Een rondreis door Peru staat bij velen op de bucketlist. Als je aan Peru denkt, denk je waarschijnlijk aan alle lama’s en inca’s die je al op verschillende reisfoto’s voorbij hebt zien komen. Ook het bewonderen van de Machu Picchu is bij veel reizigers erg gewild. De Salkantay Trek is een mooie manier om Machu Picchu te bereiken.

De Salkantay Trek

De klassieke Inca Trail is de populairste manier om bij de Machu Picchu te komen. Helaas is deze erg vaak volgeboekt en als je een plekje wil bemachtigen moet je heel vroeg boeken. De Salkantay Trek is daarom een goed alternatief.

Een schitterende route die je uiteindelijk bij de machtige Machu Picchu brengt. Maar waar moet je precies aan denken en waarom zou je deze route lopen? Check onze tips in dit blog.

Salkantay Trek
Het begin van de hike

Op weg naar Machu Picchu

Tijdens de Salkantay Trek loop je in vijf dagen (of korter) naar de bekendste highlight van Peru. De Machu Picchu is het einddoel van deze hike, maar onderweg zie je zo veel mooie dingen die de moeite meer dan waard zijn.

De weg er naar toe is net zo mooi als deze Inca stad zelf.

Machu Picchu

‘De verborgen stad’, wordt de Machu Picchu ook regelmatig genoemd. Over de precieze geschiedenis bestaat nog veel onduidelijkheid. Echter, sommige archeologen zeggen dat deze stad bewaard is gebleven omdat de Spanjaarden het nooit hebben ontdekt tijdens de invasie in 1532.

Na de Spaanse invasie kwamen hier eigenlijk ook geen mensen meer. Het werd pas in 1911 ontdekt door Hiram Bingham III. Hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad, bekend als Vilcabamba. Dit was een verborgen hoofdstad waarnaar de Inca’s waren ontsnapt nadat de Spanjaarden in 1532 arriveerden.

Sinds 1983 staat dit bijzondere bouwwerk op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

TIP ♥ – alles over Machu Picchu lees je hier

Voor de echte avonturiers

Machu Picchu bereik je niet door lekker in de bus te zitten en voor de ingang uit te stappen zoals andere bekende archeologische plekken als Tikal, Bagan of Angkor Wat. Iedereen die hier een bezoek aan wil brengen waagt zich aan enige vorm van fysieke inspanning.

De Machu Picchu ligt op zo’n moeilijk bereikbare plek omdat het werd gebouwd ter ere van het heilige landschap en om zo dicht mogelijk bij de goden te komen. Machu Picchu is bijvoorbeeld gebouwd bovenop een berg die bijna volledig wordt omringd door de Urubamba-rivier, ook wel de Heilige Rivier.

Je kunt er op verschillende manieren naar toe, met allemaal dezelfde eindbestemming. Iedere route is een heel avontuur op zich.

Een van de beste hikes ter wereld

Als je niet zo van wandelen houdt of gewoon minder tijd hebt, kun je in principe ook de bus en de trein nemen naar Aguas Calientes en alleen het laatste stuk omhoog lopen. Echter, de échte reizigers onder ons denken aan een alternatief: een meerdaagse hike.

Iedereen kent waarschijnlijk ook de Inca Trail. Om deze trail te lopen moet je ver vooraf boeken.

Als dat niet uitkomt, is de Salkantay Trek een goed alternatief, deze hike is namelijk zelfs door National Geographic Travel Magazine uitgeroepen tot een van de 25 beste hikes ter wereld! Het is dus eigenlijk geen alternatief meer, maar echt een attractie op zichzelf en ongetwijfeld de moeite waard.

Salkantay
Onderweg
Machu Picchu
Het doel; Machu Picchu

Hoe, wie, wat en waar?

De Salkantay Trek is een route van 80 kilometer dwars door verschillende landschappen. Denk aan besneeuwde bergen, maar ook tropische regenwouden. Je moet veel kennis hebben van de natuur als je deze tour volledig zelf wilt boeken en organiseren.

Het is daarom gemakkelijker om dit aan een touroperator over te laten.

TIP ♥ – sinds kort kun je de Salkantay Trek bij ons boeken

Onze gidsen zijn ervaren op de track en kennen alle mogelijke omstandigheden. Daarnaast organiseren we alles voor je! Denk hierbij aan vervoer, accommodatie voor onderweg, eten en drinken en natuurlijk de tickets.

Je kunt ook in Peru zelf de Salkantay Trek regelen, maar de kans dat deze volledig volgeboekt zijn is heel groot. Je moet vaak maanden van tevoren reserveren.

Kosten voor Salkantay Trek

Je hebt verschillende varianten en deze variëren van luxe lodges tot aan tenten die je onderweg zelf op zet. De duurste tours liggen rond de US$2.000. Dat is best prijzig voor een 4-daagse trek.

Ook al kies je niet voor onze trek (wat we heel jammer zouden vinden 😉 ), let dan goed op waar je wel boekt. Kies zeker niet voor de goedkoopste optie. Dit is een once-in-a-lifetime ervaring en goedkoop is in dit geval echt duurkoop!

Wandelen door de bergen van Salkantay
Onderweg met de groep
Salkantay Trek
Je loopt door prachtige valleien

De Salkantay Trek van dag tot dag

Zoals aangegeven kun je de tour boeken in verschillende formaten. Zo heb je de keuze of je in drie, vier of vijf dagen naar de voet van de Machu Picchu wandelt. Wij geven je een beknopt overzicht van de tocht als je besluit deze in vier dagen te lopen.

Dag 1 | Cuzco en Salkantay basiskamp (16 kilometer)

De eerste dag word je vaak vroeg in de ochtend al opgehaald bij je hotel. Je hoeft er niet vreemd van op te kijken als jouw gids rond 04.00 uur in de ochtend op je staat te wachten. Hij brengt je naar Challancha; het startpunt van de route, waar je ongeveer rond 09.30 uur zult beginnen aan de track.

Je begint met een flinke klim omhoog, waardoor je misschien de moed al in de schoenen laat zakken. Niet getreurd, na ongeveer een uur klauteren wordt de grond vlakker en lopen wordt daardoor iets gemakkelijker.

We lopen 7 kilometer in 3 uur richting Soraypampa. Hier krijg je lunch in het base camp van Salkantay.

Na de lunch

Na de lunch en een korte pauze wandel je naar het prachtige Humantay-meer (4.200 meter). Dit is een 5 kilometer lange hike die ongeveer 2 uur duurt, Deze plek is een van de mooiste bezienswaardigheden in de Andes met ongelooflijk blauwgroen water met de weerspiegeling van berggletsjers Apu Humantay.

Vervolgens klim je nog twee uur verder om Salkantay Pampa (3900 m) te bereiken. Eenmaal op de camping worden de tenten opgezet, kun je genieten van een heerlijke maaltijd en daarna sterren kijken voordat je gaat slapen.

TIP ♥ – omdat Soraypampa (ons kamp) zich in het midden van de gletsjervalleien bevindt, is de lucht ’s nachts zo enorm helder dat je de sterren, sterrenbeelden en zelfs kometen kunt zien! Onvergetelijk.

Soraypampa
Onderweg naar Soraypampa
Humantay meer
Het Humantay meer

Dag 2 | Op naar Collpapampa (18 kilometer)

Rond 05.00 uur word je weer gewekt om de Salkantay Trek te vervolgen. Je hebt een flinke klim voor de boeg. Zo’n 6 uur lopen! Maar je loopt wel over de Salkantay Pass. Na het ontbijt ga je naar het hoogste punt van de trektocht, de Salkantay-pas (4630 m).

Op de top heb je tijd om de fantastische landschappen te verkennen, waaronder een prachtig meer aan de voet van deze majestueuze berg. Vanaf hier is nog 3 uur bergafwaarts naar de lunchplaats in Wayracmachay (3800 m). Je kunt last krijgen van hoogteziekte, waardoor ademhalen misschien lastiger wordt.

Na de lunch

Na de lunch daal je af naar het nevelwoud en ervaar je een van de snelste temperatuur- en weersveranderingen. Onderweg zie je een overvloed aan verschillende soorten bloemen, kolibries en orchideeën tot je aan komt bij Colpapampa, op 2770 meter hoogte. Deze nacht verblijf je naast een klein dorpje.

Salkantay Trek
Salkantay op de achtergrond
Salkantay Trek
Salkantay

Dag 3 | Op naar Aguas Calientes (14 kilometer)

De derde dag is qua hoogte niet het zwaarst, maar de afstand die je aflegt, tikt ook zeker aan. Van de omgeving kijk je waarschijnlijk wel even op, dit is namelijk compleet anders dan de afgelopen dagen.

Van deze trek, is dit misschien wel de mooiste dag van je Salkantay trek! Na een heerlijk ontbijt, wandel je ongeveer 3 uur naar Lucmabamba (2000 m), waar je deel kunt nemen aan een kookdemonstratie van Pachamanca en traditionele kookmethoden. Je werkt mee aan het bereiden van deze unieke lekkernij.

Onderweg vind je veel prachtige watervallen en kun je vers fruit kopen.

Na de lunch

Na de lunch bezoek je een biologische koffieboerderij en leer je over het proces van oogsten tot het bereiden van je eigen espresso. Vervolgens ga je naar Hidroelectica en wandel je 3 uur naar Aguas Calientes, waar je rond 17.00 uur aankomt. Diner vindt plaats in een lokaal restaurant en je overnacht in een hotel.

Dag 4 | Naar Machu Picchu

We beginnen deze dag weer vroeg met de wandeling. Onderweg heb je de mogelijkheid om te genieten van een klein deel van de beroemde Inca Trail! We gaan direct naar de rij om om 5.30 uur te wachten op de eerste bus naar Machu Picchu.

Uitzicht op Machu Picchu

Op een heldere dag kun je de spectaculaire zonsopgang boven Machu Picchu zien. Dit is echt een onvergetelijke ervaring. Je gids neemt je mee op een uitgebreide rondleiding van 2 tot 3 uur door de stad.

Vrije tijd

Na deze tour ben je vrij om omhoog te klimmen naar Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain (tegen extra kosten – vergeet niet vooraf te reserveren om hiervoor kaartjes te krijgen!). Het beklimmen van een van deze bergen duurt ongeveer 3 uur.

Een andere optie met een lagere intensiteit en waarvoor je geen extra ticket nodig hebt, is om naar de Sun Gate te lopen, de hoofdingang van de Inca Trail (dit duurt ongeveer 2 of 2,5 uur heen en terug).

Terug in Cuzco

Je gids legt uit hoe je de bus van Machu Picchu terug naar Aguas Calientes neemt voor de lunch (niet inbegrepen) en vervolgens de trein en bus terug naar Cusco neemt.

Aguas Calientes
Het stadje Aguas Calientes
Salkantay Trek
What a view!
Machu Picchu
Made it!
Dit is waar je het voor doet

Tot slot

Zoals aangegeven wordt de Salkantay Trek vaak gezien als het beste alternatief voor de Inca Trail. Dit omdat de Inca Trail al maanden van tevoren is volgeboekt. Een spontane wandeling van een paar dagen zit er dan niet meer in.

De Salkantay Trek is een prachtig alternatief, die qua natuur onderweg misschien wel boven de Inca Trail uitsteekt. Als je nerveus bent voor de fysieke inspanning die je moet leveren, kies dan voor de tocht van vijf dagen.

Je legt namelijk precies dezelfde afstand af, maar doet hier dan net een dag langer over. Uiteraard geldt dit ook andersom. Ben je topfit en wil je zo snel mogelijk boven zijn? Kies dan voor een tour van drie dagen!

Voor ieder wat wils. Je levert inspanning om op je eindbestemming te komen, maar de uitzichten onderweg maken het meer dan goed.

Locatie

8 gedachten over “Salkantay Trek”

  1. Beste lezer,

    Biedt u in de maand november de Salkantay Trek van 5 dagen aan?

    Ik hoor het graag.

    Hartelijke groet,

    Marloes Huigen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven