Als je naar Peru reist denk je bijna automatisch aan de Machu Picchu. Toch is dat zeker niet de enige archeologische plek in Peru. Zo heb je namelijk ook Ollantaytambo, door locals ook wel Ollanta genoemd. Ollanta is het best bewaard gebleven voorbeeld van de bijzondere Inca stadsplanning, met smalle geplaveide straten die al sinds de 13e eeuw bewoond zijn geweest. Je vindt de stad in de Sacred Valley.

De laatste Inca-stad van Peru

Ollantaytambo ligt vlak bij de Machu Picchu en veel reizigers die deze magische lek hebben bezocht reizen uiteindelijk door naar de indrukwekkende vallei waar Ollantaytambo ligt. Het is perfect om de smalle straatjes, stenen gebouwen en bijzondere irrigatiekanalen te bewonderen.

Het is echter geen oase van rust. Zeker in het hoogseizoen kan het hier vrij druk worden met reizigers die hier overnachten voordat ze naar Machu Picchu reizen. Toch is Ollantaytambo zeker de moeite waard.

Het is (nog) een van de weinige dorpen waar de tradities nog steeds stand houden met kleurrijke feesten, volksdansen en vrouwen die nog steeds traditionele kleding dragen.

OllantaytamboDe schitterende vallei

4x leuke dingen om te doen in Ollantaytambo

Ollantaytambo is een belangrijke stad in Peru die jaarlijks veel reizigers trekt. Het is een sfeervolle, oude stad (een van de oudste in Peru) en je kunt hier heerlijk door de straatjes dwalen. Toch is er veel meer te doen dan alleen door de stad heen wandelen.

Wij hebben de leukste dingen om te doen op een rij gezet.

#1 Bezoek de ruïnes

De reden dat mensen hier heen komen zijn onder andere de indrukwekkende terrasvormige ruïnes. Deze ruïnes, waarvoor je een boleto turístico (ticket) moet kopen om toegang te krijgen, zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een pitte klim naar boven, maar het uitzicht en de ruïnes zijn super indrukwekkend!

De belangrijkste attractie van Ollantaytambo is het Inca-fort gebouwd op een berg met uitzicht op het dorp. Het is bijzonder om te zien hoe de Inca’s dit wonderen jaren geleden hebben gebouwd, met zo veel precieze.

Het is t vergelijken met tempels in Azië zoals de Angkor Wat.

TIP ♥ – het ticket om hier te komen kost 130 Sol, zo’n $40 p.p. Het ticket is 10 dagen geldig en met dit ticket kun je bijna alle bezienswaardigheden in de Sacred Valley bezoeken. Bekijk deze website voor meer info

#2 Beklim de Pinkullyuna-berg

Aan de andere kant van de vallei vindt je meer ruïnes op de berg Pinkullyuna. Bij de Incan Storehouses Ollantaytambo, zoals het officieel heet, heb je wederom een indrukwekkend uitzicht. Deze keer op de noordoostelijke kant van de stad Ollantaytambo.

Deze korte maar steile klim duurt tussen 30 minuten tot een uur, afhankelijk van hoe fit je bent. Het grote voordeel is dat deze ruïnes gratis zijn en dus een mooi alternatief voor de andere ruïnes als je hier niet voor wil betalen.

PinkullyunaPinkullyuna

Ruïnes Peru

#3 Wandelen in de omgeving

De oude stad en de ruïnes is de belangrijkste reden dat mensen naar Ollantaytambo komen. Toch is dat niet het enige wat hier te doen is.

Als je de ruïnes en de stad hebt verkent kun je nog de omgeving van Ollantaytambo verkennen. De Sacred Valley staat namelijk niet alleen bekend om de ruïnes, maar zeker ook vanwege de indrukwekkende omgeving.

Je kunt er zelf op uit gaan om in de directe omgeving van Ollantaytambo een wandeling te maken, maar er zijn ook diverse tours te boeken waarbij je verder de natuur in trekt. De omgeving is zeker net zo mooi als de bekende ruines die de stad zo bekend maken.

Bekede wandelingen

Er zijn een aantal wandelingen zelf te maken. De meest bekende hikes zijn Inca Granaries (1,5 uur), de hike naar de ruïnes van Pumamarca (5 tot 6 uur) en de round trip van Inca Quarries en Sun Gate (5 tot 6 uur)

TIP ♥ – als je meerdere dagen wil hiken vraag dit dan na bij je accommodatie. Zij kunnen je goede touroperators aanraden.

#4 Verken de oude stad

Als je de verschillende ruïnes hebt bezocht is het tijd om de stad te verkennen. Ollantaytambo is een schitterende oude stad waar je makkelijk een dagje rond kunt dwalen door de oude straatjes.

Zeker de pittoreske oude binnenstad is de moeite waard. De smalle straten, met de grote keien worden omringd door grote massieve muren. De sfeer is uniek.

Het meest bijzondere zijn echter de Inca-irrigatiekanalen. Ollantaytambo is zo’n fotogenieke plek! Er zijn hier menig Instagram foto’s geschoten met de karakteristieke straten en vrouwen in lokale kleding. Ook bijzonder.. als je goed luistert kun je het water horen dat zachtjes door het dorp stroomt in de grachten die gebouwd zijn door de Inca.

Markt OllantaytamboHet centrum

Ollantaytambo

Overnachten in Ollantaytambo

Ollantaytambo is niet heel groot en je zult niet lang hoeven zoeken naar accommodatie. Het maakt ook niet zo veel uit waar in de stad je overnacht aangezien je vrij snel de stad kunt doorlopen. Uiteraard ligt de meeste accommodatie in het centrum, maar je kunt ok net buiten Ollantaytambo overnachten

De kosten

Kosten voor overnachten veerschillen per accommodatie. Een dorm kost je niet meer dan $10 per nacht. Een tweepersoonskamer in een hostel gaat richting de $15 tot $20 per nacht en voor een iets luxer hotel betaal je ongeveer $50 per nacht. Alles daarboven is meer dan luxe 🙂

TIP ♥ – voor alle accommodatie kun je kijken op Booking.com

Hoe kom je er?

Ollantaytambo ligt in de Sacred Valley dicht bij Machu Picchu (Aguas Calientes) en op ongeveer 80 kilometer van Cuzco. De meeste reizigers komen hier ook vanuit Cuzco op weg naar de Machu Picchu of vanaf Machu Picchu op weg terug naar Cuzco.

Vanuit Cuzco

Er zijn allerlei opties om van en naar Cuzco te reizen vanuit Ollantaytambo. De makkelijkste optie is een colective of gedeelde taxi. Je kunt ook met de bus die de hele dag door vertrekken. Wij hebben de beste opties voor je op een rij gezet.

Met de bus

Neem vanuit Cuzco de bus naar Ollantaytambo. Hou er rekening mee dat de bussen overvol zitten en niet bepaald comfortabel zijn. Daarnaast staat er vaak een lange rij bij de bussen. De reis duurt ongeveer 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van het verkeer.

Bussen vertrekken elk kwartier van ’s ochtends vroeg tot 18:30 uur.

TIP ♥ – de bus kost je zo’m 3,50 Sol ($1) p.p.

Gedeelde taxi of colectivo

Een gedeelde taxi of colectivo van de taxiterminal op Pavitos Street is iets duurder, maar veel comfortabeler en soms ook veiliger. De reistijd is hetzelfde. Een gedeelde taxi kost ongeveer 10 Sol ($3) per persoon en de colectivo (minibus) kost zo’n 12 Sol ($3,60).

TIP ♥ – gedeelde taxi’s en colectivos rijden de hele dag en vertrekken zodra ze vol zijn. De reistijd is 90 minuten.

Met de trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes (Machu Picchu)

Bijna iedereen in Peru gaat vroeg of laat naar de Machu Picchu, en de leukste manier om daar te komen is met de trein vanuit Ollantaytambo. Om treinkaartjes te boeken ga je naar PeruRail of Inca Rail. Beide hebben meerdere treinen rijden in verschillende klassen. Van economy class tot de meest luxueuze all-inclusive coupés.

De eerste trein vertrekt rond 5:00 uur, de laatste rond 21:00 uur. De reis duurt slechts 1,5 uur en is indrukwekkend.

Een standaard enkeltje kust 230 Sol ($70) p.p. Er zijn ook duurdere tickets te koop. Een retour kost ongeveer 400 Sol ($122).

Beste reistijd Ollantaytambo

De beste tijd om de Sacred Valley, en dus Ollantaytambo, te bezoeken is tussen de maanden april en oktober. Tijdens deze maanden heb je de meeste kans op zon en de minste kans op regen. Het enige dat verandert tijdens het regenseizoen, Is het dat het regent aan het einde van de middag.

Een andere goede maand om hier te komen is maart, aan  einde van het regenseizoen. De landschappen van de vallei zijn dan lekker groen zijn en worden overspoeld met bloemen. Hetzelfde geldt voor oktober, het begin van het regenseizoen.
Beste reistijd

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven