Hoofdmenu
reis expert header

El Calafate

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 29 mei, 2020

De belangrijkste reden om El Calafate te bezoeken is omdat het de toegangspoort tot het bekende Glaciares National Park is met de wereldberoemde Glaciar Perito Moreno gletsjer. El Calafate is nog steeds maar een klein dorpje, maar het is wel een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Argentinië. Hoewel 99% hier komt vanwege Glaciares National Park is er in het dorpje ook nog wel wat te doen.

Waarom El Calafate?

El Calafate wordt voornamelijk bezocht door toeristen om dagtochten te maken naar de diverse prachtige natuurgebieden met gletsjers in de directe omgeving van de stad. De stad zelf is ook mooi en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

TIP ♥  voor zo’n €25 per persoon kan je je met een bootje laten afzetten en kun je kajakken tussen de gletsjers.

De belangrijkste straat, Av del Libertador General San Martín (meestal afgekort tot Libertador), staat vol met souvenirwinkels, chocolade winkels, restaurants en touoperators. De magische ligging tussen El Chalten en Torres del Paine (Chili) maakt het een onvermijdelijke stop voor degene die op doorreis zijn.

el calafate

6x doen in El Calafate

De belangrijkste bezienswaardigheden van El Calafate liggen niet in de stad, maar in de omgeving van de stad. Het gaat om het natuurgebied Glaciares National Park en Lago Argentino. Glaciares National Park is een nationaal park waar je prachtige gletsjers kunt bewonderen.

Het is niet eenvoudig om door het gebied te wandelen (onder andere door de kou en door de flinke berg sneeuw die er doorgaans ligt), maar het is zeker de moeite waard door de prachtige gletsjers die je tijdens je wandeling kunt bewonderen. Dit zijn de leukste dingen om te doen.

1. Ga naar de Perito Moreno Glacier

De belangrijkste attractie van Los Glaciares National Park is de gletsjer Perito Moreno. Als je in El Calafate bent moet je deze wel bezoeken. De beste manier om dichtbij te komen is tijdens een boottocht. Vanaf de boot kunnen bezoekers echt een indruk krijgen van deze gigantische gletsjer (60 meter hoog).

Een andere manier om de gletsjer te zien is vanuit het bezoekerscentrum, dat een goed onderhouden pad heeft dat naar verschillende viewpoints leidt. Vanaf de viewpoints zie je het startpunt van Perito Moreno, 35 kilometer verderop op de top van de Andes.

TIP ♥ – alle hotels en hostels in El Calafate bieden tours aan die zowel een boottocht als het bezoekerscentrum omvatten.

Perito Moreno

2. Hike naar een gletsjer

De avontuurlijke reizigers kunnen de gletsjers van het Nationaal Park ervaren op een hele ander manier. Namelijk door over een van deze gletsjers te wandelen. Wandelingen worden niet aanbevolen voor onervaren wandelaars, en geschikte kleding is een absolute noodzaak.

De wandelingen duren normaal een volledige dag, sommige bieden de mogelijkheid om te ’s nachts te kamperen en zijn extreem uitdagend. Het is echter een unieke ervaring om over een (zeer langzaam) bewegende gletsjer te lopen.

3. Ga naar El Chaltén

Veel bezoekers die El Calafate bezoeken, maken een uitstapje naar El Chaltén, een nabijgelegen dorp in het Glacier National Park, de thuisbasis van de berg Fitz Roy. Het uitzicht vanaf de berg is adembenemend, vooral op heldere dagen waarop je kilometers ver kunt kijken.

Het is het hele jaar erg koud en winterachtig, en het is niet aan te raden om de berg te beklimmen tijdens de wintermaanden (april tot en met oktober). El Chaltén zelf is een heel klein dorp.

el chalten
El Chalten

4. Verken Lago Argentino

Lago Argentino is het meer dat direct aan El Calafate vindt. Dit meer is het grootste meer in Argentinië en heeft niet alleen prachtig helder water, maar geeft je ook mooie uitzichten op de omliggende natuur. Je kunt hier ook nog andere gletsjers bekijken zoals Upsala en Spegazzini, die beide kleiner zijn dan Perito, maar alsnog indrukwekkend.

De beste manier om de andere gletsjers te zien, is tijdens een boottocht van een dag over Lago Argentino, waar al het gesmolten water van de gletsjerijs terechtkomt. Het meer is uitgestrekt en werkelijk prachtig om naar te kijken.

TIP ♥ – boottochten kunnen worden geboekt bij hotels, hostels of reisbureaus in de hoofdstraat. Reken op zo’n €200 p.p! 

5. Loop naar Lake Nimez

Op ongeveer 15 minuten lopen van van El Calafate ligt het meer Nimez. Het gebied is beschermd en bekend vanwege de vele vogels, waarvan de grootste en meest fascinerende de Chileense flamingo is. Het reservaat is eigenlijk een kleine versie van et landschap van Patagonië.

Er is pad dat bezoekers rond het hele reservaat leidt. Die route duurt zo’n 3 uur en het is dus een leuke dagtrip vanuit El Calafate.

Glaciares National Park

6. Bezoek het Glaciarium

Het Glaciarium van El Calafate is een bekende toeristische plek en leuk als je iets meer wil weten over het ontstaan van gletsjers. Na een paar dagen het Glacier National Park te hebben verkend, is het wel zo leuk om er ook daadwerkelijk iets meer van te weten.

Ze leggen niet alleen uit hoe ze ontstaan, evenals de impact van klimaatverandering, wat best heftig is. Aan het einde van de tour is er een ijsbar waar je alles kunt drinken.

TIP ♥ – entree is zo’n €16,50 p.p.

De leukste ho(s)tels

El Calafate is een van de bekendste plekken in Argentinië en DE plek om Glaciare National Park te bezoeken. Aan accommodatie daarom ook geen gebrek hier. De belangrijkste straat, met de meeste gezelligheid is Av del Libertador General San Martín.

De kosten

Er is voor elk budget wel wat te vinden, maar zoals bij alle bekende toeristische plekken betaal je hier gemiddeld wel meer dan op andere plekken in Argentijn. Als je echter ziet waar je slaapt ben je die euro’s wel snel vergeten. De prijs voor een overnachting hangt af van waar je slaapt. Je vindt hier veel pensions. Een budget hostel kost al snel €30 per nacht. Een hotel gaat al snel richting de €60 per nacht.

TIP ♥ – op Booking.com vind je een overzicht van de beste accommodatie

El Calafate

Hoe kom je er?

Het nieuwe vliegveld van El Calafate ligt op ongeveer 21 kilometer afstand van de stad. Je kunt naar het vliegveld vliegen vanuit de meeste grote steden van Argentinië, waaronder Buenos Aires. Er gaan ook internationale vluchten, maar het is gemakkelijker om vanuit een andere stad in Argentinië naar El Calafate te reizen.

Bus

Een andere, en meer gebruikte optie, is de bus. De locals gebruiken de bus niet omdat hun hele leven afspeelt in dezelfde regio. Daarom rijden er veel toeristen bussen. Onder andere die van Chalten Travel en TAQSA.

Ze rijden beide vanaf meerdere plekken in Argentinië, maar de makkelijkste stad is Bariloche. TAQSA rijdt direct van Bariloche naar El Calafate in 25 uur. Bij Chalten Travel kun je onderweg uitstappen in verschillende steden. Reken op zo’n 2.440 pesos (mei 2016), dat is zo’n €135.

el calafate

Beste reistijd

De beste tijd om El Calafate te bezoeken zijn de lente en de herfst (november tot en met december en maart tot en met april). Er is dan een mooi weer, maar het is ook niet al te druk. In de maanden januari en februari kan het hier heel erg druk worden. Je komt hier overigens niet voor het mooie weer met een gemiddelde temperatuur van zo’n 13 graden. In de warmste maand..

Het grootste festival van de stad, het Festival del Lago Argentino, vindt plaats in de week van15 februari.

Locatie El Calafate

Wat wij vinden:
  • 8.4/10
    Reis-Expert - 8.4/10
8.4/10

Samenvatting

De belangrijkste reden om El Calafate te bezoeken is omdat het de toegangspoort tot het bekende Glaciares National Park is met de wereldberoemde Glaciar Perito Moreno gletsjer. El Calafate is nog steeds maar een klein dorpje, maar het is wel een van de meest bezochte toeristische bestemmingen van Argentinië. Hoewel 99% hier komt vanwege Glaciares National Park is er in het dorpje ook nog wel wat te doen.

Meer lezen over Argentinië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU