Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cali

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 15 april, 2020

Cali wordt ook wel ‘The Branch of Heaven’ genoemd, door de welvarendheid van de stad. Cali kom je niet tegen in de toeristische brochures. Het is niet zo mooi als Cartagena of Medellin, maar zeker wel een bezoek waard! Het toerisme staat hier nog in kinderschoenen, maar als je goed zoekt, vind je hier een leuk nachtleven, goede restaurants en genoeg dingen om te doen.

Hoewel het de laatste jaren steeds populairder wordt is Cali nog altijd het ‘kleinere’ broertje van steden als Medellin of Cartagena.

Het bijzondere Cali

Cali is een grote stad met boordevol leven. Enkel de stede Bogota en Medellín zijn groter dan Cali. Veel reizigers die naar Cali komen blijven langer dan gepland. Want hoewel het waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje staat, is er genoeg te doen. De hitte, het verkeer, de muziek, het eten, de aardige mensen en de passie van de mensen zijn dingen die deze stad typeren.

Het is een stad die een indruk achter laat die nog lang blijft hangen ook al ben je al lang de stad uit. Het is een stad waarvan ze vaak zeggen; ‘you’ll hate it or you’ll love it‘.

TIP ♥ – de Rio Cali stroomt dwars door de stad. Een wandeling in de schaduw van de bomen langs de rivieroever is een aanrader!

Hoewel de stad niet de looks heeft om op de cover van een toeristische brochure te staan, heeft het wel genoeg te bieden. Het is geen gemakkelijke stad om te leren kennen. Het toerisme speelt hier bijna geen rol. Maar als je goed zoekt vind je een geweldig nachtleven, goede restaurants en genoeg activiteiten.

Cali

Cali is stad met leuke details

5x leuke dingen om te doen in Cali

De stad herbergt een aantal leuke dingen om te doen. Cali moet het vooral hebben van het oude centrum en het goede nachtleven. Heel veel culturele hoogtepunten vind je hier niet. De stad is lange tijd in rep en roep geweest door het Cali-kartel. Dat is echter verleden tijd. Nu is het hier vooral genieten!

#1 Leer salsa dansen!

Als Cali ergens om bekend staat dan is het wel de salsa! Deze stad bezoeken en geen salsa dansen is ondenkbaar. De stad staat vol met dansclubs. Van sfeervolle oude plekjes tot de meest hippe salsaclubs. Salsa dansen gaat hier 24/7 door. Als je wil leren salsa dansen in Colombia is dit the place to be.

Voor een klassieke, old-school salsa-ervaring moet je richting Zaperoco. Dit is een van de oudste bars in de stad en al decennia lang de salsascène van Cali. La Topa Tolondra is een andere populaire club: meer ontspannen, informeel en bijna elke dag van de week geopend, waardoor het vooral populair is bij reizigers. Locals zijn gek van “Lunes de Brisas”, dat elke maandag plaatsvindt op een groot landgoed buiten de stad.

TIP ♥ – bij het El Viajero hostel (link) kun je niet alleen overnachten, maar ook leren dansen

#2 Verken het stadscentrum

Het centrum van Cali is een bezoekje waard. Je kunt hier genieten van prachtige kerken, parken en theaters. Het hoogtepunt is de La Ermita-kerk, het bekendste gebouw van Cali. Tijdens een wandeling door het centrum ‘moet’ je ook een bezoek brengen aan Jorge Isaacs Park, La Merced Church en Caicedo Square.

San Antionio

De koloniale wijk San Antonio is het historische centrum van Cali. Dit is waar je de beste hotels en restaurants van de stad vindt. Hier komen ook de meeste reizigers dus als je op zoek bent naar gezelschap moet je in San Antionio zijn. Ook Av Sexta is een populaire plaats, waar je verschillende hippe winkeltjes en restaurantjes vindt.

TIP ♥ – bij Cerro de las Tres Cruce heb je een goed uitzicht op de stad

Cali
Cartagena

#3 Ga naar Isla Gorgona

Voor de kust buiten de stad ligt Isla Gorgona, wat het grootste vulkanische eiland van Colombia is. Dit eiland ligt op ruim 190 kilometer van Cali, het wordt dus een meerdaagse trip. Maar het biedt je de mogelijkheid om door een regenwoud met apen, schildpadden en een breed scala aan vogels te wandelen. Daarnaast is het een populaire bestemming bij duikers.

Absoluut de moeite waard voor natuurliefhebbers en duikers dus.

#4 Trek de bergen in bij de Cauca Valley

Iets buiten de stad ligt Cauca Valley, waar oude haciënda’s te vinden zijn. Deze haciënda’s stammen uit de achttiende en negentiende eeuw en werden voornamelijk gebruikt voor het telen en verwerken van suikerriet. Suikerriet werd zeker vroeger als het belangrijkste gewas van het gebied gezien. 

De vallei ligt op zo’n 1,5 uur rijden van Cali en je kunt het beste een tour boeken naar de vallei. Het is een van de meest bijzondere gebieden in de regio. Je kunt hier ook goed vogels spotten.

TIP ♥ – het hier door het Colombiaanse klimaat erg heet worden in de heetste maanden. Het is daarom sterk aan te raden om voldoende luchtige kleding mee te nemen.

#5 Verken San Cipriano

Genesteld in de jungle tussen Cali en Buenaventura aan de Pacifische kust, ligt een natuurreservaat. Behalve het reservaat vind je hier ook het dorp San Cipriano. Voor vele is dit een van de hoogtepunten tijdens hun reis naar Cali. San Cipriano is een paradijs voor natuurliefhebbers met een groot aantal leuke dingen om te doen.

Omdat San Cipriano een natuurreservaat is en wordt het beschermd door milieuorganisaties. Illegale jacht, landbouw, visserij, mijnbouw en bosbouw worden streng bestraft waardoor de schoonheid van de natuur nog bijna onaangetast is.

TIP ♥ – je kunt hier al voor COP$10.000-15.000 (€3 – 4,50) per persoon per nacht slapen. En het is echt de moeite waard!

Cali

De Cauca Valley

De geschiedenis

De stad werd in 1536 gesticht door de conquistador Sebastián de Belalcázar, die net als veel andere ontdekkingsreizigers afkomstig was uit Spanje. Hiermee is de stad een van de oudere steden van Colombia. Als stad speelde het geen belangrijke rol in de geschiedenis en was het vrij onbeduidend in vergelijking met andere grote Colombiaanse steden. In 1811 riep de stad samen met vijf andere plaatsen uit de Cauca-vallei haar onafhankelijkheid van Spanje uit.

Het is niet heel lang geleden dat de stad voor het laatst in het nieuws was. Zo was de stad in de jaren tachtig in het nieuws vanwege een beruchte cocaïnebende, het Calikartel. Sinds de 20e eeuw is de stad flink gegroeid en de bevolking verdubbeld

Overnachten in Cali

DCali si een grote stad waar meer dan genoeg accommodatie te vinden is. De meeste (gezellige) accommodatie vind je in het historische centrum San Antonio. Her vind je de meeste reizigers en veel gezellige restaurants en bars. San Antonio is een van de veiligere en mooiere buurten in de stad.

TIP ♥ – wij hebben erg goede ervaring het El Viajero Hostel. Zij hebben meerdere hostels door het land (o.a. in Salento en San Andres) en bieden goede kamers en Engels sprekend personeel dat je graag helpt bij alles!

Cali

Hoe kom je er?

Doordat de stad over een eigen vliegveld beschikt is het mogelijk om vanuit de grotere steden in Colombia naar deze stad te reizen. Uiteraard kun je ook met de bus.

Vliegtuig

Het Palmaseca Airport lit 16 kilometer van Cali. Je kunt met een minivan van het vliegveld naar de stad. Deze tijden elke 10 minuten tot 20:00 uur. Reken op  COP$4.000, zo’n €1,25, per rit. De rit duurt ongeveer 30 minuten. Als je later landt kun je de taxi nemen voor COP$50.000.

Bus

Het busstation ligt in het noorden van de stad. Een taxi naar het busstation kost je zo’n COP$6.000. Bussen rijden naar de volgende bestemmingen:

 • Bogota âžœ COP$60.000 | 10 uur;
 • Medellin âžœ COP$46.000 | 9 uur;
 • Armenia âžœ COP$20.000 | 4 uur;
 • Pereira ➜ COP$22.000 | 4 uur;
 • Manizales ➜ COP$35.000 | 5 uur;
 • Pasto ➜ COP$40.000 | 9 uur.

Locatie Cali

Wat wij vinden:
 • 8/10
  Reis-Expert - 8/10
8/10

Samenvatting

Cali wordt ook wel ‘The Branch of Heaven’ genoemd, door de welvarendheid van de stad. De stad wordt gezien als het industriële en commerciële centrum van de Cauca-vallei, met meer dan twee miljoen inwoners. Cali kom je niet tegen in de toeristische brochures. Het is niet zo mooi als Cartagena of Medellin, maar zeker wel een bezoek waard!

Meer lezen over Colombia?

4 comments

 1. Ilse

  Hola,

  Wij overwegen om naar Isla Gorgona te gaan maar kunnen hier maar weinig informatie over vinden. Zijn jullie hier geweest? En zo ja, hoe zijn jullie hier gekomen? Wij zitten nu in Cali.

  Groetjes,
  Ilse

  1. Ties - Reis Expert Post author

   Hoi Ilse,

   ik ben er zelf (helaas) niet geweest. Ik heb het ook van andere die hier wel zijn geweest. Volgens mij kun je naar Gorgona reizen vanaf Buenaventura of Guapi.
   Succes!

   Happy travels,
   Ties

 2. Evert

  Isla Gorgona als activiteit in Cali? Lijkt me vrij onlogisch vanwege de gigantische afstand vanaf Cali – 190km. Niet de 56km die je beschrijft.

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU