Iedereen kent Buenos Aires, Ushuaia, Bariloche of Mendoza. Gek genoeg blijft Salta altijd een beetje achter. Daar komt de laatste jaren wel verandering in. Steeds meer reizigers zetten deze stad, in het noordwesten van Argentinië, op hun to-do lijst. Terecht, want het wordt niet voor niets Salta la Linda (de Schone) genoemd.

Salta the Pretty

De stad ligt tegen het Andes-gebergte en wordt gezien als de historische hoofdstad van Argentinië. Het is een oude koloniale stad vol met bijzondere architectuur en dat ook nog eens in een prachtig landschap, omringd door bergen en valleien.

Salta is een stuk rustiger dan andere bekende steden in het land. Dankzij de laid-back sfeer, prachtige gebouwen en spectaculaire ligging wordt Salta steeds populairder.

Salta the Pretty ligt niet bepaald op de route, maar degene die de moeite nemen om deze stad te bezoeken zullen daar geen spijt van krijgen!

Salta
Salta

6x leuke dingen om te doen in Salta

Er is een hoop te zien ín de stad, maar ook rondom de stad. Reizigers die naar de stad reizen, doen dit voornamelijk voor de vele indrukwekkende koloniale gebouwen die je in de stad tegenkomt.

Dit zijn de leukste dingen om te doen in Salta.

#1 Ontdek de architectuur van Salta

Het eerste wat je kunt doen als je aan komt, is een rondje lopen door de stad. Het oude centrum van de stad is niet groot, maar herbergt wel veel mooie, koloniale gebouwen en kerken.

Catedral Basílica de Salta

De icoon van Salta is de Catedral Basílica de Salta, gebouwd tussen 1856 en 1882. De kerk is niet te missen, want het heeft een roze kleur.

Je vindt de kerk bij Salta’s bekendste plein: Plaza 9 de Julio. Je kunt de kerk ook binnen gaan om de binnenkant te bekijken.

Museo Arqueologia de Alta Montana

Een ander indrukwekkend bouwwerk is het Museo Arqueologia de Alta Montana. Er zijn meedere musea in de stad, maar dit is de bekendste (en mooiste). Het is een museum voor antropologie en Andes-cultuur.

TIP ♥ – andere mooie gebouwen zijn  Iglesia San Francisco en Convento de San Bernardo.

Catedral Basilica de Salta
Catedral Basilica de Salta

#2 Bezoek de stad Cafayate

Een bezoek aan Salta is niet compleet zonder naar het wijnstadje Cafayate te gaan. Het is een van de mooist gelegen stadjes van het land.

Cafayate ligt op 3 uur rijden van Salta en de weg er naar toe is misschien nog wel mooier dan de bestemming. Onderweg kom je langs Shells’ Ravine (Quebrada de Cafayate) en de Quebrada de Humahuaca vallei.

Twee van de mooiste bestemmingen in de regio.

Er rijden bussen vanuit Salta naar Cafayate, maar deze route is te mooi om met de bus af te leggen. Je kunt beter een auto huren en zelf tijden.

Cafayate heeft een mooi hoofdplein, een rustige uitstraling en een aantal uitstekende restaurants en accommodaties.

Quebrada de Cafayate
Quebrada de Cafayate

#3 Maak een ritje in de Tren a las Nubes

Salta is het vertrekpunt van de Tren a las Nubes, ook wel de ‘Trein naar de Wolken’ genoemd. De Tren a las Nubes is een treinrit van maar liefst 172 kilometer, die uiteindelijk naar het hoogtepunt van 4.420 meter hoog leidt.

Het duurt ongeveer negen uur om het hoogtepunt te bereiken, maar in deze uren krijg je wel prachtige uitzichten te zien.

De trein dankt zijn naam natuurlijk niet voor niets, want je rijdt op sommige punten echt door de wolken. Hoogtepunt (bijna letterlijk) is de La Polvorilla Viaduct.

Reserveren is een must, want het is een van de populairste activiteiten in Argentinië. Kaartjes kun je kopen bij operators in Salta of het treinstation van Salta.

Een kaartje kost je zo’n 850 peso.

Tren a las Nubes
Tren a las Nubes

#4 Ga naar Cerro San Bernardo

Voor de mooiste uitzichten over Salta en de Lerma vallei kun je voor een paar peso de teleferico (kabelbaan) nemen naar de top van Cerro San Bernardo.

Boven vind je een groot plein met spectaculaire uitzichten over de omgeving. Je vindt er ook street food en drinken dus je kunt hier makkelijk een dagje blijven.

Je kunt ook fietsen huren en omhoog fietsen en zelfs lopend de cerro beklimmen.

Salta
Cerro San Bernardo

#5 Bezoek Las Salinas Grandes

De bekendste zoutvlaktes ter wereld vind je wat noordelijker: de Salar de Uyuni in Bolivia. Salta heeft echter ook

Las Salinas Grandes is een mooie dagtrip vanuit Salta. Het is een meer waar zout gewonnen wordt. In Salta kun je verschillende tours boeken, maar ook hier kun je zelf naar toe rijden mits je een eigen auto hebt.

De weg er naar toe is goed onderhouden en je rijdt langs uitlopers van de Andes.

Las Salinas Grandes
Las Salinas Grandes

#6 Huur een auto en rij over de La Recta del Tin-Tin

Eerder noemde we al de weg naar Cafayate als een van de mooiste routes in deze regio. Als je nog een mooie route wil rijden, rij dan de La Recta del Tin-Tin.

Het is een weg ten zuiden van Salta. Rij eerst naar El Carill over de R68. Ga vervolgens de R33 op langs het prachtige Los Cardones National Park.

Blijf de R33 (La Recta del Tin-Tin) volgen richting het stadje Payogasta. Het stuk hiertussen noemen ze ook wel La Recta del Tin-Tin, omdat de weg kaarsrecht door het landschap loopt.

Een beetje zoals de Route 66 in de Verenigde Staten of Route 62 in Zuid-Afrika.

La Recta del Tin Tin
La Recta del Tin Tin

Hoe kom je er?

Salta heeft een vliegveld. De meeste kiezen er ook voor om naar Salta te vliegen, omdat het met de auto behoorlijk ver is (1.500 kilometer van BA).

Er vertrekken meerdere vluchten per dag vertrekken naar Salta vanuit Buenos Aires.

Bus

Het busstation ligt op loopafstand van de meeste accommodatie. Er rijden dagelijks bussen naar meerdere bestemmingen binnen en buiten Argentinië.

Bussen hoef je meestal niet te reserveren, behalve tijdens het hoogseizoen (november t/m februari) en nationale feestdagen.

Overnachten in Salta

We raden aan om minimaal 2 tot 3 nachten in Salta te blijven. Zeker als je de omgeving ook wil verkennen. Aan accommodatie gelukkig geen gebrek in Salta.

Kies de locatie van je accommodatie goed.

Ties: “Het oude centrum is alles rondom Plaza 9 de Julio. Hier vind je niet alleen de beste accommodatie, maar ook de beste bars, restaurant en bezienswaardigheden”.

TIP ♥ – wij hebben een selectie gemaakt van de mooiste accommodatie in Salta.

Salta
Salta in Argentinie

Beste reistijd

Over het algemeen valt er niet veel neerslag in Salta, maar in de maanden januari en februari kan het nog wel flink regenen.

De beste tijd om de stad te bezoeken zijn de maanden januari tot en met maart en september tot en met november.

Een voordeel van het klimaat hier is dat het er in de zomer niet al te warm wordt (gemiddeld 20℃).

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven