Glaciares National Park

Glaciares National Park is een prachtig nationaal park met de meest indrukwekkende en toegankelijke gletsjers op aarde. Glaciar Perito Moreno is de bijzondere trekpleister van dit park. Het is een populair nationaal park onder toeristen van over de gehele wereld, niet alleen door de vele gletsjers, maar ook vanwege de prachtige natuur.

Outdoor paradijs

Glacieres National Park wordt gezien als een van de mooiste, misschien wel het mooiste, natuurgebied in Zuid-Amerika. En daar is niks aan gelogen.

Je vindt er meren, besneeuwde bergtoppen, ongerepte bossen en gletsjers. Het is niet voor niets een van de beste en populairste plekken ter wereld om te hiken, raften of bergbeklimmen. Dit is het outdoor paradijs!

Vooral de gletsjers trekken veel toeristen naar het gebied. In het westen van het natuurgebied ligt een deel van de Andes, die helemaal bedolven is onder sneeuw en ijs. Prachtig om wandelingen doorheen te maken. 

Ties: Glaciares National Park dankt de naam aan de gletsjers, maar helaas is dat hetgeen wat de laatste jaren steeds sneller verdwijnt”

Glaciares National ParkDe Perito Moreno gletsjer

5x toffe dingen om te doen in Glaciares National Park

Glaciares National Park is een flink natuurgebied en je zult keuzes moeten maken over wat je wel en niet wil doen of zien.

Om die keuze wat makkelijker te maken hebben wij de leukste dingen om te doen op een rij gezet.

#1 Bezoek de Perito Morena Gletsjer

Zoals de naam van het park al doet vermoeden, huisvest Los Glaciares een flink aantal gletsjers. Dit is de grootste reden dat veel reizigers hier komen, want je kunt er best een hoop bezichtigen.

Perito Moreno is de beroemdste en meest toegankelijke gletsjer in Patagonië en Glaciares National Park. Het is ook een van de weinige die je kunt bewandelen. Het ligt aan de zuidkant van het Los Glaciares National Park en je komt er het beste vanuit het stadje El Calafate.

Terwijl de meeste gletsjers in de wereld zijn gekrompen, zoals bijvoorbeeld die in Nieuw Zeeland, is Glaciar Perito Moreno ‘stabiel’. Tussen 1917 en 2006 is de gletsjer zelfs 17 keer gegroeid.

De Perito Moreno-gletsjer is vernoemd naar de Argentijnse ontdekkingsreiziger Francisco Moreno en strekt zich uit over een lengte van bijna 20 kilometer!

Glaciares National Park
Perito Moreno Glacie
Perito Moreno Glacier in Los Glaciares, Patagonië, Argentinë
Perito Moreno Glacier
Perito Moreno Glacier in Glaciares National Park

Glaciares National ParkGlaciar Perito Moreno

#2 Bewonder de besneeuwde bergtoppen

Er zijn weinig plekken waar je zo veel besneeuwde bergtoppen kunt zien als in dit nationale park. Het is echt een magische omgeving. Waar je ook kijkt, je ziet overal de puntige toppen van deze gigantische bergen boven het landschap uit steken.

Deze regio staat ook niet voor niets bekend vanwege de uitstekende trekkingsmogelijkheden. Dit zijn de bekendste toppen.

Fitz Roy

Aan de noordkant van het nationale park staat ​​de meest bekende top van Argentinië en misschien wel van heel Zuid-Amerika. Deze berg, ook wel Cerro Fitz Roy, werd in eerste instantie Chalten genoemd door de inheemse Tehuelche bevolking.

Dit betekent ook wel ‘Piek van Vuur‘. Ze dachten namelijk dat deze berg een vulkaan was.

De berg werd later omgedoopt tot Fitz Roy naar Captain Fitzroy, die het schip leidde waarop Charles Darwin in 1834 naar dit gebied kwam. De Fitz Roy schijnt een van de moeilijkste bergen ter wereld te zijn en worst slechts eenmaal per jaar beklommen.

Fitz Roy, Patagonië
Fitz Roy in Patagonië, Patagonië

Glaciares National Park

Cerro Torre

Een andere imposante piek, dichtbij Fitz Roy, is Cerro Torre. Hoewel deze niet zo beroemd is als Fitz Roy, is Cerro Torre een zeer bijzondere granietpiek en een die bijna net zo moeilijk te beklimmen is.

Je kunt een mooie dagwandeling maken vanuit El Chalten die je tot aan de rand van Laguna Torre brengt, aan de voet van de imposante Cerro Torre.

Tours en dagtochten kun je makkelijk in El Chalten boeken. Reken op minimaal $100 tot $300 p.p. voor een dagtour.

Cerro Torre
Cerro-Torre in Glariares National Park, Argentinië

#3 Ontdek e prachtige meren

Naast de indrukwekkende bergen heb je in Glaciares National Park ook twee enorme meren die worden gevoed door gletsjerijs. In het noorden heb je Lago Viedma (in de buurt van El Chalten) en in het zuiden heb je Lago Argentino (in de buurt van El Calafate).

De meren van de regio zijn een must-see als je in de regio bent vanwege hun extreem blauwe kleur. Je kunt hier prachtige foto’s maken van de meren en de bergen op de achtergrond.

Lago Argentino

Met een lengte van 125 kilometer is Lago Argentino het grootste meer.

Het wordt gevoed door de beroemde Perito Moreno-gletsjer en leidt naar de rivier Santa Cruz die uiteindelijk overloopt in de Atlantische Oceaan.

Lago Viedma

Het Viedma meer, is met een lengte van 80 kilometer een stuk kleiner. Toch is dit meer interessant vanwege het schurende effect dat de terugtrekkende gletsjer Viedma heeft gehad op het omliggende landschap.

Het water stroomt naar Lago Argentino via de rivier de La Leona.

Lago Argentino
Lago Argentino in Glaciares National Park

#4 Bezoek El Calafate en El Chalten

Glaciares National Park heeft twee stadjes die dienen als toegangspoort tot de regio. De stadjes zelf zijn klein en niet heel interessant, maar je zult er ‘moeten’ komen om het nationale park te bezoeken.

Dit zijn de twee stadjes.

El Calafate

De belangrijkste en enige grote stad in Los Glaciares is El Calafate, ten zuiden van het Los Glaciares National Park. De stad zelf heeft eigenlijk niets wat de moeite waard is om de reis er naar toe te maken, maar het heeft wel een aantal goede hotels en restaurants.

Als je het park wil bezoeken zul je in El Calafate moeten verblijven.

Het is ook het belangrijkste toegangspunt tot de regio en de toegangspoort tot de Perito Moreno gletsjer. Deze ligt op iets meer dan een uur rijden van het stadje.

Vanaf El Calafate en El Chalten worden de meeste tours georganiseerd.

Je kunt de stad El Chalten, en de nabijgelegen Fitz Roy regio in ongeveer 3 uur bereiken met de openbare bus.

TIP ♥ – meer over dit stadje lees je op de pagina El Calafate

El Calafate
El Calafate in Glaciares National Park
El Chalten

Naast het grotere El Calafate heb je ook nog het bergstadje El Chalten dat iets dichter bij Fitz Roy ligt. Op een heldere dag kun je vanuit je hotelkamer deze indrukwekkende berg zien liggen. De stad is erg klein en helemaal ingericht op toeristen.

Er zijn een aantal leuke kleine bars en restaurants om lekker te relaxen na een paar zware dagen wandelen.

TIP ♥ – meer over dit stadje lees je op de pagina El Chalten

El Chalten
El Chalten, Argentinië

#5 Wandel door de prachtige omgeving

Als je in goede conditie bent en het leuk vindt om met een ijsbijl in een hele koude omgeving diep in de Patagonische wildernis te komen, dan moet je zeker een poging wagen om een meerdaagse wandeltocht te boeken.

De Zuid-Patagonische ijskap (Hielo Continental) is een gigantisch gebied en maakt deel uit van de grotere ijskap van Patagonië en strekt zich 400 kilometer uit van noord naar zuid. Op sommige plekken is deze kap meer dan een kilometer diep!

Het is nog is geen makkelijke trip en je moet een flinke conditie hebben inclusief een goede dosis lef en doorzettingsvermogen om je een weg te banen door deze gigantische massa.

Je loopt natuurlijk niet alleen maar over ijs. Je wandelt ook langs prachtige gebieden gevuld met bossen, paden, meren en indrukwekkende bergen.

Argentinie El Chalten
Cerro Torre bij El Chalten in Glaciares National Park

Hoe kom je in Glaciares National Park

Je kunt het gemakkelijkst in Glaciares Nationaal Park komen door naar El Calafate te reizen. El Calafate wordt ook wel gezien als de toegang voor het noorden van het park.

Vliegtuig

Op zo’n 20 kilometer van de stad vind je een vliegveld. Er komen alleen nationale vluchten aan dus zorg dat je in Argentinië bent.

Vanuit diverse grote steden in Argentinië kun je naar El Calafate vliegen. Denk aan Buenos Aires, Bariloche en Cordoba.

Bus

Vliegen is de makkelijkste en snelste optie, maar je kunt ook met de bus. Dit zijn echter wel gigantische afstanden die je moet afleggen.

Vanaf Buenos Aires ben je al snel 35 uur onderweg. Er zijn wel plekken waar je met de bus naar El Calafate kunt gaan. De belangrijkste plekken zijn;

  • Rio Gallagos ➜  €17  – 4 uur rijden
  • El Chalten ➜ €16 – 4 uur rijden
  • Puerto Natales (Chili) ➜ €23 – 5 uur rijden

Vanaf El Calafate naar de gletsjers

Om vanuit El Calafate naar de gletsjers te komen kun je de bus en een taxi nemen. De bus is veruit de beste en goedkoopste optie.

De beste keuze is de bus van 07:30 of 08:15 uur. Deze bus brengt je in 90 minuten naar de gletsjers en kost je zo’n €25 p.p. Als je deze bus neemt, heb je nog genoeg tijd om de boot over het meer te nemen, zodat je dichter bij de gletsjer kunt komen.

De bus vertrekt vanaf de parkeerplaats waar je bent afgezet om 16:00 uur. Er gaat ook een bus om 13:00 uur die om 19.30 uur terug komt. Een taxi kost tussen de 1.200 en 1.500 peso.

Totale kosten

De totale kosten van een dagtocht van El Calafate naar de gletsjers komt neer op;

  • Retourtje met de bus ➜ €25
  • Bus terminal tax ➜ €1
  • Entree tot Perito Moreno ➜ $18,50

Glaciares National ParkEr liggen hier meerdere gletsjers

Beste reistijd

In principe kun je hier het hele jaar komen. De koudste maanden zijn onze zomermaanden. Overdag gaat het prima, maar ’s avonds koelt het in de maanden mei tot en met september hard af.

De beste tijd om Los Glaciares National Park te bezoeken is van november tot en met maart. Je hebt dan het beste weer.

Houd er wel rekening mee dat het dan ook hoogseizoen is er dus meer mensen zijn.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 18 17 15 12 7 5 5 6 9 15 16 18
Regen (mm) 15 15 20 30 30 25 30 25 20 15 16 15

Groen = beste reismaanden
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven