Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Copán Ruinas

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 1

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Tijdens een reis door Midden-Amerika kan je niet om de Mayacultuur en haar tempels heen. Een van de bekendste plekjes in Honduras is Copán Ruinas. Vaak bekend om de gelijknamige maya-ruïnes die in deze bergregio liggen, maar Copán Ruinas heeft nog veel meer te bieden. Op deze pagina vertellen we je alles over de stad!

Meer weten over de ruïnes van Copán? Bekijk dan onze aparte pagina hierover

Het dorpje Copán Ruinas

Copán Ruinas is de perfecte uitvalsbasis wanneer je bijvoorbeeld de Maya-ruïnes wilt bezoeken. Dit gezellige dorpje is een heerlijke plek om te verblijven voor een aantal dagen. Het stadje is klein, maar erg levendig en heeft een prachtig centrum.

Doordat het niet enorm toeristisch is, voel je de gezellige sfeer als geen ander! De vriendelijke mensen, de kleuren en de sfeer maken van Copán Ruinas een van onze favoriete plekjes in Honduras. Verblijf je hier? Zoek dan naar een hotel in het centrum.

TIP ♥ –Hotel Cuna Maya is een aanrader. Het wordt gerund door de superlieve mensen en de centrale locatie.

Copán

De stad Copan

5x doen in Copán Ruinas?

Het bergdorpje is niet alleen een perfecte uitvalsbasis om de Maya-ruïnes te bezoeken. In de omgeving zijn genoeg andere activiteiten. Zo vind je een van de langste ziplines van de wereld in Copán Ruinas.

Daarnaast heeft Honduras prachtige natuur dat zich perfect leent voor een hike of een mooie tocht per paard ($15 USD voor 3 uurtjes).

Dit zijn de leukste dingen om te doen!

#1 Bezoek de Maya-ruïnes van Copán

Jouw bezoek aan dit dorpje is zonder een bezoekje aan de Maya-ruïnes niet compleet! Dit is de bekendste bezienswaardigheid van Honduras.

Het gelijknamige Copán was ooit een van de belangrijkste Maya complexen. Het complex is niet zo groot als Tikal in Guatemala, maar is net zo indrukwekkend.

Het voordeel van deze ruïnes in vergelijking tot Tikal is dat Copán veel minder toeristisch is waardoor de kans groot is dat je weinig mensen tegenkomt.

Daarnaast mag je de tempel Rosalila beklimmen en kun je genieten van een prachtig uitzicht over het complex.

Wij hebben al meerdere Maya-ruïnes bezocht, maar toch blijft een Maya complex enorm indrukwekkend. Zo ook Copán, wat pas ontdekt is rond 1570 (!). De ruïnes werden niet eerder opgegraven dan de 19e eeuw. Een flinke klus wat vandaag de dag nog steeds niet voltooid is.

Hoe kom je er?

In nog geen vijf minuutjes kun je met een tuktuk vanaf het dorpje naar de ruïnes (dit kost je ongeveer US$1). De entree is ongeveer US$15 per persoon, inclusief entree tot Las Sepultras. Mocht je Tunel Rosalila en Tunel de los Jaguares ook willen bezichtigen betaal je US$15 extra.

In vergelijking tot Tikal (Guatemala) en Chichen Itza (Mexico) is dit helemaal niet duur, wat het extra leuk maakt om Copán te bezoeken.

TIP ♥ – wil jij alles weten over een bezoek aan de Maya-ruïnes Copán? Lees dan ook eens onze blog over Copán met al onze tips!

Copán ruïnes

De bekende ruïnes

Copán ruïnes

De Royal Palace in Copan

#2 Macaw Mountain

Macaw Mountain is een vogel sanctuary op nog geen 10 minuutjes van het dorpje Copán Ruinas. Hier komen geredde of gewonde vogels terecht, welke zo goed mogelijk verzorgd worden zonder tam te worden en met als doel vrijlating.

Het park is prachtig met vele exotische planten en bomen, waartussen de vogelkooien gebouwd zijn. In Macaw Mountain vind je enorm veel soorten vogels, waaronder parkieten, papegaaien, ara’s, toekans en uilen. Houd je van foto’s maken? Dan moet je zeker Macaw Mountain bezoeken.

Hiernaast vind je hier ook een natuurlijk zwembad, welke een heerlijke verkoeling is op een warme middag. Met je kaartje kun je drie dagen het park bezoeken, en dus ook dit natuurlijke zwembad.

TIP ♥ – voor een kaartje betaal je ongeveer US$10. Wat ons betreft is Macaw Mountain een echte must see!

Copan Ruinas

Macaw Mountain

#3 Dol op koffie? Probeer een kopje!

Dol op koffie? Dan ben je in Honduras aan het goede adres! Mocht je al eerder in Midden-Amerika zijn geweest dan zal het je vast opgevallen zijn dat de koffie erg lekker is! In Colombia heb je Salento en in Panama Boquete.

Zo ook de koffie in Honduras. Op nog geen 10 minuutjes rijden van Copán Ruinas vind je de koffiefabriek van Welchez. Het is zeker de moeite waard om deze eens te bezoeken en meer te leren over de koffie uit Honduras.

Koffieplantage

Koffieplantage in Honduras

#4 Bezoek de Luna Jaguar hot springs

Bijkomen na een bezoekje aan de Maya-ruïnes? Op nog geen uurtje rijden vanaf Copán Ruinas vind je de Luna Jaguar hot springs. Dit zijn 15 ‘natuurlijke zwembaden’ waarin je heerlijk kunt bijkomen en relaxen. De zwembaden zijn van nature verwarmd en liggen dicht bij de jungle.

De warmwaterbronnen vallen in de rivier waardoor er natuurlijke zwembaden en douches ontstaan. Heerlijk ontspannen met prachtig uitzicht, wat wil je nog meer?

Hoe kom je er?

Vanaf het dorpje is het ongeveer een uurtje rijden naar de warmwaterbronnen. Dit is een onverharde weg, wat de tocht iets minder makkelijk maakt. Tijdens ons bezoek hebben we afgesproken met een taxi om ook weer gehaald te worden zodat we zeker waren van de terugweg.

Je hebt dus niet per se een auto nodig om de warmwaterbronnen te bezoeken, maar dit maakt het wel gemakkelijker.

#5 Verken het sfeervolle dorpje

Copán Ruinas is een leuk dorpje en een belagrijke basis voor veel reizigers en backpackers. Het is niet heel groot, maar dat maakt het juist zo makkelijk te bezoeken. De trekpleister van de stad is de Parroquia San José Obrero kerk bij het parkje van de stad.

Eigenlijk draait alles om dit kerk en het pleintje.

Je hebt aan een halve dag meer dan genoeg om dit dorpje te verkennen. De vraag is hoe lang het zo klein en sfeervol blijft, want met dé trekpleister van het land om de hoek wordt het elk jaar drukker.

Copán

De Parroquia San José Obrero

Copan

Copan Ruinas

Overnachten

Copan Ruinas is niet heel groot. Er zijn gelukkig best wat hotels en hostels te vinden. Niet zo heel gek aangezien bijna iedereen die naar Honduras reist uiteindelijk hier terecht komt. Omdat het dorpje niet zo groot is maakt het niet zo veel uit waar je overnacht.

Parque Central is het centrale park van het dorpje. Dit wordt vaak gezien als het centrum. Elke accommodatie hier in de buurt is prima. Hotel Cuna Maya is een aanrader.

TIP ♥ – hier vind je alle accommodatie in Copan Ruinas

Hoe kom je er?

Het dorpje is niet heel lastig te bereiken. Vanuit de meeste grote steden in Honduras kun je hier heen reizen. Sterker nog; zelfs vanuit Guatemala-Stad of Antigua kun je hier heen reizen. Vanuit de hoofdstad Tegucigalpa is het zo’n 4,5 uur rijden.

Locatie

Meer lezen over Honduras?

1 reactie

  1. Judith

    Wat betaal je ongeveer voor een taxi naar de Luna Jaguar hot springs?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU