Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Granada

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

In Nicaragua vind je diverse prachtige steden die de moeite waard zijn om te bezoeken als je in het land bent. Eén van de mooiste koloniale steden van het land is de stad Granada. De meeste mensen die door Nicaragua reizen komen allemaal uit in deze stad. Het is een oude koloniale stad met veel gekleurde huizen, prachtige architectuur en smalle, sfeervolle straatjes.

In love with Granada in Nicaragua

Granada is een van de leukste steden die wij in Midden-Amerika hebben bezocht. De sfeer is vergelijkbaar met Antigua in Guatemala en als je wel eens in Azië bent geweest herken je ongetwijfeld de sfeervolle plekjes als Ubud oh Hoi An. Granada is precies zo!

Het is de meest fotogenieke stad en ademt een en al sfeer. Wij zijn er uiteindelijk nog een keer terug gegaan (ook omdat alle highlights in Nicaragua zo dicht bij elkaar liggen).

De geplaveide smalle straatjes, gekleurde kerken en het oude centrum van de stad zorgen ervoor dat bijna alle reizigers deze stad opnemen in hun route door Nicaragua. Granada zelf is niet alleen schitterend, de omgeving is net zo mooi.

Volcán Mombacho Laguna de Apoyo en de Masaya vulkaan (met lava!) zijn must-sees. En op nog geen 3 uur rijden ligt Ometepe, nog zo’n schitterende plek.

TIP ♥ – lees hier onze eerste kennismaking met Nicaragua (en Granada)

Granada Nicaragua

Live muziek vind je veel in de straten van Granada

Granada

Uitzicht over de stad

8x leuke bezienswaardigheden in Granada, Nicaragua

In de stad Granada doe je meer dan alleen genieten van de gezellige omgeving, lekker eten en door smalle straatjes wandelen. De stad heeft namelijk enkele interessante bezienswaardigheden. Daarnaast is de omgeving van de stad ook leuk om te verkennen met eilanden, vulkanen en meren op fietsafstand.

We hebben een overzicht gemaakt met de 8 leukste bezienswaardigheden in of rondom Granada.

#1 Verken het koloniale stadscentrum

Granada is een koloniale stad. Je vindt hier mooie kleurrijke koloniale architectuur. De stad lijkt zo uit een sprookje te komen en deed ons denken aan het centrum van Cartagena in Colombia, waar je ook veel kleurrijke huisjes en gezellige smalle straatjes vindt.

De stad is opgericht in 1524 waardoor het een van de oudste steden in de regio is. De meeste originele gebouwen zijn bewaard gebleven. Niet alleen de kleurrijke huizen dragen bij aan de heerlijke sfeer, ook de paardenkarren, lokale producten en de markt maken het sfeervol.

Neem de tijd om de stad te verkennen. Er is veel meer te zien dan alleen het centrum, hoewel hier natuurlijk het meest te vinden is. Veel speelt zich af rondom Parque Central (zie verderop). Hou je camera bij je want je zult een hoop foto’s maken 🙂

De leukste kleurrijke gebouwtjes vind je rond de Granada Cathedral en de vele zijstraatjes die je hier vindt.

Fiets huren

De stad is vrij groot en in combinatie met de vele heuvels en intense hitte kan een stadswandeling behoorlijk intensief zijn. Gelukkig zijn de wegen in Granada perfect om te fietsen. Je kunt alle plekken van de stad ontdekken op de fiets.

TIP ♥ – een fiets huren kost zo’n $5 per dag

Catedral de Granada

De Catedral de Granada

Granada in Nicaragua

Overal zie je kleurrijke huizen

Granada

Granada

Locals verkopen veel vers fruit

#2 Bezoek de musea

Zoals je in elke koloniale stad veel musea vindt, is dat in Granada niet anders. Je vindt er een hele hoop. Als je meer van de stad wil weten is het leuk en leerzaam om een museum te bezoeken. Vaak kost je dit maar een uurtje van je tijd. Een leuk museum om te bezoeken in het Museo de Chocolate.

Het is leuk om te zien hoe chocola van begin tot eind wordt geproduceerd.

TIP ♥ – entree voor het Museo de Chocolate is $21 p.p.

#3 De Masaya vulkaan

Vulkanen zijn geen uitzondering in Midden-Amerika, je vindt ze bijna overal. Maar een actieve vulkaan vind je niet zomaar. Behalve de Masaya vulkaan dan. De meeste mensen vinden de Masaya vulkaan een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden in de stad. Dit komt, omdat je in de vulkaan lava kunt zien.

Er zijn al minstens 200 jaar lang geen lavastromen meer, meer elke dag borrelt er constant lava en stijgt er dikke rook uit de krater. Als je overdag gaat, kun je genieten van een van een mooie wandelingen (tussen de 2 en 6 km). Onderweg heb je mooi uitzocht op de regio.

De Masaya vulkaan is een must-see als je in Granada bent.

Ga ‘s avonds

Als je het lava goed wil zien kun je het beste ‘s avonds gaan. Dan licht het lava namelijk goed op waardoor het beter te zien is dan overdag. Het is er vrij toeristisch en je zult in de rij staan om de vulkaan te mogen zien, maar het is het waard! Met een avondtour breng je ongeveer 20 minuten door bij de krater.

TIP ♥ – de meeste touroperators in Granada rekenen tussen de US$20 en US$25 voor een tour. Je kunt er echter ook op eigen houtje heen.

Masaya vulkaan

Wil je lava zien? Ga dan naar Masaya

Masaya vulkaan

De vulkaan

#4 Ga naar Laguna de Apoyo

Laguna de Apoyo is een meer dat in de omgeving van de stad Granada ligt. Ben je in de stad, dan is het zeker een optie om Laguna de Apoyo en eventueel de Masaya vulkaan te bezoeken.

Het meer is gevormd in de basis van een vulkaankrater. Men zegt dat Laguna Apoyo het schoonste en diepste meer in Nicaragua is. Hoe diep het meer ook is, het ging ons meer om de verbluffende uitzichten en een laid-back sfeer die er hangt. Het is ook geen wonder dat dit meer bij veel reizigers op hun to-do lijstje staat.

Overnachten Laguna de Apoyo

Er zijn een aantal opties om te overnachten bij het meer. Je kunt er echter ook een dagje heen vanuit Granada, aangezien het op slechts een half uur rijden van de stad ligt.

Mocht je wel willen overnachten kijk dan eens bij Hotel SelvAzul. Hier heb je echt een prachtig uitzicht op het meer. Laguna Beach Club is ook erg leuk.

Dagtrips

Wij zijn één dag bij Laguna de Apoyo geweest en dat was meer dan genoeg. Het is een meer, waar je eigenlijk niet veel meer kan doen dan relaxen aan het water. Je kunt ook het hele meer rondlopen, maar dat is meer dan 20 kilometer.

Als je besluit een dagje naar Apoyo te gaan (vanuit Masaya of Granada) ga dan naar de Monkey Hut. Hier kun je een dagpas kopen en met die pas kun je gebruikmaken van alle faciliteiten van de Monkey Hut.

TIP ♥ – een dagpas bij Monkey Hut kost $6 p.p (excl. tax)

Hoe kom je er?

Het is niet zo moeilijk om er te komen. Neem vanuit Granada een bus richting Managua of Masaya. Op Maps.me kun je kijken waar die bussen vertrekken en anders kun je het bij je accommodatie vragen. Zeg tegen de chauffeur dat je er uit wil bij Laguna de Apoyo (thanks Google Translate 😉 ).

Je wordt langs de kant van de weg gedropt. Steek de weg over naar de weg die richting Laguna de Apoyo gaat. Je kunt lopen, maar dit is 7,5 kilometer (1,5 uur lopen). Er staan gelukkig ook taxi’s. Er rijden ook bussen, maar die gaan slechts 2x per dag en de kans is groot dat je ze mist.

We raden daarom aan een taxi te nemen. De kosten;

 • Bus Granada naar kruispunt Laguna Apoyo 25 cordoba ($0,80)
 • Taxi naar Laguna Apoyo  155 cordoba ($5) per taxi

TIP ♥ – de meeste hostels in Granada bieden een tours van en naar Apoyo (vaak inclusief de toegangsprijs). Reken op zo’n $15 p.p. voor een tour. Zelf met de bus is goedkoper.

Terug naar Granada

De laatste bus terug naar Granada gaat om 16:30 uur. Deze rijdt langs de weg bij de Monkey Hut. De bus is niet te missen want de chauffeur toetert zo hard dat je de bus uit de bergen hoort aankomen. De bus brengt je weer naar de hoofdweg (kruispunt).

Daar stap je uit en steek je je hand op voor de eerste bus richting Granada (staat op de voorruit).

Laguna de Apoyo

Het meer

Apoyo

Laguna de Apoyo

Heerlijk uitzicht

#5 Bezoek de mooie kerken

Een van de eerste dingen die je opvalt als je in Granada bent zijn de kerken. Het is geen geheim dat dit een van de hoogtepunten van de stad is. Zoek ‘Granada‘ op Google Images en de kans is groot dat je eerst een paar kerken tegen komt.

En we moeten eerlijk zeggen; ze zijn ook indrukwekkend. Ook als je niks met kerken hebt. Dit zijn de beste om te bezoeken!

Cathedral de Granada

De Catedral de Granada is de bekendste kerk van Granada, misschien wel van heel Nicaragua. Je herkent de kerk aan de gele en witte kleuren. De kerk staat midden in het centrum van de stad. Je hoeft niets met het geloof te hebben om de schoonheid van de  kerken van Granada te waarderen. Ze zijn namelijk behoorlijk indrukwekkend.

Het uitzicht van het dak is indrukwekkend. Je kijkt uit over Parque Central en ziet het lokale leven voorbij komen.

Het dak op

Als je naar Catedral de Granada gaat moet je ook zeker de kerk beklimmen. Veel reizigers denken alleen dat dit kan bij Iglesia de la Merced, maar ook bij deze kerk kun je het dak op. Ga niet gelijk naar boven, maar loop ook een rondje door de kerk. Je kunt de kerk gratis bezoeken, maar om het dak op te mogen moet je US$1 p.p betalen.

TIP ♥ – bezoek de kerk in de ochtend. Tussen 12:00 en 15:00 is het namelijk vrij warm op het dak. Wij spreken uit ervaring!

Catedral de Granada

De Catedral de Granada

Granada

Het uitzicht vanaf het dak

Granada

Het uitzicht vanuit de kerk

Iglesia de la Merced

Als je de andere kant van de stad wil zien moet je de torens van Iglesia de la Merced beklimmen. De klim is makkelijk en binnen 5 minuten ben je boven. Je hebt een mooi 360 graden uitzicht over de stad en je kunt hier mooie foto’s van de stad maken.

De kerk ligt aan de andere kant van Granada, op zo’n 500 meter lopen van de Catedral de Granada.

Van het dak van de la Merced kun je de gele Cathedral Granada zien liggen en andersom. De buitenkant van deze kerk is iets minder indrukwekkend en de kerk is wat kleiner, maar nog steeds de moeite waard om te bezoeken.

Het dak op

Het is een populaire activiteit om hier het dak op te gaan. Ook in deze kerk raden we aan om niet gelijk naar boven te gaan. Loop ook een rondje door de kerk.

De trap naar boven toe is vrij krap en ook boven is het niet heel groot. Ga daarom niet op het drukste moment van de dag, maar vroeg in de morgen of tegen sluitingstijd. Je kunt de kerk gratis bezoeken, maar toegang tot de klokkentoren in Iglesia Merced is US$1. Het is open van 11.00 uur tot 18.00 uur.

TIP ♥ – op de hoek bij La Merced zit het restaurantje Galli Pinto. Super lekker en goedkoop eten!

Wandeltocht

Je kunt een soort wandeltocht maken door de stad waarbij je meerdere kerken bezoekt. Start bij Iglesia Xalteva, ga in oostelijke richting langs de Calle Real Xalteva en bezoek vier van de beroemdste en mooiste kerken in Granada, waaronder Iglesia Merced. Verder heb je nog Iglesia Guadelope.

Iglesia de la Merced in Granada

Iglesia de la Merced

Iglesia de la Merced

Uitzicht vanaf het dak

#6 Relaxen bij Parque Central

De lokale bevolking relaxed vooral bij Parque Central in Granada. Het ligt tegenover Catedral de Granada en in de schaduw van overhangende bomen is het een perfecte plek om te ontspannen en locals hun ding te zien doen. Je vindt er wat kraampjes waar ze eten en drinken verkopen en er zijn een aantal kleine cafés in de zijstraten in de buurt om te lunchen.

TIP ♥ – probeer de streetfood hier!

#7 Maak een trip naar Lake Nicaragua

Lake Nicaragua of Lago de Nicaragua (of het Lake Cocibolca) is het grootste meer van het land en Granada ligt aan de oevers van het meer. Het meer is vooral bekend vanwege het eiland Ometepe, een van de bekendste bezienswaardigheden van het land.

Je kunt vanuit de stad makkelijk naar de oevers van met meer fietsen. Een fiets huren kost ongeveer $5 per dag. Je kunt ook tours boeken om het meer op te varen of rond te rijden met de bus. Je kunt echter beter naar Ometepe gaan als je het meer echt goed wil zien.

TIP ♥ – meer info over Ometepe vind je op de pagina Ometepe

#8 Bezoek La Calzada

La Calzada is een van de bekendste straten van Granada. Je vindt hier allerlei vormen van entertainment, bars en restaurants. Vooral ‘s avonds komt deze, enigszins toeristische straat, tot leven. In het weekend vind je hier ook lokale verkopers en allerlei straatartiesten.

Voor veel reizigers is het de favoriete plek om aan het eind van de middag even neer te ploffen en met een biertje na te genieten van al het moois dat ze die dag gezien hebben. Je vindt de straat naast de Cathedral Granada en de straat loopt een paar honderd meter door.

Granada

La Calzada

Waar kun je het best overnachten?

Granada is een van de bekendste steden in Nicaragua dus over accommodatie hoef je je geen zorgen te maken. Je vindt accommodatie in allerlei soorten en maten en verschillende prijsklassen. Het voordeel van deze stad is dat het oude centrum niet zo groot is.

Het maakt dus niet heel veel uit waar je overnacht, zo lang je maar dicht bij het centrum zit.

Nosotros Hostal

Wij sliepen zelf in Nosotros Hostal, een van de beste hotels waar we hebben geslapen in Nicaragua. Het is betaalbaar (rond de US$30 per nacht) en het personeel is vriendelijk en behulpzaam. Ze hebben geen dorms, alleen privékamers.

Als je liever in een hostel slaapt, is Oasis Hostel of Selina (beste locatie) een aanrader! Laatstgenoemde moet je wel reserveren!

TIP ♥ – alle andere accommodatie kun je checken via Booking.com

Kosten in Granada

Hoeveel je uitgeeft tijdens je verblijft in Granada is natuurlijk helemaal afhankelijk van je reisbudget, hoe je reist, waar je eet en slaapt. Het voordeel is dat Nicaragua niet heel duur is, hoewel de prijzen in Granada wel hoger liggen dan de rest van het land.

Wij hebben onze kosten in Granada op een rij gezet om je een beeld te geven van wat je ongeveer uit geeft(US$).

 • Overnachting  $34
 • Sandwich  $5
 • Verse smoothie  $2
 • Biertje  $1
 • Taco’s bij streetfood tentje   $1
 • Groot ontbijt  $6 p.p.
 • Avondje eten en drinken op La Calzada  $7 p.p.

TIP ♥ – wil je weten wat onze reis door Nicaragua kostte? Check ons blog ‘Wat kost reizen in Nicaragua‘.

Granada

De beste reistijd

Wil je Nicaragua bezoeken als het lekker warm is en nauwelijks regent, dan reis je in november tot en met maart naar Granada. Vind je het niet erg als het af en toe regent, dan kun je ook van juni tot en met oktober naar Granada reizen.

De drukste maanden zijn januari, gevolgd door februari en maart. Prijzen voor hotels en vluchten zijn het duurst tijdens deze maanden.

In de maanden april en mei is het erg warm<

Hoe kom je er?

De meeste mensen reizen naar Granada vanuit de hoofdstad van Nicaragua, Managua. Je kunt vanuit Managua met de shuttlebus naar Granada reizen, maar je kunt ook het openbaar vervoer nemen. Wat je ook kiest, de reistijd is nooit langer dan 4 uur, wat het een ideale stad maakt om te bezoeken. Een overzicht met lokale chicken bussen;

 • Granada naar Managua  29 cordoba ($1 p.p) | ieder uur tussen 5:00 en 21:00 uur | 1,5 uur rijden
 • Granada naar Masaya naar  25 cordoba ($0,80 p.p.) | ieder uur tussen 5:00 en 21:00 uur | 45 minuten rijden

Voor steden als Leon en Matagalpa moet je eerst richting de hoofdstad om daar over te stappen

 • Granada naar Managua  29 cordoba ➜ Managua naar Leon 60 cordoba + 30 cordoba voor backpack/koffier ($2,85)

TIP ♥ – er rijden ook minivans tussen de steden. Die kosten vaak tussen de $20 en $30 p.p

Locatie

Meer lezen over Nicaragua?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU