Visum voor Mexico

Als je naar Mexico gaat is het handig om te checken of je een visum nodig hebt. Gelukkig ben je dan snel klaar want je hebt geen visum nodig om het land in te komen. Alle Nederlanders en Belgen met een geldig paspoort mogen zonder visum 180 dagen in het land reizen. Op deze pagina delen we onze tips over het visum voor Mexico.

Het visum voor Mexico

Zoals gezegd heb je GEEN visum nodig om Mexico te bezoeken. Bij aankomst krijg je een toeristenvisum (stempel) dat 180 dagen geldig is. In Mexico noemen ze dat ook wel Forma Migratoria Multiple (FFM). Deze moet je goed bewaren want als je het land uit gaat moet je deze kunnen overhandigen.

30, 60 of 180 dagen

Het gekke is, is dat er bij aankomst vaker een toeristenvisum van 30 of 60 dagen wordt gegeven. Als je een 180 toeristenvisa wilt, zul je daar specifiek naar moeten vragen, maar de kans is klein dat je deze daadwerkelijk krijgt. Check daarom altijd op je visum hoeveel dagen er gestempeld worden.

TIP ♥ – als je via Amerika vliegt let er dan op dat je je ESTA aanvraagt voor Amerika!

Moet je iets regelen?

Nee. Je hoeft geen dingen van tevoren te regelen om in aanmerking te komen voor het visum voor Mexico. Je moet echter wel een aantal (simpele) dingen op orde hebben. Dat zijn;

 • een geldig paspoort;
 • een retour- of doorreisticket (vlieg- of busticket);
Visum voor Mexico
De stempel die je krijgt in je paspoort

Langer blijven dan 30, 60 of 180 dagen

Aangezien de meeste reizigers 30 dagen toegekend krijgen, komt het nog wel eens voor dat je het aantal dagen wilt verlengen. In totaal mag je als toerist 180 in Mexico blijven. Mocht je bij aankomst een 30 of 60 dagen toeristenvisum hebben gekregen kun je deze nog verlengen naar 180 dagen, maar na 180 moet je het land verlaten.

Weet je dat je langer dan 180 dagen blijft, of ga je studeren/werken? Vraag dan het juiste visum aan bij de ambassade.

Visum verlengen

Je kunt het visum voor Mexico op verschillende manieren verlengen. De beste optie is naar een immigratiekantoor (INM Office) te gaan in een van de grotere steden. Hier geef je aan dat je langer dan 30 dagen wilt blijven. Je dient een geldig paspoort en de ingevulde toeristenkaart (die je bij aankomst krijgt) bij je te hebben. Je moet ook bewijzen dat je je verblijf kunt financieren.

Uiteraard moet je ook betalen voor het verlengen. Op het immigratiekantoor doorloop je deze stappen:

 • Vul een aanvraagformulier in op kantoor;
 • Bezoek de dichtstbijzijnde bank om te betalen voor de verlenging van de toeristenkaart;
 • Ga terug naar het immigratiekantoor en laat een betalingsbewijs zien;
 • Laat de toeristenkaart verlengen door een immigratiebeambte (belangrijk!).

Visa run

Een andere manier om langer dan 180 dagen te blijven is een visa run. Dit houdt in dat je het land verlaat voor een paar dagen en daarna terug komt. De meest logische optie is Belize (7 uur met de bus vanuit Cancun) of Amerika (grensovergang Tijuana), maar je kunt ook een paar dagen op een eiland in de buurt verblijven. Zolang het maar geen Mexico is 🙂

Als je dan terug komt krijg je weer opnieuw een visum voor Mexico.Het is niet de goedkoopste optie, maar het is wel mogelijk.

TIP ♥ – hou er rekening mee dat je 300 peso Exit Tax betaald als je Mexico verlaat. Soms zit dat in je vliegticket, soms ook niet

Grensovergangen

Als je niet alleen naar Mexico reist, maar bijvoorbeeld een langere reis door Midden-Amerika maakt kan het voorkomen dat je ergens de grens over moet. Dat heeft gevolgen voor je visum voor Mexico. Als je geen zin hebt om het vliegtuig te pakken zijn er drie opties waar je met de bus heen kan. Amerika, Belize en Guatemala.

Grensovergang Belize via Chetumal

De meest logische manier om met de bus de grens over te steken tussen Mexico en Belize is via Chetumal in Yucatan. Dit is ook meteen de snelste manier aangezien je binnen een uur de grens over bent

Neem een ​​lokale bus vanuit Chetumal naar een van de steden net over de grens in Belize. De drie populairste opties zijn Corozal (1 uur), Orange Walk (2 uur) of Belize City (5-6 uur). Het busstation in Chetumal (Nuevo Mercado) is redelijk chaotisch dus het is verstandig om na te vragen welke bussen waarheen gaan.

TIP ♥ – de ADO bussen zijn bekende  bussen die deze route(s) rijden. Deze bussen rijden dagelijks tussen Cancun en Belize City.

De grens over

Na 40 minuten tot een uur bereik je de grens en moet je bij het immigratiekantoor de gebruikelijke controles door. Er zijn genoeg locals en medewerkers van de busmaatschappijen die je hier doorheen helpen. Zorg dat je cash bij je hebt want vaak moet je een exit fee betalen

Daarna ga je weer terug de bus in voor de immigratiecontroles in Belize. Daarna rijdt de bus verder naar Corozal, Orange Walk of Belize City.

Kosten

Kosten voor deze reis met de lokale bus is slechts een euro. Als je wat meer zekerheid wil reis dan met de ADO bussen (zie link hierboven). Er rijden ook minivans en in Chetumal zijn overal touroperators die ritten naar Belize aanbieden. Reken op zo’n $10 tot $30 afhankelijk van de plek waar je hen reist en de organisatie.

Xunantunich Xunantunich in Belize

Grensovergang Guatemala via San Cristobal de las Casas

Er zijn twee manieren om van Mexico naar Guatemala te reizen. Met het openbaar vervoer of met een touroperator/minivan (het is niet echt een tour). De makkelijkste en snelste manier is via een touroperator. We bespreken hier alleen de optie om vanaf San Cristobal de las Casas naar Guatemala te gaan aangezien de meeste reizigers dat doen.

Met de lokale bus

Neem vanaf San Cristobal de bus naar het grensplaatsje Ciudad Cuauhtemoc ($7 – 3,5 uur) ). Daar moet je naar de immigration en een uitreisstempel halen voor Mexico. Als je dat gedaan hebt stap je in een collectivo naar de grens met Guatemala ($1). Ook daar moet je langs de immigratie om je stempel voor Guatemala te krijgen.

TIP ♥ – wees gerust, dit klinkt allemaal moeilijker dan het is. Overal zijn mensen om je te helpen.

Als je de immigratie in Guatemala hebt afgerond sta je in La Mesilla in Guatemala. Dit is een typisch grensstadje met veel accommodatie, ATM’s en eten en drinken. Vanaf daar neem je de bekende chickenbussen naar je eindbestemming zoals Quetzaltenango, Lake Atitlan of Antigua. Alles bij elkaar kost dit nog geen $10 p.p.

Met een touroperator

In San Cristobal in Mexico vind je ontelbaar veel touroperators die allemaal tickets verkopen om naar Guatemala te komen. Mocht je ze niet kunnen vinden kun je het even navragen bij je accommodatie. Een bekende operator die de rit van San Cristobal naar Panajachel (Guatemala) aanbiedt is Chincultik.

Deze georganiseerde tour kost je ongeveer $20 p.p. en duurt de hele dag. Vaak helpt een touroperator ook met het regelen van een visum voor Mexico.

TIP ♥ – neem cash mee want je moet voor zowel Mexico als Guatemala exit fee en entry fee betalen. Dit zit vaak al in je vliegticket, maar hier hebben ze maling aan 🙂

16 gedachten over “Visum voor Mexico”

 1. Hallo,
  Bedankt voor alle informatie die je stuurt. Ik zou graag vanaf San Christobal naar Flores (Guatamala) reizen. Weet jij of dit ook mogelijk is? Ik kan er weinig informatie over vinden.

  Verder: heb je de keuze als je aankomt met het vliegtuig tussen een visum van 30 of 60 dagen? Ik heb een heen- en terugvlucht waar ~45 dagen tussen zit. Dus het zou fijn zijn dat ik niet tussendoor hoef te verlengen.

  Alvast bedankt voor je reactie.

 2. Hoi Ties, we gaan in eind oktober naar Mexico/Guatemala. We starten in CDMX en vliegen van daaruit naar Guatemala City. Vanuit Guatemala willen we per bus weer de grens naar Mexico oversteken. Je beschrijft de route / grensoversteek vanuit San Cristobal de las Casas. Maar ik neem aan dat we ook goed per bus vanuit de grensplaats Ciudad Cuauhtemoc naar San Cristobal kunnen. Het is dan toch ook mogelijk om via een operator als Chincultik dat te regelen? Weet jij of een andere reiziger die dit leest misschien? Ik hoor het graag.

  1. Hi Janneke,

   ik weet niet of ik je vraag goed begrijp. Jullie reizen van Guatemala naar Mexico als ik het goed begrijp? Ciudad Cuauhtemoc ligt in Mexico, dus dan ben je al in Mexico. Als je vanuit Guatemala naar Ciudad Cuauhtemoc reist, kun je vanaf daar heel eenvoudig de bus nemen richting San Cristobal de las Casas. Of Chincultik die route aanbiedt weet ik zelf niet, maar zelfs in Guatemala vind je overal operators die deze route aan bieden (zeker in Antigua).

   Geniet van jullie reis!

   Happy travels,
   Ties

 3. Beste
  wij willen een maand door Mexico, Guatemala en Honduras gaan trekken, met een huurauto. Nu lezen we dat huurauto’s de grens niet over mogen. Zijn er maatschappijen die dit wel voorzien ? Zijn daar extra voorwaarden aan verbonden ? Extra zaken om rekening mee te houden ? Welke grensovergangen tussen Mexico en Guatemala lijken het beste dan ?
  Indien geen huurauto mogelijk voor het hele traject : zijn bussen een goed alternatief ? We moeten immers wel behoorlijk wat kms afleggen. Of toch deels een huurauto en ergens achterlaten ? We geraken er nog niet goed uit nu. Alvast bedankt voor hulp !

  1. Hi Hilde,

   het klopt dat de meeste verhuurmaatschappijen niet toestaan met hun auto’s de grens over te gaan. Wat door voor de extra voorwaarden zijn, kun je beter aan de verhuurmaatschappijen vragen. De bus is een prima alternatief, maar je bent dat wat langer bezig. Als je een maand de tijd hebt, is drie landen ook best ambitieus. Ik zou adviseren om je op 1, maximaal 2 landen te richten.

   Happy travels,
   Ties

 4. We zijn in februari 2023 aangekomen vanuit Amsterdam naar Mexicocity
  Hebben alleen een stempel in ons paspoort gekregen en geen formulieren moeten invullen dat 2 jaar geleden wel moest en terug moeten inleveren bij vertrek
  Is nogal veel misverstanden rond
  Waarschijnlijk hangt het ervan af in welke luchthaven je aankomt
  In cancun moest het dan weer wel !!!

 5. Hallo, een idee via welke website ik online een busticket kan kopen voor grens Mexico naar Guatemala.
  Ik heb namelijk een enkel vliegticket gekocht van België naar Mexico en kan dus geen bewijs voorleggen dat ik het land zal verlaten

 6. Ik lees iets erg verwarrends over het FMM van Mexico: jullie schrijven dit: “In Mexico noemen ze dat ook wel Forma Migratoria Multiple (FFM). Deze moet je goed bewaren want als je het land uit gaat moet je deze kunnen overhandigen.”
  In 2022 is Mexico dit systeem aan het afbouwen en krijg je na inleveren van het FMM formuliertje gewoon een stempel in je paspoort. Je krijgt geen formuliertje terug dat je, zoals jullie zeggen, moet bewaren en niet kwijt mag raken. Het lijkt mij 110% logisch dat als je een stempel in je paspoort krijgt die nodig is voor de terugreis naar je eigen land, je je paspoort natuurlijk niet kwijt moet raken…die moet je sowieso nooit kwijtraken. Erg verwarrend hoe jullie dit brengen in jullie tekst.

  Kortom: je krijgt in het vliegtuig een immigratieformuliertje..die vul je in…die geef je af in Mexico op t vliegveld tijdens de paspoortcontrole..je krijgt een stempel in je paspoort en dat is het hele verhaal. Niets meer en niets minder.

  1. Beste Frits,

   hartelijk dank voor je reactie. De verwarring begrijp ik alleen niet. Waar je de informatie vandaan haalt, dat het niet nodig is kan ik zo 123 niet op onze website vinden. Wat wij schrijven klopt wel degelijk. Het formulier (FMM) wat je bij aankomst krijgt, moet bij het verlaten van het land weer ingeleverd worden. Wij zijn er in Augustus nog geweest en ik moest toch echt het FMM weer inleveren.

   Kortom, bewaar het formulier goed en lever het weer in als je het land verlaat.

   Happy travels,
   Sjoerd

 7. Hey Sjoerd,

  Wij moeten inderdaad even het lang uit en dan weer terug naar Mexico. Maar hoelang moet je in Belize blijven? Kun je al dezelfde dag terug of moet je een paar nachtjes blijven? Ik kan deze info nergens vinden, hopelijk kun jij me helpen. Bedankt!

 8. Hey Ties,

  ik zit een beetje met hetzelfde ‘punt’. Ik wil namelijk voor onbepaalde tijd gaan backpacken in Midden-Amerika. Ik wil beginnen in Cancun en dan alle landen in Midden-Amerika bezoeken met als eindbestemming Panama. Moet ik dus bij aankomst van elk land laten zien dat ik het desbetreffende land ook weer ga verlaten? Of is een bewijs dat ik terugvlieg naar Amsterdam vanuit Panama voldoende? (in dat geval moet ik dus wel een terugvlucht boeken)

  Een goedkope busticket boeken als bewijs is zeker een optie. Maar hoe kom ik bijvoorbeeld aan een busticket van Guatemala naar El Salvador terwijl ik nog in Belize zit. Ik heb online niets kunnen vinden of ik een busticket online kan bestellen. Wél heb ik gelezen dat veel mensen een ‘nep’ ticket maken als exit bewijs, verder heb ik hier geen ervaring mee dus weet ook niet wat de gevolgen zijn als de douane erachter komt dat het bewijs nep is..

  Hopelijk kun je mijn vraag beantwoorden, alvast heel erg bedankt.

  gr. Raoul

  1. Hi Raoul,

   ik begrijp je vragen maar we kunnen hier helaas niet teveel in adviseren. De regels zijn dat je een uitreisbewijs nodig hebt. Dat het in de praktijk niet handig is klopt en ik snap je probleem.
   Echter zijn het wel de officiële regels. Op het moment dat je een manier zoekt om deze regels te ontwijken is dat op eigen risico.

   Ik hoop dat je er uit komt en wens je alvast heel veel reisplezier.

   Happy Travels,
   Sjoerd

 9. Hi Ties, wij vliegen in november naar cancun, We willen 4 weken rondtrekken door Mexico, Belize en guatemala. Het idee is om Mexico naar Guatemala en dan via de kusstrook terug naar Cancun te reizen door Belize. Hoe zit het met de grensovergangen?

 10. Als je begint in Mexico, maar weer terug wilt naar NL via Guatamala …hoe zit het dan met het gratis 90 dagen visum wat je in Mexico kan krijgen op vertoon van een retourticket? Kan je dit dan nog wel krijgen?

  1. Hoi Marie,

   als je een retourticket hebt naar Mexico zullen ze er in Mexico niet moeilijk over doen omdat je bewijs hebt dat je het land weer verlaat. Als je naar Guatemala gaat zul je ook een uitreisticket moeten hebben. Je moet kunnen bewijzen dat je het land verlaat. Dat is overigens voor bijna ieder land in Midden-Amerika zo. De praktijk wijst echter uit dat het zelden tot nooit wordt gevraagd. Het zijn ook vaak niet de douanebeamte die het vragen, maar de luchtvaartmaatschappijen omdat zij je mee terug moeten nemen als jij je documenten niet op orde hebt.

   Officieel moet je dus voor elk land dat je bezoekt een bewijs hebben dat je het land weer verlaat. Dat kan een vliegtickets, bootticket of busticket zijn. Je kunt bijv. een goedkoop busticket kopen als bewijs dat je het land verlaat. Nogmaals, het wordt niet altijd gevraagd, maar ik moet het je wel melden omdat het ‘officieel’ verplicht is.

   Groeten,
   Ties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven