Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Salkantay Trek

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 27 oktober, 2020

Een rondreis door Peru staat bij velen op de bucketlist. Als je aan Peru denkt, denk je waarschijnlijk aan alle lama’s en inca’s die je al op verschillende reisfoto’s voorbij hebt zien komen. Ook het bewonderen van de Machu Picchu is bij veel reizigers erg gewild. De Salkantay Trek is een mooie manier om Machu Picchu te bereiken.

De Salkantay Trek

De klassieke Inca Trail is de populairste manier om bij de Machu Picchu te komen. Helaas is deze erg vaak volgeboekt en als je een plekje wil bemachtigen moet je heel vroeg boeken. De Salkantay Trek is daarom een goed alternatief.

Een schitterende route die je uiteindelijk bij de machtige Machu Picchu brengt. Maar waar moet je precies aan denken en waarom zou je deze route lopen? Check onze tips in dit blog.

Salkantay Trek

Het begin van de hike

Op weg naar Machu Picchu

Tijdens de Salkantay Trek loop je in vijf dagen (of korter) naar de bekendste highlight van Peru. De Machu Picchu is het einddoel van deze hike, maar onderweg zie je zo veel mooie dingen die de moeite meer dan waard zijn.

De weg er naar toe is net zo mooi als deze Inca stad zelf.

Machu Picchu

‘De verborgen stad’, wordt de Machu Picchu ook regelmatig genoemd. Over de precieze geschiedenis bestaat nog veel onduidelijkheid. Echter, sommige archeologen zeggen dat deze stad bewaard is gebleven omdat de Spanjaarden het nooit hebben ontdekt tijdens de invasie in 1532.

Na de Spaanse invasie kwamen hier eigenlijk ook geen mensen meer. Het werd pas in 1911 ontdekt door Hiram Bingham III. Hij was eigenlijk op zoek naar een andere stad, bekend als Vilcabamba. Dit was een verborgen hoofdstad waarnaar de Inca’s waren ontsnapt nadat de Spanjaarden in 1532 arriveerden.

Sinds 1983 staat dit bijzondere bouwwerk op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

TIP ♥ – alles over Machu Picchu lees je hier

Voor de echte avonturiers

Machu Picchu bereik je niet door lekker in de bus te zitten en voor de ingang uit te stappen zoals andere bekende archeologische plekken als Tikal, Bagan of Angkor Wat. Iedereen die hier een bezoek aan wil brengen waagt zich aan enige vorm van fysieke inspanning.

De Machu Picchu ligt op zo’n moeilijk bereikbare plek omdat het werd gebouwd ter ere van het heilige landschap en om zo dicht mogelijk bij de goden te komen. Machu Picchu is bijvoorbeeld gebouwd bovenop een berg die bijna volledig wordt omringd door de Urubamba-rivier, ook wel de Heilige Rivier.

Je kunt er op verschillende manieren naar toe, met allemaal dezelfde eindbestemming. Iedere route is een heel avontuur op zich.

Een van de beste hikes ter wereld

Als je niet zo van wandelen houdt of gewoon minder tijd hebt, kun je in principe ook de bus en de trein nemen naar Aguas Calientes en alleen het laatste stuk omhoog lopen. Echter, de échte reizigers onder ons denken aan een alternatief: een meerdaagse hike.

Iedereen kent waarschijnlijk ook de Inca Trail. Om deze trail te lopen moet je ver vooraf boeken.

Je kunt de Inca Trail binnenkort weer via Reis-Expert lokaal boeken!

Als dat niet uitkomt is de Salkantay Trek een goed alternatief, deze hike is namelijk zelfs door National Geographic Travel Magazine uitgeroepen tot een van de 25 beste hikes ter wereld! Het is dus eigenlijk geen alternatief meer, maar echt een attractie op zichzelf en ongetwijfeld de moeite waard.

Salkantay

Onderweg

Machu Picchu

Het doel; Machu Picchu

Hoe, wie, wat en waar?

De Salkantay Trek is een route van 80 kilometer dwars door verschillende landschappen. Denk aan besneeuwde bergen, maar ook tropische regenwouden. Je moet veel kennis hebben van de natuur als je deze tour volledig zelf wilt boeken en organiseren.

Het is daarom gemakkelijker om dit aan een touroperator over te laten.

TIP ♥ – sinds kort kun je de Salkantay Trek bij ons boeken! TIJDELIJK UITVERKOCHT!

Onze gidsen zijn ervaren op de track en kennen alle mogelijke omstandigheden. Daarnaast organiseren we alles voor je! Denk hierbij aan vervoer, accommodatie voor onderweg, eten en drinken en natuurlijk de tickets.

Je kunt ook in Peru zelf de Salkantay Trek regelen, maar de kans dat deze volledig volgeboekt zijn is heel groot. Je moet vaak maanden van tevoren reserveren.

Reserveer daarom via ons

Ook Salkantray Trek is snel volgeboekt. Ook wie liepen tegen dit probleem aan. Om dat te voorkomen hebben wij een samenwerking hebben met een lokale partij. Sinds kort kunnen wij deze trek dus aanbieden in onze webshop.

Deze trek kost €500 per persoon voor vijf dagen. Een hoop geld, maar het is het meer dan waard. Vergeet niet dat alles in deze prijs is inbegrepen en dat het een onbetaalbare ervaring wordt! Wacht niet tot het allerlaatste moment, want de Salkantay Trek is snel volgeboekt. Prijs is inclusief;

✅ vervoer (+ treinkaartjes);
✅ ervaren tweetalige gids;
✅ accommodatie op privé campings;
✅ kampeeruitrusting;
✅ toegangsticket tot Machu Picchu;
✅ hotel in Aguas Calientes;
✅ 4x ontbijt, 4x lunch, 4x diner.

Je betaalt slechts 10% aan (€50,-). De rest betaal je ter plekke bij onze partner in Peru.

NIET OP VOORRAAD

Kosten

Je hebt verschillende varianten en deze variëren van luxe lodges tot aan tenten die je onderweg zelf op zet. De duurste tours liggen rond de US$2.000. Dat is best prijzig voor een 5-daagse trek. Onze tour kost €495 p.p. voor vijf dagen – TIJDELIJK UITVERKOCHT!. Daarbij zit alles inbegrepen.

Ook al kies je niet voor onze trek (wat we heel jammer zouden vinden 😉 ), let dan goed op waar je wel boekt. Kies zeker niet voor de goedkoopste optie. Dit is een once-in-a-lifetime ervaring en goedkoop is in dit geval echt duurkoop!

Wandelen door de bergen van Salkantay

Onderweg met de groep

Salkantay Trek

Je loopt door prachtige valleien

De Salkantay Trek van dag tot dag

Zoals aangegeven kun je de tour boeken in verschillende formaten. Zo heb je de keuze of je in drie, vier of vijf dagen naar de voet van de Machu Picchu wandelt. Wij geven je een beknopt overzicht van de tocht als je besluit deze in vijf dagen te lopen.

Dag 1 | Cuzco en het startpunt (12 kilometer)

De eerste dag word je vaak vroeg in de ochtend al opgehaald bij je hotel. Je hoeft er niet vreemd van op te kijken als jouw gids rond 05.00 uur in de ochtend op je staat te wachten. Hij brengt je naar Challancha; het startpunt van de route, waar je ongeveer rond 09.30 uur zult beginnen aan de track.

Je begint met een flinke klim omhoog, waardoor je misschien de moed al in de schoenen laat zakken. Niet getreurd, na ongeveer een uur klauteren wordt de grond vlakker en lopen wordt daardoor iets gemakkelijker.

We lopen 7 kilometer in 3 uur richting Soraypampa. Hier eten we onze lunch zullen nuttigen in base camp van Salkantay.

Na de lunch

Na de lunch en een korte pauze wandelen we naar het prachtige Humantay-meer (4.200 meter). Dit is een 5 kilometer lange round-trip die we in 3 uur zullen lopen. Deze plek is een van de mooiste bezienswaardigheden in de Andes met ongelooflijk blauwgroen water met de weerspiegeling van berggletsjers Apu Humantay.

Het lijkt iets uit een droom of sprookje!

TIP ♥ – omdat Soraypampa (ons kamp) zich in het midden van de gletsjervalleien bevindt, is de lucht ’s nachts zo enorm helder dat je de sterren, sterrenbeelden en zelfs kometen kunt zien! Onvergetelijk.

Soraypampa

Onderweg naar Soraypampa

Humantay meer

Het Humantay meer

Dag 2 | Op naar Chaullay Village (22 kilometer)

Rond 05.00 uur word je weer gewekt om de Salkantay Trek te vervolgen. Je hebt een flinke klim voor de boeg. Zo’n 6 uur lopen! Maar we lopen wel over de Salkantay Pass. De afstand is 7 kilometer (moeilijk bereikbaar) en we doen er 3 uur over.

Je kunt last krijgen van hoogteziekte, waardoor ademhalen misschien lastiger wordt. Na drie uur klimmen word je beloond met een prachtig uitzicht op de Salkantay berg. Dan ben je die vermoeide benen zo weer vergeten!

Na de lunch

Na de lunch daal je weer af, wat je uiteindelijk ook weer gaat voelen op verschillende plekken in de benen en waarschijnlijk vooral je knieën. Uiteindelijk is na ongeveer 6 uur lopen de tweede campsite in zicht in de Chaullay Village.

Salkantay Trek

Salkantay op de achtergrond

Salkantay Trek

Salkantay

Dag 3 | Dwars door de jungle (26 kilometer)

De derde dag is qua hoogte niet het zwaarst, maar de afstand die je aflegt tikt ook zeker aan. Van de omgeving kijk je waarschijnlijk wel even op, dit is namelijk compleet anders dan de afgelopen dagen.

Je loopt door de indrukwekkende door de Santa Teresa-vallei.

Hou er rekening mee dat je een korte broek bij je hebt of een langere broek die je eventueel kan afritsen. In de jungle loopt de temperatuur namelijk erg op! Hier vind je onderweg veel prachtige watervallen en onderweg koop je voor weinig geld het verse fruit langs de weg.

Na de lunch

Na de lunch heb je de keuze om je reis per trein te vervolgen en je benen te laten rusten. De echte reizigers kiezen hier natuurlijk niet voor, en lopen de Salkantay Trek langs het spoor verder. Deze dag eindig je in Lucmabamba in een prachtige groene omgeving!

Dag 4 | Van Lucmabamba naar

We beginnen deze dag weer vroeg met de wandeling. Onderweg heb je de mogelijkheid om te genieten van een klein deel van de beroemde Inca Trail! Na een klim van 2 uur met een prachtig uitzicht op de Santa Teresa-vallei, komen we aan bij de Llactapata Inca-site recht tegenover Machu Picchu.

Uitzicht op Machu Picchu

Dit zal de eerste archeologische site zijn die we zullen zien van de mysterieuze Lost City of the Incas! Het is een heel speciale plek om samen te genieten en te leren over geschiedenis van dit land.

We zullen niet alleen de ruïnes van Machu Picchu vanaf deze plek kunnen zien, maar ook Huayna Picchu en Machu Picchu Mountain.

Na de Llactapata-ruïnes vervolgen we onze tocht met een 2 uur durende afdaling. Op dit deel van de trek kun je Machu Picchu zien tot we aankomen op het Hidroelectrica Train Station om te lunchen.

Een van de meest indrukwekkende locaties in dit gebied is de 300 meter hoge natuurlijke waterval die elektriciteit opwekt voor de hele regio Cusco!

Na de lunch

Na de lunch komen we aan bij Intiwatana, een beroemde oude rots die in het Inca-tijdperk als zonnewijzer werd gebruikt. Na het passeren van deze interessante Inca-site, zullen we treinrails bereiken die ons naar Aguas Calientes brengt.

TIP ♥ – tijdens het regenseizoen is de wandeling op de Llactapata Trail niet 100% gegarandeerd vanwege veiligheidsredenen. Wanneer zware regenval frequent optreedt, wordt dit pad erg gevaarlijk.

Aguas Calientes

Het stadje Aguas Calientes

Salkantay Trek

What a view!

Dag 5 | Laatste dag Salkantay Trek: naar Machu Picchu

Vandaag komen we aan bij het langverwachte eindpunt van onze trektocht, één van de ‘New 7 Wonders of the World‘ en een UNESCO Werelderfgoed site: Machu Picchu! Het controlepunt Machu Picchu is geopend van 06:00 uur tot 17:00 uur.

We zullen naar Machu Picchu lopen (een busrit is optioneel tegen extra kosten) en de verborgen Koninklijke Citadel van de Inca’s verkennen.

Hier hebben we een rondleiding van 2 uur om deze oude stad met tempels, terrassen, paleizen, huizen van priesters, de zonnewijzer, de industriële sector en de landbouwgebieden te ontdekken.

Vrije tijd

Na deze tour ben je vrij om omhoog te klimmen naar Huayna Picchu of Machu Picchu Mountain (tegen extra kosten – vergeet niet vooraf te reserveren om hiervoor kaartjes te krijgen!). Het beklimmen van een van deze bergen duurt ongeveer 3 uur.

Een andere optie met een lagere intensiteit en waarvoor je geen extra ticket nodig hebt, is om naar de Sun Gate te lopen, de hoofdingang van de Inca Trail (dit duurt ongeveer 2 of 2,5 uur heen en terug).

We hebben ongeveer 7 uur om te genieten van deze magische stad voordat je terug naar Aguas Calientes. Hier nemen we om 18:20 uur de trein naar Ollantaytambo.

Terug in Cuzco

Een privébus haalt onze groep op en zet je af bij je hotel (niet inbegrepen) in Cuzco rond 22:00 uur.

Machu Picchu

Made it!

Machu Picchu

Tot slot

Zoals aangegeven wordt de Salkantay Trek vaak gezien als het beste alternatief voor de Inca Trail. Dit omdat de Inca Trail al maanden van tevoren is volgeboekt. Een spontane wandeling van een paar dagen zit er dan niet meer in.

De Salkantay Trek is een prachtig alternatief, die qua natuur onderweg misschien wel boven de Inca Trail uitsteekt. Als je nerveus bent voor de fysieke inspanning die je moet leveren, kies dan voor de tocht van vijf dagen.

Je legt namelijk precies dezelfde afstand af, maar doet hier dan net een dag langer over. Uiteraard geldt dit ook andersom. Ben je topfit en wil je zo snel mogelijk boven zijn? Kies dan voor een tour van drie dagen!

Voor ieder wat wils. Je levert inspanning om op je eindbestemming te komen, maar de uitzichten onderweg maken het meer dan goed.

Locatie

Meer lezen over Peru?

2 comments

 1. Marloes

  Beste lezer,

  Biedt u in de maand november de Salkantay Trek van 5 dagen aan?

  Ik hoor het graag.

  Hartelijke groet,

  Marloes Huigen

  1. Sjoerd lagraauw

   Op dit moment helaas niet Marloes. Ik hoop dat je het ergens anders wel hebt kunnen vinden.

   Happy Travels,
   Sjoerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU