Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Arequipa

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 2

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Arequipa is een populaire reisbestemming onder backpackers die door Peru trekken. De Plaza de Armas van de stad wordt niet alleen als een van de mooiste pleinen van Peru beschouwd, maar er zijn ook vele andere bezienswaardigheden in de historische stad te vinden. Meer weten over deze bijzondere stad? Lees dan meer over deze bijzondere stad op deze pagina.

‘White City’ van Peru

De stad ligt in het zuiden van het land, ongeveer 1000 kilometer van Lima af. Lang niet alle backpackers in Peru brengen een bezoek aan Arequipa, maar dit is zeker wel de moeite waard. Cuzco en Machu Picchu zijn Peru’s internationale toeristentrekkers, maar Arequipa doet er niet veel voor onder met gezellige cafés en restaurants, historische architectuur en mooie pleinen.

Yanahuara is een leuke buurt om te bezoeken in Arequipa. Vraag naar de route bij je accommodatie

In de stad vind je niet alleen vele bezienswaardigheden, maar ook de achtergrond van Arequipa is erg bijzonder. Op de achtergrond van de stad zie je namelijk drie vulkanen waarvan de El Miste vulkaan de bekendste is. Het vormt een prachtig decor voor de bouw van de stad.

Reis-Expert in Arequipa

Wij bezochte Arequipa tijdens perfect weer en dat maakt de stad nóg leuker. Het oude centrum van de stad, dat tevens een UNESCO Erfgoed stuk is, staat vol met koloniale gebouwen gemaakt van witte vulkanische stenen, waardoor Arequipa de bijnaam ‘Ciudad Blanca‘ (White City) heeft.

De gezellige bars, restaurants en overvloed aan accommodatie maakte dit voor ons een van de leukste steden van Peru.

ArequipaHet centrum van de stad

Waarom ‘moet’ je naar Arequipa?

De stad wordt niet door één, maar drie indrukwekkende vulkanen, geflankeerd. De architectuur van de stad, een mooie verzameling barokke gebouwen zijn gebouwd met de lokale witte vulkanische stenen.

In 2000 werd het centrum van de stad een Unesco World Heritage Site en het gezicht van de gigantische kathedraal. Met de gigantische 5.825 meter hoge El Misti op de achtergrond is deze stad zeker een bezoek waard.

De meeste Arequipans onderscheiden zich van de rest van het land. Dat Lima de belangrijkste stad van het land is vinden ze maar niks. Zij vinden Arequipa een veel mooiere en belangrijkere stad dan de hoofdstad.

Dit zelfverzekerde beeld ontstond in de negentiende eeuw toen de stad heel welvarend was door de wolhandel met Engeland.

TIP ♥ – in de omgeving van de stad kun je leuke activiteiten doen zoals trekkingen en raften

Vulkanische activiteiten in Arequipa

De stad werd rond het jaar 1500 helemaal verwoest werd door een vulkanische uitbarsting in combinatie met een zware aardbeving. De Spanjaarden hebben de stad opnieuw opgericht door de nederzetting opnieuw te stichten op 15 augustus 1540.

Deze datum is nog altijd een feestdag, waarbij er onder andere een week lang een kermis is en er ook een week lang avondmarkten worden georganiseerd.

De laatste zware schokken dateren van 1958 en 1960, waarbij de stad zware schade leed. Vind je sommige delen van de gebouwen er wat nieuw uit zien, dan komt dit door de vulkanische uitbarstingen van 1958 en 1960 en de wederopbouw die hierna heeft plaatsgevonden.

El Misti vulkaanDe omgeving van de stad is net zo mooi

8x mooie bezienswaardigheden in Arequipa

De stad zelf en de omliggende omgeving zijn reden genoeg om hier te komen. Maar als je in Arequipa bent, dan zijn er diverse bezienswaardigheden die je zeker moet bezoeken.

#1 Bezoek La Recoleta

La Recoleta is de naam van een Franciscaans klooster die in 1648 gebouwd werd en na een aardbeving helemaal herbouwd moest worden.

Bijzonder: La Recoleta heeft een bibliotheek met meer dan 20.000 boeken, zowel oud als nieuw. De Franciscanen houden zich namelijk vooral bezig met lezen en studeren en dit is duidelijk terug te zien in de sfeer van het gebouw.

La RecoletaLa Recoleta

#2 Verken het Santa Cátalina klooster

Veruit het meest interessante gebouw om te bezoeken als je in Arequipa bent, is het klooster met de naam Santa Cátalina. Dit is niet zomaar een klooster. Het wordt ook wel een stad in een stad genoemd. De stad werd gebouwd in het jaar 1580 en vergroot in de zeventiende eeuw.

Het werd toen het grootste klooster ter wereld. Pas in het jaar 1970 gingen de poorten van het klooster open voor publiek: tot die tijd woonden er 450 nonnen en mocht niemand anders er naar binnen.

TIP ♥ – toegang tot het klooster kost je 35 Sol

Santa CatalinaHet klooster

#3 Wandel door het rustige Yanahuara

Yanahuara is een leuk dorpje op loopafstand vanaf het centrum van de stad. Er is een mooie 18e-eeuwse kerk, een klein plein en een spectaculair uitzicht op Arequipa en een van de drie vulkanen; El Misti.

Er zijn ook talrijke ijsleveranciers in Yanahuara die de lokale specialiteit.

#4 Ontdek de oude gebouwen van Arequipa

Het oude centrum van de stad is in 2000 welverdiend aan de Unesco World Heritage List toegevoegd. Een wandeling door de straten is een leuke manier om al het moois te zien.

Arequipa’s historische centrum is een soort openlucht museum waar de lokale architectuur duidelijk zichtbaar is. Uiteraard mag een bezoek aan het Plaza de Armas, Plaza San Francisco en de spectaculaire kathedraal, niet ontbreken.

Plaza de Armas ArequipaPlaza de Armas

#5 Verken de Colca Canyon

In de buurt van de stad liggen de gigantische valleien van de Colca Canyon. Ben je een groot liefhebber van wilde watersporten als raften, dan moet je hier zeker naartoe.

Het wilde water van de Colca Canyon is uitermate geschikt voor deze wilde en spannende watertocht, maar ook zeker de omgeving is de moeite waard. Daal je de woeste rivieren af, dan heb je altijd een prachtig uitzicht over het natuurgebied dat om de wateren heen ligt.

TIP ♥ – meer info hierover vind je op de pagina Colca Canyon.

Tips voor de Colca CanyonColca Canyon

#6 Raften op de Valle de Chilina

Als je de stad even zat bent kun je de natuur verkennen. En dat kan door te raften. De Valle de Chilina, 20 minuten buiten de stad, is de ideale plek voor wateravontuur. Je vaart over de ongerepte Río Chili. De tochten variëren van beginners tot gevorderden.

TIP ♥ – reken op ongeveer $25 p.p. voor een drie-uur-durende raft tour

#7 Hike de El Misti vulkaan

Als je jezelf echt wil uitleven in de natuur kun je altijd nog de El Misti vulkaan beklimmen.El Misti, een actieve vulkaan van 5.822 meter hoog, biedt een spectaculair uitzicht op de stad en de omliggende regio.

Let op: dit is geen gemakkelijke klim. Door de hoge hoogte en extreme temperaturen kan de klim gevaarlijk zijn.

TIP ♥ – een tweedaagse hike kost $130 p.p.

El Misti vulkaanDe vulkaan op de achtergrond

#8 Bezoek de San Camilo markt

San Camilo markt is zonder een van de leukste markten in Zuid Amerika. Dit is de plek exotische vruchten te proeven, je kleding kan laten maken of lekker de lokale olijven en kaas proeven.

Het is de plek waar ook locals samen komen. Mocht je iets meer willen leren van het leven in Arequipa dan is dit de plek.

De geschiedenis van Arequipa

Er zijn twee theorieën over hoe de naam van de stad Arequipa bestond. De eerste theorie luidt dat de stad in een ver verleden door ede Aymara indianen werd gesticht. In het Aumara betekent de term ‘ari’ bergtop en ‘quipa’ liggend.

Een andere theorie over de naam van de stad, is dat de naam van Arequipa van het Quichua komt.

Een legende vertelt ons dat Inca Mayta Capac door het dal reisde met een colonne militairen, heilige maagden en edelen. Toen hij de nederzetting van Arequipa zag, was hij betoverd door de schoonheid en zou hij de opmerking ‘Ari, quipay’ hebben gemaakt.

Dit betekent ‘ja, ik (ver)blijf’, waarna hij en zijn gezelschap in de stad zijn gebleven en het gebied verder hebben ontwikkeld.

Arequipa

Hoe kom je er?

Arequipa ligt onder Lima en wordt het gemakkelijkst bereikt vanuit deze stad. Enkele keren per dag rijden er bussen naar Arequipa vanuit Lima, waarbij de bussen van busmaatschappij Ormeno veruit het beste zijn.

De bussen van Ormeno rijden vanuit Pisco en Ica naar Nasca en vervolgens verder naar Arequipa, wat betekent dat je diverse leuke tussenstops hebt die je eventueel ook kunt bezoeken om je reis wat minder lang te maken.

Beste reistijd

De beste tijd om Arequipa te bezoeken is tijdens het winterseizoen. Dit zijn de maanden mei tot en met september. In deze periode regent het niet. Je kunt genieten van milde temperaturen en zonnige dagen.

Het is het beste klimaat voor sightseeing en andere spannende activiteiten. Het hoogseizoen is van juli tot augustus en dus moet worden vermeden. De prijzen gaan in deze maanden omhoog.
Arequipa

Locatie Arequipa

Wat wij vinden:
 • 9/10
  Reis-Expert - 9/10
9/10

Samenvatting

Cuzco en Machu Picchu zijn Peru’s internationale toeristentrekkers, maar Arequipa doet er niet veel voor onder met gezellige cafees en restaurants, historische architectuur en mooie pleinen.

Meer lezen over Peru?

2 comments

 1. Jurne

  Leuke artikelen op jullie site, super handig en leuk om te lezen!
  Er staat bij dit artikel twee keer #7 en bij de bussen en reistijd wordt er Huaraz genoemd.

  1. Sjoerd - Reis Expert

   Hoi Jurne,

   dank voor je reactie. Het nummer heb ik gecorrigeerd naar nummer 6 😉 Thanks.
   En er gaat iets niet goed inderdaad met de foto’s. Ook dit gaan we z.s.m. aanpassen. Dank voor je oplettendheid en dat je het aangeeft.

   Reisgroet,
   Sjoerd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU