Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

San Agústin

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 26 maart, 2020

Bij een vakantie in Colombia mag een bezoek aan San Agustin eigenlijk niet ontbreken! San Augustin is een klein stadje in het zuiden van het land, maar staat bekend vanwege een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in het Zuid-Amerikaanse land. Nog steeds zie je hier verschillende grafzerken staan, die langgeleden door een mysterieuze indianenstam werden gebouwd. 

Moet je naar San Agustin?

Dat is aan jou. Heel eerlijk.. het is geen stad zoals Medellin waar van alles te doen is. Sterker nog, naast de archeologische vondsten is hier verder niet heel veel te doen. Ondanks dat je hier enkele van de meest indrukwekkende archeologische vindplaatsen ter wereld hebt moet je er wel wat voor over hebben.

Het ligt namelijk niet echt op de route. Dus, ben je fan van archeologische plekken dan is San Agustin zeker een aanrader. Hou je er helemaal niet van? Sla het dan over. Het is een aangename plek om ’s ochtends of’ s middags door te brengen, maar gezien het feit dat het flink uit de richting ligt moet je er goed over nadenken.

TIP ♥ – neem voldoende kleding mee voor verschillende weersomstandigheden. In de jungle kan het weer namelijk erg snel veranderen.

San Agustin

Wat is er te doen in San Agustin

Wie een bezoek aan San Agustin brengt, doet dit vanzelfsprekend voornamelijk voor de beelden die rond deze plaats liggen. Door de jaren heen zijn circa vijfhonderd van deze beelden teruggevonden en schoongemaakt. Wie het grootste beeld wil zien zal naar Alto de los Ídolos moeten trekken, waar een beeld van maar liefst zeven meter hoog te vinden is.

#1 Bezoek Parque Arqueológico

Dit is DE reden dat mensen hier komen. Het is niet eenvoudig om de beelden van San Agustin, dat zo’n 525 kilometer ten zuiden van Bogota ligt, te vinden. Je dient hiervoor een lang, slingerend pad af te leggen door het heuvelachtige, groene oerwoud (Bosque de las Estatuas) in de omgeving van dit plaatsje.

Opeens komen de beelden tevoorschijn en zal je versteld staan van de diversiteit aan beelden die je hier vindt. Beelden verschillen in formaat en model, denk bijvoorbeeld aan adelaar, krokodillen, slangen, figuren die half mens en half dier zijn, enzovoorts. Het merendeel van de beelden weegt meer dan duizend kilo’s. 

Opvallend aan de beelden van San Agustin is het grote aantal mannen wat is afgebeeld. Vaak hebben mannen uitpuilende amandelvormige ogen, een platte neus en een grote mond waarin de hoektanden geaccentueerd zijn.

TIP ♥ – je kunt ook een tour boeken naar San Augustin. Check deze website. Entree tot het park is 20.000 peso p.p

san augustin

#2 Verken het Museo Arquelógico

Naast de mogelijkheid om de grotere beelden en graftombes in het Parque Arqueológico te bezoeken, kun je ook een bezoek aan het Museo Arqueológico brengen. Hier vind je vooral kleinere beelden en aardewerk wat in het gebied gevonden is. Daarbij geeft het museum je interessante informatie over het gebied en de beelden.

#3 Ga paardrijden

Dit is de manier om drie van de vier archeologische vindplaatsen buiten het hoofdpark te verkennen. Door een tour met een paard te boeken hoef je zelf niet te lopen. Het moet je ding zijn, maar paardrijden kan best handig zijn aangezien de wandeling naar de parken best pittig zijn. Het is een prachtige manier om een meer van het platteland buiten de gebaande paden te verkennen. Bijkomend voordeel is dat je zelf wat meer tijd hebt om om je heen te kijken.

TIP ♥ – je betaalt voor elke persoon die paard wil rijden, plus een extra vergoeding voor zowel de gids als zijn paard. Een tour kost je daarom al snel 140.000 peso. Dat is best prijzig. De tour duurt zo’n 4 uur.

FARC

In het gebied rond San Agústin was de FARC in de afgelopen jaren actief. Hoewel het inmiddels rustiger is, raden instanties aan om vooraf goed te kijken naar de veiligheidssituatie rond San Agústin.

Overnachten in San Augustin

Er zijn een paar plekken om te overnachten. Het populairste hostel in de stad is Hotel Casa de Nelly. Zonder twijfel de beste keuze in San Agustin. Het ligt in een prachtige omgeving met een fantastisch uitzicht.

Het heeft mooie kamers en aardig personeel. Het is 15 minuten lopen van de stad, maar absoluut de moeite waard.
Hoe kom je er?

De meeste reizigers die naar San Augustin komen, komen via Cali. Vanuit Cali rijden er regelmatig minivans naar dit gebied. De reis duurt 8 uur en kost je 40.000 peso, zo’n €11. Andere steden waar minivans heen gaan zijn Neiva (30.000 peso) en Popayan 30.000 peso).

Colombia On The Road

Een leuke optie om te overwegen is Colombia On The Road die van Popayan naar Cali rijden. De weg naar Popayan gaat door het indrukwekkende Purace National Park. Vanaf Popayan kun je een taxi nemen naar San Augustin.

Locatie San Agustin

Wat wij vinden:
  • 8.6/10
    Reis-Expert - 8.6/10
8.6/10

Samenvatting

San Augustin is een van de belangrijkste vindplaatsen van archeologische ontdekkingen in Colombia. Nog steeds zie je hier verschillende grafzerken staan, die langgeleden door een mysterieuze indianenstam werden gebouwd.

Meer lezen over Colombia?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU