De belangrijkste reden om El Calafate te bezoeken is, omdat het de toegangspoort tot het bekende Glaciares National Park is met de wereldberoemde Perito Moreno gletsjer. El Calafate is nog steeds maar een klein dorpje, maar het is wel een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Argentinië. Hoewel 99% hier komt vanwege Glaciares National Park is er in het dorpje ook nog wel wat te doen.

De toegangspoort tot Glaciares National Park

El Calafate wordt voornamelijk bezocht door toeristen om dagtochten te maken naar de diverse prachtige natuurgebieden met gletsjers in de directe omgeving van de stad.

De stad zelf is ook mooi en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

De belangrijkste straat, Av del Libertador General San Martín (meestal afgekort tot Libertador), staat vol met souvenirwinkels, chocolade winkels, restaurants en touoperators.

De magische ligging tussen El Chalten en Torres del Paine (Chili) maakt het een onvermijdelijke stop voor degene die op doorreis zijn.

El Calafate
El Calafate in Glaciares National Park

7x doen in El Calafate

De belangrijkste bezienswaardigheden van El Calafate liggen niet in de stad, maar in de omgeving van de stad. Het gaat om het natuurgebied Glaciares National Park en Lago Argentino.

Glaciares National Park is een nationaal park waar je prachtige gletsjers kunt bewonderen.

Het is niet eenvoudig om door het gebied te wandelen (onder andere door de kou en door de flinke berg sneeuw die er doorgaans ligt), maar het is zeker de moeite waard door de prachtige gletsjers die je tijdens je wandeling kunt bewonderen.

Dit zijn de leukste dingen om te doen.

#1 Dagtrip naar de Perito Moreno Glacier

De belangrijkste attractie van Los Glaciares National Park is de gletsjer Perito Moreno. Als je in El Calafate bent moet je deze wel bezoeken.

De beste manier om dicht bij te komen is tijdens een boottocht. Vanaf de boot kunnen bezoekers echt een indruk krijgen van deze gigantische gletsjer (60 meter hoog).

Een andere manier om de gletsjer te zien is vanuit het bezoekerscentrum. Vanaf hier loopt een goed onderhouden pad heeft naar verschillende viewpoints.

Vanaf de viewpoints zie je het startpunt van Perito Moreno, 35 kilometer verderop op de top van de Andes.

Ties: “Entree tot de gletsjer is US$18,50, maar ook alle hotels en hostels in El Calafate bieden tours aan”.

Perito Moreno Glacie
Perito Moreno Glacier in Los Glaciares, Patagonië, Argentinë
Perito Moreno
Perito Moreno gletsjer
Perito Moreno
Moreno Gletsjer

#2 Hike naar een gletsjer

De avontuurlijke reizigers kunnen de gletsjers van het National Park ervaren op een hele ander manier. Namelijk door over een van deze gletsjers te wandelen.

Wandelingen worden niet aanbevolen voor onervaren wandelaars, en geschikte kleding is een absolute noodzaak.

De wandelingen duren normaal een volledige dag en zijn uitdagend. Het is echter een unieke ervaring om over een (zeer langzaam) bewegende gletsjer te lopen.

#3 Ga naar El Chaltén

Veel bezoekers die El Calafate bezoeken, maken een uitstapje naar El Chaltén, een nabijgelegen dorp in het Glacier National Park, de thuisbasis van de berg Fitz Roy.

Het uitzicht vanaf de berg is adembenemend, vooral op heldere dagen waarop je kilometers ver kunt kijken.

Het is het hele jaar erg koud en winterachtig, en het is niet aan te raden om de berg te beklimmen tijdens de wintermaanden (april tot en met oktober).

El Chaltén zelf is een heel klein dorp.

El Chalten

el chalten
El Chalten met Fitz Roy op de achtergrond

#5 Verken Lago Argentino

Lago Argentino is het meer direct aan El Calafate. Dit meer is het grootste meer in Argentinië en heeft niet alleen prachtig helder water, maar geeft je ook mooie uitzichten op de omliggende natuur.

Je kunt hier ook nog andere gletsjers bekijken zoals Upsala en Spegazzini, die beiden kleiner zijn dan Perito, maar alsnog indrukwekkend.

DDe beste manier om de andere gletsjers te zien, is tijdens een boottocht van een dag over Lago Argentino.

Boottochten kunnen worden geboekt bij hotels, hostels of reisbureaus in de hoofdstraat. Reken op zo’n €200 p.p!

Lago Argentino
Lago Argentino in Glaciares National ParK

#5 Loop naar Lake Nimez

Op ongeveer 15 minuten lopen van van El Calafate ligt het meer Nimez. Het gebied is beschermd en bekend vanwege de vele vogels, waarvan de grootste en meest fascinerende de Chileense flamingo is.

Het reservaat is eigenlijk een kleine versie van het landschap van Patagonië.

Er is pad dat bezoekers rond het hele reservaat leidt. Die route duurt zo’n 3 uur en het is dus een leuke dagtrip vanuit El Calafate.

Lake Nimez, El Calafate
Lake Nimez bij El Calafate

#6 Bezoek het Glaciarium

Het Glaciarium van El Calafate is een bekende toeristische plek en leuk als je iets meer wil weten over het ontstaan van gletsjers.

Na een paar dagen het Glacier National Park te hebben verkend, is het wel zo leuk om er ook daadwerkelijk iets meer van te weten.

Ze leggen niet alleen uit hoe ze ontstaan, evenals de impact van klimaatverandering, wat best heftig is. Aan het einde van de tour is er een ijsbar waar je alles kunt drinken.

#7 Fietsen in de omgeving

Patagonië en E Calafate staan bekend om de prachtige wandelmogelijkheden, maar je kunt hier ook goed fietsen.

In de stad kun je fietsen huren. Hoewel je met de fiets niet overal kan komen, is het wel een goede manier om op een relatief goedkope manier veel van de omgeving te zien.

Een mooie route is die rondom Lago Argentino. Je kunt gewoon de weg volgen. Onderweg kom je veel mooie dingen tegen!

TIP ♥ – een fiets huren kost zo’n €5 per dag

El Calafate
El Calafate landschap

De beste plekken om te overnachten

El Calafate is een van de bekendste plekken in Argentinië en dé plek om Glaciares National Park te bezoeken. Aan accommodatie daarom ook geen gebrek hier.

Ties: “De belangrijkste straat, met de meeste gezelligheid is Av del Libertador General San Martín”.

Goede opties zijn onder andere Hostería Los Gnomos, een hostel op zo’n 1,5 kilometer buiten het centrum, Hostería y Apart Hotel Jardín, een van de beste (en betaalbare) opties in de stad en MadreTierra Patagonia, een van de mooiste hotels.

TIP ♥ – bekijk hier ons overzicht met de beste accommodaties in El Calafate

El Calafate

Hoe kom je er?

Het nieuwe vliegveld van El Calafate ligt op ongeveer 21 kilometer afstand van de stad. Je kunt naar het vliegveld vliegen vanuit de meeste grote steden van Argentinië, waaronder Buenos Aires.

Met de bus

Een andere, en meer gebruikte optie, is de bus. De locals gebruiken de bus niet, omdat hun hele leven afspeelt in dezelfde regio.

Daarom rijden er veel toeristen bussen. Onder andere die van Chalten Travel en TAQSA.

Ze rijden beiden vanaf meerdere plekken in Argentinië, maar je beste optie is Bariloche. TAQSA rijdt direct van Bariloche naar El Calafate in 25 uur.

Bij Chalten Travel kun je onderweg uitstappen in verschillende steden.

Beste reistijd

De beste tijd om El Calafate te bezoeken zijn de lente en de herfst (november tot en met december en maart tot en met april). Er is dan een mooi weer, maar het is ook niet al te druk.

In de maanden januari en februari kan het hier heel erg druk worden. Je komt hier overigens niet voor het mooie weer met een gemiddelde temperatuur van zo’n 13℃.

Maand Jan Feb Mrt Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Temp. 18 17 16 12 7 5 5 6 9 15 16 18
Regen (mm) 15 15 20 30 30 25 30 25 20 15 16 15

Groen = beste reismaanden
MOBIEL: swipe naar rechts voor meer maanden

Locatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven