Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Kuelap

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 25 maart, 2020

Kuelap is een belangrijke archeologische site in Peru, waar vele jaren geleden overblijfselen van de Chachapoya cultuur zijn gevonden. Voorheen was de plek moeilijk te bereiken, maar in juli van dit jaar is er een kabelbaan naar de deze archeologische site geopend. Ga je met de kabelbaan naar de bijzondere plek, dan ben je hier al binnen 20 minuten.

Onontdekte ruïnes bij Kuelap

Kuelap ligt 3.000 meter boven zeeniveau in het noorden van de Amazone. De overheid van Peru heeft tot op heden nog niet zo veel geld uitgegeven om het verder te ontwikkelen en dit betekent onder andere dat een groot deel van de ruïnes nog gewoon onder de grond ligt.

TIP ♥ – de meeste reizigers bezoeken Kuelap als dagtrip vanuit Chachapoyas

Toch raden wij je aan om Kuelap te bezoeken als je in Peru bent, simpelweg omdat de overblijfselen die al wel gevonden zijn zeker de moeite waard zijn. Daar komt nog bij dat de omgeving van Kuelap er prachtig uit ziet. Wees er snel bij want het wordt hier steeds drukker!

KuelapDe ruines

Route peru

De geschiedenis

Kuelap werd gebouwd in de pre-Inca cultuur van de Chachapoyas. Deze groep mensen leefden tussen 800 en 1470 na Christus in Peru en hielden er een hele eigen cultuur op na. Uiteindelijk werden de Chachapoyas verdreven door de Inca, maar er zijn nog wel overblijfselen te vinden van de oorspronkelijke bewoners. Na het veroveren van het gebied door de Inca, was het lang stil in Kuelap.

Pas in het jaar 1843 werd Kuelap opnieuw ontdekt. In 2003 werd het uiteindelijk uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO en dit betekent dat het gebied vandaag de dag beschermd is. Het is de grootste stenen structuur van Zuid-Amerika, dus het is niet zo vreemd dat deze vindplaats op de werelderfgoedlijst van UNESCO is komen te staan.

TIP ♥ – hoewel de meeste vanuit Chachapoyas komen kun je ook overnachten in nabijgelegen Hospedaje El Bebedero en Hospedaje El Imperio

Populair

Wacht niet te lang met het bezoeken van Kuelap. Men verwacht dat de vindplaats over enkele jaren net zo toeristisch is als Machu Picchu, simpelweg omdat er nu een kabelbaan naar de vindplaats leidt en Kuelap hierdoor gemakkelijker te bereiken is.

KuelapHet uitzicht vanaf Kuelap is schitterend

Met de kabelbaan naar de ruïnes

De beste manier om hier te komen, is door een ticket te kopen voor de kabelbaan en vervolgens 20 minuten met dit alternatieve vervoersmiddel te reizen. Dit is zeker geen straf, want vanuit de kabelbaan heb je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Ook zie je vanuit de kabelbaan andere archeologische vindplaatsen in de buurt, die je vanuit de lucht goed kunt bewonderen.

TIP ♥ – combineer een bezoek aan Kuelap met de Moche route in het noorden van Peru om inzicht te krijgen in de fascinerende wereld van de pre-Inca culturen van het land.

Hoe kom je bij Kuelap?

Er zijn drie manieren om in Kuelap te komen:/p>

Wandelen

Je kunt de ruïnes bereiken door een wandeltocht te maken, waarbij je vanuit de stad Chachapoyas vertrekt. Deze tocht duurt 4 tot 4,5 uur en is het beste te organiseren met een gids die de weg in de omgeving goed weet.

Auto

Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren in Chachapoyas en met de wagen naar de ruïnes te rijden. Deze tocht duurt ongeveer 3,5 uur en is het beste te organiseren met een gids die de weg in de omgeving goed weet.

Kabelbaan

Je kunt ook met de kabelbaan te reizen, waarbij je vanuit Chachapoyas vertrekt. De meeste mensen kiezen ervoor de kabelbaan te nemen, simpelweg omdat deze tocht het kortst duurt en je bovendien prachtige uitzichten over de omgeving biedt.

KuelapDe kans dat je andere tegen komt is vrij klein hier.

Beste reistijd

De beste tijd om de ruïnes te bezoeken is rond het droge seizoen tussen mei en oktober. Het ligt op 3.000 meter hoogte dus het kan best fris worden ’s avonds. Neem daarom warme kleding mee. Een regenjas of poncho is ook geen overbodige luxe.

De rest van het jaar regent het vrij regelmatig hoewel nooit op dezelfde tijd of heel lang.

Locatie

Wat wij vinden:
  • 7.6/10
    Reis-Expert - 7.6/10
7.6/10

Samenvatting

Kuelap is een belangrijke archeologische site in Peru, waar vele jaren geleden overblijfselen van de Chachapoya cultuur zijn gevonden. Voorheen was de plek moeilijk te bereiken, maar in juli van dit jaar is er een kabelbaan naar de deze archeologische site geopend. Het is een bijzondere plek in Peru!

Meer lezen over Peru?

Geef een reactie

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU