Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Reisinformatie Guatemala

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Guatemala is een van de leukste landen om in te reizen. Er is van alles te doen en zien. Van oude koloniale steden tot eeuwenoude Maya tempels en gigantische vulkanen. Het is een van de leukste landen in Midden-Amerika om te bezoeken en daarnaast nog niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Costa Rica.

TIP ♥ – een retourtje Guatemala kost je slechts €493

Een ander groot voordeel van Guatemala is dat het niet heel duur is, hoewel dat natuurlijk per persoon anders is. Het is een land in opkomst en we raden iedereen aan om dit bijzondere land eens te bezoeken. Voordat je gaat willen we je echter nog een paar tips meegeven. Met deze reisinformatie Guatemala ga jij goed voorbereid op weg!

Backpacken Guatemala

Guatemala is een populaire bestemming voor backpackers. Samen met Nicaragua, El Salvador en Honduras ligt het land op een populaire route. De reden dat het land zo populair is heeft met name te maken met de gunstige prijzen hier. Je kunt voor weinig geld heel veel doen en zien in Guatemala.

Daarnaast is het heel erg makkelijk reizen in Guatemala. Je hoeft er bijna geen betaalde tours te boeken om dingen te bezoeken. Dat maakt het een van de makkelijkste landen in Midden-Amerika om te reizen.

Kosten

De kosten voor backpacken door Guatemala verschillen per persoon. De extreme low-budget backpackers kunnen op zo’n €25 per dag rondkomen. Voor dat geld kun je echter geen tours doen. We raden daarom aan om rekening te houden met ongeveer  $35 per dag. Dan kun je net wat meer doen.

TIP ♥ – meer info over het backpacken vind je op de pagina backpacken in Guatemala

Pacaya vulkaan

Een tourtje naar Pacaya kost je zo’n US$15

Beste reistijd Guatemala

Guatemala heeft een van de meest aangename klimaten op aarde. En dat is wel zo lekker! Ze noemen het land ook wel eens ‘The land of eternal spring‘. In Guatemala heb je het hele jaar door van warme dagen en veel zon. De verschillen in het weer zitten grotendeels in de hoogte. Op deze pagina delen we alle tips over de beste reistijd Guatemala.

De beste reistijd Guatemala zijn de maande november tot en met april. Je vindt er dan ook de meeste toeristen. Ook de maanden juli en augustus zijn populair, hoewel dat meer met de internationale vakanties te maken heeft.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina beste reistijd Guatemala.

Beste reistijd Guatemala

Budget Guatemala

Als je het hebt over Reisinformatie Guatemala kan het budget niet ontbreken. Reizen in Guatemala is niet heel duur, hoewel het natuurlijk een persoonlijke kwestie is. Dat is ook meteen waarom het samenstellen van een budget zo lastig is. De een reist anders dan de ander. Wij vonden de prijzen tijdens het reizen in Guatemala vergelijkbaar met die in Nicaragua, alleen het vervoer is duurder.

Voordeel is dat het land niet heel duur is. Daarnaast is het niet heel groot. Als je 3 weken door het land reist kun je veel zien zonder heel veel uit te geven.

Kosten per dag

Wij reisde in 2018 voor $35 tot $40 p.p. per dag door Guatemala, zo’n €35 per dag. Dan slaap je in je eigen (tweepersoons) kamer in een hostel en reis je voornamelijk met de chickenbussen. Je ontbijt wel buiten de deur en je doet af en toe een betaalde tour. Het kan natuurlijk goedkoper, maar ook veel duurder.

TIP ♥ – meer over de kosten op reis lees je op de pagina budget Guatemala

Visum Guatemala

Bij reisinformatie Guatemala hoort natuurlijk ook het visum.Gelukkig ben je voor Guatemala snel klaar want je hebt geen visum nodig om dit land te bezoeken. Er zijn wel een aantal dingen waaraan je moet voldoen. Dit zijn;

  • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is na vertrek;
  • een retour- of doorreisticket;
  • bewijs van voldoende financiële middelen*.

*dit wordt in praktijk nagenoeg nooit gevraagd.

G4 landen

In Midden-Amerika heb je een zogenaamde G4-grenscontroleregeling. Dit is een verdrag dat in juni 2006 werd ondertekend tussen de landen El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua. De G4 regeling houdt in dat er een vrij verkeer is tussen de vier ondertekenende landen voor hun burgers. Je krijgt bij het eerste land van aankomst (bijv. Guatemala) een 90-dagen toegang. Deze is dan dus ook geldig voor El Salvador, Honduras en Nicaragua.

TIP ♥ – meer weten? Check onze pagina visum Guatemala

Grand Plaza Tikal

De tempels van Tikal

Inentingen Guatemala

Het regelen van je inentingen voor Guatemala staat waarschijnlijk niet bovenaan je bucket-list. Toch is dit een van de belangrijkste dingen om te controleren voor vertrek. Niet alleen voor Guatemala maar voor alle landen in Midden-Amerika. Er worden een aantal inentingen aanbevolen.

TIP ♥ – meer info vind je op de pagina Inentingen Midden-Amerika.

Vervoer Guatemala

Reizen in Guatemala is een bijzondere ervaring. Het land is niet zo heel groot en de meeste bezienswaardigheden liggen dicht bij elkaar. Dat betekent dat je op eigen gelegenheid, met het openbaar vervoer, ontzettend veel kunt zien. Daarnaast is het reizen hier heel erg makkelijk. Het vervoer in Guatemala is ideaal voor reizigers die op eigen gelegenheid door het land reizen.

Er zijn weinig landen waar het reizen van A naar B zo makkelijk, maar vooral zo leuk is. De bus is hier het meest gebruikte vervoersmiddel en ook het leukste, maar er zijn meer mogelijkheden om van A naar B te komen.

Chickenbussen

Als je het hebt over vervoer Guatemala heb je het over de beroemde chickenbussen. Deze bussen, ook wel camionetas genoemd, zijn oude Amerikaanse schoolbussen die het hele land met elkaar verbindt. De chickenbussen zitten altijd overvol en ze zijn niet bepaald snel, maar het is een onvergetelijke ervaring. Ze zijn ontzettend goedkoop.

  • Guatemala Airport naar Antigua  $1,25 (shuttle is $10 p.p.)
  • Antigua naar Chichicastenango  $4
  • Lake Atitlan naar Antigua  $5

TIP ♥ – meer info over het vervoer vind je op de pagina vervoer Guatemala.

Meer lezen over Guatemala?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU