Huacachina is een dorpje dat in de provincie Ica ligt en voornamelijk bekend staat om de vele duinen die om het kleine dorp heen liggen. Duinen kennen we ook wel in Nederland, maar deze duinen zijn niets in vergelijking met de duinen van Huacachina. De meeste mensen die naar Huacachina gaan, doen dit om lekker te ontspannen tijdens hun vrij vermoeiende backpackreis door Peru. Er is niet zo veel te doen als in andere grote steden in Peru, maar dit is juist wel eens fijn.

Wat is Huacachina?

Huacachina is een klein dorp dat in het zuidwesten van Peru ligt. Het ligt verstopt tussen de gigantische zandduinen. Op de achtergrond ligt het grote, drukkere Ica. Het is een bekende bestemming voor veel reizigers. Niet alleen vanwege de duinen, maar ook omdat er veel te doen is.

Oase van Amerika

Huacachina is gebouwd in een oase, namelijk de Oase van Amerika. Het dorp is erg gericht op toeristen en dit komt omdat je er vele activiteiten kunt ondernemen die vooral toeristen erg leuk vinden.

Denk hierbij aan zandborden, maar ook aan buggy rijden en zelfs snowboarden. In het oasewater dat bij het dorpje ligt, kun je onder andere heerlijk waterfietsen.

Huacachina
Het dorp is niet meer dan een verzameling gebouwen rondom een meertje

6x leuke dingen om te doen

Er zijn diverse dingen die je kunt zien en doen als je woestijndorp Huacachina bezoekt. De leukste bezienswaardigheden en activiteiten in het gebied, worden in onderstaande alinea’s beschreven.

#1 Ga naar het meer van Huacachina

Bij Huacachina ligt een prachtig oasemeer. Dit meer kun je niet alleen zwemmend verkennen, maar ook met een waterfiets. Wil je lekker ontspannen, dan is het zeker de moeite waard om een dagje door te brengen bij dit mooie meer.

Ties: “Wist je dat de duinen die hier staan zo’n 90 meter hoog zijn?”.

Je kunt een trappelbootje (pedalo) huren en het meer op gaan. Overigens moet je dit niet in de middagzon doen aangezien het dan heel erg warm kan worden. Je kunt het beter proberen in de ochtend.

Huacachina
Oasis de la Huacachina

#2 Sandboarden in de duinen

Sandboarden of zandborden is erg populair onder toeristen die hier komen. Het is waarschijnlijk de bekendste activiteit in Peru. Het is een beetje hetzelfde als snowboarden in de winter, maar dan in de woestijn.

Niet zo sportief aangelegd? Dan kun je ook met een buggy door de woestijn crossen.

Kosten

Een trip (met buggy) kost zo’n US$10. Het is een onvergetelijke ervaring. Je scheurt met een buggy in een belachelijk tempo over de duinen om vervolgend te sandboarden. De organisatie Desert Adventure heeft goede tours.

Huacachina
Je kunt ook met een buggy door de duinen rijden

#3 Zonsondergang in Huacachina

Rond 17:00 uur is het een goed idee om de zandduinen te beklimmen om zo een perfecte zonsondergang over Huacachina te zien. De wandeling is een best vermoeiend, maar het is zeker de moeite waard en het duurt niet langer dan 20 minuten.

We raden aan om een drankje en wat eten mee te brengen bij zonsondergang. Dan kun je extra lang genieten.

TIP ♥ – een sunset tour kost zo’n US$25 p.p

Route Peru
Zonsondergang

#4 Verken de stad Ica

De stad Ica ligt dicht in de buurt. In Ica kun je onder andere naar een pisco destilleerderij, waar je alles te weten komt over het proces van het maken van traditionele pisco.

Ook kom je in Ica vele bijzondere gebouwen tegen, die zeker de moeite waard zijn om eens van dichtbij te bekijken.

#5 Slapen in de woestijn

Als je naar Peru op vakantie gaat denk je niet meteen aan het slapen in een woestijn. Toch kan het hier. In Huacachina kun je namelijk een tour boeken waarbij je kunt kamperen in de woestijn.

De woestijn is een geweldige plek om te kamperen vanwege de heldere sterrenhemel.

Eerst ga je op een Dune Buggy Sunset Tour waar je foto’s kunt maken en het bekende sandboarding kunt proberen. Als laatste ga je naar een kampeerplaats in het midden van de woestijn. Super ervaring!

TIP ♥ – een kampeer tour kost zo’n $65 tot $105 p.p

#6 Ga naar de Nazca Lijnen

Vanuit Huacachina kun je de beroemde Nazca lijnen bezoeken. Een van de bekendste bezienswaardigheden van Peru en een must-see als je in de buurt bent.

Je neemt een klein vliegtuigje en vliegt met gids over de mysterieuze tekens in het zand, waar vele verhalen de ronde over doen.

Nazca
Nazca Lines

Legende Huacachina

Volgens een oude legende is het meer bij Huacachina ontstaan door spiegelscherven. Een prinses maakte een wandeltocht door de woestijn rond het dorpje en bekeek zichzelf eens goed in de spiegel.

In de spiegel zag ze een man achter zich, waar ze zo van schrok dat ze haar spiegel liet vallen. Ze vluchtte weg en met de plooien van haar mantel maakte ze de duinen.

De scherven van de spiegel zouden het huidige meer van Huacachina hebben gevormd, in ieder geval volgens de locals van het gebied.

Hoe kom je er?

Ga je vanuit Ica naar de stad Huacachina, dan hoef je slechts een korte taxirit te maken. Dat kost je tussen de 5 en 7 Sol. Vanuit de hoofdstad Lima reis je niet per taxi naar Huacachina, maar pak je een bus Naar Ica. Deze bus gaat zeven dagen per week.

De bus van Lima naar Ica doet er zo’n 5 uur over en kost je tussen de US$10 tot US$20, afhankelijk van de busmaatschappij.

TIP ♥ – check hier de bustijden en boek direct je ticket

Beste reistijd

Huacachina kan het hele jaar door bezocht worden. Echter, beste tijd om hier te komen is van mei tot en met september. In deze maanden heb je niet het warmste weer, maar wel het mooiste met de minste regen. De piekmaanden zijn juni tot en met augustus.

In de maanden november tot en met maart heb je de meeste kans op regen, hoewel dat hier nog steeds minimaal is.

De temperatuur tussen mei en november varieert tussen de 21 en 24°C, met bijna geen neerslag.

Huacachina

Locatie

2 gedachten over “Huacachina”

  1. Carla Barrenechea

    Quisiéramos conocer la Huacachina, es nuestra inquietud por el momento. Conocemos muy bien las zonas aledañas. Tenemos este 24 de junio próximo un matrimonio en Pisco.
    Cordialmente, Carla Barrenechea

    We would like to know the Huacachina, it is our concern for the moment. We know the surrounding areas very well. We have this coming June 24 the wedding in Pisco.

    Cordially, Carla Barrenechea & Peter van Raalte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven