk denken wij. Als je naar de Filipijnen afreist is het wel prettig dat je lekker weer hebt. Helaas is het weer anno 2019 / 2020 nog steeds niet te voorspellen. Wel kunnen we op basis van verleden aangeven in welke maanden je de beste kans hebt op goed weer. Lees daar meer over op onze Beste reistijd voor de Filipijnen pagina.

TIP ♥ – de beste reistijd voor de Filipijnen zijn de maanden november tot en met mei.

0 gedachten over “Vakantie in de Filipijnen”

 1. Mooie website. Wij willen graag naar de Filipijnen. Hebben jullie zelf ervaring met de touroperators die hier vermeld staan?

 2. Ik heb een vriendin wonen in tandag en ik wil haar graag opzoeken maar is het ook veilig om er naartoe te gaan.
  En wat kost een vliegreis?is 3of4 weken genoeg?

 3. Beste,

  Ik heb een aantal vragen omtrent een vakantie naar de Filipijnen,.

  4 jaar geleden heb ik met een vriend 2,5 week in Thailand rond getrokken en vorig jaar ben ik samen met mijn vriendin ruim 2,5 week naar Vietnam geweest.

  Dit jaar staat de Filipijnen misschien op het programma.

  Wat is de ideale tijd om te reizen qua weersomstandigheden?
  We willen ongeveer 19 dagen gaan, dan moeten we toch een aardige reis kunnen maken?
  Hoe zit het financieel, het leven (eten/drinken/onderdak) is dit een beetje hetzelfde als Vietnam en Thailand?
  Welke eilanden raden jullie aan om in die 19 dagen zeker te bezoeken?

  1. Hoi Joost,

   De antwoorden op de meeste van deze vragen kan je terug vinden op onze website. Mocht je behoefte hebben aan persoonlijk advies kan je ons bezoeken op de vakantiebeurs de komende dagen. We staan daar op het bloggers square (hal 12 stand D125) om mensen met vragen over hun reizen te helpen.

   Groeten,
   Sjoerd

 4. Ingrid de nijs

  Ik ,Ingrid, wil volgend jaar jullie- augustus gaan rondreizen samen met mijn dochter van 20 jaar. Hoe is het weer in die tijd, en is het makkelijk om ter plekken overnachtingen, openbaar vervoer, bootovertochten enz te boeken of raad je aan dit op voorhand al te regelen? Welke eilanden raad je aan. We willen graag combinatie van cultuur, natuur, wandeltochten, fotograferen, en beetje strand. Mogelijk surfen en snorkelen. Wat kan ik verwachten we kosten eten, drinken en overnachtingen?

 5. Beste Azië-expert,

  Mijn vriend en ik willen eerst 3 weken naar Vietnam en dan afsluiten op de Filipijnen voor een week.
  We willen daar echt even tot rust komen voor we weer terug gaan.
  Welke plek zouden jullie aanraden om te genieten van de natuur, rust en het strand?

  Groetjes,
  Eva

  1. Hoi Eva,

   dat is een lastige vraag 🙂
   Het reizen in de Filipijnen duurt namelijk best lang. Aangezien je maar een week hebt zou ik een eiland aanrader waar je heen kunt vliegen. Eilanden als Siquijor of Bohol zijn per erg leuk, maar als je maar een week hebt is dat best een beetje krap.

   Ik zou eens kijken naar Port Barton op het eiland Palawan. Dit vonden wij een van de leukste plekken in de Filipijnen. JE kunt vanuit Manilla naar Puerto Princesa vliegen en vanaf daar de reis maken naar Port Barton. Dat moet mogelijk zijn in een week 🙂

   Groeten,
   Ties

  1. Hoi Stephanie,

   dat is nogal een algemene vraag 🙂 Waar ben je naar op zoek (stranden, cultuur, natuur), hoe lang ga je, wat is het budget etc.?

   Groeten,
   Ties

  1. Hoi Nils,

   de Filipijnen zijn prima te doen alleen. Qua veiligheid zit je goed in de Filipijnen. Alleen het zuiden van Mindanao zou ik overslaan.

   Groeten,
   Ties

  1. Hoi Aniek,

   Wij reizen altijd zelfstandig en hebben dus niet echt ervaring met een groepsreis vrees ik.
   Het ligt er ook een beetje aan wat je wil en wat je precies zoekt denk ik zelf. Mogelijkheden genoeg, onderweg kom je sowieso mensen tegen dus je hoeft niet per sé met een groepsreis te gaan.

   Reisgroet,
   Sjoerd

 6. Dag allen,
  is het goed te doen om vanaf Palawan (Puerto Princesa) met de boot naar ander eilanden te gaan zoals El Nido en Coron? Of kan dat alleen per vliegtuig?

  groet Bernou

  1. Hoi Bernou,

   Het is wel te doen. Het duurt alleen vrij lang. Vanuit Coron vertrekt er iedere ochtend een boot richting El Nido en dat duurt al 8 uur. Wij zouden dan ook zeker aanraden om het per vliegtuig te doen.

   Groeten,
   Sjoerd

 7. Harvie Munsters

  Hoi,

  Wij willen met ons gezin ( 3 kinderen van 15 en 16 jaar) in july/augustus 3 weken gaan backpacken in de Filipijnen.
  We willen alleen tickets boeken en nog niet al te veel vast leggen.
  Is het in deze periode gemakkelijk om overnachtingen te regelen en dan met name in Palawan?
  B.v.d.

  1. Hoi Harvie,

   jullie reizen in het laagseizoen dus je hoeft niet veel vast te leggen. Wij waren er zelf in maart/april (einde hoogseizoen) en hebben niks van te voren vast gelegd. We konden overal zonder problemen terecht. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat accommodatie volgeboekt zit 🙂

   Veel reisplezier!

   Groeten,
   Ties

 8. You can do the travel through the country by bus and ferry trips. The ferry are not that confortable as we are used in Europe.
  The airco on the busses is set to maximum cooling. Since we are taller you het the airflow on your head. Did 2 bustrips like that but every time feeling sick coz of airco. For 500P you can “enjoy” beiny on the bus for 6 to 8h.

 9. Hoi!

  Mijn plan is om dit jaar eind oktober te gaan backpacken voor ongeveer 6 weken. Het lijkt mij heel gaaf om ook de Filipijnen te bezoeken, daarnaast wil ik naar Thailand. Ik vroeg me af of 2 a 3 weken genoeg is voor de Filipijnen? En is het handiger om vanuit Bangkok of een andere plaats hier heen te vliegen? En laatste vraag, ik las dat het regenseizoen tot ongeveer oktober duurt, is november wel te doen in de Filipijnen?

  Alvast bedankt 🙂
  Groetjes Cynthia

  1. Hoi Cynthia,

   Super gave reis heb je voor de boeg. Of 2/3 weken genoeg zijn is natuurlijk helemaal afhankelijk van wat je wil zien. Op het moment is Ties net weg uit de Filipijnen. Hij is er 4 weken geweest en moest af en toe flink doorreizen om alles te kunnen zien wat hij wilde zien. Nu had hij ook wel een druk schema opgesteld. Je moet er rekening mee houden dat het vervoer tussen de eilanden wat langer duurt dan in bijvoorbeeld Thailand of Indonesië. 2 tot 3 weken kan prima maar hou er rekening mee in je schema. Probeer niet alles te willen zien.
   Je kunt denk ik beter vanuit Thailand hier naar toe vliegen. Vanuit Nederland een enkeltje naar de Filipijnen is best lastig. Lees HIER hoe Ties zijn ticket geboekt heeft.
   Wat betreft het weer zit je denk ik wel goed. Nu zijn wij geen weerstation maar over het algemeen kan het reizen in November wel goed in de Filipijnen. Er valt wat meer regen dan in de eerste maanden van het jaar maar daar valt prima mee te leven.

   Groeten,
   Sjoerd

 10. Halle Azie Experts. Ik wil graag samen met mn vriendin naar de Filipijnen reizen in April (volgend jaar). Is het reizen in die tijd te doen of zijn er dan veel stormen in het land? Op internet lees ik verschillende verhalen.
  Alvast bedankt!

  1. Hoi Mark,

   Het weer kan natuurlijk altijd veranderen maar over het algemeen is dit al vrij laat in het goede tijd van het jaar. Het reisseizoen in de Filipijnen loopt vaak tot (en met) mei. Je zou dus prima moeten kunnen reizen in deze periode van het jaar.

   Groeten,
   Sjoerd

 11. Is het een beetje makkelijk reizen in de Filipijnen? Het lijkt me een prachtig land maar we willen liever niet dagen achter een aan het reizen zijn van plek A naar plek B. Wat is jullie ervaring?

  Groetjes
  Joke

 12. Hoi Ties en Sjoerd,

  Ik zit te kijken op jullie website voor een mooie vakantie in Azië. Ik reis altijd graag naar wat onbekendere gebieden. Nu lijkt de Filipijnen mij wel een hele mooie bestemming. Wat is jullie ervaring met dit land. Is dit net zo “toeristisch” als bijvoorbeeld Vietnam of Thailand.

  Ik hoor graag van jullie.

  Met vriendelijke groet,
  Ron

  1. Hoi Ron,

   De Filipijnen is een pracht bestemming als je iets anders zoekt dan Thailand. Het is er (een stuk) minder toeristisch en allemaal nog iets ‘echter’ dan in de andere landen. In sommige gebieden kan je soms de enige toerist zijn :). Absoluut een aanrader dus.

   Met vriendelijke groet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven