Kuelap is een belangrijke archeologische site in Peru, waar vele jaren geleden overblijfselen van de Chachapoya cultuur zijn gevonden. Voorheen was de plek moeilijk te bereiken, maar sinds er een kabelbaan naar deze archeologische site is geopend, komt daar snel verandering in.

Onontdekte ruïnes bij Kuelap

Kuelap ligt 3.000 meter boven zeeniveau in het noorden van de Amazone. De overheid van Peru heeft tot op heden nog niet zo veel geld uitgegeven om het verder te ontwikkelen en dit betekent onder andere dat een groot deel van de ruïnes nog gewoon onder de grond ligt.

De laatste jaren verandert dat echter snel. We raden aan om Kuelap te bezoeken als je in Peru bent, simpelweg omdat de ruïnes de moeite waard zijn. Daar komt nog bij dat de omgeving van Kuelap er prachtig uit ziet.

Wees er snel bij want het wordt hier steeds drukker!

Ties: “De meeste reizigers bezoeken Kuelap als dagtrip vanuit Chachapoyas”

Kuelap
De ruïnes
kuelap ruines in de Andes
De ruïnes van Kuelap

De geschiedenis

Kuelap werd gebouwd in de pre-Inca cultuur van de Chachapoyas. Deze groep mensen leefden tussen 800 en 1470 na Christus in Peru en hielden er een hele eigen cultuur op na. Uiteindelijk werden de Chachapoyas verdreven door de Inca, maar er zijn nog wel overblijfselen te vinden van de oorspronkelijke bewoners.

Na het veroveren van het gebied door de Inca, was het lang stil in Kuelap.

Pas in het jaar 1843 werd Kuelap opnieuw ontdekt. In 2003 werd het uiteindelijk uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO en dit betekent dat het gebied vandaag de dag beschermd is. Het is de grootste stenen structuur van Zuid-Amerika, dus het is niet zo vreemd dat deze vindplaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO is komen te staan.

TIP ♥ – hoewel de meeste vanuit Chachapoyas komen kun je ook overnachten in nabijgelegen Hospedaje El Bebedero en Hospedaje El Imperio

Populair

Wacht niet te lang met het bezoeken van Kuelap. Men verwacht dat de vindplaats over enkele jaren net zo toeristisch is als Machu Picchu, simpelweg omdat er nu een kabelbaan naar de vindplaats leidt en Kuelap hierdoor gemakkelijker te bereiken is.

Kuelap
Het uitzicht vanaf Kuelap is schitterend

Met de kabelbaan naar de ruïnes

De beste manier om hier te komen, is door een ticket te kopen voor de kabelbaan en vervolgens 20 minuten met dit alternatieve vervoersmiddel te reizen. Dit is zeker geen straf, want vanuit de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Ook zie je vanuit de kabelbaan andere archeologische vindplaatsen in de buurt, die je vanuit de lucht goed kunt bewonderen.

TIP ♥ – combineer een bezoek aan Kuelap met de Moche route in het noorden van Peru om inzicht te krijgen in de fascinerende wereld van de pre-Inca culturen van het land.

Hoe kom je bij Kuelap?

Kuelap ligt niet op de route voor de meeste reizigers in Peru. De bekendste stad in de buurt is Trujillo en zelfs vanuit daar is het nog 13 uur rijden. Dat heeft vooral te maken met het feit dat het midden in de bergen ligt.

De makkelijkste manier om in Kuelap te komen is door naar Chachapoyas te reizen.

Naar Chachapoyas

Er gaan directe bussen van Lima naar Chachapoyas (check de prijzen hier). Die doen er 20 tot 22 uur over. Vanaf daar kun je verschillende tours boeken. De leukste tour is een wandeltocht, waarbij je vanuit de Chachapoyas in 4 tot 4,5 uur naar Kuelap loopt.

Kabelbaan

Je kunt ook met de kabelbaan gaan, waarbij je vanuit Chachapoyas vertrekt. Met de kabelbaan ben je binnen 20 minuten boven. Het kost je ongeveer US$6 en de kabelbaan ligt in Nuevo Tingo op een uurtje van Chachapoyas.

Kuelap
De kans dat je andere tegen komt is vrij klein hier

Beste reistijd

De beste tijd om de ruïnes te bezoeken is rond het droge seizoen tussen mei en oktober. Het ligt op 3.000 meter hoogte dus het kan best fris worden ’s avonds. Neem daarom warme kleding mee. Een regenjas of poncho is ook geen overbodige luxe.

De rest van het jaar regent het vrij regelmatig hoewel nooit op dezelfde tijd of heel lang.

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven