Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Zona Cafetera

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

De Zona Cafetera, ook wel bekend als de Eje Cafetero of Triángulo del Café (“koffiedriehoek”), is het belangrijkste koffieproducerende gebied binnen Colombia. Dat dit gebied het bezoeken waard is tijdens een vakantie in Colombia blijkt wel uit het feit dat het als koffiecultuurlandschap is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast liggen hier veel mooie bezienswaardigheden.

Wat is de Zona Cafetera?

Colombia is beroemd om zijn koffie, maar nergens is deze boon belangrijker dan in deze regio. De koffieproductie is erg belangrijk voor Colombia. Nog steeds groeit deze productie! In 2013 werden een kleine elf miljoen zakken koffie, ieder met een gewicht van zestig kilo, geproduceerd. De Zona Cafetera speelt een belangrijke rol in deze koffieproductie. Je kunt hier dan ook veel koffieplantages bezoeken.

Wist je dat heel veel van de koffie uit de Zona Cafetera naar Europa wordt geëxporteerd? Dat betekent dat de Colombianen zelf de ‘mindere’ koffie drinken.

Klimaat

Het is niet voor niets dat men juist in dit gebied begonnen is met de productie van koffie. Het klimaat, de ligging en de locals in dit gebied sluiten naadloos aan bij de eisen voor de productie van kwalitatieve koffie.

zona cafetera

Wat is er te doen in de Zona Cafetera

Het merendeel van de toeristen wat naar de Zona Cafetera trekt, doet dit om de koffieplantages te bezoeken. Veel van deze koffieplantages zijn openbaar en kun je op ieder gewenst moment bezoeken. Naast de verschillende koffieplantages kent de Zona Cafetera een aantal andere bezienswaardigheden die het bezoeken waard zijn. Dit zijn de leukste.

#1 Bezoek het stadje Salento

Salento is een van de leukste dorpen in Colombia. Het is een kleurrijke, fotogeniek dorpje in het hart van deze regio. Daarnaast is het de toegangspoort voor de bekende Cocoravallei. Heel veel authentieker dan Salento vind je bijna niet in Colombia.

Deze kleine stad ligt in een prachtige omgeving omringd door plantages en bergen. Het stadje is een kleurrijke mix van cultuur en natuur.

Dit is niet voor niets een populaire bestemming voor reizigers en backpackers. De meeste mensen komen hier om te wandelen in de oogstrelend mooie natuur en voor de vele koffieplantages die hier in de buurt liggen. Salento wordt vaak gebruikt als uitvalsbasis om de rest van deZona Cafetera te verkennen.

De koffiedriehoek

Deze koffieregio ligt in de zogeheten koffiedriehoek in Colombia. Die koffiedriehoek bestaat uit de dorpjes Manizales, Pereira en Armenia. Je kunt Zona Cafetera het beste bezoeken vanuit Salento of Pereira.

Salento ligt op een uur rijden van Zona en Pereira op maar 20 minuten. in beide plaatsen heb je genoeg accommodatie.

TIP ♥ – meer weten over dit stadje? Lees dan onze pagina Salento

Salento
Salento

#2 Wandel door de Cocora vallei

De Cocora vallei is een van de bekendste valleien van Colombia, en tevens een van de mooiste. Deze vallei ligt midden in de Zona Cafetara. Het is een populair gebied onder wandelaars en toeristen vanwege de schitterende natuur. De toegangspoort tot deze vallei is het dorpje Salento.

Dit is een leuk, sfeervol dorpje in de bergen met uitzicht op groene heuvels. Het pleintje van de stad is zeker in het weekend een leuke plek om te zijn. Maar de echte reden dat mensen hier komen is toch echt de Cocora Vallei. En dat is begrijpelijk. Een bezoek aan deze vallei is een must tijdens je reis door Colombia!

TIP ♥ – meer weten over deze vallei? Lees dan meer op onze pagina Cocora Vallei. 

Cocora

#3 Maak een vlucht in een luchtballon

Het landschap van de Zona Cafetra is een van de meest spectaculaire landschappen van het land. Een leuke manier om deze schitterende regio te zien is door een wandeling te maken door de regio, maar iets wat misschien nog wel leuker is (mits je geen hoogtevrees hebt) is een vlucht in een luchtballon.

Terwijl je met je ballon over het landschap zweeft zie je het ene na het andere stukje natuur voorbij komen. En de uitzichten zijn spectaculair als je zo hoog zit. Het is niet echt een optie voor de budget reiziger, maar wel.

Het uitzicht op de pieken van de Andes, velden met koffie, groene valleien en de gekleurde, kleine huizen en steden is magistraal!

TIP ♥ – check Globos Colombia voor prijzen en info!

#4 Bezoek een koffieplantage

Als je DE koffieregio van Colombia bezoekt moet je natuurlijk wel een koffieplantage bezoeken. GElukkig is dat niet zo moeilijk want er zijn er nogal wat. De beste plek om zo’n plantage te bezoeken is het stadje Salento. Vanaf hier worden er veel tours georganiseerd of je kunt op eigen gelegenheid naar een plantage.

Het is leuk om het complexe proces van het koffie maken te zien, en om zelf koffiebonen te plukken. Je bezoekt de plantages niet alleen, je gaat er ook in om te leren over de koffiebomen en bonen.

Wij boekte een tour bij El Ocaso; de bekendste, met rondleidingen in het Engels of Spaans. De andere, Don Elias, brengt je naar een meer authentieke, lokale plantage. Dit is een van de leukste activiteiten in de Zona Cafetera.

TIP ♥ – een tour bij El Ocaso kost ongeveer15.000 peso per persoon. De tour van Don Elias is maar een half uur en kost 7.000 peso, terwijl de 3 uur lange tour van het Plantation House 20.000 peso is.

Salento
Salento

#5 Wandel door Los Nevados National Park

Een van de mooiste nationale parken van Colombia ligt net buiten Manizales, in de koffieregio. In het park vind je een aantal met sneeuw bedekte vulkanen en enkele van de hoogste bergtoppen van Colombia. Dit park is een geweldige plek om mooie dagtochten te maken.

Bezoekers kunnen uitstapjes maken naar de gletsjer van de berg Santa Isabel of genieten van prachtige uitzichteb tijdens een reis naar het Black Lake en de rand van de Ruiz-vulkaan.

Los Nevados National Park is een adembenemende plek en een mooi alternatief voor de koffieplantages. Het laat zien dat de Zona Cafetara veel veelzijdiger is dan mensen denken.

#6 Bezoek de Santa Rosa de Cabal Hot Springs

De bekendste hot springs = van Colombia bevinden liggen in de Zona Cafetara, niet ver van de stad Pereira. Bij het plaatsje Santa Rosa de Cabal liggen de hot springs, een van de beste van het land. En ook een van de mooiste aangezien het water van de spring vanaf de berg erboven in een waterval naar beneden komt stromen.

Het is een prachtig gezicht en bezoekers kunnen wandelen naar de voet van de waterval om te baden in een prachtig natuurlijk verwarmd zwembad. Dit zijn zeker de mooiste hot springs waar je in hebt gelegen.

TIP ♥ – entree kost zo’n 40.000 peso

Zona Cafetera

Hoe kom je er?

Doordat het gebied rond de koffieplantages erg ruig kan zijn, worden er vanuit verschillende plaatsen tours georganiseerd. Bij een dergelijke tour trek je per Jeep richting de koffieplantages, die je vervolgens te voet kunt bezoeken. Een van de parken die speciaal is ingericht voor de koffieteelt is het Parque Nacional del Café in Montenegro.

Het meest dichtbijgelegen vliegveld is het vliegveld van Pereira. Vanuit grotere steden kun je goedkoop naar Pereira. Een enkeltje kost je nog geen €30

Finca’s

Net als de wijnindustrie kun je nu ook bij de koffieplantages overnachten. Fincas variëren van traditionele boerderijen bewoond door de eigenaar tot moderne landelijke hotels. De boerderijen kijken uit op de heuvels, begroeid met koffie struiken en afgewisseld met bananenplanten en bamboe-bossen.

Beste reistijd

Opmerkelijk genoeg maakt het bij de Zona Cafetera niet uit wanneer je het bezoekt. Het weer en en temperatuur zijn het hele jaar door goed. Het is dus het hele jaar door te bezoeken. De beste reistijd voor heel Colombia zijn de maanden november tot en met maart en juli en augustus dus wellicht dat je dit gelijk kunt combineren.

Zona Cafetera
zona cafetera

Locatie Zona Cafetera

Wat wij vinden:
  • 8.9/10
    Reis-Expert - 8.9/10
8.9/10

Samenvatting

Colombia is beroemd om zijn koffie, maar nergens is deze boon belangrijker dan in de Zona Cafetera. De koffieproductie is erg belangrijk voor Colombia. Nog steeds groeit deze productie! De steden Manizales, Pereira en Armenia vormen samen de koffiedriehoek.

Meer lezen over Colombia?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU