Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Vervoer Argentinië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0
 • Onze reisgidsen
  Reis-Expert reisgids
 • Bijgewerkt op 1 september, 2023

  Argentinië is een groot land en de afstanden zijn enorm. Gelukkig is het vervoer in Argentinië goed geregeld, maar reken er op dat je een aanzienlijk deel van je budget en je tijd kwijt bent aan het reizen. Wij delen alle tips over het vervoer in Argentinië.

  Vervoer in Argentinië

  Het vervoer met de bus is het beste optie om een goede indruk van het landschap te krijgen. Rond Patagonië zijn de binnenlandse vluchten weer effectiever.

  Het inter-city bus netwerk is uitgebreid, maar in afgelegen gebieden ben je vaak aangewezen op het huren van een auto. Treinen zijn oud en beperkt zijn en over het algemeen langzamer en duurder dan de bus.

  Reizen met de bus in Argentinië

  De bus is veruit de beste optie qua vervoer in Argentinië. De bussen (omnibus, bus of microbus) rijden naar elke uithoek van het land.

  Er zijn honderden particuliere bedrijven, waarvan de meeste zich concentreren op een bepaalde regio. Bedrijven zoals TAC en Cruz del Sur rijden door heel het land.

  De bussen in Argentinië zijn modern, comfortabel en ontworpen voor lange afstanden. Het komt zelden voor dat bussen kapot gaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bolivia.

  De enige ‘zorg‘ die je hebt, is dat de film die de bestuurder uit kiest om zijn passagiers onderweg te entertainen. Een beetje vergelijkbaar met de bussen in Thailand.

  De bussen

  Argentinië is van noord naar zuid ruim 3.500 kilometer lang. De bussen die de langere ritten afleggen serveren snacks en zelfs warme maaltijden. Dit zit vaak bij je ticket inbegrepen.

  Er zijn een aantal bussen te onderscheiden die in Argentinië rijden.

  Coche Cama, ejecutivo en pullman

  Dit zijn de luxe bussen, met brede, volledig verstelbare stoelen. Deze worden vaak ingezet op de lange afstanden.

  Semi-cama

  Dit zijn de iets minder luxe bussen. Prima voor middelgrote afstanden. Voordeel is dat deze bussen goedkoper zijn de bovenstaande bussen. Ze rijden ook de langere afstanden dus als je kosten wilt besparen kun je voor deze bussen kiezen.

  Op de kortere routes heb je minder keuze en rijden er vaak oudere bussen of minivans. Veel bussen hebben airco en die gebruiken ze graag. Neem daarom een trui mee aan boord.

  TIP ♥ – een van de beste en meest bekende busmaatschappijen is Cruz del Sur

  Tickets kopen

  Het kopen van tickets (boletos) is normaal gesproken eenvoudig. Hou er wel rekening dat je moet reserveren (2-3 dagen van tevoren) in het hoogseizoen (december t/m februari) of rond de feestdagen.

  Vooral de lange afstand bussen van en naar Buenos Aires, Patagonië of een andere bekende plekken zitten snel vol.

  Tickets koop je bij het busstation, bij een touroperator in de stad of bij je accommodatie.

  BOEK HIER DIRECT JE BUSTICKETS

  vervoer in Argentinie

  Bus onderweg bij Fitz Roy in Patagonie

  Binnenlandse vluchten Argentinië

  Argentinië is groot en als je maar 3 weken hebt, is de bus vaak geen optie. De meeste busreizen duren al snel 10 uur. Je bent dan sneller met het vliegtuig.

  De belangrijkste luchthaven van Argentinië is Buenos Aires Aeroparque Jorge Newbery. Vanaf hier kun je vluchten boeken door heel Argentinië.

  De binnenlandse vluchten worden steeds goedkoper en spelen dus een belangrijke rol in het vervoer in Argentinië.

  Als je veel van de bezienswaardigheden van Argentinië wil zien, maar beperkte tijd hebt zijn de binnenlandse vluchten een prima alternatief voor de bussen.

  Hoogseizoen

  Ga ervan uit dat prijzen hoger worden en vluchten sneller volgeboekt zitten in het hoogseizoen, maar ook rond de grote feestdagen. Zeker vluchten naar Patagonië zijn snel volgeboekt.

  Het hoogseizoen loopt van december tot en met februari.

  Het is bijna onmogelijk om tickets te kopen vlak voor belangrijke feestdagen. Je doet er verstandig aan om tickets van tevoren te reserveren. Vliegtickets reserveren doe je het makkelijkst online.

  Je kunt echter ook in Argentinië zelf, bij een touroperator, tickets boeken. Dit is echter zelden goedkoper.

  Reizen met de trein in Argentinië

  Het treinnetwerk in Argentinië is aangelegd door de Britten in de negentiende eeuw. De spoorwegen zijn daarom in een erbarmelijke staat. En er rijden treinen in slechts een handvol regio’s, waaronder rond Buenos Aires.

  De bus is vaak goedkoper en vaak veel sneller.

  De overheid heeft een overvloed aan maatregelen getroffen om het systeem nieuw leven inblazen. Ze hebben aangekondigd om 4 miljard dollar te investeren in een bullet train die Buenos Aires, Rosario en Córdoba met elkaar moeten verbinden.

  Tot op de dag van vandaag is daar nog weinig van terecht gekomen, maar de plannen zijn er.

  Toeristische treinen

  De kans dat je met de trein door Argentinië reist is niet bijzonder groot. Wat echter wel leuk is, is om een van de toeristische treinen te proberen.

  Je rijdt dan door mooie regio’s met oude treinen. Er zijn twee hoofdlijnen

  • La Trochita: de oude Patagonia Express vanaf Esquel.
  • Tren a las Nubes: een van de hoogste spoorwegen ter wereld (in de bergen van Salta tegen de Chileense grens).

  BOEK HIER DIRECT JE TREINTICKETS

  Tren del fin del Mundo

  Tren del fin del Mundo 

  Reizen met de boot in Argentinië

  De boot wordt niet veel gebruikt qua vervoer in Argentinië. De meeste plekken zijn met de bus prima bereikbaar. De boten die er varen zijn onder te verdelen in twee soorten.

  De ferry’s en de ‘plezierboten’ die je boekt bij een tour.

  Ferry’s

  De veerdiensten worden vooral gebruikt om van Buenos Aires naar Colonia del Sacramento in Uruguay te varen.

  Deze boten zijn gelukkig wel comfortabel, iets wat in de rest van Zuid-Amerika nog wel eens te wensen over laat. Een andere dienst zijn de Chileense ferry’s die voetgangers en voertuigen over Detroit Magellan in Tierra del Fuego in Punta Delgada en Porvenir vervoeren.

  TIP ♥ – bekijk hier hoe je van BA naar Colonia del Sacramento in Uruguay reist.

  Tours en toeristen boten

  Iets wat meer gebruikt wordt, zijn de kleinere boten en bootjes die gebruikt worden om rivieren over te steken zoals in de regio Litoral en grensovergangen met Paraguay en Brazilië.

  Deze boten zijn een stuk kleiner, een stuk goedkoper, maar ook langzamer. Een cruise of oversteek boeken doe je bij een touroperator of bij je accommodatie

  Patagaonië

  In Patagonië heb je de meeste populaire boottochten. Deze zijn er alleen om het schitterende landschap te kunnen zien of om toegang te krijgen tot het indrukwekkende landschap van het Parque Nacional Los Glaciares en Parque Nacional Nahuel Huapi.

  BOEK HIER DIRECT JE BOOTTICKETS

  Villarrica Vulkaan De Villarrica Vulkaan in Patagonië (Chili)

  Een auto huren in Argentinië

  Een hele goede manier om Argentinië te ontdekken is door een auto te huren. Het is een stuk duurder dan reizen met de bus, maar je krijgt er veel meer vrijheid voor terug!

  Om een auto te kunnen huren moet je ouder zijn dan 21 en een rijbewijs hebben. Een internationaal rijbewijs (IDP) is meestal niet nodig.

  Verder heb je een creditcard en je paspoort nodig om een auto te huren.

  Kosten

  De huurkosten zijn relatief hoog in Argentinië in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika. Kleine, lokale firma’s hebben vaak goede deals. Sommige zijn de helft goedkoper dan de internationale verhuurbedrijven.

  Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars.

  De grootste steden bieden de voordeligste prijzen, terwijl de kosten het hoogst zijn in Patagonië. De kosten voor het huren van een auto variëren tussen €25 tot €50.

  Het gekke is wel dat er relatief weinig plaatsen in Argentinië zijn waar je een auto kunt huren die je in een andere regio of stad zonder kunt inleveren zonder dat je daar een speciale vergoeding voor moet betalen.

  TIP ♥ – bekijk hier ons blog over het huren van een auto in Argentinie

  Reizen met de fiets

  In Argentinië kun je goed fietsen. De meeste steden hebben een plek waar ze fietsen verhuren voor halve of hele dag voor het bezoeken van bezienswaardigheden. Het is een leuke manier om regio’s te ontdekken, maar vergeet niet om een binnenband en een pomp mee te nemen.

  Argentinië is een hele goede plek om te mountainbiken in de bergen. Er zijn bijna geen plekken die motoren verhuren.

  Meer lezen over Argentinië?

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  NieuwsbriefN

  Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

  Onze ReisO

  Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

  Lees verder

  BOEK NU

  We need you!

  Sinds Corona is er wereldwijd een veel veranderd. Ondanks dat we ons uiterste best doen, is onze informatie niet overal up-to-date.

  Zie jij een foutje, of heb je recente informatie voor ons? Dan zouden we het supertof vinden als je ons een berichtje stuurt.

  Dan zorgen wij dat het z.s.m. online komt.

  CONTACT!