Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Budget Nicaragua

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Nicaragua is een van de goedkopere landen in Midden-Amerika. Waar je in landen als Panama en Costa Rica al snel richting de €50 per dag gaat, ligt het budget voor Nicaragua een stuk lager, hoewel dat natuurlijk een persoonlijke kwestie is.

Het is opvallend hoe voordelig je kan reizen in Nicaragua. Als je let op wat je uitgeeft aan eten, tours en accommodatie kom je met €30 per dag een heel eind. Op deze pagina lees je alle tips en info over het budget voor Nicaragua.

Ons budget voor Nicaragua

Laten we voorop stellen dat een budget voor Nicaragua een persoonlijke kwestie is. Een ding is zeker, reizen kan hier vrij goedkoop. Qua prijsniveau moet je denken aan het reizen in Azië, wat best bijzonder is als je het vergelijkt met kosten in andere landen in Midden-Amerika.

TIP ♥ – wij reisde voor €30 p.p. per dag door Nicaragua. Dat kan je hier lezen.

Het reizen in Nicaragua kost je zo’n $35 (€30) per dag. Wij reizen niet als low-budget backpackers, maar ook niet als luxepaardjes. We slapen vaak in tweepersoonskamers in hostels en eten lokaal. De echte low-budget backpackers kunnen daarom goedkoper reizen, maar het kan ook zeker duurder.

Op deze pagina geven we je al onze tips over de kosten in Nicaragua met betrekking op accommodatie, vervoer, eten en drinken en tours.

Ometepe

LET OP – alle prijzen staan aangegeven in US Dollar

Kosten voor accommodatie

Accommodatie zal, samen met betaalde tours, de grootste impact hebben op je budget voor Nicaragua. Je kunt hier heel goedkoop overnachten. Zo kost een slaapplek in hostel op een dorm (gedeelde slaapkamer) tussen de $10 per nacht.

Wat ons opviel, is dat de kwaliteit van hostels hier bijzonder goed is. Voor een tweepersoonskamer met eigen badkamer is hetzelfde hostel ga je snel naar de $20 – $25 p.p per nacht

Hou je van wat meer luxe dus voor een luxe hostel of hotel? Dan ga je al snel naar de $40 per nacht voor een tweepersoonskamer. Die kosten zou je kunnen delen, wat het weer aantrekkelijk maakt.

Iets wat erg populair is in Nicaragua zijn de hospedajes, door familie gerunde hotels. Let bij stranden op hangmatjes. Deze kun je namelijk ook huren!

Een voorbeeld van onze kosten;

 • Tweepersoonskamer San Juan del Sur  $35 per nacht | Hostel was Casa Oro
  • Dorm in Casa Oro  $10 – $12 per nacht
 • Tweepersoonskamer Granada  $30 per nacht | Hostel was Glifoos
 • Tweepersoonskamer Leon  $30 per nacht | Hostel was Hostel Casa Lula
  • Dorm in Casa Lula  $12 per nacht

TIP ♥ – als je met z’n tweeën reist, is een tweepersoonskamer in een hostel vaak net zo voordelig als een dorm.

Kosten per dag

De kosten per dag voor accommodatie kwamen voor ons rond de $30 per nacht, zo’n $15 p.p. per nacht. Dat is voor een tweepersoonskamer. Nogmaals, slapen kan goedkoper als je genoegen neemt met low-budget hostels of dorms. Slaap je in dorms? Reken dan op $10 p.p. per dag. De kosten voor accommodatie zijn bepalend voor je budget voor Nicaragua.

San Juan del Sur

De straatjes in San Juan del Sur.

Kosten voor eten en drinken

Landen als Thailand en Vietnam zijn de Koningen onder het streetfood, maar ook in Nicaragua kun je heerlijk eten bij de verschillende straatstalletjes. Vooral in steden als Granada en Leon. De meeste stalletjes rekenen tussen de $3 en $5 per gerecht.

Het bekendste gerecht hier is gallo pinto (rijst en bonen) en bakbananen, hoewel je na 3 weken de bonen wel zat bent 🙂

Voor westerse gerechten, zoals hamburgers of pizza’s liggen de kosten hoger. Rond de $5 tot $10, hoewel het afhankelijk waar je bent en wat je eet. Om kosten te besparen hoef je het niet te doen, maar je kunt ook naar de supermarkt en je eigen eten maken in hostels.

Dit scheelt een beetje op je budget voor Nicaragua.

Enkele kosten die we gemaakt hebben;

 • Lokaal ontbijtje in Granada  $1
 • Sandwich op terras in Granada  $5
 • Lokaal eten in San Juan  $4
 • Whole Fried Fish in San Juan  $12
Kosten voor drinken
 • Fles water  $0,50
 • Biertje  $1
 • Cocktail  $2,50
 • Versie smoothie  $2

Kosten per dag

Bij sommige accommodatie zit ontbijt in de kamerprijs dus die kosten heb je niet elke dag. Gemiddeld waren wij zo’n $18 p.p. per dag, zo’n €15 p.p. kwijt aan eten en drinken. Dat is als je niet heel gek doet en veel lokaal eet.

Granada

Wonderful colors in Granada

Budget voor Nicaragua

The face you make when someone asks you if this is safe to eat 🙂 

Kosten voor vervoer

Een van de grootste voordelen van Nicaragua is dat het niet zo groot is. Daardoor zit je eigenlijk nooit langer dan 4 uur in een bus. En hoe korter je in de bus zit, hoe minder het kost. De (chicken) bus is het belangrijkste vervoersmiddel en alles en iedereen reist met de chickenbus.

Die kosten vaak maar $1 tot $3.

Managua is de plek waar alle bussen komen en vertrekken. Vaak kost een ritje naar Leon of Granada maar $1. Super goedkoop dus! Je kunt ook met de taxi reizen, dat is een stuk duurder, maar wel veel sneller.

Vooral als je van en naar het vliegveld reist, is dat makkelijk. Internationaal rijden er veel minivans (tussen Costa Rica en Nicaragua).

Voorbeelden van kosten;

 • San Juan del Sur naar Rivas  40 cord. p.p. ($1,25)
 • Rivas naar Granada  55 cord. p.p. ($1,75)
 • Granada naar Laguna de Apyo  25 cord. p.p. ($0,80)
 • Rivas naar Granada  55 cord. p.p. ($1,75)
 • Taxi Granada naar Managua Airport  $30 per tax

TIP we hebben het vliegticket buiten wegen gelaten. Check onze pagina Vliegtickets Nicaragua met 10 tips over hoe je goedkoop tickets boekt.

Kosten per dag

Vervoer is echt ontzettend goedkoop en zal weinig invloed hebben op je budget. Als je uitgaat van €5 per dag zit je eigenlijk al te hoog. Reken op maximaal $2 per dag. Daar komt bij dat je niet elke dag in de bus zit.

Vervoer Nicaragua

De bekende chicken bussen zitten altijd lekker vol

Kosten voor activiteiten

Over het algemeen zijn activiteiten in Nicaragua vrij goedkoop, maar het zal naast accommodatie wel de grootste impact hebben op je budget Nicaragua. Er is ontzettend veel te doen in dit land, ook gratis.

Gelukkig kun je steden als Granada zonder tour verkennen en op Ometepe kun je bijvoorbeeld een (schakel) brommer huren.

De meeste dagtochten en activiteiten (hiken, surfen, kajakken) kosten tussen de $20 en $30 p.p. Let er op dat je niet altijd een tour hoeft te boeken om ergens te komen.

Zo worden er overal tours naar Laguna de Apoyo aangeboden, iets wat al snel $30 p.p. kost, terwijl de lokale bus $1 kost!

 • Tour naar Laguna de Apoyo $30
 • Volcano boarden in Leon ➜ $30
 • Telica Sunset Tour in Leon ➜ $40
 • Scooter huren Ometepe $20 per dag
 • Volcan Concepcion beklimmen Ometepe  $45
 • Fiets huren Granada $5 per dag
 • Kajakken Laguna de Apoyo $6
 • Surfles San Juan del Sur  $30

Kosten per dag

Kosten voor tours laten we meestal buiten beschouwing in de totale kosten, omdat je niet elke dag een tour boekt. Sommige reizigers doen nooit betaalde tours en andere kiezen voor 2 of 3 tours. Als wij onze tours delen door het aantal dagen dat we in Nicaragua zijn geweest komen we ongeveer $5 p.p. per dag.

Volcano Boarden in Leon 

Kosten per dag

Als je in een in een tweepersoonskamer in een hostel verblijft, uit eten gaat bij de lokale restaurants of je eten koopt in supermarkten, en reist met openbaar vervoer in plaats van taxi’s, moet je rekenen op $30 tot $35 per dag. Dat is zo’n €30 per dag.

Je kunt makkelijk meer uitgeven als je luxer overnacht en reist. Het kan ook goedkoper dan je voornamelijk op dorms slaapt in hostels.

TIP ♥ – in Nicaragua betalen ze met de Nicaraguaanse Cordoba. 100 Cordoba is gelijk aan €2,50 of $3,20. Ze betalen hier ook veel met Amerikaans Dollars. Prijzen worden dan ook vaak in Amerikaanse Dollars aangegeven.

Meer lezen over Nicaragua?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU