Backpacken Nicaragua

Nicaragua is een van de leukste landen die wij hebben bezocht in Midden-Amerika. Samen met omliggende landen als Honduras, El Salvador en Guatemala is het nog een authentiek land en is het toerisme nog niet storend. Backpacken in Nicaragua is dan ook steeds populairder en daarom delen wij graag onze tips en ervaringen.

Backpacken in Nicaragua

Nicaragua heeft ons in alles positief verrast. Het land staat niet bekend vanwege de indrukwekkende natuur zoals buurland Costa Rica, maar vergis je niet. De natuur hier is indrukwekkend. Je vindt er heel veel vulkanen, mooie stranden en tropische eilanden.

Dit in combinatie met de prachtige koloniale steden maakte het voor ons een van de mooiste landen in Midden-Amerika.

Daar komt nog eens bij dat het backpacken in Nicaragua ontzettend leuk is. Het land is niet heel groot waardoor je veel kunt zien in relatief korte tijd. Je reist met de lokale chickenbus van A naar B waar je van alles mee maakt.

De locals vinden het prachtig om te zien dat hun land in opkomst is bij backpackers en ontvangen je met open armen.

TIP ♥ – check in ons blog onze eerste ervaringen in het land

Ometepe

Uitzicht op Ometepe

Wat kost backpacken

Dat is een beetje afhankelijk van je eigen reisstijl. De echte low-budget backpackers kunnen hier voor €20 per dag redelijk rondreizen, maar dan moet je ook wel wat dingen laten zoals betaalde tours. Daarnaast moet je dan altijd in dorms slapen. Iets waar je van moet houden 🙂

TIP ♥ – wij reisde in 2018 voor $35 p.p. per dag door Nicaragua.

Luxe backpackers

Ik moet er wel bij zeggen dat wij geen low-budget backpackers zijn. Wij slapen nooit op dorms, maar altijd in privekamers in hostels. Dat scheelt al aanzienlijk in de kosten voor backpacken. We hebben in Nicaragua wel alles met de lokale bus gedaan. Ten eerste omdat het super goedkoop is, maar ook omdat het heel erg leuk is.

De kosten voor eten en drinken liggen ook niet zo hoog. Voor een paar euro scoor je al een goede maaltijd. Het meeste geld ben je kwijt aan tours of activiteiten. Het Volcano boarden in Leon kost bijvoorbeeld US$30 p.p. en een scooter huren op Ometepe (aanrader) zo’n US$20 per dag

TIP ♥ – meer weten over wat wij precies uitgaven? Check het in ons blog ‘Wat kost reizen in Nicaragua’.

Hoe reis je rond

Rondreizen kan op allerlei manieren, maar de leukste manier is de chickenbus! Je herkent ze vrij makkelijk want het zijn vooral oude (gele) Amerikaanse schoolbussen. Het is een hele ervaring om met deze bussen te reizen. De bussen rijden ongeveer elke 30 minuten naar alle uithoeken van het land. Vaak kost het niet meer dan US$1 om van A naar B te komen.

Wij hebben in tijdens het backpacken in Nicaragua bijna alle routes met de chickenbus afgelegd

Hoe werkt het?

Bushaltes zijn er niet, de meeste bussen vertrekken van de lokale markt. Alleen Estelí (Somoto Canyon) en Managua hebben iets dat op een terminal lijkt. De bussen vertrekken meestal rond 4:00/5:00 uur en rijden door tot het donker wordt. Hou er rekening mee dat het ontzettend druk wordt in de bus en dat ze erg langzaam zijn (over 50 kilometer deden wij 2,5 uur!).

De bestemming van de bus staat aangegeven op de voorruit en anders schreeuwt de ‘helper‘ (ayudante) van de bus wat de bestemming is. Je stapt in de bus en vervolges komt de helper het geld ophalen.

Andere opties

Er zijn natuurlijk ook andere opties. Zo rijden tussen de bekendste plekken ook minivans, vaak gerund door de hostels. Deze zijn een stuk sneller, maar ook veel duurder. Wel handig als je bijv. naar het vliegveld, moet. Er rijden ook taxi’s, zeker in de steden zelf is dit makkelijk.

Een brommer huren kan ook. Wij hebben in Ometepe voor 3 dagen een schakelbrommer gehuurd omdat hier bijna geen bussen rijden. Wij waren hier voor omgerekend ongeveer US$20 per dag voor kwijt.

TIP ♥ – op de pagina vervoer Nicaragua lees je alles over het vervoer

Vervoer Nicaragua
Ometepe

Onze brommer op Ometepe

Is het veilig

Toen wij in Nicaragua waren hebben we ons geen moment onveilig gevoeld. Zelfs in Managua (de hoofdstad) niet, wat nou niet echt een gezellige stad is. Veiligheid is wel een relatief begrip. Wat voor ons veilig kan aanvoelen kan voor jou een totaal andere ervaring oproepen.

Nicaragua is echter een van de veiligste landen in Midden-Amerika. Er zijn hier weinig bendes actief zoals in landen als Honduras of El Salvador wat meer het geval is. De locals in Nicaragua zijn ontzettend gastvrij en zelfs ’s avonds hebben we nooit problemen ondervonden.

Het is natuurlijk niet aan te raden om met je nieuwste iPhone om 3:00 uur ’s nachts in dronken toestand over straat te lopen. Maar dat in Den Haag ook niet verstandig zijn. Diefstal komt voor, maar gewapenden overvallen zelden.

LET OP – helaas is de situatie in Nicaragua de laatste maanden wat onveiliger geworden door demonstraties tegen de huidige president Daniel Ortega. Dit waren gewelddadige demonstraties waar veel doden zijn gevallen (locals). Het is de laatste weken gelukkig weer rustigers, maar check het reisadvies van de Rijksoverheid

Combineren met andere landen

Een van de grote voordelen van backpacken in Nicaragua is dat je het goed kunt combineren met omliggende landen. Het grenst aan Costa Rica in het zuiden en Honduras in het noorden, terwijl je ook vrij makkelijk naar El Salvador kunt reizen.

Wij reisde zelf vanuit Costa Rica naar Nicaragua door vrij makkelijk de grens over te steken. De meeste reizigers reizen van Costa Rica naar Nicaragua of andersom. De route van en naar Honduras is iets minder populair omdat Honduras wat minder wordt bezocht.

Van en naar Costa Rica

Je kunt van Nicaragua naar Costa Rica reizen en andersom. San Juan del Sur in Nicaragua is de plek waar de meeste backpackers de grens oversteken. Wij zijn van Monteverde Cloud Forest in Costa Rica naar San Juan del Sur gereisd. Dit hebben we met Caribe Shuttle gedaan die deze route helemaal aflegt. Je kunt ook met de lokale bus wat wat langer duurt.

De grensovergang is super makkelijk. Je moet de bus uit, je stempels regelen bij de douane en je kunt de bus weer in. Wij hebben onze ervaring met de grensovergang in Costa Rica stap voor stap beschreven;

Backpacken Costa Rica

De grensovergang

San Juan del Sur

San Juan del Sur

Granada in Nicaragua

Wat is de beste reistijd

Als je gaat backpacken in Nicaragua wil je natuurlijk mooi weer. Nicaragua kun je in principe het hele jaar door bezoeken, maar je hebt wel twee seizoenen; het droge seizoen, dat ook wel ‘verano‘ wordt genoemd, van december tot en met april en het regenseizoen, ook wel ‘invierno‘ genoemd, dat loopt van mei tot en met november.

Het droge seizoen is de beste reistijd voor Nicaragua. Dit zijn de maanden december tot en met april.

Hoogseizoen

De maanden december tot en met april vormen niet alleen de beste reistijd, het is ook het hoogseizoen waardoor het vrij druk is. Het hoogseizoen zorgt er ook voor dat prijzen voor accommodatie en tours omhoog gaat.

Piekmomenten zijn december en feestdagen. Hou hier rekening mee tijdens het backpacken in Nicaragua.

Hou ook rekening met Semana Santa (Goede Week). Dit is een feestweek met vieringen van tradities, muziek, cultuur, theater en religie. Dat si erg gezellig, maar het hele land is in rep en roer.

Heel Midden-Amerika lijkt vrij te zijn en het is gigantisch druk op wegen en accommodatie. Semana Santa is in april, maar dit veranderd elk jaar. Google het even voor de zekerheid.

Beste reistijd Nicaragua
Ometepe

Ometepe

Moet je Spaans spreken

Als je gaat backpacken in Nicaragua is het aan te raden om een woordje Spaans te leren. Het is geen noodzaak. Ik had, voordat ik in Zuid- en Midden-Amerika kwam een paar basiszinnen Spaans geleerd, en heb me redelijk kunnen redden, maar in sommige gevallen is een woordje Spaans wel handig.

In Nicaragua spreken de jongeren vaak wel Engels, maar de ouderen spreken het zelden. Je zult ongetwijfeld een keer in de situatie komen dat er niemand Engels spreekt. Daarnaast vinden we het ook niet meer dan logisch dat je wat woordjes leert als blijk van interesse.

De zinnen waar wij wat aan hadden waren:

 • Que tal?  Hoe gaat het?
 • Habla inglés?  Spreek je Engels?
 • Yo (no) entiendo  Ik begrijp het (niet)
 • Cómo te llamas?  Wat is je naam?
 • Mucho gusto  Leuk je te ontmoeten
 • Yo quiero un boleto… (un hotel, un taxi)?  Ik wil een ticket voor… (een hotel, taxi)
 • Donde esta la estación del bus?  Waar is het busstation?
 • A qué hora es el próximo autobús?  Hoe laat gaat de volgende bus?
 • Dónde está el baño?  Waar is de WC?
 • Dónde está el banco?  Waar is de bank?
 • Cuánto cuesta?  Wat kost het?
 • Cuánto cuesta un billete para … ? ➜ Hoeveel kost een ticket naar…?
 • Dos cervezas ?

Welke plekken moet je zien

Het voordeel van backpacken in Nicaragua is dat het land niet heel groot is. Dat betekent dat je nooit urenlang in de bus hoeft te zitten naar je volgende bestemming. De langste rit die wij hebben gehad was 5 uur.

De meeste backpacker gaan naar de bekendste plekken van het land en daar is niks mis mee. Deze plekken zijn namelijk niet voor niets zo bekend. Wij hebben een lijstje gemaakt met de plekken die je volgens ons zou ‘moeten’ bezoeken.

TIP ♥ – check onze route door Nicaragua

#1 Granada

In Nicaragua vind je diverse prachtige steden, die de moeite waard zijn om te bezoeken als je in het land bent. Eén van de mooiste koloniale steden in het land, is de stad Granada. De meeste backpackers die door Nicaragua reizen, kiezen ervoor ook deze stad te bezoeken.

Het is een oude koloniale stad met veel gekleurde huizen, prachtige architectuur en smalle, sfeervolle straatjes. Granada is een van de leukste steden die wij in Midden-Amerika hebben bezocht. De sfeer is vergelijkbaar met Antigua in Guatemala.

Granada

Granada

#2 Ometepe

Bijna iedereen die door Nicaragua reist, komt uiteindelijk op Ometepe, of Isla de Ometepe, zoals het ook wel wordt genoemd. Ometepe was een van onze favoriete plekken in Nicaragua en het is voor veel reizigers zo’n typische plek waar je een of twee dagen plant, maar uiteindelijk een week blijft.

Door het schitterende landschap en de relaxte sfeer is het een favoriet bij veel reizigers.

Op het eiland Ometepe vind je twee grote vulkanen; Volcan Concepcion (1.600 meter) en Volcan Maderas(1.300 meter). De meest populaire is Volcan Concepcion. Voordat je nu gelijk de vulkaan op wil rennen; hou er rekening mee dat dit geen makkelijke wandeling is!

Ometepe

#3 Leon

Leon is geen grote stad, maar er hangt een goede vibe, met name door de vele toeristen. De stad is een verzameling van oude kerken, bijzondere kunstcollecties, gezellige oude straatjes, leuke cafe’s en restaurants, een goed nachtleven en veel leuke activiteiten buiten de stad.

Van veel mensen hoorde we dat Leon ook wel het kleinere Granada wordt genoemd. Die vergelijking vonden wij niet helemaal terecht. Ten eerste is Leon qua stad een stuk groter dan Granada en ten tweede vonden wij de stad Granada mooier

TIP ♥ – je kunt hier ook vulkaan boarden!

Leon

Leon

#4 de Corn Islands

Als je tijdens het backpacken in Nicaragua een paradijselijk stukje wil zien, bezoekt de Corn Islands. Deze eilanden, ook wel Islas de Maíz genoemd in het Spaans, bestaan uit twee eilanden. Je kunt Big Corn Island (het grote eiland) en Little Corn Island (het kleine eiland) bezoeken.

Beide eilanden zijn absoluut de moeite waard met hagelwitte stranden, kristal helder water, kleine straatjes en de vriendelijke locals. Het zijn dé strandbestemming van het land. Deze indrukwekkende eilanden bieden witte stranden omringd met palmbomen, helder water en een Caribische sfeer.

Dit is zo’n plek waar je een paar dagen plant en uiteindelijk een week blijft.

Corn Island

#5 San Juan del Sur

San Juan, zoals het vaak wordt genoemd, is niet zo heel groot. Voor veel reizigers is dit de eerste kennismaking met Nicaragua aangezien ze vanuit Costa Rica hier de grens oversteken. Wij kwamen vanuit Costa Rica naar San Juan en we merkte meteen het verschil. San Juan del Sur is rustig, de sfeer is hier heerlijk, het weer is goed en de cocktails betaalbaar ?

San Juan del Sur staat bekend als party-stad, maar wij vonden dit heel erg meevallen. Alles gaat rond 22:00 uur dicht (behalve het Sunday Funday feest). Het leven draait hier vooral om surfen en het strand.

San Juan del Sur

San Juan del Sur

#6 Somoto Canyon

De Somoto Canyon is pas ontdekt in 2004 en behoort daarmee tot de nieuwste bezienswaardigheden van Nicaragua. Weinig mensen die backpacken in Nicaragua bezoeken deze plek. De canyon ligt in een indrukwekkend natuurgebied tegen de grens van Honduras.

De canyon ligt in een prachtige omgeving omringd door bossen en bergen en het is DE plek voor avonturiers in Nicaragua. Het is een wonder dat er nog maar zo weinig mensen komen, maar tegelijkertijd ook een zegen aangezien de kans groot is dat je met een handje vol toeristen bent.

Somoto Canyon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven