Wanneer je een bezoek aan Colombia brengt, mag Cartagena zeker niet ontbreken. Het is een van de bekendste steden aan de Caribische kust. Een sprookjesachtige stad met romantiek, legendes en prachtig bewaard gebleven, eeuwen-oud koloniale oud centrum. Door de doolhof van geplaveide straatjes, gekleurde balkons en enorme kerken staat Cartagena op de Unesco World Heritage lijst.

Having fun in Cartagena

Van tevoren wisten wij niet wat we van Cartagena moesten verwachten. Het was een van de eerste steden die we bezochten, maar de stad heeft een onvergetelijke indruk achter gelaten met de bijzondere en sfeervolle architectuur.

Het is geen plek om de bezienswaardigheden routinematig af te vinken. In plaats daarvan, maak je gewoon een wandeling door de oude stad en chill je op een van de vele terrasjes van de stad.

Wij hebben drie nachten in de stad doorgebracht en dat was precies genoeg. We hebben onze dagen vooral doorgebracht in het oude centrum van de stad en op veel verschillende pleintjes met live muziek en lekkere cocktails 😉

Ties: “Dit is een van de leukste en gezelligste steden van Colombia en het mag zeker niet ontbreken tijdens je reis door het land”.

Cartagena Colombia
Cartagena
Cartagena
Cartagena

10x leuke dingen om te doen in Cartagena

In Cartagena zijn verschillende gebouwen te vinden die refereren aan de koloniale tijd van deze stad, zoals het Paleis van de Inquisitie, een kathedraal, een jezuïtische school en de Conventie van Santa Clara.

De binnenstad van Cartagena staat sinds 1980 op de werelderfgoedlijst.

#1 Verken het oude centrum

Het oude centrum van de stad is dé reden dat hier zo veel reizigers komen. Dit deel van de stad wordt ook wel Old Town en La Ciudad Vieja genoemd en is het hart en de ziel van Cartagena. Het bevindt zich achter de oude stadsmuren.

Old Town en La Ciudad Vieja (ook wel San Diego) zijn twee aparte wijken, maar vormen samen het historische centrum binnen de oude stadsmuren. Je vindt hier veel van de belangrijkste bezienswaardigheden en historische gebouwen van Cartagena.

De wijk werd niet voor niets een Werelderfgoed locatie van UNESCO.

Het leukste is om deze wijken lopend te verkennen en de romantische, oude straatjes, eeuwenoude kerken, pleinen en restaurants en street food kraampjes te zien.

Oude verdedigingswerken

Rondom de oude stad staan verschillende verdedigingswerken uit de koloniale tijd, waaronder het fraaie kasteel van San Felipe de Barajas. Dit kasteel werd gebouwd tussen 1536 en 1657, wat het absoluut een bezoek waard maakt.

Ook de stadsmuren rondom de oude stad en de verschillende forten van Cartagena zijn nog te bezichtigen. Deze forten zijn tussen 1751 en 1759 gebouwd bij Bocachica.

Free walking tour

De Free Walking Tour door Cartagena is een leuke manier om de stad te verkennen. Het is de beste tour die je kunt maken in de oude stad. Je komt alles te weten komen over de unieke en fascinerende geschiedenis van de stad, maar ook over minde bekende dingen.

Het oude centrum begint grofweg vanaf het Torre del Reloj (zie nummer 7 op de kaart). Als je hier doorheen loopt kom je direct in het oude centrum. Het hele centrum loopt ongeveer tot en met Islesia de Santo Toribo.

TIP ♥ – gidsen vinden een tip natuurlijk wel fijn (±20.000 COP). Meer hierover vind je op de website Free Walking Tour (https://www.freewalkingtourcartagena.co/)

Cartagena

Cartagena
Oude stadsmuur
Kaart Cartagena
Het oude centrum begint rond Torre del Relo (nr. 7)

#2 Verken het gezellige Plaza Bolivar

Elke stad in Zuid-Amerika lijkt een plein te hebben dat Bolivar heet. Zo ook Cartagena. Dit is samen met Santa Domingo het bekendste en meest bezochte plein van Cartagena. Vroeger heette het Plaza de Inquisición. Dit groene en schaduwrijke plein is omgeven door enkele van de meest elegante, koloniale gebouwen van de stad.

Het is ook een van de meest aantrekkelijke pleinen van Cartagena en biedt een goede afkoeling rust van de Caribische hitte. Een standbeeld van de gelijknamige Simón Bolívar staat in het midden van het plein. Je vindt hier ook veel locals.

Er zijn regelmatig lokale dansers, live bandjes en kunstenaars te vinden.

#3 Bezoek de San Pedro Claver kathedraal

De kathedraal van Cartagena is een van de mooiste kerken in Colombia en is meer dan de moeite waard om te bezoeken. De kerk is vernoemd naar Saint Peter Claver, bekend als de heilige van de slaven.

In de kerk vind je ook nog steeds de bitten van Peter Claver die, vreemd genoeg, nog te zien zijn voor alle bezoekers. Van alle kerken in Cartagena, en dat zijn er een hoop, is dit de meest interessante om te bezoeken.

TIP ♥ – entree is 13.000 COP

San Pedro Claver
San Pedro Claver kathedraal

Cartagena

#4 Bezoek de Torre del Reloj

De Torre del Reloj, ook wel de klokkentoren, vind je bij de ingang van de ommuurde stad en is een van de meest gefotografeerde monumenten van de stad.

Het is een mooi, felgeel gebouw en omringd door de muren van de oude vestingwerken van Cartagena. Overdag vind je hier zelfs enkele marktkramen onder de toren. Dit is een van de meest bezochte gebouwen van de stad.

Torre del Reloj
Torre del Reloj

#5 Bekijk de streetart in de wijk Getsemani

De wijk Getsemani ligt net buiten het oude centrum, maar nog in de binnenstad en op loopafstand van het oude centrum. Het is de wijk waarde meeste reizigers verblijven. Ook wij. Het is een hele gezellige wijk met veel oude pleintjes, live muziek, leuke bars en heerlijk eten.

Hoewel je in het oude centrum de mooiste koloniale gebouwen vindt en kleurrijke straatjes is het hier wat meer authentiek. Het is (nog) niet zo opgeknapt als het oude centrum, maar dat heeft juist zijn charme.

De reden dat deze wijk upcoming is, is vanwege de mooie streetart die je hier vindt. Een beetje vergelijkbaar met Georgetown in Maleisië. Wandel door de straten van Getsemani om de prachtige muurschilderingen en straatkunst te bewonderen.

Getsemani
Getsemani

#6 Ga naar Castillo San Felipe de Barajas

De Castillo is de grootste vesting die ooit door de Spanjaarden in een van hun kolonies is gebouwd. Het domineert vandaag de dag nog het stadsbeeld van Cartagena. Het behoort van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Het oorspronkelijke fort werd in opdracht van 1630 en was vrij klein. De bouw begon in 1657 bovenop de 40 meter hoge San Lázaro heuvel. In 1762 werd kwam er een uitbreiding, waardoor de gehele heuvel met deze krachtige bastion werd bedekt.

TIP ♥ – het fort is een korte wandeling van Getsemaní, maar een taxi 6.000 COP

Een kanon kijkt uit op het Castillo de San Felipe de Barajas
Castillo de San Felipe de Barajas

#7 Drink een cocktail bij Plaza de la Santisima Trinidad

Het Plaza de la Santisima Trinidad staat nooit bij de bezienswaardigheden van Cartagena. En dat vinden wij eigenlijk onbegrijpelijk. Nog meer dan de ander pleinen hierboven is dit kleine pleintje een sfeervol plekje.

Het is ’s avonds helemaal gevuld met locals en andere reizigers. Zeker als het donker is en de lampen aan gaan en het kerkje is verlicht is dit een mooie plek.

Rondom het plein vind je restaurantjes en je kunt ook overal streetfood kopen. Daarnaast wordt er zo nu en dan live muziek gemaakt door straatartiesten of wordt er gedanst. Echt een aanrader!

TIP ♥ als je de straat uit loopt bij het pleintje vind je het Mama Waldy Hostel. Een leuk, maar best duur hotel. Wij sliepen iets verder in Hotel Andrea.

#8 Ga naar Plaza Santa Domingo

Dit kleurrijke plein ligt in het hart van de historische Walled City van Cartagena. Het is hier altijd lekker levendig en het is DE plek voor een drankje, avondje doorhalen of voor sightseeing in de stad.

Het wordt omringd door prachtig gerestaureerde Spaanse koloniale architectuur. Het Plaza Santo Domingo is eigenlijk vernoemd naar de beroemde kerk die aan rand ligt.

Ties: “De kerk van Santo Domingo is niet alleen de één van de mooiste kerken in Cartagena, maar sinds de oprichting in 1551 ook de oudste”.

Plaza Santa Domingo
Plaza Santa Domingo

#9 Bezoek de leukste plaza’s

Plaza Bolivar is het bekendste plein van de stad, maar zoals in elke oude koloniale stad, vind je hier nog veel meer pleintjes. Onze favoriet is Plaza de la Santisima Trinidad, maar daar hebben we hierboven al over verteld.

De andere pleintjes liggen vooral verspreid door het oude historische centrum en de wijk Getsemani. Het makkelijkste is om een of twee dagen door de stad te wandelen, dan kom je de pleintjes vanzelf tegen. Zo heel groot is Cartagena ook niet.

De bekendste pleinen zijn;

 • Plaza San Pedro Claver
 • La Aduana
 • Plaza Santo Domingo
 • Plaza de Los Coches
Cartagena
Kleurrijke straten

#10 Ga een dagje naar het strand

Cartagena ligt dicht bij het strand en het is ook erg makkelijk om een dagje naar het strand te gaan. In het historische centrum vind je veel touroperators die verschillende tours aanbieden naar omliggende stranden variërend van een dag tot meerdere dagen.

Het bekendste strand in de buurt is Playa Blanca op Isla Baru. Hier is het dan ook het drukst omdat er veel reizigers en locals komen, zeker in het weekend. Andere bekende plekken op en rond het strand zijn Casa en el Agua (leuk hostel), Isla Grande en Isla Mucura.

TIP ♥ – meer over de stranden vind je op ons blog Tips voor Cartagana

Isla Baru
Isla Baru
Playa Blanca Colombia
Playa Blanca

Leukste wijken om te overnachten

In Cartagena heb je ontzettend veel leuke hotels, hostels, guesthouses en zelf resorts. De keuze kan een beetje overweldigend zijn, zeker als je niet weet waar je het beste kunt verblijven. Wij hebben ons rot gezocht naar wat nu precies de leukste wijk is.

Om jullie die zoektocht te besparen hebben we de leukste wijken op een rij gezet.

Oude stad en San Diego

Het oude centrum (Old Town) en La Ciudad Vieja is het hart en de ziel van Cartagena en een van de populairste wijken om te overnachten. Hier vind je de kleurrijke straatjes, de lekkere streetfood en gezellige restaurants.

Het maakt niet zo veel uit waar in deze wijk je overnacht aangezien het allemaal op loopafstand van elkaar ligt.

Getsemani

Getsemani is de backpackers/reizigerswijk van Cartagena. Het is een artistieke wijk met ontzettend veel leuke pleintjes, hippe bars, leuke restaurants en heel veel vermaak ‘s avonds. Het staat bekend als de nieuwe ‘hot spot’ van Cartagena.

TIP ♥ – check hier ons overzicht van de beste accommodatie in Cartagena

Kosten in Cartagena

Colombia is geen duur land en dat maakt het reizen ook zo leuk hier. Voor weinig geld kan je een hoop zien. Hieronder een voorbeeld van onze kosten in Cartagena.

 • Overnachting in hostel  120.000 COP per nacht
 • Cartagena naar Isla Baru (1 uur)  5.000 COP p.p
 • Vliegveld naar Cartagena centrum  25.000 COP

Kosten voor eten en drinken

 • Een maaltijd in restaurant  10.000 tot 15.000 COP p.p
 • Ontbijt  10.000 COP p.p
 • Biertje op een terras  3.000 COP p.p
 • Corana op hetzelfde terras  8.000 COP p.p
 • Water in supermarkt  1.500 COP p.p
 • Cocktail aan het strand  15.000 COP p.p

TIP ♥ – meer weten? Wij hebben in ons blog ‘Wat kost 4 weken reizen in Colombia‘ alle kosten op een rij gezet.

Cartagena
Cartagena

Hoe kom je er?

Aangezien dit een van de belangrijkste steden in Colombia is, is het geen verrassing dat de stad goed bereikbaar is. Er zijn een aantal mogelijkheden om hier te komen.

Met het vliegtuig

Cartagena heeft een eigen vliegveld, wat deze stad erg goed bereikbaar maakt! Er gaan dagelijks vluchten tussen Bogota en Cartagena en ook vanuit Medellin kun je hier komen.

Een enkeltje vanuit Bogota kost je maar €30!

Met de bus

De busterminal ligt buiten de stad en je doet er vaak een uur over om in het centrum te komen. Een bus van Bogota naar Cartagena doet er zo’n 20 uur over en kost 130.000 COP. Vanuit Medellin betaal je zo’n 85.000 COP en doe je er 13 uur over.

Beste reistijd

Cartagena is een van de belangrijkste toeristische steden in Colombia. In het hoogseizoen gaan prijzen voor accommodatie, bezienswaardigheden en vervoer behoorlijk omhoog.

Het hoogseizoen zijn de maanden december tot januari. Ook Holy Week (in maart of april) en juni en juli zijn drukke maanden.

In de maanden mei tot en met juni en august tot november regent vaak, met name oktober en november.

Cartagena

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven