Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Visum voor Mexico

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 7

Bijgewerkt op 9 april, 2021

Als je naar Mexico gaat is het handig om te checken of je een visum nodig hebt. Gelukkig ben je dan snel klaar want je hebt geen visum nodig om het land in te komen. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig paspoort mogen zonder visum 180 dagen in het land reizen. Op deze pagina delen we onze tips over het visum voor Mexico.

Het visum voor Mexico

Zoals gezegd heb je GEEN visum nodig om Mexico te bezoeken. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum (stempel) dat 180 dagen geldig is. In Mexico noemen ze dat ook wel Forma Migratoria Multiple (FFM). Deze moet je goed bewaren want als je het land uit gaat moet je deze kunnen overhandigen.

30, 60 of 180 dagen

Het gekke is, is dat er bij aankomst ook wel eens een toeristenvisum van 30 of 60 dagen wordt gegeven. Normaal gesproken zou je een 180 toeristenvisum moeten krijgen, maar als dit niet het geval is en je wil graag de 180 toeristenvisum, geef dit dan aan bij de douane. Ze kunnen misschien wat extra vragen stellen, maar het kan.

TIP ♥ – als je via Amerika vliegt let er dan op dat je je ESTA aanvraagt voor Amerika!

Moet je iets regelen?

Nee. Je hoeft geen dingen van tevoren te regelen om in aanmerking te komen voor het visum voor Mexico. Je moet echter wel een aantal (simpele) dingen op orde hebben. Dat zijn;

 • een geldig paspoort;
 • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket);

Vlieg je via Amerika? Dan moet je een ESTA aanvragen voor je overstap in de V.S.

Visum voor MexicoHet visum is niet meer dan een stempel

Langer blijven dan 180 dagen

Het kan zijn dat je langer dan 180 in Mexico wil blijven. Dat is helaas niet mogelijk. Met je visum voor Mexico, of je Forma Migratoria Multiple, mag je maximaal 180 dagen in het land blijven. Mocht je bij aankomst een 30 of 60 dagen toeristenvisum hebben gekregen kun je deze nog verlengen naar 180 dagen, maar na 180 moet je het land verlaten.

Weet je dat je langer dan 180 dagen blijft, of ga je studeren/werken? Vraag dan het juiste visum aan.

Visa run

Een manier om toch langer dan 180 dagen te blijven is een visa run. Dit houdt in dat je het land verlaat voor een paar dagen en daarna terug komt. De meest logische optie is Belize (7 uur met de bus vanuit Cancun) of Amerika (grensovergang Tijuana), maar je kunt ook een paar dagen op een eiland in de buurt verblijven. Zolang het maar geen Mexico is 🙂

Als je dan terug komt krijg je weer opnieuw een visum voor Mexico.Het is niet de goedkoopste optie, maar het is wel mogelijk.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat je 300 peso Exit Tax betaald als je Mexico verlaat. Soms zit dat in je vliegticket, soms ook niet

Grensovergangen

Als je niet alleen naar Mexico reist, maar bijvoorbeeld een langere reis door Midden-Amerika maakt kan het voorkomen dat je ergens de grens over moet. Dat heeft gevolgen voor je visum voor Mexico. Als je geen zin hebt om het vliegtuig te pakken zijn er drie opties waar je met de bus heen kan. Amerika, Belize en Guatemala.

Grensovergang Belize via Chetumal

De meest logische manier om met de bus de grens over te steken tussen Mexico en Belize is via Chetumal in Yucatan. Dit is ook meteen de snelste manier aangezien je binnen een uur de grens over bent

Neem een ​​lokale bus vanuit Chetumal naar een van de steden net over de grens in Belize. De drie populairste opties zijn Corozal (1 uur), Orange Walk (2 uur) of Belize City (5-6 uur). Het busstation in Chetumal (Nuevo Mercado) is redelijk chaotisch dus het is verstandig om na te vragen welke bussen waarheen gaan.

TIP ♥ – de ADO bussen zijn bekende  bussen die deze route(s) rijden. Deze bussen rijden dagelijks tussen Cancun en Belize City.

De grens over

Na 40 minuten tot een uur bereik je de grens en moet je bij het immigratiekantoor de gebruikelijke controles door. Er zijn genoeg locals en medewerkers van de busmaatschappijen die je hier doorheen helpen. Zorg dat je cash bij je hebt want vaak moet je een exit fee betalen

Daarna ga je weer terug de bus in voor de immigratiecontroles in Belize. Daarna rijdt de bus verder naar Corozal, Orange Walk of Belize City.

Kosten

Kosten voor deze reis met de lokale bus is slechts een euro. Als je wat meer zekerheid wil reis dan met de ADO bussen (zie link hierboven). Er rijden ook minivans en in Chetumal zijn overal touroperators die ritten naar Belize aanbieden. Reken op zo’n $10 tot $30 afhankelijk van de plek waar je hen reist en de organisatie.

Xunantunich Xunantunich in Belize

Grensovergang Guatemala via San Cristobal de las Casas

Er zijn twee manieren om van Mexico naar Guatemala te reizen. Met het openbaar vervoer of met een touroperator/minivan (het is niet echt een tour). De makkelijkste en snelste manier is via een touroperator. We bespreken hier alleen de optie om vanaf San Cristobal de las Casas naar Guatemala te gaan aangezien de meeste reizigers dat doen.

Met de lokale bus

Neem vanaf San Cristobal de bus naar het grensplaatsje Ciudad Cuauhtemoc ($7 – 3,5 uur) ). Daar moet je naar de immigration en een uitreisstempel halen voor Mexico. Als je dat gedaan hebt stap je in een collectivo naar de grens met Guatemala ($1). Ook daar moet je langs de immigratie om je stempel voor Guatemala te krijgen.

TIP ♥ – wees gerust, dit klinkt allemaal moeilijker dan het is. Overal zijn mensen om je te helpen.

Als je de immigratie in Guatemala hebt afgerond sta je in La Mesilla in Guatemala. Dit is een typisch grensstadje met veel accommodatie, ATM’s en eten en drinken. Vanaf daar neem je de bekende chickenbussen naar je eindbestemming zoals Quetzaltenango, Lake Atitlan of Antigua. Alles bij elkaar kost dit nog geen $10 p.p.

Met een touroperator

In San Cristobal in Mexico vind je ontelbaar veel touroperators die allemaal tickets verkopen om naar Guatemala te komen. Mocht je ze niet kunnen vinden kun je het even navragen bij je accommodatie. Een bekende operator die de rit van San Cristobal naar Panajachel (Guatemala) aanbiedt is Chincultik.

Deze georganiseerde tour kost je ongeveer $20 p.p. en duurt de hele dag. Vaak helpt een touroperator ook met het regelen van een visum voor Mexico.

TIP ♥ – neem cash mee want je moet voor zowel Mexico als Guatemala exit fee en entry fee betalen. Dit zit vaak al in je vliegticket, maar hier hebben ze maling aan 🙂

Meer lezen over Mexico?

7 comments

 1. Thessa

  Hey Sjoerd,

  Wij moeten inderdaad even het lang uit en dan weer terug naar Mexico. Maar hoelang moet je in Belize blijven? Kun je al dezelfde dag terug of moet je een paar nachtjes blijven? Ik kan deze info nergens vinden, hopelijk kun jij me helpen. Bedankt!

 2. Raoul

  Hey Ties,

  ik zit een beetje met hetzelfde ‘punt’. Ik wil namelijk voor onbepaalde tijd gaan backpacken in Midden-Amerika. Ik wil beginnen in Cancun en dan alle landen in Midden-Amerika bezoeken met als eindbestemming Panama. Moet ik dus bij aankomst van elk land laten zien dat ik het desbetreffende land ook weer ga verlaten? Of is een bewijs dat ik terugvlieg naar Amsterdam vanuit Panama voldoende? (in dat geval moet ik dus wel een terugvlucht boeken)

  Een goedkope busticket boeken als bewijs is zeker een optie. Maar hoe kom ik bijvoorbeeld aan een busticket van Guatemala naar El Salvador terwijl ik nog in Belize zit. Ik heb online niets kunnen vinden of ik een busticket online kan bestellen. Wél heb ik gelezen dat veel mensen een ‘nep’ ticket maken als exit bewijs, verder heb ik hier geen ervaring mee dus weet ook niet wat de gevolgen zijn als de douane erachter komt dat het bewijs nep is..

  Hopelijk kun je mijn vraag beantwoorden, alvast heel erg bedankt.

  gr. Raoul

  1. Sjoerd

   Hi Raoul,

   ik begrijp je vragen maar we kunnen hier helaas niet teveel in adviseren. De regels zijn dat je een uitreisbewijs nodig hebt. Dat het in de praktijk niet handig is klopt en ik snap je probleem.
   Echter zijn het wel de officiële regels. Op het moment dat je een manier zoekt om deze regels te ontwijken is dat op eigen risico.

   Ik hoop dat je er uit komt en wens je alvast heel veel reisplezier.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 3. Kiki

  Hi Ties, wij vliegen in november naar cancun, We willen 4 weken rondtrekken door Mexico, Belize en guatemala. Het idee is om Mexico naar Guatemala en dan via de kusstrook terug naar Cancun te reizen door Belize. Hoe zit het met de grensovergangen?

  1. Sjoerd

   Hi Kiki,

   dank voor je reactie.
   Ik begrijp alleen de vraag niet zo goed? kan je hem misschien nader toelichten?

   Happy Travels,
   Sjoerd

 4. Marie

  Als je begint in Mexico, maar weer terug wilt naar NL via Guatamala …hoe zit het dan met het gratis 90 dagen visum wat je in Mexico kan krijgen op vertoon van een retourticket? Kan je dit dan nog wel krijgen?

  1. Ties Post author

   Hoi Marie,

   als je een retourticket hebt naar Mexico zullen ze er in Mexico niet moeilijk over doen omdat je bewijs hebt dat je het land weer verlaat. Als je naar Guatemala gaat zul je ook een uitreisticket moeten hebben. Je moet kunnen bewijzen dat je het land verlaat. Dat is overigens voor bijna ieder land in Midden-Amerika zo. De praktijk wijst echter uit dat het zelden tot nooit wordt gevraagd. Het zijn ook vaak niet de douanebeamte die het vragen, maar de luchtvaartmaatschappijen omdat zij je mee terug moeten nemen als jij je documenten niet op orde hebt.

   Officieel moet je dus voor elk land dat je bezoekt een bewijs hebben dat je het land weer verlaat. Dat kan een vliegtickets, bootticket of busticket zijn. Je kunt bijv. een goedkoop busticket kopen als bewijs dat je het land verlaat. Nogmaals, het wordt niet altijd gevraagd, maar ik moet het je wel melden omdat het ‘officieel’ verplicht is.

   Groeten,
   Ties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU