Hoofdmenu
reis expert header

El Chalten

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 0

Bijgewerkt op 2 april, 2020

Met slechts 324 inwoners is El Chalten een waar minidorp, waar niet heel veel te beleven is. Maar… met de wetenschap dat dit dorp in Patagonië ligt, met het schitterende landschap om de hoek veranderd dat de zaak. Het kleurrijke dorpje kijkt namelijk uit over de prachtige noordelijke sector van Glaciares National Park. Elke zomer komen hier duizenden trekkers om de world-class wandelpaden te verkennen.

De wondere wereld van El Chalten

El Chalten is populair onder toeristen door het prachtige landschap om het dorpje heen. Hier kun je niet alleen heerlijk wandelen, maar ook paardrijden. In het nationaal park bij het dorpje kronkelen vele wandelpaden van verschillende moeilijkheidsgraden door de prachtige natuur. El Chalten ligt aan de grens met Chili. Het is een levendig, hippie-achtig stadje.

TIP ♥ neem genoeg cash (peso) mee! Er is maar één ATM en er zijn geen wisselkantoren. Er zijn maar een paar plekken waar je kunt pinnen of met US Dollars kunt betalen.

El Chalten ligt in de buurt van het andere, iets grotere dorp, El Calafate. Beide stadjes dienen als belangrijke basis voor een bezoek aan Patagonië en dan met name Glaciares en de wereldberoemde gletsjers die je hier vindt. De natuur hier is super indrukwekkend.

el chalten

6x doen in El Chalten

De bezienswaardigheden waar toeristen voor naar El Chalten gaan, liggen allemaal in de omgeving van het kleine dorp. Het gaat om mooie bergen, maar ook om prachtige meren en gletsjers. In het gebied zijn vele wandelpaden uitgestippeld, met diverse moeilijkheidsgraden. 

1. Ontdek Patagonië

El Chalten is de plek om Patagonië te ontdekken. Eerlijk gezegd is het samen met El Calafate ook een van de weinige steden in de regio. Alles hier is ingericht op het toerisme met gezellige accommodatie en restaurants, maar verwacht niet te veel. Het is geen Buenos Aires.

Daarentegen vind je hier wel alles wat natuurliefhebbers zoeken. Frisse lucht, adembenemende landschappen, besneeuwde bergtoppen en wilde dieren. Het wordt niet veel beter dan dit.

2. Hike naar Fitz roy

Als je Cerro Fitz Roy van ver hebt gezien, waarom maak je het dan niet wat uitdagender en wandel je er naar toe? De hele reden om de lange reis naar El Chalten te maken is om immers deze iconische berg te zien! Het is duidelijk een van de meest populaire wandelingen in heel Patagonië.

De Cerro Fitz Roy torent uit boven de Laguna de los Tres, een blauwe lagune die aan de voet van de bergen ligt. Fitz Roy kan worden bereikt tijdens een dagwandeling, maar velen kiezen ervoor om het over twee dagen te spreiden om de zonsopgang vroeg in de ochtend mee te krijgen.

TIP ♥ – in El Chalten vind je genoeg touroperators die tours aanbieden. Een dagtour kost je zo’n €100 tot €150 p.p. Een 2-daagse tour kost al snel €450 p.p.

Patagonië
Glaciares National Park

3. Hike naar Cerro Torre

Als je eenmaal de Cerro Fitz Roy hebt gezien, kun je je aandacht richting op de andere kolos in het gebied, de Cerro Torre. Deze granieten berg heeft ook een lagune met dezelfde naam aan de voet en dat zorgt voor ongelooflijke plaatjes met de het weerspiegelende water om het meer.

Als je nog wat energie in de benen hebt, sta dan vroeg op om de 9 uur durende rondreis naar de basis van Cerro Torre te doen. Als je daar geen zin inhebt kun je het ook over 2 dagen uitspreiden en overnachten op de nabijgelegen camping De Agostini.

4. Bezoek de Huemul gletsjer

Deze gletsjer is vernoemd naar een hert (echt waar); de huemul. Je vindt de gletsjer ongeveer een uur buiten de stad in de buurt van Lago del Desierto. Het turquoise water waar de gletsjer stroomt, is de reis zeker waard. De wandeling naar de gletsjer en het meer brengt je langs de meest pittoreske landschappen in het gebied.

Zo kom je langs rivieren en beken en wandel je door ongerepte bossen. De grote prijs aan het einde, afgezien van de gletsjer en het meer, is het uitzicht op Cerros Torre en Fitz Roy.

TIP ♥ – met Chalten Travel kun je van Bariloche naar El Chalten reizen (november t/m april). De reis kost je 640 peso, dat is zo’n €38. Je doet er 2 dagen over, onderweg stop je namelijk in andere, leuke plekken.

Argentinie El Chalten

5. Loop naar Mirador Los Condores

Aangezien El Chalten omgeven is door een aantal hoge bergtoppen, is het logisch dat er ook een aantal uitkijkpunten op korte loopafstand van de stad liggen. Vanaf die uitkijkpunten heb je ongelooflijk mooi uitzicht over het indrukwekkende landschap van Patagonië.

Wandel naar de Mirador Los Condores en Las Aguilas, beide genoemd naar inheemse vogels, de condor en de adelaar. Hier heb je het beste zicht op de regio. Deze uitzichtpunten zijn gemakkelijk te bereiken (een uurtje lopen), dus perfect voor een ‘luie’ dag.

6. Ga naar El Calafate

El Calafate is het andere stadje in Patagonië waar veel reizigers komen. El Calafate ligt vlak bij Lago Viedma en El Chalten, zo 3 uur verderop bij Lago Argentino. Het stadje El Calafate wordt voornamelijk bezocht door toeristen om dagtochten te maken naar de diverse prachtige natuurgebieden met gletsjers in de directe omgeving van de stad. De stad zelf is ook mooi en is zeker de moeite waard om te bezoeken.

TIP ♥ – lees hier meer over El Calafate.

Glaciares National Park

Lago Argentino bij El Calafate

Overnachten in El Chalten

El Chalten is samen met El Calafate een van de weinig plekken waar je kunt overnachten in Patagonië, op campings en kleine nederzettingen daargelaten. Alles in El Chalten is gericht op toerisme dus aan accommodatie is er geen gebrek. Nadeel is dat het ook vrij prijzig is

De kosten

Wat je per nacht betaald is afhankelijk van het type accommodatie. Luxe hotels kosten al snel €100 per nacht, zelfs een bedje op een dorm (gedeelde slaapkamer) kost al snel €40 per nacht.

TIP ♥ – meer info over alle accommodatie? Check Booking.com voor prijzen en opties.

Hoe kom je er?

Je kunt het beste naar El Chalten gaan door naar El Calafate te reizen. Hier is een vliegveld (op ongeveer 21 kilometer afstand van de stad), dat je kunt bereiken vanuit diverse vliegvelden in Argentinië. De bus is echter veel goedkoper.

Bus

De meeste reizigers komen echter met de bus. Deze rijden vrij frequent tussen december en februari. Het busstation is bij binnenkomst van de sad. Er rijden dagelijks bussen naar El Calafate (90 peso, 3 uur). Er rijden ook bussen van en naar Las Lengas en Lago del Desierto (130 peso, 1 uur).

El Chalten

Beste reistijd

Je kunt het beste naar El Chalten gaan tussen december en februari. Het weer is niet alleen lekker, maar het is ook langer licht in deze maanden. Je kunt dan extra lang wandelen. Houd er rekening mee dat de meeste Argentijnen in de maand januari vakantie hebben, wat betekent dat het dan wat drukker is in toeristische omgevingen als El Chalten.

Tijdens de maanden september en oktober of in het najaar (april en mei) regent het het minste.

Locatie El Chalten

Wat wij vinden:
  • 9.2/10
    Reis-Expert - 9.2/10
9.2/10

Samenvatting

Met slechts 324 inwoners is El Chalten een waar minidorp, waar niet heel veel te beleven is. Maar… met de wetenschap dat dit dorp in Patagonië ligt, met het schitterende landschap om de hoek veranderd dat de zaal. Het kleurrijke dorpje kijkt uit namelijk uit over de prachtige noordelijke sector van Glaciares National Park. Elke zomer komen hier duizenden trekkers om de world-class wandelpaden te verkennen.

Meer lezen over Argentinië?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Wie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU