Hoofdmenu

REIS-EXPERT

reis expert header

Leon

Door: Ties Lagraauw    |    Reacties: 4

Bijgewerkt op 4 januari, 2023

Samen met Granada is Leon de bekendste stad van Nicaragua. De stad zelf is prachtig met de gekleurde koloniale panden, oude kerken, bijzondere musea, toffe street art, gezellige bars en restaurants en een goed nachtleven. Daarnaast is de omgeving van Leon misschien nog wel indrukwekkender met de schitterende natuur en torenhoge vulkanen. Veel reizigers zetten Granada bovenaan hun to-do list, maar verlaten Nicaragua met Leon als favoriet!

Het kleine Granada, of toch niet?

Leon is geen grote stad, maar er hangt een goede vibe, met name door de vele toeristen. De stad is een verzameling van oude kerken, bijzondere kunstcollecties, gezellige oude straatjes, leuke cafés en restaurants, een goed nachtleven en veel leuke activiteiten buiten de stad.

Veel mensen vergelijken Granada en León met elkaar. Van veel mensen hoorde we dat Leon ook wel het kleinere Granada wordt genoemd. Die vergelijking vonden wij niet helemaal terecht. Ten eerste is Leon qua stad een stuk groter dan Granada en ten tweede vonden wij de stad Granada mooier.

In ieder geval een stuk schoner. Leon is zeker geen lelijke stad, maar je ziet dat Granada al wat langer ‘in the picture’ staat bij toeristen.

TIP ♥ – wil je meer weten over onze avonturen in Leon? Bekijk dan ons blog!

 Basilica Cathedral de la Asuncion Leon

Op het dak van de Basilica Cathedral de la Asuncion (White Cethedral) in Leon

Leon

De kleurrijke straten van de stad

8x leuke dingen om te doen in Leon, Nicaragua

Leon is een populaire bestemming onder backpackers. Dit is niet voor niets, want je kunt veel zien en doen in de gezellige stad. De bekendste activiteiten hier zijn een wandeling door het oude centrum van de stad, het dak van de White Cathedral of Volcano Boarding van de Cerro Negro.

Wij hebben de leukste activiteiten op een rij gezet.

#1 Bezoek de Catedral de León

Dit is dé highlight van de stad. Wat de Machu Picchu is voor Peru is de kathedraal voor de stad Leon. Je kunt er niet omheen aangezien het een flinke kerk is. De kathedraal staat bekend onder een hoop namen.

Zo hebben wij de kerk leren kennen als Basílica de la Asunción, maar ze noemen het ook Catedral de León, White Cathedral en het schijnt dat de officiële naam ‘Real e Insigne Basílica de la Asunción de la Bienaventurada Virgen María’ is.

Gelukkig noemt iedereen het de Catedral de León. Het werd al in de achttiende eeuw gebouwd en het is de grootste kathedraal van Midden-Amerika. Veel mensen gaan gelijk richting het dak, maar neem ook zeker een kijkje in de kerk omdat die ook de moeite waard is.

Het dak op

Deze Catedral is zo bekend omdat het dak spierwit is. Dit spierwitte dak is niet alleen dé plek voor alle hipsters en fotografen, het biedt  ook een mooi uitzicht over het centrale plein van de stad. Daarnaast is het best bijzonder om op het dak van een kathedraal te klimmen.

Het is open om te klimmen van 8:30 uur tot 12:00 uur en vervolgens van 14:00 to 16:00 uur. Entree voor de kerk is gratis, maar om het dak op te mogen moet je US$3 p.p. betalen

Is het dak nog wit?

Het dak is wel wit, maar zo wit als je in magazines en op Google tegenkomt is het niet meer. Of in ieder geval niet toen wij er waren. Het schijnt dat het dak om de paar jaar wordt geverfd, maar wanneer dat precies is, is niet bekend.

De zijkant van de kathedraal werd geverfd toen wij er waren, maar het dak was zeker niet spierwit. Je hoeft ook niet meer je schoenen/slippers uit als je het dak op wil.

Dat betekent niet dat het geen mooie plek is! De foto’s zeggen genoeg lijkt ons.

TIP ♥ – check hier onze route door Nicaragua

 Basilica Cathedral de la Asuncion

De White Cethedral

Leon

White Cethedral Nicaragua

White Cethedral

Leon

#2 Doe een gratis Walking Tour

In Zuid- en Midden Amerika heb je veel gratis wandeltochten in elke stad. Zo hebben wij gratis Quito en Bogota ontdekt en hetzelfde is mogelijk in Leon. Een stadswandeling door Leon is een absolute aanrader aangezien de stad vol staat met indrukwekkende koloniale architectuur.

De gratis stadswandeling wordt aangeboden door Cooperativa De Tourismo en is een prima kennismaking met de stad. Je leert een hoop over Nicaragua en de stad. Tijdens de tour leer je pas wat een rijke geschiedenis dit land heeft.

Je vindt het kantoortje bij de White Cathedral op de hoek van het restaurant (lekker eten alert!) El Sesteo.

TIP ♥ – wandelingen vertrekken dagelijks om 9.00 en 17.00 uur.

#3 Bezoek het Museo de la Revolucion

Tegenover de kathedraal vind je een van de meest interessante musea in Nicaragua. Je vindt hier het Museo de la Revolucion. Een indrukwekkend museum waar je terug gaat in de tijd naar de veldslagen van de revolutie. De muren zijn bezaaid met kogelgaten en herinneringen.

De plek is belangrijk in Leon en het was een van de meest interessante musea die wij ooit hebben bezocht.

Binnen vind je veel zwart-witfoto’s en krantenknipsels. Een soort tijdlijn van het conflict van de moord op Somoza Garcia tot de opkomst van de dictatuur, de revolutie en de Contra’s. De tour wordt gegeven door locals die uit Leon komen of er nu leven.

Onze gids wist ontzettend veel te vertellen.

De gidsen spreken Engels dus je Spaans hoeft niet op-en-top in orde te zijn 🙂 Dit is, naast de White Cathedral, echt een must-do in Leon!

TIP ♥ – het is open van 8:00 tot 17:00 en entree is US$2 p.p.

Museo de la Revolucion

Het museum

Museo de la Revolucion Leon

Museo de la Revolucion

#4 Bezoek het huis van Rubén Darío

Rubén Darío was een van de bekendste schrijvers uit Nicaragua. Hij is inmiddels overleden en begraven in de kathedraal van Leon, maar je kunt zijn huis nog altijd bezoeken. In het oude woonhuis van Rubén Darío lees je enkele gedichten van de schrijver, maar bewonder je ook persoonlijke bezittingen zoals zijn bed.

#5 Ga naar het strand van Las Peñitas

Leon is een van de warmste steden van Nicaragua. Heb je genoeg tijd, dan raden wij je zeker aan om een dagje naar het strand te gaan. Vanuit het centrum van de stad heb je in een mum van tijd een mooi strand bereikt, waar je heerlijk tot rust kunt komen en even goed kunt afkoelen.

De rit duurt 30 minuten. Las Penitas is zeker niet het mooiste strand, daarvoor zul je naar de Corn Islands moeten reizen, maar het is wel een lekkere get-away van de stad. Je kunt hier goed surfen.

TIP ♥ – reken op US$5 p.p voor de bus

#6 Bezoek Iglesia de la Recolección en El Calvario

De kathedraal van Leon is het grootste bouwwerk van de stad, maar de Iglesia de la Recolección is volgens velen het mooiste bouwwerk dat je in de stad vindt. Dat vonden wij wat overdreven, maar het is zeker een bezoekje waard.

De kerk heeft een Mexicaanse stijl en valt lekker op door de kleur van de gevel, namelijk knalgeel.

El Calvario

De andere kerk in Leon is El Calvario. Deze sneeuwt een beetje onder bij de andere twee bouwwerken, maar het is zeker een bezoek waard. Zeker omdat het op loopafstand ligt van het centrum, zoals eigenlijk alles in Leon.

De kerk was helaas gesloten toen wij er waren, maar de gevel is veelbelovend.

TIP ♥ – je hebt bij El Calvario ook een klein parkje waar je lekker rustig kunt zitten

Leon NIcaragua

Iglesia de la Recolección en El Calvario

El Calvario

El Calvario kerk

#7 Vulcano boarden op Cerro Negro

Eén van de populairste activiteiten in Leon, is vulcano boarden op de Cerro Negro. Deze vulkaan beklim je met een houten plank, om vervolgens op deze plank naar beneden te glijden. Een geweldige activiteit, maar wel alleen voor echte ‘thrillseekers’. Je glijdt namelijk ontzettend hard van de hoge vulkaan naar beneden.

Het was een van de leukste activiteiten die wij hebben gedaan in Nicaragua. Het lijkt een beetje op sleeën alleen dan van een vulkaan, van vulkaanzand in plaats van in de sneeuw. Niet alleen het vulkaan boarden is ontzettend leuk om te doen, ook het uitzicht van de top van Cerro Negro (hoewel maar 675 meter hoog) is bizar mooi!

Boek je tour bij Volcano Day

Je moet een tour boeken om deze activiteit te doen. Dat is ook de leukste manier want de gidsen zijn niet alleen aardig en behulpzaam, ze weten ook een hoop te vertellen over de vulkaan. Leerzaam en leuk!

Wij boekten onze tour bij Volcano Day. Zij bieden veel tours aan en bijna alle ho(s)tels werken samen met hun.

Je vertrekt vanaf hun kantoor (of je wordt opgehaald bij je accommodatie). Je rijdt vervolgens in een Jeep naar de vulkaan. De wandeling naar de top duurt 20 minuten, maar je bent zo beneden! Ze zeggen dat je snelheden kan bereiken tot 90 km/h. Gelukkig kun je het ook rustiger aan doen 😉

Tips en meenemen

Als je de tour doet moet je dichte schoenen meenemen en een doekje voor je mond. Er komt namelijk heel veel zand omhoog. Als je deze vergeet, kun je er een kopen voor $5. Je kunt je camera meenemen, maar dit is niet echt makkelijk met naar beneden boarden aangezien je twee handen nodig hebt. Ik nam mijn GoPro mee en had deze in mijn mond 🙂

Je kunt de tour boeken bij je ho(s)tel of gewoon naar hun kantoor lopen. De tour wordt 2x per dag georganiseerd. Om 8:00 uur en om 14:00 uur.

Kosten

De tour kost US$30 p.p. en aan het eind van de tour krijg je een biertje in Via Via Hostel + een gratis tank-top.

TIP ♥ – neem water mee! Het kan extreem heet worden. Bij ons was het 38 graden. Je moet minimaal 2 liter water meenemen

Cerro Negro

Uitzicht vanaf Cerro Negro

Cerro Negro

Topoverleg

Cerro Negro

Volcano boarding bij Cerro Negro

#8 Ga naar de naar Telica vulkaan

De Cerro Negro mag dan een van de bekendste vulkanen van Leon zijn, Er is nog een vulkaan die de aandacht trekt van reizigers; de Telica vulkaan. De Telica vulkaan is een van de indrukwekkendste vulkanen die we hebben gezien.

Deze vulkaan heeft zo veel te bieden dat je niet weet waar je moet zoeken.

De vulkaan & lava

De Telica vulkaan is een stuk hoger dan de Cerro Negro, maar wat ons het meest trok was de krater. Die is namelijk gigantisch hier. En met goed weer kun je hier lava zien! Wij hadden helaas niet zo veel geluk omdat de vulkaan veel rook produceerde, maar geloof ons; de krater is heel erg indrukwekkend.

De krater is namelijk 600 meter groot en 125 meter diep. En er staat hier geen hekje of andere vorm van veiligheidsmaatregelen.

Je kan op het randje van de krater staan en 125 meter naar beneden kijken, wat natuurlijk niet heel erg veilig is, maar wel erg leuk. Dat is ook meteen het verschil met bijvoorbeeld de Masaya vulkaan, waar een muurtje om de krater staat. Hier niet.

Hier kun je gewoon naar beneden springen mocht je daar behoefte aan hebben.

Het uitzicht

Het uitzicht vanaf de vulkaan is echt schitterend. Het hele landschap hier is prachtig, maar op de top van de vulkaan (1.061 meter hoog) heb je een indrukwekkend uitzicht. Zorg dat de ‘panorama’ mode op je telefoon werkt, want je kunt hier mooie plaatjes schieten.

TIP ♥ – boek de sunset tour. De sunset ‘achter’ de krater is geweldig!

De verschillende tours

Er zijn verschillende tours te boeken naar de Telica vulkaan. Zo deden wij de Sunset Tour, maar je kunt hier ook een Overnight Tour boeken en overnachten op de vulkaan. Wat je ook boekt, we weten zeker dat het een onvergetelijke ervaring wordt.

We raden an je tour te boeken bij Volcano Day, die ook het volcano boarding bij Cerro Negro aanbieden.

 • Sunset Tour  $40 p.p. incl. t-shirt, snack en 1 biertje | van 14:00 tot 21:00 uur
 • Telica All Day Tour  $45 p.p. incl. t-shirt, snack en 1 biertje | van 9:00 tot 21:00 uur
 • Telica Overnight  $55 p.p. incl. t-shirt, ontbijt/diner camping equipment | van 9:00 tot de volgende dag 12:00 uur
Telica vulkaan Nicaragua

Bij de krater

Telica vulkaan Nicaragua

Zonsondergang Telica

De zonsondergang is schitterend

Overnachten in Leon

Leon zit vol met hostels, pensions en hotels, geschikt voor ieder budget. Veel accommodatie is gericht westerse backpacker. Reserveren is over het algemeen niet nodig aangezien er voldoende plek is. Een groot deel van deze backpackers hostels bevinden zich, niet geheel onlogisch, op ‘Backpacker Alley‘.

Hier vind je ook de touroperator Volcano Day.

Kosten

Het centrum van Leon is niet heel groot dus maak je niet te druk waar je accommodatie zit, zo lang je niet buiten het oude centrum zit is alles op loopafstand. Voor een privékamer in een hostel betaal je zo’n $25 tot $30 per nacht. Een dorm vind je al voor $10 per nacht. Een luxer hotel begint bij ongeveer $50 per nacht.

TIP ♥ – wij sliepen in Hostel Casa Lula dicht bij de White Cathedral in een rustige straat met een lekker binnentuintje!

Leuke plekken voor een drankje en dansje

Leon is een echte studentenstad en dat betekent dat er ook genoeg leuke plekjes zitten om wat te drinken of een dansje te wagen. Meer dan in Granada. Er zijn twee delen in de stad waar je ‘s avonds het beste kunt stappen of een barretje kunt opzoeken.

Backpacker Alley

Backpacker Alley is, zoals de naam al doet vermoeden, een gezellige plek met veel hostels. Die hostels hebben bijna allemaal een barretje waar je tot laat in de avond wat kunt drinken en eten. Een van de bekendste en leukste hostels hier is ViaVia Leon. Hier komt eigenlijk iedereen heen ‘s avonds.

Club straat

Een andere plek waar je meer clubs en salsa tentjes vindt, is Jose de Marcoleta. Deze straat vind je achter het parkje bij de White Cathedral, naast het Museo de la Revolucion. Het is niet te missen want de muziek hoor je hier wel.

Dit is de plek om te dansen met een aantal leuke clubs.

Kaart Leon

Kosten in Leon?

Wat je precies uitgeeft in Leon hangt af van hoe je reist en waar je eet en slaapt. Het voordeel is dat Nicaragua niet heel duur is. Ook in Leon, wat toch best een bekende stad is, vonden wij de prijzen meevallen.

Wij hebben onze kosten in Leon op een rij gezet om je een beeld te geven van wat je ongeveer uit geeft.

 • Overnachting  $35
 • Lokaal biertje $1
 • Expert biertje  $2
 • Cocktail $2,50 – $4
 • Fruit salade  $2,50
 • Groot ontbijt  $3
 • Pancake met fruit $2,75
 • Street food $1 – $2

TIP ♥ – wil je weten wat onze reis door Nicaragua heeft gekost? Check ons blog Wat kost reizen in Nicaragua.

De beste reistijd

Je kunt het beste in november tot en met maart naar Leon gaan. In de maanden april en mei kun je de stad beter vermijden, want in deze maanden is het ontzettend warm in Nicaragua. Omdat de stad Leon een van de warmste steden van het land is, heb je hier extra last van de hitte.

Vind je het niet erg om in het regenseizoen in Nicaragua te zijn, dan kun je ook in juni tot en met oktober naar het land reizen. In deze maanden regent het wat meer dan in de rest van het jaar, maar de buien zijn over het algemeen vrij kort.

Je hoeft het regenseizoen van Nicaragua dus niet per definitie te vermijden.

Hoe kom je er?

Leon is een van de bekendere steden in Nicaragua en je komt er ook vrij makkelijk. De afstanden in Nicaragua zijn niet heel groot wat het reizen van en naar Leon vergemakkelijkt.

Met de bus vanuit Managua of Granada

De meeste reizigers komen vanuit Managua of Granada naar Leon. Dit zijn de twee belangrijkste plekken waar bussen aankomen en verrekken, dus ook richting Leon. Prijzen reistijden vind je hieronder.

 • Granada naar Leon (via Managua) 90 cordoba ($3,85) | 2 tot 3 uur rijden
 • Matagalpa naar Leon  US$3 | 2 uur rijden

TIP ♥ – een taxi van het centrum naar het busstation is 50 cordoba ($1,60)

Locatie

Meer lezen over Nicaragua?

4 comments

 1. Inge

  Hoi, hadden jullie de volcano boarden vooraf geboekt? Of kan het ook een dag van tevoren?

  Inge

  1. Ties Post author

   Hoi Inge,

   wij hebben het zelf een dag van tevoren geboekt. Dat moet geen probleem zijn. Als je het wil reserveren kun je ook mailen met Volcano Day (zie link in hier).

   Groeten,
   Ties

   1. Danny

    Vandaag nog geboekt voor morgen. Is geen probleem.

    1. Ties Post author

     Thanks voor de info Danny!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NieuwsbriefN

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maximaal twee keer in de maand handig tips en weetjes.

Onze ReisO

Sjoerd en TiesWie had gedacht dat ons leven in 2009 zo drastisch zou veranderen. Het was 2009 toen wij voor het eerst een verre reis maakte. We zaten ‘vast’ in de sleur van het dagelijkse leven en waren op zoek naar nieuwe uitdagingen, een nieuw avontuur. We besloten onze baan op te zeggen om de reis van ons leven te maken…

Lees verder

BOEK NU