Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Veiligheid Colombia

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Als je het mij vraagt, is Colombia is een van de leukste en meest unieke landen in Zuid-Amerika. Het combineert oude koloniale steden met indrukwekkende natuur en prachtig groene landschappen met ruïnes van oude koningssteden. Maar hoe zit het met de veiligheid in Colombia? Kun je hier wel veilig rondreizen?

  Hoe zit het met de veiligheid in Colombia?

  Als je 10 jaar geleden had geroepen dat je naar Colombia had gegaan, hadden heel veel mensen je voor gek verklaard. Het had immers geen al te beste reputatie. Dat is de laatste jaren gelukkig wel veranderd.

  We krijgen veel vragen over de veiligheid in Colombia. Veel mensen denken namelijk nog steeds dat dit het Wilde Westen is. Colombia is geen Nederland, maar vergeet niet dat er de afgelopen jaren ook in Europa genoeg gebeurd is.

  Wij zijn in Colombia geweest en kunnen uit eigen ervaring vertellen dat het qua veiligheid in Colombia wel goed zit.

  Ciudad Perdida in Colombia

  Ties bij de Ciudad Perdida (aanrader!)

  Kun je veilig reizen in Colombia

  Ik vind van wel 🙂 Als je kijkt naar de incidenten van de afgelopen jaren is Colombia statistisch gezien veiliger dan Mexico, Zuid-Afrika, Brazilië of Peru, terwijl die landen een stuk minder vragen krijgen over veiligheid.

  Natuurlijk begrijpen we de vraag of het veilig is in Colombia.

  Als je kijkt naar het verleden en de drugsbendes die actief zijn geweest in het land is het vreemd dat mensen vraagtekens zetten bij de veiligheid in Colombia.

  Laat je daar echter niet door afschrikken. Colombia is, juist voor reizigers, erg veilig. Sterker nog, ik heb me in weinig landen zo veilig gevoeld als in Colombia.

  De regering zien in dat toerisme een grote bron voor inkomsten is voor het land. Je ziet daarom ook veel politie en leger op de straat. Dit om de veiligheid te bewaren.

  TIP ♥ – check altijd het actuele reisadvies voor Colombia

  Logisch nadenken

  Reizen in Colombia is, net als alle andere landen ter wereld, een kwestie van logisch nadenken. Je zou ook in Amsterdam niet dronken om 3:00 uur ‘s nachts alleen door een donkere steeg lopen. Waarom zou je dat in Colombia wel doen?

  De veiligheid in Colombia is enorm verbeterd, maar je zult zelf ook logisch moeten nadenken. Enkele tips:

  • Reis ‘s avonds bij voorkeur met een taxi;
  • Hou je spullen in openbare bussen goed in de gaten;
  • Ga ‘s nachts niet alleen over straat in steden als Bogota, Cali of Cartagena;
  • Laat je waardevolle spullen niet zichtbaar in je kamer liggen. Ook al zit de deur op slot;
  • Mocht je beroofd worden geef je spullen dan gewoon af. Probeer niet te onderhandelen en ga zeker het gevecht niet aan.

  Veiligheid in Colombia voor toeristen

  Het is natuurlijk niet altijd koek en ei in Colombia. Er zijn hier genoeg incidenten geweest. De FARC is hier jarenlang actief geweest en ook het leger heeft hier en daar wat bijzondere dingen gedaan.

  Echter, criminaliteit is zelden gericht op toeristen. Drugsbendes hebben het vooral gemunt op elkaar en laten reizigers met rust. De zware criminaliteit zoals beschietingen of overvallen zijn vooral in het criminele circuit.

  Zijn toeristen dan altijd 100% veilig? Dat niet natuurlijk. Dat gaat ook niet.

  Je krijgt niet te maken gewapende bendeleden, maar met oplichters of dieven. Dat komt helaas nog voor, maar dat is in Nederland niet anders.

  Uitzicht van El Peñón de Guatape

  El Peñón

  Gekleurde straten van Guatape

  Happy times in Guatape

  Hoe zit het qua veiligheid in de (grote) steden?

  De meeste criminaliteit heerst in de grote steden. In tegenstelling tot wat je vaak leest in de media, valt het qua criminaliteit mee in de grote steden.

  Veiligheid in Bogota

  Bogota, de hoofdstad van het land, heeft altijd te lijden gehad onder een slechte reputatie. Niet terecht naar onze mening. Bogota is een ontzettend leuke stad! Het is niet voor niets meerdere keren uitgeroepen tot een van de hipste steden in Zuid-Amerika.

  Het enige wat wij hier tegen kwamen, waren zwervers die je om kleingeld of sigaretten vroegen. Sinds de FARC zich heeft teruggetrokken, is Bogota een super toffe stad. En veilig!

  Monserrate in Bogota, Colombia

  Op de top van Monserrate in Bogota

  Veiligheid in Medellin

  Medellin is misschien wel de bekendste stad van het land. Dit was ook de stad van Colombia’s bekendste drugsbaron: Pablo Escobar. Daar is de laatste jaren gelukkig weinig meer van te merken.

  Locals (en de overheid) willen het heftige verleden zo snel mogelijk achter hun laten en zich op de toekomst richten. Iets wat aardig lukt in Medellin. Dit is namelijk een van de leukste steden van het land.

  De overheid werkt hard aan de stad en dat blijkt uit het feit dat Medellin in 2013 werd uitgeroepen tot The World’s Most Innovative City.

  TIP ♥ – dit zijn 5 toffe dagtrips vanuit Medellin

  Veiligheid in Colombia

  De Metrocable in Medellin

  Veiligheid in Cartagena

  Nog zo’n pareltje. Naar mijn mening misschien nog wel leuker dan Medellin en qua veiligheid in Colombia is dit een van de beste steden om te blijven. Het oude centrum is prachtig en je kunt er toffe dingen ondernemen in de omgeving van de stad.

  ‘s avonds kun je terecht op een van de vele pleintjes en genieten van live muziek of heerlijk eten. Ik heb me in Cartagena, en in alle andere steden, geen moment onveilig gevoeld.

  TIP ♥ – dit zijn leuke dagtrips vanuit Cartagena

  Oude centrum van Cartagena

  Cartagena is een van de leukste steden van Colombia

  Veiligheid in Cali

  De meeste mensen zullen Cali kennen van het beruchte Cali kartel. Cali is een iets minder populaire stad dan de eerder genoemde steden, maar minstens net zo leuk. Ook de veiligheid in Cali is de laatste jaren enorm verbeterd.

  Net als alle andere grote steden kun je de buitenwijken van Cali beter vermijden. Blijf je echter in het oude centrum, dan heb je gegarandeerd de tijd van je leven.

  TIP ♥ – bekijk hier onze tips over Cali

  Streetart in de stad Cali

  Streetart

  Kun je hier alleen reizen?

  De meeste reizigers die vragen hebben over de veiligheid in Colombia reizen alleen. Hoewel alleen reizen, zeker voor de eerste keer, best spannend is, hoef je je geen moment zorgen te maken over de veiligheid.

  In Colombia zijn namelijk meer solo-reizigers en als je een hostel of andere accommodatie boekt, ontmoet je genoeg andere reizigers.

  Uiteraard adviseren we wel om ‘s avonds niet alleen over straat te gaan. Enkele belangrijke tips voor solo-reizigers:

  • Leer een woordje Spaans. Dit heeft mij heel erg geholpen. Je kunt je net wat beter verstaanbaar maken;
  • Vraag altijd bij je accommodatie na waar het wel of niet veilig is. De locals zijn de beste informatiebron;
  • Reis bij voorkeur met andere als je het lokale vervoer gebruikt;
  • Ga niet alleen op straat als het donker is;
  • Gebruik je verstand (geen drankje accepteren anderen, niet pinnen als er vreemde figuren voor de ATM staan, niet in vage ‘behulpzame’ verhaaltjes trappen etc.)

  Hoe zit het met (openbaar) vervoer

  Reizen met het openbaar vervoer is prima mogelijk, maar we raden iedereen aan om minimaal met 2 personen te reizen en nooit in het donker, als je gebruik maakt van het openbaar vervoer. Zeker in de avond is het op sommige plekken niet altijd veilig.

  Als je graag gebruik wil maken van het openbaar vervoer doe dat dan overdag en met meerdere reizigers.

  Het reizen met taxi’s is prima mogelijk in Colombia. In januari 2020 kondigde de overheid aan dat Uber niet meer gebruik mocht worden in het land. Dat heeft echter nog geen maand geduurd en dus is Uber gewoon beschikbaar in Colombia.

  Uiteraard wel alleen in de grote steden.

  Als je geen Uber kunt krijgen, kun je een normale taxi pakken. Twee bekende (en veilige) taxibedrijven zijn Taxi Libre in Bogota en Taxi Individual in Medellin.

  Plaza de Boliva in Bogota

  Plaza de Boliva

  Reizen met kinderen

  Reizen met kinderen is in Colombia goed te doen. Wij hebben meerdere gezinnen gezien tijdens onze rondreis door Colombia. Enige reiservaring in Zuid- of Midden-Amerika is wel vereist.

  Zolang je de algemene veiligheid goed in de gaten houdt en logisch nadenkt, is reizen met kinderen in Colombia geen probleem. Het is belangrijker om algemene reistips voor reizen met kinderen goed in de gaten te houden.

  Denk aan:

  • Neem genoeg zonnebrand mee voor kinderen;
  • Laat je kinderen wennen aan hoogtes (zeker in Bogota):
  • Laat je kinderen nooit alleen;
  • Plan niet te lange afstanden met kinderen.

  Meer lezen over Colombia?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU