Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Cuzco

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Wie naar Peru gaat, moet zeker een bezoek brengen aan Cuzco. Dit is een druk bezochte stad in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land. De stad is met name populair door de ligging. Vanaf hier vertrekken namelijk de meeste hike tochten naar de Machu Picchu, iets wat veel reizigers naar de stad brengt. Maar ook de stad zelf is erg mooi! Op deze pagina vertellen we je het volgende;

  Leukste stad in Peru?

  Het is een is een unieke stad die ook wel de Keizerlijke Stad wordt genoemd door locals. Jaarlijks komen er duizenden toeristen naar de stad en dit komt niet alleen door de gunstige ligging ten opzichte van Machu Picchu, maar ook door het prachtige centrum van de stad.

  Het historische centrum van Cuzco staat zelfs op de werelderfgoedlijst van UNESCO, waar alleen de meest bijzondere historische plekken op staan.

  TIP ♥ – probeer eens een slok Pisco Sour als je in Cuzco bent. Dit is een soort cocktail die ook als aperitief gedronken kan worden.

  Plaza de Armas

  In het centrum vind je het centrale plein, Plaza de Armas. Op dit plein staat onder andere een kathedraal, die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Verder is het plein vrij modern, aangezien er ook vele bars en restaurantjes te vinden zijn.

  Zoek je liever de unieke en authentieke aspecten van de oude stad op, dan ga je naar de zijstraatjes van de Plaza de Armas. Hier vind je diverse lokale winkeltjes en bijzondere panden die al vele jaren oud zijn en een unieke sfeer uitstralen.

  Cuzco peru

  Church of the Society of Jesus

  Plaza de Armas in Cuzco

  Het centrum van Cuzco behoort tot de mooiste in Zuid Amerika

  a

  8x leuke dingen om te doen in Cuzco

  De stad heeft enorm veel te bieden. Met de oude koloniale gebouwen is het zelfs een van de boeiendste steden in Zuid-Amerika.

  Cuzco is zo’n typische bestemming waar je een paar dagen plant maar uiteindelijk veel langer blijft. Hieronder een overzicht met de belangrijkste bezienswaardigheden.

  #1 Ga naar Plaza de Armas

  Zonder twijfel the place to be in Cuzco. Plaza de Armas is het culturele centrum van de stad. Aan dit plein liggen restaurants, bars en coffeeshops, allemaal gebouwd in mooie stijl en met een goed uitzocht op het plein en de stad.

  Het is de perfecte plek om andere reizigers te ontmoeten, een middagje mensen kijken of om te acclimatiseren aan de hoogte van Cuzco.

  In het centrum van het plein ligt een mooie tuin en een standbeeld van de Inca heerser Pachacuti. Verder vind je hier een enorme kathedraal, de Church of the Society of Jesus. Een van de hoogtepunten van Cuzco.

  De kathedraal, een symbool van de Spaanse verovering, bevat een uniek Peruaans tintje in de replica van Da Vinci’s ‘Laatste Avondmaal’.

  TIP ♥ – entree voor de kathedraal is 30 soles p.p. Zo’n €7,50

  Plaza de Armas

  Church of the Society of Jesus aan Plaza de Armas

  plaza de armas

  Het Plaza de Armas in het centrum van Cuzco

  #2 Shoppen op de San Pedro market

  De San Pedro markt is leuk om te bezoeken. Op deze markt verkopen ze heerlijk vers eten zoals fruit, groenten, vlees, verse fruitshakes en souvenirs.

  Het is een drukte van jewelste omdat de locals hier hun boodschappen komen doen en toeristen hier komen om al het eten te aanschouwen.

  Kom vroeg in de morgen als je wat lokale lekkernijen wil kopen. Niet alleen is het dan nog beschikbaar, ze hebben hier ook geen koeling waardoor het eten dat de hele dag in de zo ligt er niet lekkerder op wordt.

  Je vindt er een groot aantal eetstalletjes die allemaal maaltijden serveren voor ongeveer 5 soles.

  TIP ♥ – de markt is elke dag van 9:00 uur tot 18:00 uur.

  #3 Bezoek het San Blas plein

  De wijk San Blas is een must-see in Cuzco. Het is een beetje de kunstenaars wijk met mooie architectuur en leuke winkels. Het ligt op korte loopafstand van Plaza de Armas. De weg er naar toe is een overblijfsel van het verleden van de stad en populair bij veel reizigers.

  In de wijk vind je veel kleine boetieks en galerijen langs de straten. Als je souvenirs wil shoppen kun je ook beter hier kijken, waar je meer authentieke cadeaus of souvenirs vindt dan bij Plaza de Armas.

  >Het San Blas Plaza is een pittoresk pleintje met gezellige winkels en restaurants.

  Plaza San Blas

  Plaza San Blas in de stad

  #4 Ontdekt het Inca Museum

  Omdat dit een oude stad is uit de Inca tijd, zijn er veel invloeden van de Inca’s in de stad te vinden. Niet alleen in de straten en op de gebouwen, maar ook in het Inca Museum.

  Dit museum laat een grote verzameling van informatie en overblijfselen uit de Inca tijd zien en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

  TIP ♥ – entree is 10 soles. Van ma-vrij is het geopend van 8:00 tot 18:00 uur. Op zaterdag en zondag van 9:00 tot 16:00 uur.

  #5 Maak een dagtrip naar Pisaq

  Pisaq, of Pisac, is een klein dorpje dat in de buurt van Cuzco ligt. Het dorpje staat voornamelijk bekend om de vele Inca ruïnes die er te vinden zijn, maar de kleurrijke markt die er georganiseerd wordt is ook zeker de moeite waard.

  Op deze markt wordt niet alleen eten verkocht, maar ook felgekleurde doeken, kleding en accessoires die allemaal met de hand gemaakt worden.

  TIP ♥ – je kunt in Cuzco leuke dagtrips boeken naar Pisaq. Check deze website voor meer info

  Sucre

  De markt in Pisac

  #6 Ga naar Sacsayhuaman

  Op 45 minuten lopen van het centrum van de stad liggen de Inca ruïnes van Sacsayhuaman. Niet alleen zijn deze ruïnes indrukwekkend om te zien.

  Ook het adembenemende uitzicht op Cuzco is zeker een pluspunt. Sacsayhuaman was vroeger een religieuze plaats evenals het toneel van een bloederige strijd tussen de Inca’s en de Spanjaarden.

  De beste manier om het te verkennen is door een gids te huren voor een volledige uitleg van de geschiedenis van Sacsayhuaman.

  Je kunt er echter ook zelf heen. Het is een lekkere inkomer voor als je naar Machu Picchu gaat.

  Sacsayhuaman

  Sacsayhuaman nabij Cuzco

  #7 Eet een Cavia

  Ja je leest het goed. Dit is niet weggelegd voor de dierenliefhebbers, maar cuy (cavia) is een Peruaanse delicatesse die historisch en regionaal belangrijk is.

  De cavia verschijnt ook in de Peruviaanse replica van het laatste avondmaal in de kathedraal.

  Peruvianen eten het omdat het een goedkoop alternatief is voor vee. Het is bijzonder smakelijk! Er zijn verschillende gerechten te verkrijgen van cavia, de meest bekende is de gegrilde cavia.

  TIP ♥ – als je nog een stapje verder wil kun je hier ook alpaca biefstuk eten

  #8 Bezoek de Korikancha (Sun Temple)

  Korikancha, Coricancha, Qoricancha of Qorikancha… er zijn nogal wat namen voor deze bijzondere plek. Het is een oude ruïne waar de Inca bouwstijl goed zichtbaar is.

  Ooit lag deze tempel, de Tempel van de Zon voor de Inca’s, bezaaid met gouden bladen en dus werd het door de Spanjaarden geplunderd en verwoest om vervolgens de kerk van Santo Domingo op de ruïnes bouwen.

  Door het verschil tussen de kerk en de tempelbasis zie je een mooie mix van Spaanse en Inca bouwstijlen. Het is een van de interessantere plekken in Cuzco.

  Je kan door de hele ruïne lopen en genieten van de het mooi uitzocht op de groene bergen om je heen. Wat ooit de heiligste plaats van de regio was, dient nu als een bewijs van de brute daden van de Spanjaarden.

  Korikancha

  Korikancha in Cuzco

  Van Cuzco naar Machu Picchu

  De stad Cuzco is voor veel reizigers het begin van hun reis naar de Machu Picchu en de Inca Trail. Dit is de toegangspoort tot Peru’s bekendste bezienswaardigheid.

  Veel reizigers komen eerst naar Cuzco om eerst te acclimatiseren om vervolgens hun reis naar Machu Picchu te maken.

  Er zijn verschillende manieren om naar Machu Picchu te komen vanuit deze stad, allemaal via Aguas Calientes.

  Met de trein

  De meest populaire optie is om met de trein van Cuzco naar Aguas Calientes te reizen om vanaf daar met de bus naar Machu Picchu te gaan.

  Dat het de populairste optie is, betekent ook dat het de drukste is en dus snel volgeboekt zit. Reserveer daarom altijd je vervoer op tijd!

  TIP ♥ – op de pagina over Machu Picchu vertellen we je stap voor stap hoe je van Cuzco naar Machu Picchu komt.

  De Inca Trail

  Ook de 3 tot 5-daagse Inca Trail begint vaak in Cuzco. De Inca Trail zit heel snel volgeboekt. Je moet echt weken, en in hoogseizoen zelfs maanden,

  van tevoren boeken. Sommige touroperators hebben een online tool waar je kunt zien hoeveel plek er nog is. Reken er op dat het snel vol zit. Je kunt onderhandelen over de prijs

  Bekijk hier onze tips over de Inca Trail

  Alternatieve routes

  De Inca Trail is niet de enige wandelroute richting de Machu Picchu. Sterker nog: er zijn ook betere routes dan de Inca Trail. Check ons blog ‘Alternatieve routes voor de Inca Tail‘.

  Choquequirao

  De alternatieve routes naar de Inca Trail brengen je ook langs andere plekken zoals Choquequirao

  Hoe kom je er?

  Je kunt Cuzco eenvoudig bereiken vanuit andere steden in Peru. Ga je vanuit Lima naar Cuzco, dan hoef je slechts een uur te vliegen om in de oude stad te komen. Vanaf Arequipa is het wat langer reizen naar Cuzco, namelijk 10 uur met de bus. Hieronder de beste opties:

  Met het vliegtuig

  Cuzco’s vliegveld ligt op 2 kilometer van de stad en ontvangt vluchten uit heel Peru. LAN, Peruvian Airlines en Star Peru zijn de belangrijkste luchtvaartmaatschappijen die hier vliegen. Check hier de tickets.

  Met de bus

  Er rijden zowel nationale als internationale bussen naar de stad. De lijst met steden die van of naar Cuzco rijden is oneindig. Daarom hier de belangrijkste.

  TIP ♥ – check hier de bustijden en boek direct je ticket

  De beste hotels in Cuzco

  Cuzco is een van de meest bezochte steden van het land dus aan accommodatie geen gebrek. In de stad zijn honderden accommodaties beschikbaar varërend in prijs van €5 tot €350 per nacht.

  Aangezien iedereen een ander beeld heeft bij de ‘beste hotels’, is het interessanter om te kijken in welk deel van de stad je het beste kunt overnachten. Dit zijn de leukste wijken.

  Plaza de Armas

  Als je wilt overnachten in het centrum waar alles om draait moet je in Plaza de Armas zijn. Dit is het hart van de stad. Je vindt hier de meeste (en beste) accommdoatie, bars, restaurants, bezienswaardigheden en touroperators.

  Het is wat toeristisch en soms wat druk, maar dit is veruit de beste plek om te overnachten

  San Blas

  Een andere bekende wijk in Cuzco is San Blas. Deze wijk is wat rustiger en iets meer artistiek. Je vindt hier ook veel gallerijen, souvenirwinkels en veel lokale verkopers. De laatste jaren komen er veel trendy bars en restaurants bij.

  Het is een hippe wijk en ligt ook nog eens dicht bij Plaza de Armas.

  San Cristobal

  De wijk San Cristobal ligt in de heuvels en op slechts korte loopafstand van Plaza de Armas. Het is een rustige wijk waar ook wat minder te doen is. Ideaal voor reizigers die de drukte willen vermijnde, maar wel dicht bij het centrum willen slapen.

  TIP ♥ – check hier onze selectie van de beste accommodatie in Cuzco

  Cuzco Plaza de Armas

  Het centrum

  Beste reistijd

  Cuzco is het beste te bezoeken van juni tot en met september. Hoewel dit niet de warmste maanden zijn, zijn het wel de maanden met de minste regenval.

  Verwacht wel dat er meer mensen in deze periode naar Cuzco komen, zeker voor het bezoeken van de Machu Picchu. Prijzen gaan dus omhoog.

  Als je in een iets minder drukke periode naar Cuzco wil bezoek de stad dan in mei of rond eind september tot en met begin november. Ga in ieder geval niet tussen november en april, als er hevige regenbuien vallen.

  Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
  Temp. 20 20 20 21 21 20 20 21 21 22 22 20
  Regen (mm) 145 135 105 45 10 5 5 5 10 40 70 125

  Groen = beste reismaanden
  Oranje = tussenseizoen
  MOBIEL: scroll naar rechts voor meer maanden

  Locatie

  Meer lezen over Peru?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU