Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Backpacken in Mexico

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Mexico is al jaren een van de populairste backpackbestemmingen in Midden-Amerika. Hoewel het land lang te maken had met veiligheids-issues is de laatste jaren in rap tempo populair geworden onder zowel backpackers als vakantievierders. Wil jij ook backpacken in Mexico? Check dan deze 8 tips.

Backpacken in Mexico

Backpacken in Mexico is een onvergetelijk avontuur. Het is een van de meest veelzijdige landen in Midden-Amerika. Je vindt hier booming steden, prachtige stranden, oogstrelende natuur, een indrukwekkende Maya-cultuur en koloniale steden.

Er is zo veel te zien dat je waarschijnlijk nog een keer terug moet komen om je reis ‘af te maken’. Mexico is de laatste jaren ontzettend populair geworden onder backpackers. Zeker de regio Yucatan is een paradijs onder reizigers met mooie stranden en de toegenomen veiligheid.

Backpacken in Mexico

Zo word je welkom geheten in Mexico

#1 Het is veiliger dan je denkt

Het is geen geheim dat Mexico te maken heeft gehad met wat ‘veiligheidsissues‘. Maar hoe veilig is backpacken in Mexico precies? Daar is geen goed of fout antwoord op te geven. Er zijn backpackers die maanden door Mexico reizen en nooit iets meemaken en er zijn backpackers die in de eerste week beroofd worden.

Geen enkel land is 100% veilig, Nederland niet en dus ook Mexico niet. Toch is Mexico niet zo onveilig als men soms denkt. Je moet natuurlijk niet om 3:00 uur ‘s nachts dronken met je nieuwste iPhone gaan zwaaien in Mexico-Stad. Maar dat doe je in Asmterdam ook niet.

Mexico is niet onveilig zolang je je gezonde verstand gebruikt

Drugsbendes

Mexico wordt vaak in verband gebracht met drugsgerelateerde criminaliteit en geweld, maar houd er rekening mee dat deze problemen zich op specifieke gebieden concentreren en dat ze plaatsvinden in de criminele onderwereld. Er zijn weinig drugsbendes die zich richten op het toerisme.

Loop niet te koop met waardevolle spullen

Iets waar je wel op moet letten is berovingen. Niet dat dat elke dag voor komt, maar de kans is wat groter dan in bijv. Costa Rica. Vaak vertellen medewerkers van accommodatie wel of het wel of niet veilig is. Laat je telefoon en camera ‘s avonds in je accommodatie en neem alleen cash mee.

TIP ♥ – luister naar de tips en adviezen van locals

Zakkenrollers

Een andere ‘scam’ zijn de zakkenrollers in de metro en drukke gebieden van Mexico City, vooral in de drukke gebieden. Houd tassen en zakken dicht, draag indien mogelijk rugzakken aan de voorkant.

Mexico Stad

Mexico-Stad is een geweldige stad

#2 Leer een woordje Spaans

Als je gaat backpacken in Mexico is het aan te raden om een woordje Spaans te leren. Het is geen noodzaak. Ik sprak voordat ik in Zuid- en Midden-Amerika kwam geen woord Spaans en heb me alsnog prima kunnen redden, maar in sommige gevallen is een woordje Spaans wel handig.

Gelukkig spreken ze in Mexico, zeker in Yucatan, redelijk Engels. Toch is het zeker niet overal zo. Wij zijn in genoeg gebieden geweest waar mensen heel gebrekkig Engels spreken. Daarnaast vinden we dat ‘wij‘ als toerist best een beetje ons best mogen doen om ons verstaanbaar te maken in de taal die ze hier spreken.

De zinnen waar wij wat aan hadden waren:

 • Que tal?  Hoe gaat het?
 • Habla inglés?  Spreek je Engels?
 • Yo (no) entiendo Ik begrijp het (niet)
 • Cómo te llamas?  Wat is je naam?
 • Mucho gusto Leuk je te ontmoeten
 • Yo quiero un boleto… (un hotel, un taxi)?  Ik wil een ticket voor… (een hotel, taxi)
 • Donde esta la estación del bus?  Waar is het busstation?
 • A qué hora es el próximo autobús?  Hoe laat gaat de volgende bus?
 • Dónde está el baño?  Waar is de WC?
 • Dónde está el banco?  Waar is de bank?
 • Cuánto cuesta?  Wat kost het?
 • Cuánto cuesta un billete para … ?  Hoeveel kost een ticket naar…?
 • Dos cervezas 😉

Dit boekje heeft me vaak gered!

#3 Je kunt makkelijk naar Guatemala of Belize

Mexico is groot genoeg om je backpackreis te voltooien, maar als je tijdens je reis ook andere landen wil zien kun je vanuit Mexico vrij makkelijk naar Guatemala of Belize reizen. Iets wat veel backpackers ook doen. Wij hebben zelf de reis gemaakt van Yucatan naar Belize, wat ontzettend makkelijk is. 

Naar Belize

Je kunt van Mexico naar Belize of andersom. Wij reisden onder andere van Mexico naar Belize en dat was een fluitje van een cent. Veel mensen die backpacken in Mexico maken uiteindelijk ook de reis naar Belize om nog even te genieten van de heerlijke Caribische sfeer in dit minilandje.

Belize is een geweldig land. Het is van alle landen in Midden-Amerika het land dat ons het meest verraste, in positieve zin. De locals zijn ontzettend vriendelijk, het is er veilig en er is veel meer te zien dan alleen tropische stranden en eilanden.

TIP ♥ – wij hebben stap voor stap beschreven hoe je de grens oversteekt tussen Mexico en Belize. Check het blog hier

Naar Guatemala

Naast Belize (en Amerika) kun je vanuit Mexico ook naar Guatemala reizen. Wij reisden zelf van Nicaragua naar Guatemala om vervolgens door te reizen naar Belize, maar de oversteek is ontzettend makkelijk.

Guatemala is een geweldig land. Het is enorm in opkomst en je vindt hier nog het écht authentieke Midden-Amerika, iets wat je in Mexico helaas wel mist (vonden wij). Het land biedt alles wat je zoekt; gigantische vulkanen, mooie stranden, prachtige tempels en oogstrelend mooie natuur.

TIP ♥ – wij hebben stap voor stap beschreven hoe je de grens oversteekt tussen Mexico en Guatemala. Check het blog hier

Xunantunich in Belize

Het uitzicht over de Maya-ruïne Xunantunich

San Cristobal de las Casas

San Cristobal de las Casas

#4 Backpacken in Mexico hoeft niet duur te zijn

Wat backpacken in Mexico precies kost is moeilijk in te schatten aangezien iedereen anders reist. Wij zijn geen low-budget backpackers. Wij slapen wel in hostels, maar niet in dorms. Daarnaast reizen we soms met het vliegtuig als dat ons veel reistijd scheelt en comfort oplevert.

Er zijn echter ook backpackers die alles low-budget doen, liftend door het land reizen en hun eigen maaltijden koken. Dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten

TIP ♥ – wij reisde voor ongeveer €45 p.p. per dag door Mexico. Dat is excl. huurauto. Op onze pagina budget Mexico vind je hier mee info over.

De échte low-budget backpackers zullen voor minder kunnen rondreizen, maar praktijk wijst uit dat iedereen altijd iets meer uit geeft dan gepland. Plan je budget dus niet te krap als je gaat backpacken in Mexico.

Voorbeeld kosten

Kosten voor eten en drinken vallen nog wel mee. Waar je het meeste geld aan kwijt bent zijn tours en vervoer. Als we van tevoren hadden geweten hoe duur het reizen in Costa Rica is hadden we een auto gehuurd (daarover later meer) en ook de tours vonden we behoorlijk duur.

Een voorbeeld van kosten;

 • Privékamer in hostel tussen de US$15 en US$25;
 • Dorm in hostel tussen de US$10 en US$15;
 • Goed ontbijt US$5;
 • Taco bij foodstall op straat  US$1;
 • Duiken in Playa del Carmen  $65 per duik
 • Entree Chichen Itza  €10
 • Bus Cancun naar Mexico-Stad  €60 p.p
Sumidero Canyon

Mexico biedt veel meer dan ruïnes en tempels zoals de Sumidero Canyon in Chiapas

#5 Ga tussen december en april

Zoals overal in Midden-Amerika wordt het weer in Mexico bepaald door het regen- en droogseizoen. Natuurlijk is ook de hoogte van invloed op het weer. Hoe hoger je komt, hoe koeler het klimaat.

De maanden november/december tot en met april is de beste tijd voor het grootste deel van Mexico. Alleen voor Yucatan ligt deze net wat anders. Het regenseizoen in Mexico loopt van mei tot en met oktober.

De meeste backpackers komen naar Mexico in het droge seizoen (de zomer) dat loopt van eind december tot en met april.

Hoogseizoen December tot en met april

De maanden december tot en met april vormen het hoogseizoen in Mexico. Je hebt de beste kans op mooi weer. Daarnaast valt er minder regen. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen omhoog gaan en dat het wat drukker is. Piekmomenten zijn december en natuurlijk de feestdagen.

TIP ♥ – uitgebreidere informatie over de beste reistijd vind je op onze pagina beste reistijd Mexico

Beste reistijd Mexico

#6 Het vervoer is goed geregeld

Mexico is een gigantisch land en tijdens het backpacken kan het nog wel eens een uitdaging zijn om van A naar B te komen. Zeker als de afstanden zo gigantisch groot zijn. Gelukkig het vervoer wel goed geregeld. Of je nu met de bus reist of met een huurauto.

Met de bus

Bussen, en met name langeafstandsbussen, zijn dé manier om rond te reizen als je geen huurauto hebt. De laatste jaren is er enorm veel verbeterd aan de veiligheid van zowel de bussen als de buschauffeurs. Dat heeft z’n vruchten afgeworpen.  Er zijn in principe twee klassen van bussen.

 • Eerste klas (primera);
 • Tweede klas (segunda).

Ggezien de afstanden is de kans groot dat je vaak gebruikmaakt van de langeafstandbussen. De eersteklas bussen hebben gereserveerde zitplaatsen, videoschermen en airconditioning (die altijd zo koud mogelijk staat).

Tweedeklas bussen zijn bijna hetzelfde, maar bieden soms iets minder beenruimte. Het grootste verschil zit in het aantal haltes. Tweedeklasbussen stoppen op meer plaatsen, en doen er dus langer over.

Wij raden aan om eersteklas bussen te boeken. Het is sneller en comfortabeler en dat is op busreizen van soms wel 18 uur wel zo lekker.

TIP ♥ – een bekende website om bustickets te boeken is ADO

TIP ♥ – tijdens het hoogseizoen (december t/m april en Kerst), is het verstandig om een auto te reserveren voordat je aankomt. Check hiervoor RentalCars

Vervoer in Mexico

De bussen in Mexico

#7 Proef het heerlijke eten

Tijdens het backpacken in Mexico moet je het lokale eten zeker proberen. Mexicaans eten lijkt weinig op de gerechten die worden geserveerd in sommige ‘Mexicaanse’ restaurants of in Nederland.

Mexicaans eten bestaat hoofdzakelijk uit vlees, maïs, bonen en chilipepers. Deze drie dingen verschijnen in een bijna elk gerecht. Dat betekent ook dat veel gerechten behoorlijk pittig kunnen zijn. Zeker als je van nature geen ‘pittige’ eter bent. Probeer zeker deze gerechten;

#1 Chilaquiles

Dit populaire traditionele ontbijtgerecht bestaat uit licht gefrituurde maïstortilla’s met groene of rode salsa (rood is iets pittiger). Gebakken eieren en kip worden meestal bovenop toegevoegd, evenals kaas en room.

#2 Tacos al pastor

Dit is een van de meest populaire soorten taco’s. Om tacos al pastor te maken worden dunne reepjes varkensvlees aan het spit gesneden, op een maïstortilla geplaatst en geserveerd met uien, korianderblaadjes en ananas.

#3 Tostadas

Tortilla’s kun je natuurlijk ook gewoon bakken! Tostadas zijn eenvoudig, maar heerlijk. Ze worden gebakken in kokende olie tot ze knapperig en goudbruin worden. Populaire toppings zijn frijoles (bonen), kaas, gekookt vlees, zeevruchten en ceviche.

Yucatan in Mexico

Het ultieme reisgevoel!

Eten Mexico

Mexicaans eten is zoooo lekker!

#7 Vergeet deze highlights niet!

Mexico is een prachtig land, maar er is zo ontzettend veel te zien dat je wel een paar maanden nodig hebt om alles te kunnen zien. Daarnaast kan het een behoorlijke klus zijn om te bepalen wat je nu wel of niet moet zijn. Wij hebben de belangrijkste highlights op een rij gezet.

De Maya-cultuur

Veel bekende bezienswaardigheden hebben te maken met de Maya-cultuur. Zeker in Yucatan. Het is een must om deze oude ruïnes te bezoeken tijdens het backpacken in Mexico. Zet deze oude Maya-sites zeker op je lijstje.

[/vc_column_text]

Tulum

Tulum mag je in ieder geval niet overslaan, wat ons betreft. In Mexico is op meerdere plekken kennis op te doen over de geschiedenis van de Maya’s. Tulum is daarbinnen misschien wel één van de belangrijkste plekken. Er zijn dus talloze redenen aan te voeren om de ruïnes te bezoeken.

Chichen Itza

Ben je in Mexico en wil je nader kennis maken met de bijzondere Mayacultuur? Dan raden wij je aan Chichén Itza te bezoeken. Dit was een van de belangrijkste steden van de Maya’s en DE tempel om te bezoeken in Mexico.

Calakmul

In Mexico heb je veel oude Maya steden. De bekendste zijn Chichen Itza of die bij Tulum. Gek genoeg is Calakmul een stuk onbekender terwijl deze plek misschien nog wel mooier is. Deze oude stad ligt in een prachtige ervaring, midden in de jungle. Op deze pagina vertellen we je meer over Calakmul.

Coba

Enkele Maya tempels in Mexico mag je nog wel beklimmen. De El Castillo tempel is er hier één van. Je vindt deze tempel in een groot complex met bijzondere bouwwerken: Coba. Wil je een Maya tempel beklimmen? Dan moet je in dit complex zijn.

Palenque

In Mexico vind je vele bijzondere Maya vindplaatsen. Eén van de bekendste Maya ruïnes in het land is Palenque. Deze oude Mayastad heeft een prachtige ligging, namelijk middenin het regenwoud. Wat de stad zo bijzonder maakt, is het feit dat de grootste Maya-koning aller tijden hier hoogstwaarschijnlijk gewoond heeft. Een must-see als je in Mexico bent!

Yucatan

Het schiereiland Yucatan in het zuidoosten van Mexico is zowel een goed beginpunt als een prima eindpunt van een tocht door dit bijzondere land. Zeker ook omdat er op het gebied van toerisme van alles te beleven is. Dat betekent dus dat je hier zomaar nog enkele dagen kan verblijven en je prima kunt vermaken en ontspannen voor je aan je reis begint of voor je terugvliegt naar Nederland.

De stranden

Naast mooie Maya-sites heb je hier ook prachtige stranden. De een nog mooier dan de ander. De meeste van die tropische stranden vind je op het schiereiland Yucatan. Daar hebben we een complete mini-gids van gemaakt. In die gids vind je alle info over de mooiste stranden en de bete plekken om te bezoeken.

TIP ♥ – check alle mooie stranden in Yucatan

Meer lezen over Mexico?

4 comments

 1. Saskia

  Hoi ! Welk boekje is dat op de foto? Ben zelf ook op zoek naar een handig klein spaans boekje om mee te nemen 🙂

  1. Ties Lagraauw Post author

   Hi Saskia,

   de foto is uit de Lonely Planet voor Colombia, maar er zijn ook speciale taalboekjes van Lonely Planet (Phrasebook & Dictionary). Erg makkelijk en overal te koop!

   Happy travels,
   Ties

 2. Fardau de Vries

  Onwijs bedankt voor de waardevolle informatie! Wij denken aan drie weken in februari, voorkeur met eigen auto zodat je vrij bent. Heb je toevallig een voorbeeld route en wat adviseer je waar op te vliegen? Thanks en groetjes

  1. Ties Post author

   Hoi Fardau,

   mooi om te horen dat de informatie bevalt! Wij hebben onze route door Mexico (helaas) nog niet uitgeschreven. Dit staat op de planning, maar ik durf niet te zeggen wanneer we deze af hebben. Persoonlijk zou ik kiezen om op Cancun te vliegen. Persoonlijk vind ik Yucatan (check deze route) erg leuk en in drie weken is daar ook genoeg te doen.

   Als je meer richting het noorden wil kun je er nog voor kiezen om terug te vliegen via Mexico Stad, maar dit zal wel duurder zijn.

   Happy Travels,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU