Hoofdmenu
reis expert header

Vervoer Argentinië

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 24 maart, 2020

Argentinië is een groot land dus de afstanden zijn enorm. Gelukkig is het vervoer Argentinië goed geregeld, maar reken er op dat je een aanzienlijk deel van je budget kwijt bent aan het reizen. Het vervoer met de bus is het beste optie om een goede indruk van het landschap te krijgen. Rond Patagonië zijn de binnenlandse vluchten weer effectiever.

Vervoer Argentinië

Het inter-city bus netwerk is uitgebreid, maar in afgelegen gebieden ben je vaak aangewezen op het huren van een auto. Treinen zijn oud en beperkt zijn en over het algemeen niet langzamer en duurder dan de bus. Op deze pagina vertellen we alles over het vervoer Argentinië met onder andere:

Bus Argentinië

De bus us veruit de best optie van het vervoer Argentinië. De bus (omnibus, bus of microbus) rijden naar elke uithoek van het land. Er zijn honderden particuliere bedrijven, waarvan de meeste zich concentreren op een bepaalde regio. Bedrijven zoals TAC en Cruz del Sur rijden door heel het land.

De bussen in Argentinië zijn modern, comfortabel en ontworpen voor lange afstanden. Het komt zelden voor dat bussen kapot gaan, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bolivia. De enige ‘zorg‘ die je hebt is dat de film die de bestuurder uit kiest om zijn passagiers te ‘entertainen’ op standje oorbeschadiging staat. een beetje vergelijkbaar met de bussen in Thailand.

De bussen

Argentinië is van noord naar zuid ruim 3.500 kilometer. De bussen die de langere ritten afleggen serveren snacks en zelfs warme maaltijden. Dit zit vaak bij je ticket inbegrepen. Er zijn een aantal bussen te onderscheiden die er in Argentinië rijden.

Coche Cama, ejecutivo en pullman

Dit zijn de luxe bussen, met brede, volledig verstelbare stoelen. Deze worden vaak ingezet op de lange afstanden.

Semi-cama

Dit zijn de iets minder luxe bussen. Prima voor middelgrote afstanden. Voordeel is dat deze bussen diensten goedkoper zijn de bovenstaande bussen. Rijden ook de langere afstanden dus als je kosten wil besparen kun je voor deze bussen kiezen op de langere afstanden.

Op de kortere routes heb je minder keuze en rijden er vaak oudere bussen of minivans. Veel bussen hebben airco en die gebruiken ze graag. Neem daarom een trui mee aan boord.

TIP ♥ – een van de beste en meest bekende busmaatschappijen is Cruz del Sur

Kaartje kopen

Het kopen van tickets (boletos) is normaal gesproken eenvoudig te regelen. Houd er wel rekening dat je moet reserveren (2-3 dagen van tevoren) in het hoogseizoen (december t/m februari) of rond de feestdagen, vooral de lange afstand bussen van Buenos Aires of een andere grote stad naar een populaire vakantiebestemming.

Tickets koop je bij het busstation, bij een touroperator in de stad of bij je accommodatie.

vervoer argentinie

De stadsbussen in Argentinië. Foto van Meunierd / Shutterstock.com

Binnenlandse vluchten Argentinië

De belangrijkste luchthaven van Argentinië is Buenos Aires Aeroparque Jorge Newbery. Vanaf hier kun je vluchten boeken door heel Argentinië. De binnenlandse vluchten worden steeds belangrijker binnen het vervoer Argentinië. Door de concurrerende prijzen vlieg je steeds goedkoper.

Als je veel van de bezienswaardigheden van Argentinië wil zien, maar beperkte tijd hebt zijn de binnenlandse vluchten een prima alternatief voor de bussen. Bepaalde afstanden duren met de bus soms twintig uur of meer, terwijl je er met het vliegtuig maar één of twee uur over doet.

Hoogseizoen

Ga er van uit dat prijzen hoger worden en vluchten sneller volgeboekt zitten in het hoogseizoen, maar ook rond de grote feestdagen. Zeker vluchten naar Patagonië zijn snel volgeboekt. Het hoogseizoen loopt van december tot en met februari.

Het is bijna onmogelijk om tickets te kopen vlak voor belangrijke feestdagen. Je doet er verstandig aan om tickets van tevoren te reserveren. Vliegtickets reserveren doe je het makkelijkst online. Je kunt echter ook in Argentinië zelf, bij een touroperator, tickets boeken. Dit is echter zelden goedkoper.

TIP ♥ – vluchten naar en in Argentinië boek je voordelig bij CheapTickets

LAN Argentina

Aerolíneas Argentinas is de nationale luchtvaartmaatschappij, met de meeste bestemming. Het bedrijf heeft een aantal problemen gehad in het afgelopen decennium, maar op veel plekken is het de enige optie. Een beter alternatief is de Chileense luchtvaartmaatschappij LAN die een Argentijnse dochtermaatschappij heeft; LAN Argentina.

Fietsen

In Argentinië kun je goed fietsen. De meeste steden hebben een plek waar ze fietsen verhuren voor halve of hele dag voor het bezoeken van bezienswaardigheden. Het is een leuke manier om regio’s te ontdekken, maar vergeet niet om een binnenband en een pomp mee te nemen.

Argentinië is een hele goede plek om te mountainbiken in de bergen. Er zijn bijna geen plekken die motorren verhuren.

Trein Argentinië

Het treinnetwerk in Argentinië is aangelegd door de Britten in de negentiende eeuw. De spoorwegen zijn daarom in een erbarmelijke staat. En er rijden treinen in slechts een handvol regio’s, waaronder rond Buenos Aires. De bus is daarnaast goedloper en vaak veel sneller.

De overheid heeft een overvloed aan maatregelen getroffen om het systeem nieuw leven inblazen. Ze hebben aangekondigd om 4 miljard dollar te investeren in een bullet train die Buenos Aires, Rosario en Córdoba met elkaar moeten verbinden. Tot op de dag van vandaag is daar nog weinig van terecht gekomen, maar de plannen zijn er.

Toeristische treinen

De kans dat je met de trein door Argentinië reist is niet bijzonder groot. Wat echter wel leuk is, is om een van de toeristische treinen te proberen. Je rijdt dan door mooie regio’s met oude treinen. Er zijn twee hoofdlijnen: La Trochita, de oude Patagonische Express vanaf Esquel. De andere is de Tren a las Nubes, een van de hoogste spoorwegen ter wereld. Deze rijdt door de bergen van Salta naar de Chileense grens.

vervoer argentinie

Een van de toeristische treinen in Argentinië Free Wind 2014 / Shutterstock.com

Boot Argentinië

De boot wordt niet veel gebruikt als vervoer Argentinië. De meeste plekken zijn met de bus prima bereikbaar. De boten die er varen zijn onder te verdelen in twee soorten. De ferry’s en de ‘plezierboten’ die je boekt bij een tour.

Ferry’s

De veerdiensten worden vooral gebruikt om van Buenos Aires naar Colonia del Sacramento in Uruguay te varen. Deze boten zijn gelukkig wel comfortabel, iets wat in de rest van Zuid-Amerika nog wel eens te wensen over laat. Een andere dienst zijn de Chileense ferry’s die voetgangers en voertuigen over Detroit Magellan in Tierra del Fuego in Punta Delgada en Porvenir vervoeren.

TIP ♥ – in Patagonië heb je de meeste populaire boottochten. Deze zijn er alleen om het schitterende landschap te kunnen zien, met inbegrip van toegang tot het indrukwekkende andschap van het Parque Nacional Los Glaciares en Parque Nacional Nahuel Huapi

Kleinere / toeristen boten

Iets wat meer gebruikt wordt zijn de kleinere boten en bootjes die gebruikt worden om rivieren over te steken zoals in de regio Litoral en grensovergangen met Paraguay en Brazilië. Deze boten zijn een stuk kleiner, een stuk goedkoper maar ook langzamer. Een cruise of oversteek boeken doe je bij een touroperator of bij je accommodatie.

Auto Argentinië

Om een auto te kunnen huren moet je ouder zijn dan 21 en een rijbewijs hebben. Een internationaal rijbewijs (IDP) is meestal niet nodig. Verder heb je een creditcard en je paspoort nodig om een auto te huren.

Kosten

De huurkosten zijn relatief hoog in Argentinië in vergelijking met andere landen in Zuid-Amerika. Kleine, lokale firma’s hebben vaak goede deals. Sommige zijn de helft goedkoper dan de internationale verhuurbedrijven. De grootste steden bieden de voordeligste prijzen, terwijl de kosten het hoogst zijn in Patagonië. De kosten voor het huren van een auto variëren tussen 250 en 400 Argentijnse Peso per dag. Zo’n €15 tot €24.

Het gekke is wel dat er relatief weinig plaatsen in Argentinië zijn waar je een auto kunt huren die je in een andere regio of stad zonder kunt inleveren zonder dat je daar een speciale vergoeding voor moet betalen. Boek zo vroeg mogelijk als je in het hoogseizoen reist.

TIP ♥ – controleer of je een verzekering, belastingen en eigendomspapieren mee krijgt en controleer de auto op deuken en lakschade. Lees ook de kleine lettertjes.

RentalCars

Auto’s kun je in elke stad en op het vliegveld huren, maar het is makkelijker om het vooraf in Nederland te regelen. Een goede maatschappij waar je een auto kunt huren is RentalCars. Dit is de grootste vergelijkingssites die alle grote verhuurbedrijven met elkaar vergelijkt en de beste deals heeft.

Meer lezen over Argentinië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU