Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Eten en drinken Thailand

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Thailand is een paradijs voor liefhebbers van lekker eten. Net als het geloof maakt ook het eten Thailand een belangrijk deel uit van het leven in Thailand. Er zijn honderden heerlijke gerechten waaruit je kunt kiezen. Als je eenmaal de bekende ‘pad thai’ hebt geproefd is er geen weg meer terug. De night marktes, de street food en de sfeervolle kleine restaurantjes zorgen voor een ongekende eet-sensatie! Lees hier alles over het eten Thailand met onder andere:

Eten Thailand

Het eten Thailand is zeer gevarieerd. Dat komt vooral doordat men veel smaken en kruiden combineert in gerechten. Hierdoor is het eten Thailand een feest voor mensen die van lekker eten houden. Het eten in Thailand staat bekend als een van de meest smaakvolle ter wereld.

TIP ♥ – in Bangkok en Chiang Mai kun je leuke kookcursussen volgen.

De bekendste ingrediënten zijn uiteraard groente, vis en rijst. Thailand is zelfs de op een na grootste rijstexporteur ter wereld. Er worden ook veel groenten en vruchten verbouwd in Thailand. Een fruitsalade of fruitshake is dan ook volop verkrijgbaar. Daarnaast hebben ze in Thailand heerlijke kruiden. Zoals veel landen in Azië zijn ook de gerechten in Thailand redelijk pittig.

Street food

In Thailand zie je veel kleine eetstalletjes, of ‘food stalls’. Hier verkopen ze street food. Hoewel dit voor Europeanen een vreemde verschijning is, is dit een absolute aanrader tijdens je reis door Thailand! Het eten van deze ‘food stalls’ is overheerlijk en zeker niet gevaarlijk voor de gezondheid.

Budget voor Thailand

Het bekende street food is een echte aanrader

Hoe smaakt het?

Veel Thaise gerechten zijn gebaseerd op rijst, wat gezien de positie van Thailand in rijst export niet wonderbaarlijk is. Naast rijst wordt er veel verse groente gebruikt in de gerechten. Ze gebruiken in Thailand heel veel kruiden waarmee ze het eten Thailand op smaak brengen. De rijst wordt vaak gecombineerd met verse groente, vlees en vis.

Veel gerechten zijn gebaseerd op groente en rijst. Vegetariërs hebben keuze uit verschillende verse gerechten. Als je geen vegetarische gerechten kan vinden op de menukaart betekent dat niet dat ze er niet zijn. Vraag er naar in het restaurant of bij je hostel / hotel.

Street food

Ga je voor de eerste keer naar Thailand en ben je een beetje huiverig voor het eten? Geen nood. Thailand is redelijk goed ingesteld op toeristen en er is genoeg Westers eten te krijgen. We raden echter iedereen aan om de lokale gerechten te proberen. Het lokale eten is echt heerlijk. Vaak vind je bij de kleine eet kraampjes het lekkerste eten. En vaak ook maar voor een paar euro!

Eten Thailand

Naast de bekende eet kraampjes kun je ook heerlijk (en goedkoop) eten in restaurantjes

Wat eten ze?

Vooral veel lekker eten. In de Thaise keuken kun je vier smaken onderscheiden: zuur, bitter, zout en zoet. En elke kok, of dat nu in een restaurant of eet kraampje is, streeft er naar om veek verscheidenheid in de gerechten aan te brengen.

Citroengras, basilicum, koriander, laos, Spaanse peper, knoflook, limoensap, kokosmelk en gefermenteerde vissaus zijn slechts enkele van de kenmerkende ingrediënten die d gerechten tot leven brengen. Hieronder een overzicht van bekende gerechten.

Rijst en noedels

Rijst en noedels wordt, samen met curry, het meest verkocht En dan met name in eet kraampjes op straat. Noedels zijn er in verschillende varianten. Je hebt kway tiaw (gemaakt met rijstmeel) en ba mii (eiernoedels)).

De beroemdste van allemaal  is phat thai, een heerlijke combinatie van noedels (meestal kway tiaw), ei, tofu en lente-uitjes, bestrooid met gemalen pinda’s en vaak gecombineerd met kleine gedroogde garnalen.

TIP ♥ – als je noedels wilt proberen ga dan voor de Ba-mee. Noedels gemaakt van ei en bloem. Erg lekker!

Khao San Road

De Pad Thai noedels op Khao San Road in Bangkok

Thaise curry

Det Thaise Curry (kaeng) is een bekend gerecht. Het bestaat uit een mix van kruiden, specerijen, knoflook, sjalot en gemalen pepers. De curry is lang geleden uit India geïmporteerd. Curries die niet met kokosnotenroom worden gemaakt zijn minder zoet en dunner.

Deze lijken meer op soep. Andere curries, zoals kaeng karii en kaeng matsaman (met aardappels, pinda’s en meestal rundvlees), zijn iets steviger. Typisch Thaise curries zijn kaeng khiaw wan en kaeng Phet  en kaeng phanaeng.

Salades

Een minder bekend gerecht van de Thaise keuken is de yam of salade. Salades zijn er in vele variaties – met noedels, vlees, vis of groenten – maar de kern van elke salade is een scheutje limoensap en een beetje peper. Salades die je eens zou moeten proberen zijn yam som oh, yam hua plee (banaan bloemen) en yam Plaa duk foo (gefrituurde meerval).

Wok

Wokken, of roerbakken, wordt aangegeven met pat en is over komen waaien uit China. De wokgerechten in Thailand zijn ontzettend lekker en verkrijgbaar bij elke eet kraam op straat. In elk wokgerecht wordt er gewokt met groente, vis en vlees.

Tafelmanieren

Eetstokjes zijn uitsluitend bedoeld voor noedels. Sticky-rijstg wordt altijd gegeten met de rechterhand. Eet nooit met je linkerhand, die wordt gebruikt bij een bezoek aan het toilet. Bij het eten wordt gegeten met een vork (links) en een lepel (rechts). Je krijgt geen mes omdat het eten hapklaar wordt gepresenteerd. Bij elke maaltijd krijg je gestoomde rijst (khao).

Lees meer informatie in deze leuke Thaise Foodwiki van Thuisbezorgd.nl.

Eten Thailand

Lekker eten op een night market

Drinken Thailand

Het drinken in Thailand is niet zo bijzonder als het eten. Toch is er wel genoeg lekkers te halen. Zeker liefhebbers van thee, fruitshakes en goedkope biertjes zijn hier aan het juiste adres.

Thee en koffie

De locals drinken vooral thee. Bekend is uiteraard de Thai ijsthee. Dit is niet te vergelijken met de ijsthee in Nederland of België. Thee wordt veel bij maaltijden geserveerd, meestal gratis. Koffie wordt ook veel gedronken. Ze hebben in Thailand zelfs een eigen Starbucks in de vorm van Black Canyon Coffee.

Alcohol

De twee meest bekende biertjes (bia) zijn Singha en Chang, maar veel reizigers kiezen voor het minder sterke Singha’s of Leo. In winkels betaal je rond de 30 baht voor een 330 ml biertje. Er zijn ook allerlei duurdere buitenlandse bieren verkrijgbaar in Thailand, waaronder Heineken en Asahi. In de meest toeristische gebieden kun geïmporteerde flessen wijn uit de hele wereld krijgen.

Kraanwater

Kraanwater in Thailand is niet drinkbaar! Dit kan lijden tot buikgriep en diarree. Je kunt overal op straat en in supermarktjes waterflessen lopen. Let er op dat deze nog dicht zitten als je ze koopt en dat ze niet opnieuw gevuld zijn!

Plastic flessen met drinkwater (nam plao) worden door heel Thailand verkocht. Zelfs in de kleinste dorpjes. Je betaald zo’n 10 baht voor een fles water.

Meer lezen over Thailand?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU