Voordat je op reis gaat naar Guatemala, of andere landen, is het handig om te checken hoe het zit met het visum. Gelukkig ben je voor Guatemala snel klaar want je hebt geen visum nodig om dit land te bezoeken. Er zijn wel een aantal dingen waaraan je moet voldoen. Op deze pagina delen we onze tips en ervaringen over het visum voor Guatemala en hoe je de grens oversteekt.

Visum Guatemala

Zoals gezegd hoef je geen visum te regelen als je naar Guatemala gaat. Zodra je aan komt, op het vliegveld of bij een landsgrens, krijg je een stempel in je paspoort waarmee je 90 dagen lang door Guatemala mag reizen.

Aangezien 90 dagen meer dan genoeg is voor Guatemala hoef je ook geen lager visum aan te vragen. Als je wil werken/emigreren naar Guatemala raden we aan om de ambassade te contacten.

TIP ♥ – alle Nederlanders en Belgen kunnen zonder een visum voor Guatemala 90 dagen in het land blijven

Wat heb je nodig

Dat je geen visum voor Guatemala nodig hebt om het land in te komen, betekend niet dat je niets hoeft te regelen. Er zijn namelijk een aantal dingen die je op orde moet hebben. Dat zijn;

 • een paspoort dat tenminste 6 maanden geldig is na vertrek;
 • een retour- of doorreisticket;
 • bewijs van voldoende financiële middelen*.

*dit wordt in praktijk nagenoeg nooit gevraagd.

TIP ♥ – zorg dat je Amerikaanse Dollars bij je hebt, je moet namelijk US$12 p.p. betalen om het land in te komen.

Grand Plaza Tikal
Grand Plaza Tikal

De G4-regeling

In Midden-Amerika heb je een zogenaamde G4-grenscontroleregeling. Dit is een verdrag dat in juni 2006 werd ondertekend tussen El Salvador, Guatemala, Honduras en Nicaragua.

De G4 regeling houdt in dat er een vrij verkeer is tussen de vier ondertekenende landen voor hun burgers. Dus zonder paspoort de grens over, een beetje zoals wij kennen in Nederland, België, Duitsland etc.

Toeristen

Ook voor toeristen die een van de ondertekenende landen binnenkomen geldt deze regel, maar alleen als je over land reist (niet door de lucht). Je krijgt bij het eerste land van aankomst (bijv. Guatemala) een 90-dagen toegang.

Deze is dan dus ook geldig voor El Salvador, Honduras en Nicaragua. Dit heeft verder geen invloed op je visum voor Guatemala.

Je hebt geen extra visa nodig en je hoef ook geen uitreistickets te kunnen laten zien zoals dat in bijvoorbeeld Costa Rica en Panama wel moet.

In de praktijk

Helaas is het in de praktijk niet zo makkelijk als ze doen geloven. Moeilijk is het zeker niet, maar je moet alsnog je paspoort laten zien en vaak geven ze je maar een 30-dagen verblijf als je de grens over gaat. Niet een 90 dagen verblijf.

Entry Fee

Ook moet je aan de grens vaak betalen om landen in- en uit te komen. Officieel zou dat niet hoeven door de G4 regeling, maar in de praktijk gebeurt het nog steeds.

Heel veel reistijd bespaard deze G-4 regeling dan ook niet. Normaals, de grens(en) oversteken is heel makkelijk hier, maar je kan in ieder geval niet zo maar de grens over wandelen. Voorbeelden van entry fee’s:

 • Belize  Geen entry fee | $20 exit fee
 • Guatemala Geen entry fee | Geen exit fee
 • Honduras $3 entry fee | Geen exit fee
 • El Salvador  Geen entry | Geen exit fee
 • Nicaragua $13 entry fee | $3 exit fee
 • Costa Rica Geen entry fee | $8 exit fee
 • Panama  Geen entry fee | $3 exit fee

TIP ♥ – het kan voorkomen at ze andere bedragen rekenen. Het schijnt niet helemaal duidelijk te zijn wat je precies moet betalen. Zo hebben wij geen exit fee betaald voor Nicaragua of Belize. Neem voor de zekerheid altijd Amerikaanse Dollars mee (cash)

Onze ervaring

Wij werden zowel in Panama, Costa Rica, Guatemala en Nicaragua niet gevraagd om een uitreisticket. De enige keer dat het bij ons is gevraagd is door de luchtvaartmaatschappij Avianca op weg naar Belize. Zij vroegen of we een uitreisticket voor Belize hadden.

Visum Guatemala
Het stadje Flores waar je de bus kunt nemen richting Belize

Grensovergang Guatemala naar Belize

Veel mensen reizen van Guatemala naar Belize of andersom. De makkelijkste manier om dit te doen is om te reizen tussen Flores (niet te verwarren met Flores in Indonesië) in Guatemala en Benque in Belize.

Benque is de eerste grote stad in Belize na de grens, dicht bij de stad San Ignacio die je bezoekt om de Xunantunich tempel te ontdekken.

Ga als volgt te werk;

Bus Flores naar Benque

Neem eerst een tuk-tuk van Flores naar het busstation van Santa Elena. Hier vertrekken de bussen richting de grens. De Tuk-Tuk kost $1 per persoon (let op: soms vragen ze meer als je hebt een grote tas/koffer hebt). Vanaf Santa Elena neem je de eerstvolgende bus naar de grens.

De grens over

Bij de grens regel je alle formaliteiten. Als je eenmaal de douane hebt verlaten, is het nog maar 2 kilometer naar Benque. Dit is prima loopbaar, maar je kunt ook een taxi nemen. Om naar San Ignacio te gaan neem je de chickenbus (ongeveer 13 km).

TIP ♥ – als je andersom reist moet $30 exit fee betalen om Belize te verlaten.

Met een tour

Als je de reis zoals hierboven staat zelf maakt kost het je ongeveer $20. Als je dit te veel werk vindt kun je ook met een shuttle van de grens over. Deze kun je boeken in San Ignacio of Flores en kosten tussen de $20 en $30 p.p. Dan hoef je zelf niks uit te zoeken en wordt je in Flores of Benque afgezet.

1 gedachte over “Visum Guatemala”

 1. Waw jullie verhaal is zo mooi geschreven dat ik niet kan stoppen met lezen. Ik begon bij Costa Rica en heb zin om de vulkaan te beklimmen in Belize. Ik weet niet of het mij gaat lukken ik ben al lang geen 20 meer. Maar ik wandel graag.
  Ik ben zeer enthousiast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven