Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Beste reistijd Filipijnen

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 40

Bijgewerkt op 25 augustus, 2022

Iedereen heeft het liefste mooi weer op reis. Goed weer kan je vakantie of reis net dat extra’s geven. Helaas is dat niet altijd eenvoudig te voorspellen. Het is daarom goed om informatie te verzamelen over de beste reistijd Filipijnen. Alle regenbuien ontlopen is een utopie, maar twee weken regen tijdens je vakantie in de Filipijnen is te voorkomen.

Beste reistijd Filipijnen

De Filipijnen is een verzameling van eilanden met een totale lengte van 1.900 kilometer lang. Het is daarom lastig één advies af te geven qua beste reistijd Filipijnen. Het land heeft een tropisch klimaat en het weer wordt bepaald door het droogseizoen, de Amihan, en het regenseizoen, de Habagat. Je kan zeggen dat beide seizoenen zo zijn voordelen hebben.

Het droogseizoen loopt grofweg van oktober tot juni. Tijdens deze maanden heb je weinig regen en tropische temperaturen. Het regenseizoen kun je verwachten tussen juni en oktober.

TIP ♥ – de beste reistijd voor de Filipijnen zijn de maanden november tot en met mei.

Op deze pagina geven we je meer informatie over welke maanden het meest geschikt zijn om te reizen in de Filipijnen. Dat doen we aan de hand van de volgende onderwerpen;

Beste reistijd Filipijnen

Seizoenen Filipijnen

De beste reistijd Filipijnen is niet alleen afhankelijk van het weer maar ook van de drukte, of de seizoenen. Je kunt drie seizoenen onderscheiden in de Filipijnen, het hoogseizoen, het tussenseizoen en het laagseizoen. Elk seizoen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Check hieronder de seizoenen.

Hoogseizoen

Coron Island
November tot en met mei

Het hoogseizoen betekent dat het in grote delen van het land droog is. Daarnaast zijn de maanden december tot februari ook de koelste maanden waardoor het iets aangenamer reizen is. Houd er wel rekening mee dat prijzen behoorlijk omhoog gaan.

Tussenseizoen

Banaue
Mei en november

De maanden mei en november zijn prima maanden om in de Filipijnen te reizen. Mei is de laatste maand voordat de regen los barst en de temperaturen gaan al iets omhoog. In november is het regenseizoen net achter de rug en het hoogseizoen nog niet ingezet.

Laagseizoen

Beste reistijd Filipijnen
Juni tot en met oktober

De maanden juni tot en met september vormen het laagseizoen. Dit is het seizoen dat de Filipijnen vaak geteisterd wordt door veel regen en tyfoons. Niet de ideale reistijd dus. Prijzen zakken wel heel erg maar door de regen kan het reizen lastig worden.

De beste tijd

De beste reistijd Filipijnen is van november tot en met mei, tijdens het droge seizoen. Deze maanden herbergen ook de koele en droge dagen hoewel het in mei al snel warmer kan worden. Mei is dan ook de heetste maand waarbij temperaturen op kunnen lopen tot 38 graden.

Hou je niet van regen en niet van extreme hitte? Dan is de beste reistijd Filipijnen de maanden november, december en januari. In deze maanden liggen de temperaturen wat lager. Het droge seizoen is tevens het drukste seizoen dus het kan handig zijn om overnachtingen vooraf te boeken.

Boracay

In het regenseizoen kun je heerlijk aan een van de mooie stranden liggen

Regenseizoen Filipijnen

Het regenseizoen loop ongeveer van juni tot en met oktober. Zoals gezegd gaat dit gepaard met windstoten. De regen komt meestal aan het eind van de middag uit de hemel vallen. Gelukkig klaart het na één a twee uur weer op. De heftige regenval kan wel landverschuivingen veroorzaken, hou hier rekening mee.

Het regenseizoen valt in de maanden juni tot en met oktober

Het regenseizoen is overigens geen afrader. Het is namelijk niet zo dat het dagen of zelfs weken achter elkaar regent. In tegendeel zelfs. Het kan in het regenseizoen prima weer zijn. En zoals gezegd komt de regen vaak in de ochtend of namiddag. Daarnaast kan het ook per regio heel erg verschillen.

Een groot voordeel van het regenseizoen is dat de natuur volop in bloei is. Een ander groot voordeel is dat het door het regenseizoen een stuk rustiger is, en de prijzen zijn een stuk lager. De drukke periodes, wanneer ook veel locals reizen, is tijdens de feestdagen zoals Kerst, Chinees Nieuwjaar en Pasen.

Reisgids Filipijnen

TIP ♥ – Ben je op zoek naar mooie Reisgids over de Filipijnen? Check dan onze digitale Reisgids. Deze super uitgebreide Reisgids neemt je stap voor stap mee op reis door de Filipijnen. Zo hoef jij alleen nog maar een ticket te boeken. Check hier onze –> Digitale Reisgids van de Filipijnen <–

De beste reistijd per maand

Het kan zijn dat je niet in het hoogseizoen naar de Filipijnen kan reizen. Dat betekent niet dat je helemaal niet naar de Filipijnen kunt reizen. Om je op weg te helpen hebben we het weer per maand beschreven. Let op; dit zijn voorspellingen, het kan altijd afwijken van wat wij beschrijven.

Weer in januari

De maand januari is een van de beste maanden om naar de Filippijnen te reizen. Dat is omdat de temperaturen koeler zijn dan in de zomermaanden en het minder regent. Het is ook het hoogtepunt van het hoogseizoen, dus hou er rekening mee dat het druk kan zijn.

Weer in februari

Februari is vrijwel hetzelfde als januari. De temperaturen liggen iets hoger zijn en het is over het algemeen iets minder druk. Een van de betere maanden om in de Filipijnen te reizen.

Weer in maart

In maart beginnen de temperaturen op te lopen, maar de omstandigheden zijn nog steeds heel erg goed. Er valt zelfs iets minder regen. Hou rekening met de Heilige Week (rond Pasen). Veel accommodatie zit vol en het hele land is vrij. Dat maakt wegen extreem druk. Wij deden over onze reis van Manilla naar Banaue 21 uur wat normaal 9 uur zou moeten zijn!

Weer in april

In het begin van de maand is de nasleep van de drukte met Pasen goed te merken.  Zorg er voor dat je accommodatie ver van tevoren boekt als je per se in een bepaald hotel wil overnachten. Qua weer zit je in april nog steeds meer dan goed. Temperaturen liggen hoog en de regen valt mee.

Weer in mei

Mei is een van de heetste maanden van het jaar. Als je de hitte niet erg vindt, is mei een geweldige tijd om te reizen, want de kans op regen is minimaal. Aan het strand is het extreem warm, in de hooglanden rondom Banaue is het lekker rondwandelen met deze temperaturen.

Weer in juni

De regen begint toe te nemen in de Filipijnen. Het is zeker niet de regenachtigste maand, maar je hebt wel meer kans op een bui. De regen begint in het noorden en trekt geleidelijk aan naar het zuiden aan het einde van de maand. Gelukkig is het rondom Cebu (Negros, Bohol, Siquijor) grotendeels droog.

Weer in juli

In juli neemt de hoeveelheid regen in het hele land toe, waarbij het noorden het hardst wordt getroffen. Het regenseizoen is nu wel echt ingezet hoewel de eilanden rondom Cebu (in het midden van het land) nog goed weer kunnen hebben.

Weer in augustus

Augustus is vergelijkbaar met juli met als grote verschil dat het tyfoonseizoen ook begint. Augustus is zeker niet de beste reistijd Filipijnen en als je de keuze hebt kun je deze maand beter vermijden.

Weer in september

Ook september valt buiten de beste reistijd Filipijnen. In heel september heb je kans op heftige regenval, evenals de mogelijkheid op tyfonen. We raden af om in deze maand naar de Filipijnen te reizen.

Weer in oktober

Samen met augustus en september een van de meest regenachtige maanden van het land.  Daarnaast heb je nog steeds kans op tyfoons. Ook voor oktober geldt dat je de maand beter kunt vermijden.

Weer in november

November is het begin van het droge/hoogseizoen. Er is echter nog steeds een kans op orkanen en regen, maar vooral de regen is minimaal in het hele land. Als je de keuze hebt ga dan eind november naar de Filipijnen. Dan is de kans op regen en orkanen een stuk minder. Daarnaast zijn de prijzen nog laag in november en is het niet zo druk.

Weer in december

De temperaturen nemen af en het is qua weer vergelijkbaar met januari. De koelere temperaturen zorgen voor een aangename tijd om te reizen. Het is het hoogtepunt van het hoogseizoen en zeker tussen Kerst en Oud&Nieuw kan het vrij druk worden.

El Nido

Feestdagen Filipijnen

De belangrijkste festivals zijn de Black Nazare Procession (9 januari), Goede Vrijdag in april of me en Independence Day (12 juni). De laatste noemen ze ook wel Cavite en wordt gevierd in Kawit, sinds 1898. Deze dagen kan je rekenen op overvol openbaar vervoer en drukte bij bekende highlights. De drukste periode is echter de periode rond Kerstmis, het belangrijkste feest in de Filipijnen.

Veranderingen in klimaat

Het wereldwijde klimaat is aan het veranderen, ook in de Filipijnen. Daardoor vervagen de lijnen tussen het regen- en droogseizoen. Zeker de afgelopen jaren komt het steeds vaker voor dat het regent in het droogseizoen en droog is in het regenseizoen.

Dit is niet alleen in de Filipijnen zichtbaar, maar ook in de rest van Azië. Dat het altijd regent in het regenseizoen en droog is in het droogseizoen is niet meer van toepassing.

Zo komt het steeds vaker voor dat het in bijvoorbeeld augustus, normaal het regenseizoen, prima weer is. En andersom ook. Het kan in december behoorlijk regenen. In Thailand zijn er zelfs behoorlijke overstromingen geweest in december terwijl dit normaal midden in het hoog/droogseizoen is.

De beste reistijd Filipijnen is dus steeds moeilijker te voorspellen.

Orkanen

De Filipijnen staat bekend als een land dat nog wel eens geteisterd kan worden door orkanen. Deze orkanen komen niet alleen in het regenseizoen voor, maar ook in het droogseizoen. Goed om te weten is dat een orkaan altijd aan de oostkust aan komt en afbuigt naar het noorden.

Daarnaast bereikt het grootste gedeelte van de orkanen het vaste land niet eens. En een tyfoon is vaak ver van te voren al te voorspellen zodat je er op in kunt spelen. Het is dus niet iets om je al te druk over te maken.

Banaue

Beste reistijd Filipijnen per reiziger

De beste reistijd Filipijnen hoeft niet per se de maand te zijn waarin de minste regen valt. Op vakantie of tijdens je reis door Filipijnen wil je het liefst geen regen maar het voordeel van regen is wel dat de natuur op haar mooist is.

Rijstvelden zijn groener, watervallen stromen harder en bergen zijn en bossen ogen mooier. Zeker in het noorden van Filipijnen is het daarom aan te raden juist na of tijdens het regenseizoen te reizen. Als je meer van het eiland hoppen en feest bent kan je beter in het droge gaan.

Wil je meer informatie over het reizen in Filipijnen? Kijk dan eens op onze reisinformatie Filipijnen pagina of bekijk de mooiste highlights van Filipijnen.

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU

We need you!

Wij houden van reizen, maar niet van schreeuwerige websites. Reis-Expert is een onafhankelijk platform en dat houden we graag zo.

Het up-to-date houden kost echter wel veel tijd. Gebruik jij graag onze website en wil je deze gratis en advertentievrij houden? 

KOOP EEN PRODUCT!

of

DONEER!
Dan houden wij Reis-Expert gratis en advertentievrij!