Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Medellin

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 3
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 4 mei, 2024

  Gelegen in een smalle vallei met een schitterende skyline is Medellin een van de mooist gelegen steden in Colombia. Het aangename klimaat geeft de stad zijn bijnaam – De Stad van de Eeuwige Lente. De stad ging vroeger gebukt onder drugsoorlogen onder leiding van Pablo Escobar (die hier bovendien gedood is). De regering heeft veel geïnvesteerd in de stad en vandaag de dag is het een van de leukste en veiligste steden in Zuid-Amerika.

  Medellin ontdoet zich van Escobar

  Het is moeilijk te bevatten dat dit ooit een van de gevaarlijkste steden ter wereld was. Zeker als je de bekende serie Narcos hebt gezien. Het schijnt dat je huurmoordenaars (sicarios) kon inhuren  voor slechts $30.

  Gelukkig is die tijd voorbij. Medellin, en met name het centrum, is vandaag de dag een van de leukste steden in Colombia. Wij vonden Medellin, evenals Cartagena trouwens, een ontzettend leuke stad waar veel te doen en te zien is.

  Ties: “Lees op ons blog over wat wij zoal gedaan hebben in deze leuke stad”.

  Natuurlijk wordt de stad nog altijd gelinkt aan Pablo Escobar, de grootste drugsbaron die onze planeet heeft gekend, maar de overheid en de stad zelf zijn hard aan het werk om de stad los te koppelen van Don Pablo, als dat überhaupt kan.

  De laatste jaren plukt de stad daar de vruchten van. Steeds meer mensen komen naar Medellin voor het mooie centrum, de gezellige bars, hippe restaurants en prachtige omgeving.

  Medellin

  Medellin

  10x leuke dingen om te doen in Medellin

  Het moge duidelijk zijn dat Medellin zich steeds meer op toeristen is gaan richten. Dit zie je onder meer terug in het feit dat je overal per metro kunt komen binnen de stad. Daarbij zijn er in Medellin tal van toeristische attracties te bezoeken.

  Denk aan de vele oude kerken in Medellin, het Parque de los Pies Descalzo, de mogelijkheid om de Caro Nutibara te beklimmen en te genieten van een prachtig uitzicht over de stad, enzovoorts.

  #1 Verken het oude centrum

  Het oude centrum van Medellin is zeker een bezoek waard. Hier vind je alle mooie oude kerken en gezellige pleintjes. Er is ontzettend veel moois te zien. Voor het oude centrum kun je makkelijk een dag uittrekken.

  Zo vind je hier gebouwen als het Old Railway Station, Palacio Nacional, het Botero Square of de Veracruz Church. En dit is slechts een kleine geep uit de vele bezienswaardigheden hier.

  De leukste manier om dit deel van de stad te ontdekken is met een gratis Walkingtour. Deze kun je boeken bij Real City Tours. Deze tour is van maandag tot en met vrijdag (en zaterdagochtend) en brengt je langs alle mooie plekken van de stad.

  Botero Square

  Het bekende Botero plein in Medellin

  Medellin

  Parque de Berrio

  #2 Verken de wijk El Poblado

  Je kunt Medellin opdelen in twee delen. Het oude centrum met de oude kerken en pleinen en het nieuwere, hippere El Poblado. El Poblado werd al gesticht in 1616, maar is pas de laatste jaren populair onder de toeristen.

  Het is een fijne wijk met veel sfeer en gezelligheid.

  De populairste gebied in El Poblado is Parque Lleras. Dit vormt het epicentrum van de wijk met bars, hotels, hotels, hippe winkels en restaurants. Het is ook de wijk waar veel backpackers overnachten.

  Dit gebied werd aanvankelijk ontworpen als de eerste formele woningbouwcomplex van de stad.

  Het oorspronkelijke doel was om honderden boeren- en migreringsfamilies te huisvesten die naar de stad waren gekomen, maar geen plek hadden om te verblijven. Dat is echter veranderd en dit gedeelte van de stad is nu the place to be in Medellin.

  Medellin

  Lleras Park

  #3 Maak een ritje in de kabelbaan

  Een van de goedkoopste, maar leukste tours in Medellin is de Cable Car. Deze kabelbaan is in 2004 aangelegd en vervoert elke dag duizenden mensen. De kabelbaan start in de stad zelf en brengt je helemaal naar Parque Arvi, in de bergen rondom Medellin.

  Hoe kom je er?

  Het is vrij makkelijk om er te komen. Je stapt in de metro en rijdt helemaal naar de halte Acevedo. Dit kost je hooguit 2.000 peso, afhankelijk waar je vandaan komt. Hier kun je gewoon doorlopen naar de kabelbaar.

  Je ‘rijdt’ dan naar Santa Domingo. Hier moet je overstappen op een andere kabelbaan. Stap niet gelijk over, maar ga even de wijk in bij Santa Domingo. Het is een van de levendigste en traditionele wijken van de stad.

  Bij Santa Domingo koop je een kaartje voor COP4.600. Vervolgens hoef je alleen maar te genieten terwijl je over de wijken heen zweeft. Het is een bijzondere ervaring. Eenmaal in Parqua Arvi kun je verschillende dingen bezoeken of gewoon rondwandelen.

  Medellin

  De wijk Santa Domingo

  Medellin

  Medellin Cable Car

  #4 Doe de Pablo Escobar tour

  Er is de laatste tijd nogal wat gedoe rondom deze tour. Mensen vinden dat touroperators het schokkende bewind van Pablo Escobar in leven houden met deze tour. Persoonlijk denk ik er anders over.

  Ties: “Door de tour te volgen leer je meer over Escobar en zijn bizarre drugskartel. Geschiedenis kun je niet wissen, je kunt er wel van leren”.

  Pablo Escobar groeide op in een stadje op zo’n 10 minuten van Medellin, maar spendeerde een groot deel van zijn leven in Medellin. Op een gegeven moment leverde zijn cocaïne handel hem 60 miljoen dollar per dag op!

  Hij was in die tijd redelijk populair onder de armere inwoners van Medellin omdat hij veel deed voor hun.

  Natuurlijk is Pablo Escobar geen goedheiligman. Sterker nog, vandaag de dag merk je een vrij grote afkeer tegen Don Pablo. Terecht ook, want niet alleen is hij verantwoordelijk voor de moord op meer dan 30.000(!) mensen, hij heeft ook grote schade aangerecht in Medellin.

  Boeken

  Tijdens de tour loop je 3 uur door de stad en zie je onder andere voormalig huizen, panden, kantoren, het graf en de plek waar hij werd neergeschoten. De tour kun je het beste boeken bij Casa Kiwi Hostel. Het kost je 90.000 COP per persoon.

  TIP ♥ – een andere goede organisatie is Paisa Road, deze is te boeken bij Black Sheep Hostel

  Het huis waar Escobar werd doodgeschoten

  #5 Maak een dagtrip naar Guatape

  Guatapé is een van de leukste stadjes in Colombia, of in ieder geval een van de meest kleurrijke. Als je in Medellin bent moet je een bezoek brengen aan dit pittoreske, sfeervolle stadje.

  Het ligt op 2 uur van de stad dus je kunt hier makkelijk een dagje heen om te genieten van de natuurlijke schoonheid van de omgeving.

  De belangrijkste attractie van Guatape is El Peñol, een torenhoge rots waar die hier nogal afsteekt tegen de rest van het landschap. De steile klim, ongeveer 600 stappen, is de moeite waard en de top biedt een aantal echt ongelooflijk uitzicht op de meren en de heuvels van omgeving.

  TIP ♥ – met de bus van Medellin naar Guatape kost je zo’n 13.500 COP.

  Guatape

  De kleurrijke straten van Guatape

  Guatape

  Boven op El Penol

  #6 Paragliden in Medellin

  Medellin wordt in Colombia gezien als dé plek om te paragliden, door de wind die hier waait. Bij het paragliden ren je van een hoge rots af en laat je jezelf meevoeren op de wind. Het geeft je een uniek uitzicht over de stad en de omgeving hiervan.

  Vanzelfsprekend word je bij het paragliden begeleidt door een ervaren instructeur.

  #7 Loop over Plaza Botero

  De beeldhouwer Fernando Botero Angulo komt uit Medellin en de Plaza Botero is de beste plek om zijn werk te zien. Het plein ligt in de “oude wijk” van de stad en is te bereiken via het nabijgelegen metrostation Parque Berrio.

  Als je daar toch bent, zorg dan dat je ook het Museo de Antioquia bezeoekt.

  Toegang is gratis en binnen vindt je veel van Botero’s schilderijen, evenals werk van andere bekende Latijns-Amerikaanse kunstenaars.

  Botero Plaza in Medellin

  Botero Plaza

  #8 Doe de gratis Walking Tour

  Als je wat tijd doorbrengt in de backpackers hostel in Medellín, hoor je altijd verhalen over de gratis Walking Tour. Dit is een van de populairste tours in Medellin, niet in de eerste plaats omdat het gratis is.

  De lokale gidsen zijn goed geïnformeerde en weten alles te vertellen over deze bijzondere stad. Ze leiden je rond in het centrum van Medellín (El Centro).

  Het is helemaal gratis. In plaats van de verkoop van de tour hopen de gidsen op een fooitje van de deelnemers als betaling.

  De rondleidingen beginnen in de ochtend en middag op weekdagen en zijn zeer populair. Je kunt daarom het beste een plekje reserveren op hun website.

  De gratis tour is tweemaal per dag van maandag tot vrijdag, een keer op zaterdag en niet op zondag. Beginpunten zijn:

  • Station El Poblado (voor de ochtedtour)
  • Alpujarra (voor de middagtour).
  Medellin

  Medellin Centrum

  #9 Bezoek Basílica de la Candelaria

  De Basílica de la Candelaria is absoluut een bezoekje waard als je kerken en kathedralen leuk vindt. Deze kathedraal werd in 1770 gebouwd en werd een lange tijd gezien als de centrale kerk in de Colombiaanse stad.

  Het gebouw is prachtig en biedt je de mogelijkheid om even uit te rusten van je wandeling door de stad.

  #10 Ga naar het dorpje Pueblito Paisa

  Pueblito Paisa (Little Town) ligt op de top van Nutibarra Hill (Cerro Nutibarra) in Medellin. Dit dorpje is een replica van het originele dorpje en is compleet nagebouwd met de traditionele stenen fontein in het midden van het stadsplein en is omringd door de kerk, het burgemeesterskantoor, een kapper en een school.

  Pueblito Paisa is een belangrijke plek voor de mensen van Antioquia (Antiqueños) sinds zijn oprichting. Het is een leuke manier om snel uit het drukke leven van de stad te komen en de omliggende bergen en valleien te bezoeken.

  Je bent er namelijk binnen een uur. Winkels verkopen souvenirs en restaurants serveren koffie en traditionele gerechten zoals bandeja paisa.

  TIP ♥ – ga je met de metro? Stap uit op Estacíon Exposiciones aan de overkant van de rivier. Je loopt er zo naar toe.

  Pueblito Paisa

  Het uitzicht op Pueblito Paisa op Nutibarra Hill

  Is  Medellin veilig?

  We hoeven niemand te vertellen dat Medellin bewogen jaren achter de rug heeft. De stad ging jarenlang gebukt onder grof geweld en veel criminaliteit onder leiding van het drugskartel van Pablo Escobar.

  Inmiddels heeft de stad deze periode achter zich gelaten en is de modernisering van de stad ingezet. Het is er nu een stuk veiliger voor burgers en toeristen.

  Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld en de laatste jaren is de veiligheid in Medellín aanzienlijk verbeterd. Toch raden we je aan om voorzichtig te zijn. Buiten het centrum van de stad is het namelijk niet zo veilig als de stad zelf en er zijn wijken waar je beter niet kunt komen.

  We raden daarom ook sterk aan om een taxi te nemen als je ’s avonds op pad gaat. Vraag ook altijd bij je accommodatie na waar het wel of niet veilig is. Zij weten vaak meer van de stad dan wie dan ook.

  Een aantal tips:

  • Vraag aan medewerkers van de accommodatie waar het wel en niet veilig is;
  • Reis je met twee of meer personen? Verdeel dan je cash en pinpassen over meerdere tassen;
  • Laat je waardevolle spullen achter in een kluisje in je ho(s)tel. Dit wordt in sommige plekken vaak aangeraden door medewerkers of locals;
  • Ga niet alleen op pad in de nacht. Neem liever een taxi;
  • Neem een klein hangslot mee. Niet alleen voor in je ho(s)tel of je tas, maar ook voor onderweg is het handig;
  • Houd je spullen goed in de gaten in bussen. Stop geen waardevolle spullen in je koffer of backpack. Die gaan in het ruim of op het dak en kun je niet in de gaten houden. Stop waardevolle spullen in je day-pack;
  • Laat je waardevolle spullen niet zichtbaar in je kamer liggen. Ook al zit de deur op slot;
  • Mocht je beroofd worden geef je spullen dan gewoon af. Probeer niet te onderhandelen en ga zeker het gevecht niet aan.

  TIP ♥ – zoek je meer tips over veiligheid? Check ons blog “Veiligheid in Colombia

  De beste plek om te overnachten Medellin

  Medellin is een geweldige stad en populair onder reizigers. Bijna iedereen die naar Colombia reist, neemt ook Medellin op in zijn of haar route (check onze route voor Colombia).

  Dat betekent ook dat er genoeg leuke accommodatie is! Dit zijn de 2 leukste wijken om te overnachten.

  El Poblado

  Dit is de bekendste wijk in Medellin. El Poblado is het meest populaire deel van de stad voor buitenlanders vanwege het grote aantal hostels, bars, nachtclubs en restaurants.

  Het gebied rond Parque Lleras is vooral populair en vrij druk in het weekend. El Poblado is misschien niet het echte Medellin, maar wel het leukste!

  Envigado

  Net ten zuiden van Poblado ligt Envigado, een ander gebied en ook populair bij reizigers. Anders dan het luidruchtige El Poblado is Envigado in eerste plaats een woonwijk met veel groene straten en hotels en hostels. Vanwege de bouwhoogtebeperkingen heeft Envigado ook een mooie(re) uitstraling.

  TIP ♥ – bekijk hier onze selectie van de beste ho(s)tels in Medellin

  Medellin

  Jesus Nazareno Church

  Hoe kom je er?

  De stad is heel erg goed bereikbaar. En ook in de stad zelf kun je makkelijk rondreizen. De meeste reizigers komen met de bus of het vliegtuig naar Medellin.

  Vliegtuig

  Doordat de stad over een eigen vliegveld beschikt kun je vrij eenvoudig naar Medellin reizen als je de bus niet ziet zitten. Zo vlogen wij van Santa Marta naar Medellin voor €40 per persoon. Het is veel duurder dan de bus, maar ook een stuk sneller. VivaColombia is vaak de goedkoopste maatschappij, maar ook duidelijk de slechtste. Wij raden aan om iets meer te betalen en met bijv. Avianca te vliegen.

  TIP ♥ – voor COP$7,50 rijden er minivans van het vliegveld naar de stad.

  Bus

  Er zijn twee busstations in de stad, een in het noorden en een in het zuiden. Vanaf het noordelijke busstation rijden bussen naar Bogota (COP$60.000, 9 uur), Cartagena (COP$85.000, 13 uur) en Santa Marta voor Ciudad Perdida (COP$94.000, 16 uur).

  Vanaf het zuidelijke busstation gaan er bussen naar Manizales (COP$32.000, 5 uur), Armenia (COP$35.000, 6 uur) en Cali (COP$45.000, 9 uur).

  Metro

  Er is hier kortgeleden een uitgebreid metronetwerk aangelegd. Hiermee kun je naar de verschillende bezienswaardigheden in en rondom de stad reizen als je het lopen even zat bent. De metro is een stuk goedkoper en sneller dan de taxi.

  Van El Poblado naar bijvoorbeeld de kabelbaar kost je nog geen euro per persoon.

  Medellin

  Medellin

  Beste reistijd

  Medellin is een bestemming die je het hele jaar door kunt bezoeken. Het wordt ook wel de City of Eternal Spring genoemd dus het weer is eigenlijk altijd goed.

  Het droge seizoen in Colombia loopt van december tot en met maart. Samen met juli en augustus zijn dit de beste maanden om de stad te bezoeken.

  Een leuke periode om Medellin te bezoeken is de maand augustus. In deze maand wordt namelijk een week lang het Feria de las Flores gevierd.

  Het is het grootste feest van de stad. Een ander festival is Alumbrado Navideno in december en januari.

  Locatie

  Meer lezen over Colombia?

  3 comments

  1. john

   Er wordt niet stilgestaan bij de enorme armoede in de buitenwijken, waarbij toeristen zeer duidelijk te verstaan krijgen hier zich niet in of nabijheid te begeven aangezien hier nog steeds gewelddadigheden kunnen plaatsvinden. Een lokale gids is de beste optie ook naar buiten deze stad te gaan met name de orchidee kwekerijen en ervaren hoe de plaatselijke bevolking buiten de stad zich in het leven verplaatsen. Ook wordt het ten zeerste afgeraden om in de stad waar vele bedelaars zijn, hoe hard ook, niet in hun verzoeken in te gaan, aangezien dit een kettingreactie veroorzaakt en binnen no time omringd bent door deze mensen.
   De binnenstad is echt bijzonder en erg mooi, voordeel is ook dat als het te warm wordt (in de periode dat ik er was) in de middag steenvast tussen de bergen door een korte regenbui kwam die voor verkoeling van de rest van dag zorgde.

  2. patty

   Mijn zoon woont in Colombia. Hij heeft ons aangeraden om absoluut NIET de Pablo Escobar-tour te doen. Op andere Engelstalige sites heb ik ook gelezen dat het volgen van deze tour een kaakslag is voor de inwoners van Medellin. Zij willen van het imago af dat Medellin het centrum van de drugtrafiek was. Daarom willen ze toeristen vooral aanmoedigen om de mooie delen van Medellin te bezoeken en geen aandacht en tijd te besteden aan de negatieve geschiedenis.

   1. Ties - Reis Expert Post author

    Hoi Patty,

    dat horen we vaker. We horen echter ook dat mensen het juist willen laten zien (met goede, gecertificeerde gidsen) om de mensen te laten zien wat hier ooit heeft afgespeeld. Het is geen mooi deel van de geschiedenis, maar wel iets dat herinnert moet worden. In Nederland stoppen we Westerbork ook niet in een doofpot, hoe heftig het ook is geweest.

    Happy travels,
    Ties

  3. Anoniem

   Visitor Rating: 4 Stars

  4. Anoniem

   Visitor Rating: 3 Stars

  5. Anoniem

   Visitor Rating: 4 Stars

  6. Ties Lagraauw Post author

   Visitor Rating: 5 Stars

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU