Hoofdmenu
reis expert header

Glaciares National Park

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Glaciares National Park is een prachtig nationaal park dat ook wel Parque Nacional Los Glaciares wordt genoemd. Je vindt hier de meest dynamische en toegankelijke gletsjers op aarde. Glaciar Perito Moreno is het indrukwekkende middelpunt in de zuidelijke sector. Het is een populair nationaal park onder toeristen van over de gehele wereld, niet alleen door de vele gletsjers die in het gebied te vinden zijn, maar ook vanwege de indrukwekkende natuur.

Waarom Glaciares National Park?

Glacieres National Park wordt gezien als een van de mooiste, misschien wel het mooiste, natuurgebied in Zuid-Amerika. En daar is niks aan gelogen. Het is een veelzijdig park met bergen, meren, bossen en enorme gletsjers.

Vooral de gletsjers trekken veel toeristen naar het gebied, simpelweg omdat deze prachtig zijn om te zien. In het westen van het natuurgebied ligt een deel van de Andes, die helemaal bedolven is onder sneeuw en ijs. Prachtig om wandelingen doorheen te maken. 

TIP ♥ – een entreeticket voor het National Park is tussen de $15 en $25 maar je kunt prima op eigen gelegenheid naar het park.

Glaciares National Park

De Glaciar Perito Moreno gletsjer

Gletsjers en ijs!

Ongeveer 30 procent van Glaciares National Park bestaat uit ijsvlakte: het park bevat zelfs de grootste ijsvlakte na Antarctica. In het park vind je maar liefst 47 grote gletsjers en 200 kleinere gletsjers.

Slechts enkele gletsjers worden veel bezocht door toeristen, onder andere omdat hier wandelroutes naartoe lopen. Het smeltwater van de grote gletsjers stroomt naar twee grote meren in het park. Het Argentinomeer en het Viedmameer. 

5 redenen om naar Glaciares te gaan

Eigenlijk zou dit kopje overbodig moeten zijn want bij het zien van de foto’s zullen de meeste dit nationale park gelijk op het to-do lijstje zetten. Mocht je toch nog ergens twijfelen hebben we 5 redenen op een rij gezet om een van de mooiste natuurgebieden ter wereld te bezoeken.

#1 De gigantische gletsjers

Zoals de naam van het park al doet vermoeden, huisvest Los Glaciares een flink aantal gletsjers. In totaal vind je er hier 356! Dit is de grootste reden dat veel reizigers hier komen, want je kunt er best een hoop bezichtigen. Het is bijna onmogelijk om ze allemaal te zien, maar we zullen de bekendste hier benoemen.

Glaciar Perito Moreno

Perito Moreno is de beroemdste en meest toegankelijke gletsjer in Patagonië en Glaciares National Park. Het is ook een van de weinige die je kunt bewandelen. Het ligt aan de zuidkant van het Los Glaciares National Park en je komt er het beste vanuit het stadje El Calafate.

Terwijl de meeste gletsjers in de wereld zijn gekrompen, zoals bijvoorbeeld die in Nieuw Zeeland, is Glaciar Perito Moreno ‘stabiel’. Tussen 1917 en 2006 is de gletsjer zelfs 17 keer gegroeid. Het werd zo een natuurlijke dam in de Brazo Rico (Rico Arm) van Lago Argentino, waardoor het water steeg.

De Perito Moreno-gletsjer is vernoemd naar de Argentijnse ontdekkingsreiziger Francisco Moreno en strekt zich uit over een lengte van bijna 20 kilometer!

Glaciar Viedma

Verder naar het noorden ligt de Viedma gletsjer, een indrukwekkende en actieve gletsjer die het grote Viedma meer voedt. Ook deze is toegankelijk vanuit El Chalten.  De andere beroemde gletsjers zijn onder andere Torre en Piedras Blancas, in de regio van El Chalten en Fitz Roy, die te zien is tijdens trektochten in de omgeving.

TIP ♥ – De echte avonturiers kunnen de een hike maken op de Glaciar Perito Moreno met een gids met ijsschoenen voor $125-150.

Glaciares National Park

Glaciar Perito Moreno

#2 De besneeuwde bergtoppen

Er zijn weinig plekken waar je zo veel besneeuwde bergtoppen kunt zien als in dit nationale park. Het is echt een magische omgeving. Alsof je zo een sprookje binnenstapt. Waar je ook kijkt, je ziet overal de puntige toppen van deze gigantische bergen boven het landschap uit steken.

Deze regio staat ook niet voor niets bekend vanwege de uitstekende trekkingsmogelijkheden. Dit zijn de bekendste toppen.

Fitz Roy

Aan de noordkant van het nationale park staat ​​de meest bekende top van Argentinië en misschien wel van heel Zuid-Amerika. Deze berg, ook wel Cerro Fitz Roy, werd in eerste instantie Chalten genoemd door de inheemse Tehuelche bevolking. Dit betekent ook wel ‘Piek van Vuur‘. Ze dachten namelijk dat deze berg een vulkaan was.

De berg werd later omgedoopt tot Fitz Roy naar Captain Fitzroy, die het schip leidde waarop Charles Darwin in 1834 naar dit gebied kwam. De Fitz Roy schijnt een van de moeilijkste bergen ter wereld te zijn en worst slechts eenmaal per jaar beklommen.

Er zijn wel tal van mogelijkheden om te wandelen rond de Fitzroy Range. Ook weer toegankelijk vanuit El Chalten.

Cerro Torre

Een andere imposante piek, dichtbij Fitz Roy, is Cerro Torre. Hoewel deze niet zo beroemd is als Fitz Roy, is Cerro Torre een zeer bijzondere granietpiek en een die bijna net zo moeilijk te beklimmen is.

Je kunt een mooie dagwandeling maken vanuit El Chalten die je tot aan de rand van Laguna Torre brengt, aan de voet van de imposante Cerro Torre.

TIP ♥ – tours en dagtochten kun je makkelijk in El Chalten boeken. Reken op minimaal $100 tot $300 p.p. voor een dagtour. Een 4-daagse tour kost je al snel $600 p.p. (het is het waard!).

Patagonië
el chalten
Glaciares National Park

#3 De prachtige meren

Naast de indrukwekkende bergen heb je in Glaciares National Park ook twee enorme meren die worden gevoed door gletsjerijs. In het noorden heb je Lago Viedma (in de buurt van El Chalten) en in het zuiden heb je Lago Argentino (in de buurt van El Calafate).

De meren van de regio zijn een must-see als je in de regio bent vanwege hun extreem blauwe kleur. Je kunt hier prachtige foto’s maken van de meren en de bergen op de achtergrond.

Lago Argentino

Lago Argentino is het grootste meer. Ook niet erg verwonderlijk met een lengte van 125 kilometer. Het is het grootste meer van Argentinië, dat in totaal meer dan 600 km2 groot is. Het wordt gevoed door de beroemde Perito Moreno-gletsjer en leidt naar de rivier Santa Cruz die uiteindelijk overloopt in de Atlantische Oceaan.

Lago Viedma

Het Viedma meer, is met een lengte van 80 kilometer een stuk kleiner. Toch is dit meer bijzonder interessant vanwege het schurende effect dat de terugtrekkende gletsjer Viedma heeft gehad op het omliggende landschap. Het water stroomt naar Lago Argentino via de rivier de La Leona.

TIP de zomerdagen zijn hier erg lang. Er is zonlicht tot 22:30 uur. Neem daarom een hoed of een pet mee en vergeet niet om je goed in te smeren met factor 30 of hoger.

Glaciares National Park

Lago Argentino

#4 De kleine stadjes

Glaciares National Park heeft twee stadjes die dienen als toegangspoort tot de regio. De stadjes zelf zijn klein en niet heel interessant, maar je zult er ‘moeten’ komen om het nationale park te bezoeken. Dit zijn de twee stadjes.

El Calafate

De belangrijkste en enige grote stad in Los Glaciares is El Calafate, ten zuiden van het Los Glaciares National Park. De stad zelf heeft eigenlijk helemaal niets wat de moeite waard is om de reis er naar toe te maken, maar het heeft wel een aantal goede hotels en restaurants.

Als je het park wil bezoeken zul je in El Calafate moeten verblijven.

Het is ook het belangrijkste toegangspunt tot de regio en de toegangspoort tot de Perito Moreno gletsjer. Deze ligt op iets meer dan een uur rijden van het stadje. Vanaf El Calafate en El Chalten worden de meeste tours georganiseerd.

Je kunt de stad El Chalten, en de nabijgelegen Fitz Roy regio in ongeveer 3 uur bereiken met de openbare bus.

TIP ♥ – meer over dit stadje lees je op de pagina El Calafate

El Chalten

Naast het grotere El Calafate heb je ook nog het bergstadje El Chalten dat iets dichter bij Fitz Roy ligt. Op een een heldere dag kun je vanuit je hotelkamer deze indrukwekkende berg zien liggen. De stad is erg klein en helemaal ingericht op toeristen.

Er zijn een aantal leuke kleine bars en restaurants om lekker te relaxen na een paar zware dagen wandelen.

TIP ♥ – meer over dit stadje lees je op de pagina El Chalten

el chalten
El Chalten

El Chalten

#5  Wandelen door de prachtige omgeving

Als je in goede conditie bent en het leuk vindt om met een ijsbijl in een hele koude omgeving diep in de Patagonische wildernis te komen, dan moet je zeker een poging wagen om een meerdaagse wandeltocht te boeken.

De Zuid-Patagonische ijskap (Hielo Continental) is een gigantisch gebied en maakt deel uit van de grotere ijskap van Patagonië en strekt zich 400 kilometer uit van noord naar zuid. Op sommige plekken is deze kap meer dan een kilometer diep!

Los Glaciares, en is een ruig, bijna ontoegankelijk gebied. Het is nog is zeker geen makkelijke trip en je moet een flinke conditie hebben inclusief een goede dosis lef en doorzettingsvermogen om je een weg te banen door deze gigantische massa.

Je loopt natuurlijk niet alleen maar over ijs. Je wandelt ook langs prachtige gebieden gevuld met bossen, paden, meren en indrukwekkende bergen. Het is wel een van de mooiste gebieden ter wereld, dus het is zeker het overwegen waard!

TIP ♥ – de meeste tours starten vanaf de Marconi-pas of Paso del Viento en expedities duren minimaal 8 tot 10 dagen. Check deze site voor meer info.

Patagonië
Glaciares national park

Het ontstaan van het park

Glaciares National Park is in het jaar 1981 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is niet voor niets, want het park is simpelweg prachtig en moet zeker als Werelderfgoed behandeld worden.

Er zijn enkele wandelpaden in het park aangelegd, maar verder heeft de lokale bevolking weinig veranderd aan Parque Nacional Los Glaciares. Dit betekent dat het park zoals het er nu uit ziet helemaal gevormd is door de natuur.

Hoe kom je er?

Je kunt het gemakkelijkst in Glaciares Nationaal Park komen door naar El Calafate te reizen. Hier is namelijk een nationaal vliegveld op ongeveer 20 kilometer afstand van de stad, dat je kunt bereiken vanuit diverse grote steden in Argentinië.

El Calafate wordt ook wel gezien als de toegang voor het noorden van het park. Een enkeltje vanuit Buenos Aires kost je zo’n €150 p.p.

TIP ♥ – boek je binnenlandse vluchten via Skyscanner.

Met de bus

Eigenlijk is vliegen de makkelijkste en snelste optie. Met de bus van Buenos Aires ben je al snel 35 uur onderweg. Er zijn wel plekken waar je met de bus naar El Calafate kunt gaan. De belangrijkste plekken zijn;

  • Rio Gallagos ➜ ARS$360 (Argentijnse peso)  | €17  – 4 uur rijden
  • El Chalten ➜ ARS$350 | €16 – 4 uur rijden
  • Puerto Natales (Chili) ➜ ARS$475 | €23 – 5 uur rijden

Vanuit El Calafate naar de gletsjers

Om vanuit El Calafate naar de gletsjers te komen kun je de bus en een taxi nemen. De bus is veruit de beste en goedkoopste optie. De beste keuze is de bus van 07:30 of 08:15 uur. Deze bus brengt je in 90 minuten naar de gletsjers en kost je 450 peso, zo’n €25 p.p.. Als je deze bus neemt heb je nog genoeg tijd om de boot over het meer te neme zodat je dichter bij de gletsjer kunt komen. De boot kost nog eens 350 peso (€16).

De bus vertrekt weer vanaf het parkeerplaats waar je bent afgezet en vertrekt om 16:00 uur. Er gaat ook een bus om 13:00 uur die om 19.30 uur terug komt. Een taxt kost tussen de 1.200 en 1.500 peso.

Totale kosten

De totale kosten van een dagtocht van El Calafate naar de gletsjers komt neer op;

  • Retourtje met de bus ➜ ARS$450 | €21,75
  • Bus terminal tax ➜ ARS$5 | €0,25
  • Entree tot Perito Moreno ➜ ARS$260 | $12,50

Dan komt je eten en drinken er nog bij.

Glaciares National Park

Er liggen hier meerdere gletsjers

Beste reistijd

In principe kun je hier het hele jaar komen. De koudste maanden zijn onze zomermaanden. Overdag gaat het prima, maar ’s aovnds koelt het in de maanden mei tot en met september hard af.

De beste tijd om Los Glaciares National Park te bezoeken is van november tot en met maart. Je hebt dan het beste weer. Houd er wel rekening mee dat het dan ook high season is er dus meer mensen zijn.

Locatie Glaciares Nationaal Park

Wat wij vinden:
  • 9.3/10
    Reis-Expert - 9.3/10
9.3/10

Samenvatting

Glaciares National Park is een prachtig nationaal park met de Perito Moreno gletsjer als het indrukwekkende middelpunt. Het is een populair park onder toeristen van over de gehele wereld, niet alleen door de vele gletsjers, maar ook vanwege de indrukwekkende natuur.

Meer lezen over Argentinië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU